• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Opća pravila 9A KV natjecanja - dopune

Autor 9A1AA, 29. Travanj 2016, 10:55:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1AA

KV povjerenstvo izradilo je dopune (FAQ) općih pravila domaćih KV natjecanja u organizaciji HRS-a

http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1757&Itemid=811
73, Ivo 9A1AA

9A4OE

Dobar pokušaj?
Priobalno mjesto je ono mjesto koje se bilo kojim svojim dijelom dira obalne crte) neovisno o veličini mjesta i udaljenosti postaje od mora ukoliko se nalazi u tom priobalnom mjestu.

Kako bi definirali mjesto, što sve može biti mjesto?
Država
županija,
grad,
općina,
naselje,
gradska četvrt,
mjesni odbor, koja razina?

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4OE

Priobalno mjesto je ono mjesto koje se bilo kojim svojim dijelom dira obalne crte) neovisno o veličini mjesta i udaljenosti postaje od mora ukoliko se nalazi u tom priobalnom mjestu.

Da dočaram kako bi to izgledalo u praksi:
OP, Opatija, prema gornjem tumačenju svatko tko ode u portabl rad iz Vele Učke, naselje s Istrijanske strane Učke, administrativno pripada Opatiji.
Mujski dolac u blizini Lanišća na Ćićariji administrativno pripada Opatiji.
NO, Novi Vinodolski netko ode u portabl rad na Veliku Kapelu,Bijele stjene i Samarske stijene (9AFF), administrativno pripada djelom Novom Vinodolskom i djelom Mrkoplju.
SE, Senj netko ode do Vratnika i produži malo do Melnica nalazi se administrativno u Senju.
Dali su to postaje sa Jadrana, prema pisnju tumačenja, da?
Takvih primjera ima podosta.

Jedan suprotan primjer tumačenja pravila
Kostrena zasebna općina ne pripada niti Rijeci, niti Bakru, niti Kraljevici, dali se netko tko radi iz tog mjesta može smatrati da je postaja sa Jadrana jer se prema tumačenju pravila ne nalazi unutar niti jedne luke upisa (RI, BA , KR)?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2VX

HA HA HA  9A kontesti for Dummies in How - Know !!!   Baš fino.... sad mi je sve jasno  ??? .
Naravno da to neću pokazati niti onim učenicima koji su položili C razred prije mjesec dana....
Sada definitivno neću sudjelovati u HRKLJušu !!!

Mnogo uspjeha natjecateljima   ;D

Zvone

9A2VX

PRVO: Već je jedan kontest u ovoj godini održan. Zato je neukusno, ali i nemoguće dorađivati ili mijenjati Opća i Posebna pravila.
Citat:Ispis
Detalji
Ažurirano: 29 Travanj 2016
Opća pravila KV natjecanja u organizaciji HRS-a

Opća pravila KV natjecanja  - dopune - pitanja i odgovori

Lijepo se vidi da je tekst dorade objavljen JEDAN dan prije kontesta, a ne do 31.12.2015. za slijedeću natjecateljsku godinu.
Dakle čisto neznanje rada KV povjerensta ili šlamperaj koji ih prati od početnog saziva preko saziva sa izmijenjenim članovima. Novi ništa nisu htjeli ili mogli promijeniti.
DRUGO: U načelu, ništa se nije izmjenilo osim jednog ili dva zareza.
TREĆE: Tko ima mogućnost provjeriti dozvole za rad s jučerašnjim datumom? Tko je u komisiji da može diskvalificirati radio operatora koji je radio u kontestu, a istekla mu je dozvola? Tko će ocijeniti da je netko radio prema HAM SPIRITU, a drugi nije? ili Tko izigrava " Polismena" ? Da trebala bi komisija, a ne se bavitimijenjanjem pravila u tijeku. Ove promjene trebaju stupiti na snagu 01.01.2017!
ČETVRTO: Kada će se vratiti povjerenje u robota i kada će se vidjeti online stanje prijavljeih rezultata neposredno po slanju loga jer se tada vidi da li je dobra ili kriva kategorija?
PETO: Kada će se omogućiti popravak kategorije ako je netko stavio svoj log u krivu kategoriju?
Evo, to je mojih pet razmišljanja o ovoj situaciji...  :-X   :'(

73! Zvone

9A3TY

Citat: 9A2VX  u 30. Travanj 2016, 11:52:54
ČETVRTO: Kada će se vratiti povjerenje u robota i kada će se vidjeti online stanje prijavljeih rezultata neposredno po slanju loga jer se tada vidi da li je dobra ili kriva kategorija?
PETO: Kada će se omogućiti popravak kategorije ako je netko stavio svoj log u krivu kategoriju?

