• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Povratna struja

Autor 9A5HZ, 07. Prosinac 2017, 14:59:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5HZ

Pozdrav znalci i ostali (tu sam i ja). Zadnjih mjeseci mučim se s povratno strujom u napojnom kablu navodno hi.... Stvaram smetnje na TV i blokiram DXLog odnosno prikaz freke. Pokušao svašta. Novi kabel RG213, Balun 1:1 chok balun na početku i na kraju. Rezultata nix. Na znam drugo nego pitati. Imali kakvog rješenja. Zaboravio snaga 20w i FT897 i AT-897
Zahvaljujem
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A2JK

Zlatko,

blokiranje smetnji na svojem PC-u najbolje ćeš postići tako da kabel tipkovnice i miša
(i eventualnog ako imaš još kakve ''drangulije'' priključene u PC) provučeš sa što više
zavoja kroz odgovarajuće EMI toroide.

Ja sam uspješno koristio ove:
http://www.dx-wire.de/lng/en/soft-ferrites-toroid-cores/ferrite-cores-against-emi/

Choke balun definitivno trebaš, ali to neće riješiti TVI.

Ja sam u nekoliko slučajeva TVI riješio USPJEŠNO zamjenom pojačala.
U mojem slučaju to je pojačalo ALCAD AM-366 kupljeno od www.kerman.hr
Konektore na TV antenski koaks treba spajati krimpanjem.

Molim lijepo, nemojte ovo smatrati reklamom (nemam baš nikakve veze sa gore
spomenutim tvrtkama, osim što su se spomenuti proizvodi pokazali kao dobri).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5HZ

Martina zahvaljujem. Pogledao link ali nude sada AM216. Baci pogled i reci da li da to nabavim obzirom da si ti preporučio drugi tip. Ostalo idemo postaviti pa da vidimo
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A2Z

Citat: 9A5HZ  u 07. Prosinac 2017, 20:09:03
Martine zahvaljujem. Pogledao link ali nude sada AM216.

Pozdrav Zlatko! Imam sličnih problema na TV. Pokušao sam sve i svašta razne "mantre" rezultati jako slabi Hi.

Ima tih pojačala jako puno i onog ALCAD AM-366 prijdlog od Martina. Probaj ja čekam rezultate   ;). Javi.....

Pogledaj link   http://www.tesatek.fi/fi/c/vahvistimet

Pozvoni Kermanu pa ga upitaj dali ima. Ako je to kupio Martin kod njega onda ima u katalogu ga nema, gledao sam kao i ti.

73!  stef

9A5HZ

Štef!
Uputio pismo Kermanu pa čekam odgovor i kada dobijem znati ćeš sve. A ako ugradim pojačalo znat ćeš i rezultate. Da li vidim sebe ili VTV na TV ;D
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A2Z

OK Zlatko, napravi to, siguran sam da nas ima ovdje puno sa tim problemom. Čekamo tvoj odgovor. Naravno da očekujemo i dobre rezultate kod tebe   :)

73! stef

9A5N

To nešto gadno ne štima!

Spomnuta je snaga od 20W a navedeni su problemi kao da se radi o 2kW.

Kakvu antenu imaš i gdje je smještena?
Kakav joj je SWR?

73 de Neno 8)

9A2JK

Citat: 9A5N  u 08. Prosinac 2017, 23:08:54
To nešto gadno ne štima!

Točno, ''nešto gadno ne štima''.
Problem je u tome što smetnje ne stvaraju naši harmonici, nego naš koristan signal i
potpuno je svejedno da li je npr. na 14 MHz signal 2 W ili 2 kW ako je TV pojačalo jeftino,
širokopojasno (od MF do UHF), a što je u većini slučajeva i bez ikakvih filtera na ulazu.

Ja sam sa analizatorom spektra gledao svoj signal na KV i harmonika nema tj. oni su jako,
jako mali.

Kod mene doma, na mojim televizorima smetnji nema, ali kod jednog susjeda je bilo.
Kad smo konačno zamijenili njegovo TV pojačalo i kod njega je ''mir'' i sve je OK.

