• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Opća pravila 9A KV natjecanja - dopune

Autor 9A1AA, 29. Travanj 2016, 10:55:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4DC

Da kratko pojasnim:
1. Tijekom rada u KV Povjerenstvu (primajući upite natjecatelja, prateči njihove greške u radu, kao i kontinuirano prateći sve teme na forumu) sam došao do zaključka da su kako Opća, tako i pojedinačna pravila 9A KV Natjecanja preširoka, a opet nedovoljno dorečena.
Kako u nekim međunarodnim natjecanjima postoji u okviru propozicija i tzv "questions and answers" (pitanja i odgovori) to sam predložio Povjerenstvu da isto napravimo i mi.
Prvi izgled navedenog Vam je tu.
Znači ne radi se ni o kakvoj promjeni propozicija, već samo izvlačenje bitnih stvari iz propozicija da natjecateljiu mogu još jednom to provjeriti.
Zbog trenutnih tehničkih mogučnosti je malo nesretno izabran naziv Dopuna, ali se nadamo to uskoro riješiti i dobiti pravi funkcionalan Q&A.
2. Kako je po svojoj biti Q&A podložan promjenama i dopunama (u skladu sa vašim pitanjima, kao i ukazanom potrebom) to planiramo i ovaj Q&A (zasad nazvan Dopune) širiti i držati što je moguče više up to date.
- pod ovim možete odmah smatrati da će prije KJ biti dopunjena formulacija što je priobalno mjesto, a u skladu sa Međunarodnim pomorskim javnim pravom i Hrvatskim zakonima i podzakonskim aktima, jer vas ovo očigledno buni. (kako je po svojoj biti Q&A otvoren za upite i savjete svih a ne samo Povjerenstva, to se nadam da će oni koji su zainteresirani i u mogučnostima navratit do Lučkih vlasti u svojoj blizini ili npr do svojih kolega profesora i nastavnika u srednjoj Pomorskoj Školi u Bakru po dodatna objašnjenja u svezi pomorskog prava. Osobno ću se potrudit da svaki kvalitetan prijedlog bude razmotren, a točan podatak uzet u obzir).
- ono što nismo sada uspjeli, ali je sigurno u planu za KJ je da ovdje budu uvrštene i Upute za robota.
3. Da bi pravila možda trebalo mijenjati-stoji. Međutim, Povjerenstvo ne mijenja Pravila već samo predlaže IO izmjene. Što IO odluči-mi provodimo.
4. Glede raznih / u pozivnim oznakama, možemo postupiti na dva načina: što nije napisano da je zabranjeno je dozvoljeno, ili što nije napisano da je dozvoljeno je zabranjeno. Ukoliko je netko od vas pravnik (mgr, a ne prvostupnik!), molim ga za "pro bono" savjet.
Međutim, dok se ne izmijene propozicije po tom pitanju, moramo se držati njih!
A također, tu je i mišljenje HAKOM-a (jedinog mjerodavnog za ovu tematiku u RH) o tome, koje je spomenuo kolega 9A3TY.
5. Glede točke 4 da malo "dolijem ulja na vatru", IOCA Program je nešto što je u organizaciuji HRS-a. U privitku ovog mog posta Vam dostavljam Tablicu aktivatora IOCA za 2015. godinu. Molim Vas da pogledate pozivne oznake i da sami date komentar.
VY 73 TO ALL
9A4DC

9A3TY

Možda je najjednostavnije da se u opća pravila stavi da se mora rabiti pozivna oznaka navedena u dozvoli bez ikakve modifikacije i ne inzistirati da se mora davati /P ako se želiš prijaviti za posebne portable nagrade.

Ne znam zašto tvrdite da je /QRP nezakonit ili da nije u skladu s pravilnicima. Molio bih da me prosvijetlite i navedete točno s kojim člankom / stavkom. Čak i HRS u svom dokumentu http://www.hamradio.hr/download/Primjena_pravilnika_ARK_NN45.pdf navodi : Kod tumačenja odredbi Pravilnika važno je napomenut i da isti sadržava opće pravilo svih zakonskih i podzakonskih akata : ,,Što nije napisano to je dozvoljeno".