Zvone, nadam se da ne misliš da bi se trebao omogućiti popravak kategorije i nakon vidljivih prijavljenih rezultata?
To bi bilo pravo iskušenje za neke. Hmm, da vidimo, nisam baš dobro prošao u mixed modu idem se prijaviti u ssb only, tu ću se bolje plasirati.
IMHO - not good.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2VX

9A3TY:
Citat:Zvone, nadam se da ne misliš da bi se trebao omogućiti popravak kategorije i nakon vidljivih prijavljenih rezultata?
To bi bilo pravo iskušenje za neke. Hmm, da vidimo, nisam baš dobro prošao u mixed modu idem se prijaviti u ssb only, tu ću se bolje plasirati.
IMHO - not good.
Nije stvar tako jednostavna.
Ako se pojavljuje CW veze i SSB veze, robot bi trebao automatski prihvatiti MIXED, bez obzira što se daje.
Problem je u tome što robot ne učitava zaglavlje CABRILO datoteke, pa vi unosite jedne podatke u LOG, a druge kod stavljanja datoteke na robota. Kako provjeriti kategoriju QRP ? Na majke mi!

Imamo mi bolje primjere gdje je to u kontestu decidirano rečeno. Neki su čak davali /P/QRP  ??? HA! HA! HA!.
Tu bi se zaista dalo pričati da li mu u dozvoli piše 9AxYYY/P/QRP ?!
Ali on se definitivno odlučio tako nas uvjeriti da radi iz portabla i QRP.
Rekao sam da ću šutiti, pa izvolite, radite da bi uživali, a ne prolijevali žuč po ovoj jadnoj stranici nazvanoj forum...

9A3TY

Citat: 9A2VX  u 01. Svibanj 2016, 21:14:22
Ako se pojavljuje CW veze i SSB veze, robot bi trebao automatski prihvatiti MIXED, bez obzira što se daje.

Vidiš, tu se ne slažemo. Meni se sviđa ono što imaš kao mogućnost u cqww a to je da npr. radiš veze na više bandova a prijaviš se u kategoriji single band. Ili u našem slučaju, ako je ljudima koji rade samo cw dosadno čekati da prođe ssb dio zašto ne bi mogli raditi i ssb a prijaviti samo cw? Dodatni bodovi i množitelji svima dobro dođu, zar ne? A i dodatni dnevnici za provjeru isto tako. 

Problem je u tome što robot ne učitava zaglavlje CABRILO datoteke, pa vi unosite jedne podatke u LOG, a druge kod stavljanja datoteke na robota. Kako provjeriti kategoriju QRP ? Na majke mi!

E sad si došao do pravog problema. Umjesto da se stvari riješe na pravi i uhodani način pojedinci izmišljaju toplu vodu (pa ponekad ispadne samo mlaka). Za sve za što već postoje cabrillo tagovi ne treba izmišljati ništa novo. A ako već imamo neku specifičnost koju nitko u svijetu nema onda trebamo osmisliti novi cabrillo tag za tu namjenu. Naravno, ne na način da ja ili ti kažemo bit će ovako i nikako drugačije kako se sada donose odluke bez ikakvih konzultacija sa zainteresiranim natjecateljima. Mislim da smo zaslužili barem, kako to često zovu u politici, puštanje probnih balona prije donošenja odluka.

Imamo mi bolje primjere gdje je to u kontestu decidirano rečeno. Neki su čak davali /P/QRP  ??? HA! HA! HA!.
Tu bi se zaista dalo pričati da li mu u dozvoli piše 9AxYYY/P/QRP ?!
Ali on se definitivno odlučio tako nas uvjeriti da radi iz portabla i QRP.

U Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama je definirano kada se MORA davati /P a kada ne mora. Natjecanja su situacija kada se NE MORA. Nažalost, jedan od uvjeta dobivanja "posebne" nagrade je davanje /P tijekom natjecanja. Da li će netko dodati i /QRP ako je stvarno QRP je njegovo pravo i izbor. Često češ na bandu čuti "who was QRP" ili neki slični upit. Dakle, pojedinci će dati prednost QRP postajama pa zašto to ne bi QRP postaje iskoristile u natjecanjima.
Uvjeravanje da je netko /P ili /QRP se ionako svodi na međusobno povjerenje. Dok ga netko ne zlouporabi sve je ok.

Citat: 9A2VX  u 01. Svibanj 2016, 21:14:22Rekao sam da ću šutiti, pa izvolite, radite da bi uživali, a ne prolijevali žuč po ovoj jadnoj stranici nazvanoj forum...

