• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Antena ?

Autor 9A2US, 05. Veljača 2019, 08:22:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2US

Pozdrav , nabavio sam antenu ali nepoznatog proizvođaća i bez ikakvih oznaka. Dali netko prepoznaje  o kakvoj anteni se radi i za koji band? S donje strane ima 3 konektora za koax kabal , ima 4 izvoda slično kao GP antena ali prema gore i u sredini vertikalni priključak.

9A3FP

Pozdrav,
gledajući fotografije, rekao bih da se radi o GP anteni kod koje su radijali podignuti da bi se dobio željeni kut zračenja. Mi radioamateri nastojimo taj kut držati što manji u odnosu na horizont da bi zračenje bilo usmjereno prema horizontu a domet što veći. Zato sve GP antene koje koristimo imaju radijale prema zemlji. Obzirom da je ovo vojna antena, a vojska se ne bavi DX-om, potreban im je veći kut zračenja, a time i manji domet. To se može postići upravo ovakvim postavljanjem radijala. Rezonantnu frekvenciju možeš približno izračunati pomoću formule: 75/duljina zračećeg elementa (izražen u metrima). Frekvenciju dobiješ u MHz-ima. To vrijedi ako je zračeći element bez dodatne zavojnice. Znači, našarafiš sva 4 elementa zračećeg elementa, iz slike se može zakljućiti da će ukupna dužina biti oko 4m i podijeliš 75 sa 4. To je približno 18,75 MHz. Malo me zbunjuju ovi crni elementi. Nisu li oni od neke druge antene? Ako su ovi elementi s lijeve strane dio antene, a vidim da jedan element ima zavojnicu, onda ova formula ne vrijedi. Rezonantna frekvencija je niža, a koliko? To se može izmjeriti antenskim analizatorom ili grid-dip metrom. Ne znam čemu služe ova 3 konektora, ali pretpostavljam da tu jednu antenu mogu koristiti 3 uređaja. Najsigurnije bi bilo izvršiti mjerenja antenskim analizatorom.

73, Rade

9A3LI

Rade, da na prvi pogled bi to bilo ali ....
Tri PL konektora mogu samo biti predpostavka da se radi o nečem drugom, recimo tri "vertikalke",
za neki "diversiti" prijem npr. što u vojnoj primjeni ima smisla.
Instrument (običan ohm-metar) u ruke i malo promjeriti kakve veze imaju konektori sa elementima, za početak.