• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

VK0EK

Autor 9A4WY, 23. Ožujak 2016, 21:31:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4WY

Ako otvorite DXA3 na web stranici VK0EK ekspedicije i "logirate" se, čim uradite vezu pojavi se cool popup  :)
vidi sliku...
Kiko,9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

DXA je odlična aplikacija viđena i u nekim ranijim ekspedicijama. Velika je prednost da se odmah
vidi da li si radio pravoga ili pirata. Još kad bi imala statistiku kao Club Log - mislim na Propagation
from CROATIA ili Propagation from zone 15 iz koje se vidi kada i na kojem bandu je DX rađen iz 9A ...
Na VK0EK ''malo šteka'' zbog satelitske veze, ali radi.

Ne znam što ''dežurni kritičari'' zamjeraju ovoj aplikaciji, ali mogao bi se kladiti na neviđeno da će
(ili već jesu) krenuti priče kako, eto oni tamo imaju telefonsku vezu pa će se nazivati za upisivanje
veze u log i sl. Baš me zanima u kojem imeniku je objavljen njihov broj pa da ih nazovem i dogovorim
sked na čistoj frekvenciji, bez namjernog QRM-a.  ;D

Inače, na DX Clusteru sam već  vidio jadikovke kako QSL  karta košta 5 US$, što je naravno neistina
i glupost. QSL karta od VK0EK je potpuno besplatna, naravno uz neke uvjete. Prvi je da napravite QSO,
drugi da kartu zatražite preko OQRS-a i treći da NE ŠALJETE svoju kartu. Naravno, jednostavnije je
prigovarati nego se potruditi napraviti vezu.

73 i neka propagacije budu s vama!
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A1UN

nedostatak aplikacije je sta ima masa kretena koja sada lupa znak i 599 iako uopce ne cuju vk0, ali lijepo prate DXA i cekaju popup.
Uz remote rad jos jedna stvar sto me pocinje odbijati od dxanja

73 UN

9A2JK

Citat: 9a1un  u 28. Ožujak 2016, 11:22:48
nedostatak aplikacije je sta ima masa kretena koja sada lupa znak i 599 iako uopce ne cuju vk0, ali lijepo prate DXA i cekaju popup.

Točno! I onda te zezne, jer si mislio da je njega radio, a nije.  ;)
Kretena je uvijek bilo, ali u pravu si, nikad kao posljednjih par godina.
Inače, moram sam sebe ispraviti, VK0EK je na ClubLog-u sa svom statistikom.  8)

73 i neka propagacije budu s vama.

Martin 9A2JK

9A4WY

Citat: 9a1un  u 28. Ožujak 2016, 11:22:48
Uz remote rad jos jedna stvar sto me pocinje odbijati od dxanja

73 UN

;D ;D ;D  da ,da..."out of turn callers"...bas smo im se nasmijali jucer.
Jucer sam lokalnoj ekipi pisao na mail o tome i slao slike skimmera sinhronizirane  zajedno sa VK0EK audiom na 160m  ;D...skimmer je pun nonstop, bez obzira sto je on napravio 3-4 veze u međuvremenu, ali "pacijenti" zovu i zovu bez prestanka...nevjerovatno.

73...WY

Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2EU

Ekipa VK0EK upravo je objavila slijedeću zamolbu svim DX-erima:

Now that we've been on the air just about a week, we need your help. Our #1 goal – by far – is to give everyone an ATNO. We really could use your help – and ask:

If you already have Heard Island in your log for a band – please don't work us on that band. This includes any prior DXpedition where you worked Heard Island on that band
If you live near a Little Pistol (or know of any in your DX Club) who is struggling to work us for the first time – please either give them advice or perhaps invite them to use your station. Or – if you have an old decent antenna where you can help them upgrade – there is still 12 1/2 days left of VK0EK – plenty of time to get a better antenna up
If you hear someone who seems to have problems with split operation – please email them kindly and offer to help them
If we all stick together like these penguins – and hunt when we need to hunt, but help and communicate with our other penguin DXer buddies where we can – we WILL all be much better off in this DXing game!
:D

GL svima u lovu!
73 de Zlatko, 9A2EU

9A2JK

Citat: 9A2EU  u 29. Ožujak 2016, 17:03:28
...
If you live near a Little Pistol (or know of any in your DX Club) who is struggling to work us for the first time – please either give them advice or perhaps invite them to use your station.
...

Ovo je za one  koji vode brigu odakle je tko radio.  ;D
Važno je da operator sam napravi QSO i to u skladu sa svim ograničenjima njegove
operatorske klase i dozvole za rad. Da li je operator radio sa svojim, mojim ili klupskim
uređajima potpuno je nevažno.

Jutros oko 1045 lokala, VK0EK na 28 MHz, SSB, se mogao napraviti sa ''komadom drota''.
Kod mene je grmio 59 +20 (da, plus dvadeset dB).

Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2EU  u 29. Ožujak 2016, 17:03:28

Now that we've been on the air just about a week, we need your help. Our #1 goal – by far – is to give everyone an ATNO. We really could use your help – and ask:

If you already have Heard Island in your log for a band – please don't work us on that band. This includes any prior DXpedition where you worked Heard Island on that band
If you live near a Little Pistol (or know of any in your DX Club) who is struggling to work us for the first time – please either give them advice or perhaps invite them to use your station. Or – if you have an old decent antenna where you can help them upgrade – there is still 12 1/2 days left of VK0EK – plenty of time to get a better antenna up
If you hear someone who seems to have problems with split operation – please email them kindly and offer to help them
If we all stick together like these penguins – and hunt when we need to hunt, but help and communicate with our other penguin DXer buddies where we can – we WILL all be much better off in this DXing game!
:D

GL svima u lovu!
73 de Zlatko, 9A2EU

Ubacim ja to u Gugl jer Engleski baš i ne znam i Gugl mi izbaci slijedeće:

Alo, jarani, šarajte malo..... Prve projekcije pokazuju da nećemo natući dosta QSO-a i da ćemo inkasirati manje doloresa nego smo predvidjeli. Od vas koji ste nas radili po pet puta (na istom bandu) nemamo nikakve koristi. Dajte malo da operušamo i ovu boraniju što tefteri jednu vezu po qsl-ci. Pmognite im da nas oni pomognu, pa šta je 5 doloresa za jedan komad papirusa?