Da, treba uživati ali treba i u javnost iznijeti stvari koje ti se ne sviđaju i koje smanjuju užitak rada. A ako nećemo ovdje, na forumu, pa gdje ćemo? Iako se ne moramo slagati u svemu tko nam brani da kroz normalnu raspravu dođemo do nekih zaključaka ili da u konačnici usuglasimo stavove. Nažalost, oni koji imaju moć odlučivanja ne sudjeluju u raspravama i ne slušaju tuđa mišljenja pa se često ovakve rasprave smatraju besmislenima. No, da se više ljudi aktivno uključi siguran sam da bi to u konačnici urodilo plodom.
73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Nisam baš nešto u KV contestima i tako, ali rekao bih da treba krenuti od premie - što je svha i smisao tih natjecanja? Pa ako je što masovnije sudjelovanje onda svakako treba ići za tim da se što više ljudi pronađe u njima.

Razbijanje glave na temu je li netko bio SO ili MO, QRP ili LP zbilja nema smisla i treba prihvatiti ono što sudionik napiše i dostavi preko .cbr filekića.

Kod obrade možemo ići na dva načina - poput onog na UKV robotu gdje se odmah vidi u koji si kategoriji, s koliko veza itd ili na krajnje nepovjerljivi pa do isteka dedlajna izvjesiti samo listu pozivnih oznaka koje su dostavile log, a po isteku objaviti prijavljene rezultate.

Mijenjanje kategorije nakon što je log poslan svakako ne dozvoliti, kao ni mijenjanje bilo kakvih podataka iz loga.

Postoji rok za slanje, odrasli smo ljudi i pismeni pa neka lijepo svatko dobro pogleda na vrijeme i trpi posljedice svojih grešaka.

Dodavanje /QRP uz oznaku nema nikakvog smisla, osim zamaranja korespodenta, a osobito kad si još i /P. Niti je po Pravilniku, niti ima ikakav značaj i robot bi to jednostavno trebao ignorirati kao dio pozivne oznake, odnosno ne uzimati to kao kriterij ispravnosti prijema pozivne oznake. Mislim da je to stari bezvezni robot i radi, bit će da je zato i završio tamo gdje je...

9A2JK

Citat: 9a6c  u 02. Svibanj 2016, 07:17:52
...
Dodavanje /QRP uz oznaku nema nikakvog smisla, osim zamaranja korespodenta, a osobito kad si još i /P. Niti je po Pravilniku, niti ima ikakav značaj i robot bi to jednostavno trebao ignorirati kao dio pozivne oznake, odnosno ne uzimati to kao kriterij ispravnosti prijema pozivne oznake.
...

Osim što nema smisla, nije u skladu sa propisima. Na stranu što mnogi amateri daju znak/QRP,
ponavljam to je protupropisno. Propisi jasno kažu što se smije davati ''kroz''. Samo to što piše u
propisima i ništa više. Može se davati znak QRP ali bez kose crte ''kroz''.
A možda ja i griješim ...

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9a6c

Kićenje s /nešto u pravilu se odnosi lokaciju, a ne bilo što drugo pa makar i na snagu  te je po meni irelevantno, ne nužno protupropisno.

Po meni je ukazivanje na bilo što osim lokacije samo isticanje opredjeljenja bilo koje vrste i bezvrijedno.

9A1AA

Da /QRP/P ne ide iza pozivne oznake pokazuje i contest logger (nekoliko njih).
Ja moram editirati svoj log jer sam morao upisati vezu bez tog /QRP/
Pretpostavljam da će tu vezu morati i editirati i administrator robota.

Koju je samo muku imao Zvone objašnjavajući ljudima u zadnjem HRK-ljušu da mu je znak 9A1DFG/QRP/P......

Em što nema uporište u Pravilniku o pozivnim oznaka em je van zdrave pameti da QRP stanica ima kilometarski znak....

73, Ivo 9A1AA

9A3TY

Citat: 9A1AA  u 02. Svibanj 2016, 10:48:20
Da /QRP/P ne ide iza pozivne oznake pokazuje i contest logger (nekoliko njih).
Ja moram editirati svoj log jer sam morao upisati vezu bez tog /QRP/
Pretpostavljam da će tu vezu morati i editirati i administrator robota.

Osobno radim s N1MM logger+. Meni uredno prima /QRP/P nakon "obične" pozivne oznake.
Mislim da je s obzirom na popularnost čudnih znakova u eteru zadnjih godina glupo napraviti da ne prima sve što se može utipkati. Promijeniti boju ili ispisati tekst upozorenja - ok, ali ne prihvatiti - malo je previše.

Po meni admin robota NE SMIJE ništa editirati. Log koji pošalje natjecatelj je svetinja. Kakav bio da bio. Možda će netko jednom i pogriješiti ali kad vidi gdje je pogriješio sljedeći put sigurno neće (ako je ozbiljan natjecatelj, a ako nije onda ga neće niti biti briga).
Po meni pozivna oznaka koja se odašilje tijekom natjecanja mora biti i upisana u log. Vrijedi i za odašiljatelja i za primatelja. Log postaje 9A1XYZ/P u kojem stoje cabrillo QSO linije u kojima piše 9A1XYZ umjesto 9A1XYZ/P nisu ispravne. Isto vrijedi i za postaje koje s 9A1XZY/P odrade vezu. Ako tu dozvolimo odstupanje od pravila točnosti primljenih podataka do čega će to dovesti?