Osim toga HRS je objavio i članak pod naslovom "Zanimljivosti - O Morseovoj abecedi " http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=699:zanimljivosti-o-morseovoj-abecedi&catid=2:uncategorised u kojem se navodi : ...koji se često rabi kao dio pozivne oznake postaje (9A2U/p, OE6/9A3PA, 9A1CDH/QRP i sl.)

E sad, tko je tu lud a tko zbunjen ?!

Inače, da ne bi bilo da izmišljam nešto čega nema nigdje u svijetu evo malo informacije što kaže FCC na ovu temu (http://wireless.fcc.gov/services/index.htm?job=call_signs_2&id=amateur)  :

Indicators
In addition to the special event call sign system, any amateur station, including a special event station, may include with its assigned call sign one or more indicators (example "W1AW/national convention"). Each indicator must be separated from the assigned call sign by a slant ("/") or any suitable word that denotes the slant mark ("portable," "stroke," etc.). If the indicator is self-assigned, it must be included before, after, or both before and after, the assigned call sign (example "KP2/W1AW/contest"). No self-assigned indicator may conflict with any other indicator specified by the FCC Rules (such as "AA", "AG", "AE" or "KT") or with any prefix assigned to another country (such as "DL", "F", "G" or "VE").

Šlag na kraju - citat Hakomovog odgovora (http://www.hamradio.hr/forum/index.php?topic=7804.75)

Korištenje dodatnih oznaka koje se mogu pridodati pozivnoj oznaci nije posebno regulirano zakonskim propisima. Korištenje tih dodatnih oznaka je dozvoljeno sve dok se one koriste u skladu s međunarodnom praksom tj. dok su takve dodatne oznake odvojene prikladnom riječi ili znakom te dok se ne koriste oznake koje koreliraju s npr. prefiksima stranih zemalja.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3IV

Molio bih sve, naročito 4QV da mi odgovore: da li su ikad čuli na opsegu da postaja daje /QRP? Jednom, dvaput ili više puta?

Da skratim muke. /QRP je nešto što možda i ne postoji u pravilniku ali je nešto što se desetljećima upotrebljava na opsegu. To, što se nekom ne sviđa jer znak ne djeluje "elegantno" baš me briga.

Usput, ako na opsegu čujem stanicu sa jednim slovom u sufiksu i nekog tko daje /QRP prvo ću odraditi ovog sa / nego ovog sa jednim slovom. Da nemam IV već trideset godina tražio bih promjenu sufiksa. Sa dva slova na tri. Ali to sam ja

U log se mora upisati oznaka kako ju odašilje postaja. NITKO nema pravo predpostavljati ili mijenjati nešto u znaku koji je odaslan

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9a6c

Hakomovo tumačenje nije propis, u aktu koji nas pokriva qrp se je spominue, za razliku od /p

Šta me briga s koliko snage će tko radit? I šta je to međunarodna praksa? Ima i loše prakse.

A citirat hrs kao vjerodostojan izvor...
Gimmi a brejk....

Mislim da /p treba ostat ako se puca na tu kategoriju. Propis pokriva pasmo legalisti.

A ovo s qrp, qro i slično je samo turpijanje bez veze.

Nadam se da krojači pravila neće zaboravit robitu dojavit promjenr.

Na vrijeme, ako mere...

9A3IV

6C, nemogu a ne složiti se sa tobom. Uopće te nemora biti briga s koliko tko snage radi, odkud radi i kakva je međunarodna praksa. nas ne obavezuju propisi u Ognjenoj zemlji, nas obavezuju propisi u Hrvatskoj.

Ali složit ćeš se ako ja odašiljem nešto, zanimalo to tebe ili ne, brinuo ti o tome ili ne da moraš u log upisati znak kako sam ga odašiljao. Inače nije primljen ispravno i nema bodova za tu vezu. To isto znači da ako sam u natjecanju radio /nešto da moram prijaviti znak sa /nešto.

U pravilniku ima mnogo propusta. To znači da treba mijenjati pravilnik. I bilo bi dobro da neki odvjetnik pregleda pravilnike i uskladi ih međusobno.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3TY

Citat: 9a6c  u 02. Svibanj 2016, 17:28:32
Hakomovo tumačenje nije propis, u aktu koji nas pokriva qrp se je spominue, za razliku od /p

Negirati tumačenje jedine ovlaštene institucije za ovo područje je krajnji nonsens.  Odustajem. 
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

9A3TY... nemoj sada odustajati kad si debelo u krivu:

Kao prvo, kakav FCC kakvi bakrači, držimo se mi HAKOMA i naših zakona.
Onda se možeš loviti i Talijanskog pravilnika gdje su zakomplicirali do daske sa predmecima i dodacima poslije pozivne oznake.