Zlatko se malo krivo odrazio, trebao je pozdraviti ovako:

GL Svima, dajte lovu !
;D

Slušam malo ove naše postaje na remote SDR da vidim kako se to čuju na drugom kraju svijeta. Kad nas krene, onda bogami krene, sve naši znakovi jedan za drugim. Bit će da je dobra mikrolokacija, dobra vodljivost tla.... ;D

9A6WW

E pa sad... zlonamjernici bi rekli,  možda i pomalo maliciozno tumačenje. Slične tekstove objavljuje većina ekspedicija i bilo bi lijepo da se ljudi takvih uputstava pridržavaju, ne piše u tom tekstu ništa loše.

A većina exp qsl nešto naplaćuje...  a ima i takvih koje šalju qsl (na tnx) via buro za one koji žele (duže) čekati. Stvar izbora.

GH to VK0 & others.

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 30. Ožujak 2016, 19:16:51

Alo, jarani, šarajte malo..... Prve projekcije pokazuju da nećemo natući dosta QSO-a i da ćemo inkasirati manje doloresa nego smo predvidjeli. Od vas koji ste nas radili po pet puta (na istom bandu) nemamo nikakve koristi. Dajte malo da operušamo i ovu boraniju što tefteri jednu vezu po qsl-ci. Pmognite im da nas oni pomognu, pa šta je 5 doloresa za jedan komad papirusa?

Zlatko se malo krivo odrazio, trebao je pozdraviti ovako:

GL Svima, dajte lovu !
;D

Čemu ovo?
Za QSL kartu preko biroa ne treba poslati nikakve novce.
Čak ne treba poslati ni svoju kartu. Treba zatražiti preko OQRS-a i tako skratiti
vrijeme dolaska karte u naš biro. Oni koji hoće odmah, neka plate. I to je pošteno.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Još 7 i pol dana ekspedicije!
Iako je vikend, kao da se Evropa malo ''ispucala''.
Danas se je mogao bez problema raditi sa dipolom i 100W,
unatoč  nedisciplini onih koji ne znaju slušati. Da je više
discipline, išlo bi brže i lakše.

Martin 9A2JK

9A2VX

Evo, ja ću sutra probat sa dipolom i 5W, ali bolja pozicija. Baš me zanima da li će i kako ići.
Možda uzmem još poneku antenu pa da malo ispitam kako ide iz portabla.
A, E, Možda uhvatim i još poneke.
A, mogao bih ponešto i aktivirati, ali to prepuštam drugima...

9A2JK

Glede propagacija, jučerašnja nedjelja je bila katastrofa na VK0EK na svim bandovima.
Sve piše na njihovoj stranici. Izgleda da se danas propagacije popravljaju. Upravo je rađen
na 18084 kHz sa 2 el. yagi i cca 120 W. Čuo se 579-599 QSB, a dok ovo pišem počeo je
izranjati i na 21034 kHz 569 na 2 el. yagi. Došao je na prvi poziv, (2 el. i 120 W) – očito da
nema gužve i da su mnogi obeshrabreni trenutno lošim/promjenjivim propagacijama i
nediscipliniranim pozivateljima. Ne bi trebali biti!

Martin 9A2JK

9A3TY

Kao da mi nije dovoljno što ih bezuspješno pokušavam odraditi na barem jednom bandu kao sol na ranu stiže Martin sa svojim izjavama tipa "odradio sam ih na pendrek antenu samo sa oscilatorom s 2N2222".

No, brojevi ipak ukazuju na nešto drugačiju stvarnost.

Do ovog trenutka odradili su 64916 veza.
Pratio sam malo pozivne znakove koji su se pojavljivali na dxa i gledao koliko slotova su odradili.
Evo uzorka : 12,12,7,14,1,12,1,12,11,7
Dakle prosječno  8.9 veza po pozivnom znaku. Iz toga proizlazi da ih je odradilo samo cca. 7799 unique znakova.
Kada znamo da pojedinci rade za više znakova (klub, prijatelji, naručitelji,...) onda je realna brojka još manja.

Pitanje je da li dx ekspedicije donose ljudima više sreće i zadovoljstva ili frustacija i nezadovoljstva.

Osim toga, po meni, rang lista koja određuje da li ćete ih odraditi ili ne je ovakva :

1. dokonost - morate imati jaaako puno slobodnog vremena. Znači, idealno za umirovljenike bez obiteljskih obveza
2. oprema / lokacija - morate biti bogati, imati teren van grada, dobar antenski sustav, jaaako pojačalo, antene, ...
3. sreća - naravno morate imati i sreću da vas zadese dovoljno dobre propagacije
4. debel obraz - kako drugačije opisati one koji na "ending with zulu" odgovaraju sa svojim znakom koji naravno ne završava na Z
5. operatorske sposobnosti - da i ovo je bitno ali najmanje.

I sad nek mi netko objasni što od ovoga (osim rednog broja 5) zaslužuje epitet "honor"   ???

73 de Ivo, 9A3TY

9A1UN

DXCC program ima koju godinu. Na pocetku honor roll je stvarno bio honor roll, danas nakon x godina ostaje nam hoRor roll