Ako sam dobro proucio FT240-52 po datasheetu najbolje radi od 10MHz navise

Materijal 43 je najbolji za rad od 80m pa navise...
3 jezgre, stackirane trebale bi izdrzati snagu do 3kW upotrebom prave žice... sa teflonskom izolacijom. Stackiranjem se mijenja induktivitet na višim bandovima. Na samu jezgru može se namotati teflonske trake...ona za vodoinstalatere, najvise zbog toga jer lak na žici s vremenom puca .
Efikasnost samog baluna ovisi o spregi namotaja (prva dva upredena namotaja su jako bitna), kondenzatorom u paraleli postize se bolja rezonancija i niži SWR na 10m, velik utjecaj ima i promjer žice antene...
Antena je kompromis za one koji žele raditi na više bandova bez tjunera, da bi antena radila na više bandova trebalo bi početi sa cca 43m (80-10m)dužine, tj. 21+m za rad na 40, 20,10m.
Na netu ima dosta komercijalnih i homemade rijesenja i sva su u principu vise manje ista uz dodatke prigušnica par metara od samog kraja da bi se postigla rezonanca na jos kojem bandu.
Upotreba common mode choke se preporuča, moze ga se načiniti sa istom FT240-43 jezgrom i RG58 ili nekim boljim coaxom.
Najbolja komercijalna riješenja sam vidio kod Danny-a E73M, Myantennas.com, jednu od tih antena koristio je Braco E77DX radeci sa Maldiva kao 8Q7DX i signalom od s9 na 40m. Mislim da je koristio spyderbeam fiber pa je vecina žice bila u vertikali u invL konfiguraciji uz apartman na moru.
lp,
HNY 9A5CW