Kao prvo, gleda naputka HAKOM-a o dodatcima na pozivnu oznaku, budi korektan jer znaš o čemu se radi, dakle radi se o dadatku -10 ili -11 i slično.
Dakle ne radi se o ododatku /10 ili /11 jer to je jasno regulirano pravilnikom i jasno je navedeno koji se dodaci / smiju koristiti.

9A3IV.... ne znam što si zapeo za taj QRP, Nije po pravilniku i točka. Uostalom, još i mogu preći preko toga ali raditi pervezije tipa /QRP/P je stvarno over the limits. Uostalom, što mene briga s kojom snagom netko radi, dali je QRO ili QRP ili se dere u megafon.

Da li sam ikad čuo QRP ? Pa po svemu što se tiče QRP-a ja sam za tebe izmislio QRP. Po natjecanjima na KV, UKV, 50Mhz, 70MHz, SHF, EHF itd...
Da ne govorimo o konstrukcijama i QRP-u. Aloo, pa ja sam sa 13 godina primao 150 šifre i pisao lijevom rukom. Sa tih istih 13 godina napravio sam QRP primopredajnik i održao veze. Sad ti mene pitaš jesam li ikad čuo za /QRP na bandu....

Uostalom, kome se ne sviđa, nek si nađe drugi pkješčanik za igru. Ja sam si ga našao, ali vidim i ne samo ja, barem po kukanju u časopisu gdje vidi čuda nema brojnih postaja iz Istre i Riječkog primorja. To je rezultat predanog i uspješnog rada Saveza i naravno da ne zaboravim KV menadžera.

;D ;D

9a6c

Ajde Ivo ne puštaj crnilo...

I dalje tvrdim da tumačenje HAKOMA nije propis koji OBAVEZUJE!

A propis obavezuje!

Tumačenje je dano zato jer je praksa otišla naprijed u odnosu na propise, a zašto je tako, to je druga priča. U smislu - nećemo ti ništa ako daš /QRP...a pozivanje na međunarodnu praksu je isto malo klizav teren, da se ne ponavljam...

Slažem se i s tim da u dnevnik trebam upisati pozivnu oznaku onako kako je korespodent odašilje, ali to ne znači da HRS svojim pravilima otpili duhovite momke koji bi se počeli identificirati kao 9A6C/QRO/P ili nedao bog da taj isti lik radi s tuđe postaje pa oplete po callbooku?

Po meni je smisao da se svima olakša rad i da to bude gušt i zezanje, a ne materijal za Ustavni sud...i advokate, vbilježnike...

To što netko inzistira na tom QRP dodatku po meni ne znači ništa osim nepotrebnog zamaranje sebe i svih oko sebe.

I propisom predviđeni /p dodatak ljudi izbjegavaju kao nepotreban, jer nije obavezan, osim u slučaju kad to pravila predviđaju, a što je u skladu s Pravilnikom o itd...

A mi bi sad mudrijali i dodavali što nam padne na pamet...Zašto jednostavno kad može komplicirano.

Eto, samo da dodam kako ni ja o QRP ne znam ništa više od Adama...a ne vjerujem da bi se dogovorili ni koja je granica iza te kratice - 5, 10... Što vjerujem organizator natjecanja može riješiti unutar svojih pravila i mirna Bačka...

9A3IV

4QV, 6C, ja nemogu koliko možete vas dva zajedno i svaki posebno. Pametniji ste od mene. Odustajem

73  Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4OE

Međunarodno pomorsko javno pravo? kakve veze ima sa kopnenim dijelom obale?
Priobalno mjesto nepostoji definicija.
Priobaljem se smatra morski dio obalnog pojasa ne kopneni, odnosno područje obale koje se proteže od crte visoke vode (plime ili visokog vodostaja) do crte niske vode (oseke ili niskog vodostaja),  dio mora, jezera ili rijeke uz obalu.