Koju je samo muku imao Zvone objašnjavajući ljudima u zadnjem HRK-ljušu da mu je znak 9A1DFG/QRP/P......

Jel problem u Zvoni ili u ljudima? Po meni u (neiskusnim) ljudima.

Em što nema uporište u Pravilniku o pozivnim oznaka em je van zdrave pameti da QRP stanica ima kilometarski znak....

Činjenica je da se Pravilnik stalno mijenja. Neke stvari su prije pisale MORA a sada piše MOŽE.
Osim toga, ovdje na forumu smo imali prilike pročitati odgovore iz Hakoma u svezi "dodataka" na pozivnu oznaku koja također nema uporište u Pravilniku ali je očito iz njihovog odgovora da je dozvoljeno. Dakle, nemojmo biti "veći vjernici od Pape".
Ako čovjek hoće slaviti i isticati QRP zašto ne bi mogao. Kad možemo imati znakove tipa 9A702XYZ što ne bi imali i /QRP/P ?! Osim toga, zar rad u natjecanjima ne spada pod "Cjeloživotno obrazovanje i stjecanje kompetencija"? Nek ljudi vježbaju na težim primjerima a ne samo na lakšim. Buniti se protiv toga je kao tražiti ukidanje QTC-a u natjecanjima koja ga imaju.

Citat: 9a6c  u 02. Svibanj 2016, 07:17:52
...
Dodavanje /QRP uz oznaku nema nikakvog smisla, osim zamaranja korespodenta, a osobito kad si još i /P. Niti je po Pravilniku, niti ima ikakav značaj i robot bi to jednostavno trebao ignorirati kao dio pozivne oznake, odnosno ne uzimati to kao kriterij ispravnosti prijema pozivne oznake.
...

Pravilo bi trebalo biti jednostavno. Ono što odašiljatelj pošalje primatelj mora upisati u dnevnik. I to je to.
Bilo kakva modifikacija sa strane robota ne bi smjela biti dozvoljena. Nikakve izmjene ne bi smjele biti dozvoljene.
Sjetimo se primjera : čovjek je umjesto znamenke 0 upisao slovo O. Hoćemo li dozvoliti da robot i takve stvari prepravlja jer svima je jasno da čovjek sigurno nije mislio upisati slovo O već znamenku 0. Naravno da ne. Taknuto - maknuto. Pogriješio si - snosi posljedice. Pa zar cilj natjecanja nije vrednovanje ljudskih sposobnosti?

Citat: 9A2JK  u 02. Svibanj 2016, 09:51:15
Propisi jasno kažu što se smije davati ''kroz''. Samo to što piše u
propisima i ništa više.

Ajmo biti produktivni pa navesti linkove na odgovarajuće pravilnike i navesti na koji članak / stavak se pozivamo.
Ja nisam nigdje u pravilniku vidio da piše "smije se davati samo i isključivo kroz ovo ili ono".
Ako ćemo ići pretjerivati - što je sa odredbom "Pozivna  oznaka  mora  se  odašiljati  na  početku  i  na  kraju  svake  radijske  komunikacije. " Nigdje nije navedeno da se ta odredba ne primjenjuje u natjecanjima. Baš me interesira koliko je veza održanih u natjecanju bilo u skladu s ovom odredbom. Dao bih se kladiti - niti jedna.

Ili smo legalisti ili smo ... ??

73 de Ivo, 9A3TY

9a6c

Budimo legalisti prije svega, upišimo svaki glupi call u log, a onda neka organizator lipo opali dq onima koji daju znak bezveze.

Kako niko ne daje /qro?

Moj loger prima sve te kerefeke, ali koja je svrha natezat kožicu s takvim znakovima kad od njih nema koristi niti imaju uporište u propisima.

Jaki legalizam.

Contest rules piše hrs, a ne hakom.

9A4QV

Kako pozivna oznaka koja u sebi sadrži /QRP/P nije u skladu sa praviolnicima niti sa zakonom onda je korištenje iste bespredmetno.
Istu postaju bi trebalo sankcionirati na način da se diskvalificira iz natjecanja, pogotovo jer to nije privi put da se dešava.

Mislim da smo 9A4DC/QRP/P problem već imali na tapetu, tako da je namjerno ponavljanje iste greške sada definitivno za diskvalifikaciju.
Inače, u mojoj verziji N1MM+ ovakva pozivna oznaka ne prolazi kao ni one umne kolega OM2015TITANIC koje jednostavno ne stanu u polje za upis pozivne iznake....

Još malo pa ćemo imati sufikse /QRPP/M/P.... THOMPSON  ;D