Predloženo TV antensko pojačalo koje sam ugradio kod susjeda, prethodno sam bio ugradio
kod sebe doma i nema smetnji. Prije toga još kod jednog prijatelja sam bio instalirao isto to
TV pojačalo i pokazalo se jako dobro (istina, on nije imao problem smetnji).

Pojačalo je kvalitetno napravljeno, malo proguglajte radi informacija ALCAD AM-366.

I na kraju, opet moram moliti, nije reklama, nego korist svima nama. Na kerman.hr potražite
pojam BO366 – to je komplet: Multipojasno pojačalo FM-DAB/2xUHF sa ispravljačem, LTE filter.

Kad instalirate javite da li se je riješio problem, da znamo više.

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Citat: 9A5HZ  u 07. Prosinac 2017, 14:59:10
Zadnjih mjeseci mučim se s povratno strujom u napojnom kablu ...  blokiram DXLog odnosno prikaz freke.

Citat: 9A2JK  u 09. Prosinac 2017, 09:26:52
Citat: 9A5N  u 08. Prosinac 2017, 23:08:54
To nešto gadno ne štima!

Točno, ''nešto gadno ne štima''.
Problem je u tome što smetnje ne stvaraju naši harmonici, nego naš koristan signal i
potpuno je svejedno da li je npr. na 14 MHz signal 2 W ili 2 kW ako je TV pojačalo jeftino,
širokopojasno

Martine, bilo bi dobro kad bi objasnio kako TV pojačalo može utjecati na spomenuti problem:
-velike povratne struje na antenskom sistemu
- problem ne stvara samo okolini nego i sebi, blokiram DXLog
???
Zašto nastaju povratne struje , što je uzrok?
Ima svega samo najmanje korisnog signala!
Odstrani AT, valjda je antena na nekom bandu upotrebljiva i vidi što se događa, mijenjaj antenu.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Ja ne govorim o nikakvim povratnim strujama i kaj ti ga ja znam kaj. Dobar balun je potreban
svakoj anteni. Točka.

Stvar je vrlo jednostavna. Veliku većinu smetnji na TV od radioamaterskih odašiljača ne prave
harmonici (dakle zračenja na frekvenciji TV kanala) nego naš koristan signal kojega još k tome
pojačava širokopojasno TV pojačalo. Postoje TV pojačala koja nisu širokopojasna nego počinju
pojačavati tek negdje oko 80 MHz pa na više. ''Problem'' tih pojačala je da ne koštaju 50 kuna
nego 200 kuna, a korisnik tj. ''susjed, TV gledatelj'' ne vidi razliku na svojem TV-u. Zašto bi onda
kupio pojačalo od 200 kuna kad mu je jednako dobro i ono od 50 kuna?

Mi možemo do iznemoglosti raspravljati o drugim stvarima, pa i o povratnim strujama,
ali to neće riješiti problem, jer uzrok smetnji nije naš odašiljač. U Hrvatskoj, i prije ulaska u EU,
postoji zakon o elektromagnetskoj kompatibilnosti koji kaže nešto u smislu da uređaj mora biti
napravljen tako da ispravno radi i pod utjecajem ''smetnji'', naravno ako su te ''smetnje'' u
nekim propisanim granicama. TV pojačalo od 50 kuna NIJE tako napravljeno i za te novce
ne može ni biti.

Moje praktično iskustvo je da spomenuto TV pojačalo radi dobro u blizini KV signala.
Inače, navedeno pojačalo je u metalnoj kutijici koja se pak nalazi u vanjskoj, plastičnoj kutiji.
Kod mene je to riješilo problem, ne garantiram da će riješiti u svim situacijama, jer je svaka
situacija slučaj za sebe. Možda će biti potrebno poduzimati i druge korake (npr. filteri), ali
definitivno je prvi korak koji treba poduzeti. Ako imaš TV pojačalo koje radi od MF do UHF,
onda samo zamjena pojačala rješava problem.