iz jedne stručne studije o upravljanju obalnim područjem
Obalno područje definirano je "Protokolom o integralnom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja" ratificiran Zakonom u Hrvatskom Saboru 2012.
Obalno područje je definirano kao geomorfološko područje s obje strane obale u kojem se međusobno djelovanje između pomorskih i kopnenih dijelova odvija u obliku složenih ekoloških sustava, te sustava resursa koji čine biotske i abiotske komponente, koje koegzistiraju u međuodnosu s ljudskim zajednicama i relevantnim društveno gospodarskim aktivnostima.
Područje je određeno sljedećim:
(a) granicom obalnog područja u smjeru mora, koja je vanjska granica teritorijalnog mora država; i
(b) granicom obalnog područja u smjeru kopna, koja je granica nadležnih obalnih jedinica (kako su ih odredile države).
Protokol u Čl. 3., st. 1. određuje da su granice primjene Protokola na moru vanjske granice teritorijalnog mora, a na kopnu granice administrativnih jedinica, time da svaka stranka može područje primjene Protokola prilagoditi svojim potrebama, unutar granica suverenosti.
Republika Hrvatska je Nacrtom uredbe o Strategiji upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem u članku 5. stavku 3. odredila obuhvat obalnog područja na način:
,,Zemljopisni obuhvat obalnog područja uključuje područje određeno vanjskom granicom teritorijalnog mora Republike Hrvatske dok granicu obalnog područja u smjeru kopna čini granica obalnih jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave čiji dio teritorija zahvaća kopneni dio zaštićenog obalnog područja od 1000 m.

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (Narodne novine», broj 158/03, 141/06, 38/09 i 123/11) određuje pomorsko dobro koje čine: ,,...unutarnje morske vode i teritorijalno more, njihovo dno i podzemlje, te dio kopna koji je po svojoj prirodi namijenjen općoj upotrebi ili je proglašen takvim, kao i sve što je s tim dijelom kopna trajno spojeno na površini ili ispod nje. Pomorskim dobrom smatraju se morska obala, luke, nasipi, sprudovi, hridi, grebeni, plaže, ušća rijeka koje se izlijevaju u more, kanali spojeni s morem, te u moru i morskom podzemlju živa i neživa prirodna bogatstva.
Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koristi i termin morska obala, koju određuje kao onaj dio teritorija Republike Hrvatske koji se ,,...proteže od crte srednjih viših visokih voda mora i obuhvaća pojas kopna koji je ograničen crtom do koje dopiru najveći valovi za vrijeme nevremena kao i onaj dio kopna koji po svojoj prirodi ili namjeni služi korištenju mora za pomorski promet i morski ribolov, te za druge svrhe koje su u vezi s korištenjem mora, a koji je širok najmanje šest metara od crte koja je vodoravno udaljena od crte srednjih viših visokih voda.

Zakon o prostornom uređenju (NN 153/2014.) određuje zaštićeno obalno područje (ZOP) i navodi ga kao područje od posebnog interesa za Državu. ZOP obuhvaća područje obalnih jedinica lokalne samouprave. Planiranje i korištenje prostora ZOP-a se radi zaštite, ostvarenja ciljeva održivog, svrhovitog i gospodarski učinkovitog razvoja provodi uz ograničenja u pojasu kopna i otoka u širini od 1000 metara od obalne crte.

Glavne prostorne cjeline obalnog područja su uži obalni pojas, akvatorij, zaobalje i otoci. Strategija prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1997. te Program prostornog uređenja Republike Hrvatske iz 1999. (NN 30/99) određuju obalno područje kao prostor posebnih obilježja gdje je kopneni dio definiran s tri kilometra u dubinu kopna, ili do 50 metara nadmorske visine
(pročitajte ponovo odgovor broj dva Ćićarija, Lika, Gorski kotar, Učka vrh)

Sukladno preporuci Protokola IOUP, Nacrtu uredbe o Strategiji upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem te određenju obalnog područja u Zakonu o prostornom uređenju, ZEMLJOPISNI OBUHVAT OBALNOG PODRUČJA uključuje područje određeno vanjskom granicom teritorijalnog mora Republike Hrvatske dok granicu obalnog područja u smjeru kopna čini granica obalnih jedinica lokalne samouprave i jedinica lokalne samouprave čiji dio teritorija zahvaća kopneni dio zaštićenog obalnog područja od 1000 m.

Sve piše ne treba ništa izmišljati i da ne napišem šta ...
treba malo dobre volje i manje samodopadnosti da bi se stvari uredile
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5ST

A da tu budu isvi otoci , a u unutrašnjosti granica seže dokle se vidi more ???

9A5ST
Zeky

9a6c

E lako je tako...

Vi mislite jedno, ja drugo, ja sam nastojao svoje argumentirati, u svoje me niste baš ubijedili, a sve u kontekstu kontestiranja i smisla postojanja ovih naših kupova.

Baš me zanima što će se dogoditi u vašim loggerima kad se na CQ javi 9A/VE3ZIK/QRP/P, koji po sadašnjim propisima ima pravo sudjelovanja, ako se ne varam...

9A3XV

Gogo,

oćeš reć da je Zik opet na moru i da se s baterijom zaj... po kamenjaru, a usput mu je i loš swr na anteni ko Zvoni, pa radi qrp?

73xv
Sale

p.s. sori za oftopik
73 Sale, 9A3XV

9a6c

Zna on da se ne smi igrat... bar dok je u JN73WS:-))) osobito s baterijom...koja ima plus i minus i to s iste strane :P
Poslužio je samo kao ilustracija najmračnije noćne more u duhu ove rasprave.

9A2VX

Da vas malo podsjetim, vi koji ne čitate osnovnu literaturu:
Pravilnik o radio amaterskim komunikacijama u svom 15. članku definira što je pozivni znak i što radio amater može dodati iza svog pozivnog znaka:
dakle Pozivni znak se sastoji od "9A" ( koliko god to neki izbjegavaju), broja i jednog do tri slova , a ne prefiksa i sufiksa kako to neki objašnjavaju.
Radio amater MOŽE dodati samo: /P, /M, /AM, /MM i TOČKA.  Piše da može, ali ne mora.
Prema tome vi koji samo napišete 2VX ili 4QV definitivno pišete krivo jer to može biti i DL, i I i HA itd "AKA I" Na žalost to čujem i na repetitorima i u simpleksima ali i na 3,7 MHz  Žalosno.
Cijeli članak  15.
Citat:Članak 15.

(1) Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake »9A«, jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

(2) Ako radioamater privremeno upotrebljava amatersku radijsku postaju na lokaciji koja nije navedena u dozvoli, može svojoj pozivnoj oznaci pridodati sljedeće oznake:

1. kad radi s pokretnom amaterskom radijskom postajom u motornom vozilu – oznaku »/M« za telegrafiju, odnosno riječ »mobile« za telefoniju,

2. kad radi s amaterskom radijskom postajom na plovilu– oznaku »/MM« za telegrafiju, odnosno riječi »maritime mobile« za telefoniju,

3. kad radi s amaterskom radijskom postajom na zrakoplovu – oznaku »/AM« za telegrafiju, odnosno riječi »air mobile« za telefoniju,

4. kad radi s prenosivom amaterskom radijskom postajom – oznaku »/P« za telegrafiju, odnosno riječ »portable« za telefoniju.

(3) Pozivna oznaka mora se odašiljati na početku i na kraju svake radijske komunikacije. U slučaju radijske komunikacije duljeg trajanja pozivna oznaka odašiljat će se na običnom jeziku ili Morseovim kôdom u vremenskim razmacima od najmanje deset minuta. Prigodom prijenosa teleksa ili slike pozivna oznaka može se odašiljati uporabom posebne vrste emisije, u skladu s međunarodnom praksom.

(4) Agencija može, na prijedlog Saveza, dodijeliti posebnu pozivnu oznaku za radioamatere slušatelje, koja se sastoji od oznake »9A RS« i serijskog broja.

(5) Strani državljani, koji na području Republike Hrvatske upotrebljavaju amatersku radijsku postaju u skladu s odredbama CEPT-a (HAREC), na početku svoje pozivne oznake dodaju oznaku »9A/« za telegrafiju, odnosno riječi »9A stroke« za telefoniju.

Tako smo i portabl rad, koji se definira u raznim natjecanjima kao field day preslikali u naš kontest. No to su samo pravila koja su tako napisana. Tko radi neka ih se drži kao pravila, a ne čitati što ne piše već ono što piše u njima.
Ako se tako pročitaju Opća pravila naših kontesta, onda je sve jasno. Ako ćemo izmišljati, onda možemo reći i da tko radi na slonu koji pase travu, stavi 9AXyyy/SLON/TRAVA/P/M