Smetnje na PC i slično, nastaju opet od korisnog signala (antena zrači, a mi se obično nalazimo
jako blizu te naše antene!) i rješavaju se dodavanjem feritnih prstenova tako da kabel od
tipkovnice, miša i sl. provučeš kroz prsten sa što više zavoja. To funkcionira, samo treba biti
ferit odgovarajućih karakteristika. Opet, moje praktično iskustvo da su feriti koje sam predložio
odlični za rješavanjem tih problema (potkrepljeno čitanjem karakteristika navedenih ferita).

Česti je slučaj smetnji na zvučnicima PC-a koji mogu biti i par stotina metara udaljeni od KV
odašiljača snage 100 W. I opet je problem u jeftinim zvučnicima, ne u našem signalu!
To se praktično rješava dodavanjem toroida na kabel zvučnika. Trošak 15-ak kuna na opće veselje.

73
Martin 9A2JK

9A3DF

Ovo je odlična tema za razmjenu iskustava s kojima se svi susrećemo.
Antena mora biti prilagođena.
Problem na računalu sam riješio bežičnom tipkovnicom.
Kad radim contest na 432 mhz sa 800 W, susjed (imam samo jednog) ne može gledati TV , a s obzirom da radim jednom mjesećno to nije veliki problem.
Pozdrav svima i sretna vam Nova godina.

73  Matko

9A5N

Odgovora od Zlatka nema tako da još uvijek neznamo o kakvoj se anteni radi i kakav joj je SWR (kako on to zove "povratna struja").

Antenski tjuner u PPS-u ne popravlja SWR antene, samo preuzima na sebe disipaciju energije koja se vraća u PPS.

Sve vezano uz TV pojačalo je jasno. Problemi se javljaju i bez pojačala.
KV signal upada u loš DVB-T/TV prijemnik (nema filtere koji eliminiraju sve ispod UHF područja) i ruši procesor koji uvijek radi na nekoj frekvenciji unutar KV područja.
Ista priča je s tipkovnicom, mišem itd. jer i oni imaju nekakav procesor i kabel koji služi kao antena.

Feriti su i nisu rješenje. Isto tako je i s bežićnim uređajima.
Treba srediti antenu da što više ode u eter a što manje nazad u PPS.
Antenske tjunere, osim onih koji se ugrađuju na priključne točke same antene, treba zakonom zabraniti.
73 de Neno 8)

9A2JK

Citat: 9A5N  u 10. Prosinac 2017, 11:35:15
Sve vezano uz TV pojačalo je jasno. Problemi se javljaju i bez pojačala.
KV signal upada u loš DVB-T/TV prijemnik (nema filtere koji eliminiraju sve ispod UHF područja) i ruši procesor koji uvijek radi na nekoj frekvenciji unutar KV područja.

Točno, ali opet se vračamo na početak, a to je da su smetnje on našeg korisnog signala.

Citat: 9A5N  u 10. Prosinac 2017, 11:35:15
Feriti su i nisu rješenje. Isto tako je i s bežićnim uređajima.

Da, zato za rješenje problema nema jednostavnog recepta.

Također bi trebalo pokušati sa filterima na ulaz DVB-T/TV prijemnika.

Kod ferita treba voditi računa o tome kakve ferite koristimo. Najjednostavnija je metoda
pokušaja i greške tj. testiranje sa različitim feritima dok se ne pogodi onaj pravi.

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 10. Prosinac 2017, 12:10:57

Točno, ali opet se vračamo na početak, a to je da su smetnje on našeg korisnog signala.

73
Martin 9A2JK

Kako imaš spektralac, izmjeri drugi i treći harmonik jednog od tvojih uređaja.
Spoji neki atenuator i izmjeri osnovni signal te jačine harmonika i postaj ta očitanja ovdje na stranice.

QV

9A5HZ

Pozdrav! Vidim da je tema dobra Hi.....Antena je Invert V SWR je na 20m 1:1,2 a antena je iza kuće a TV je na cca 5m od nje.
Danas sam priključio drugi Interface i mislim da je problem blokade DXLoga riješen ali još to moram provjeriti i potvrditi. Sura idem u nabavu kanalnog pojačala za TV pa da vidim i to. Sada koristim širokopjasno pojačalo. Da li će dati rezultata ili će novac biti "bačen u vjetar"  ;D
73 de 9A5HZ  Zlatko