• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

VK0EK

Autor 9A4WY, 23. Ožujak 2016, 21:31:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3XV

Ja sam ih ćuo na početku ekspedicije na 40m u večernjim satima, ali nisam uspio dozvati. Sad ih danima više ne ćujem iako slušam svako veče.. Loše su propagacije i previše je city qrm-a. :( Možda bi išlo u jutro, ali prevelika sam spavalica.. :)

Možda ih uspijem ulovit još ovih par dana. :)

inače 500w i GP na vrućem limenom krovu..

73xv

9A4QV

Citat: 9a3ty  u 07. Travanj 2016, 09:51:45
No, brojevi ipak ukazuju na nešto drugačiju stvarnost.

Do ovog trenutka odradili su 64916 veza.
Pratio sam malo pozivne znakove koji su se pojavljivali na dxa i gledao koliko slotova su odradili.
Evo uzorka : 12,12,7,14,1,12,1,12,11,7
Dakle prosječno  8.9 veza po pozivnom znaku. Iz toga proizlazi da ih je odradilo samo cca. 7799 unique znakova.
Kada znamo da pojedinci rade za više znakova (klub, prijatelji, naručitelji,...) onda je realna brojka još manja.

Dodaj k tome i broj postaja kojima je pogrešno primljen pozivni znak, upravo zbog QRC-šlusa pa onda te iste postaje moraju nanovo raditi expediciju jer su krivo upisani u log. Taj broj i nije baš malen....

Baš super da si napravio ovu brzinsku analizu, jer kao što kažu, brojke ne lažu a ako moje mišljenje može biti maliciozno brojke ne mogu biti maliciozne u tom smislu. Mislim da je više maliciozna njihova poruka koju su odaslali. Ovo što si ti analizirao, oni su uvidjeli prije nekoliko dana, kad sam o tome i pisao, zato su i izašli sa takvom porukom. Jer jedno je inkasirati prihode od recimo 7799 unique a drugo je inkasirati prihode od 64916 QSL plizavca (brojke su karikirane, jer samo će dio njih koristiti $ service ali omjer je tu, on se vidi).

Ovo što se dešava sa ovom expedicijom nije ništa novo, već viđeno.... Naravno, oni su to mogli riješiti vrlo jednostavno. Disciplinirati rulju na način da se objavi prije expedicije da će isti pozivni znak odraditi recimo dva ili tri puta, pa vi gospodo birajte koja ćete tri slota popuniti. Tako bi dali mjesta i small pistol postajama da ga odrade. To nije nikakav problem uz današnji IT tehnologiju koju imaju vidjeti ako si nekoga odradio recimo na tri banda, jednostavno ga preskačeš. U slučaju da im rate pri kraju expedicije pada, onda objaviš i radiš zadnja dan-dva sve od reda i problem riješen.

Ovako, ostaje dojam, da su toliko uožili u ekspediciju da bi odradili relativno mali broj unique postaja.... vrijedno truda ili ne ?

DK8ZZ

Offtopic: juce sam slusao FT4JA OP na 14 SSB i tip kaze da imaju preko 2.000 DUPLIH QSOs...
Dok sam slusao i zvao sa 100w, jos 5 stanica je dobilo kritiku tipa: hajvanu jedan konjski imas li ti matere ti internet i jesil provjerio da li smo vec imali vezu na 14 SSB  ;D ;D ;D ;D
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A4WY

Ako danas bude FT4JA radio CW na 10m ja ću se upisati u "knjigu duplih".... ;)
Kiko
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A2JK

''Ajmo curice, ajmo dječaci, studenti i đaci...'' (to u pozadini svira band moje mladosti)  ;) .
Dakle, računica vam je potpuno pogrešna. Do danas, 07.04.2016. u 1135 UTC VK0EK je
napravio 19108 unique calls. Statistika se redovno objavljuje na Internetu, lako provjerljivo,
samo treba pogledati.

Kako ih napraviti?
Od tehnike, uvijek je najvažnija antena! VK0EK se iz 9A može bez problema napraviti sa
pristojnim dipolom i 100 W na gornjim bandovima. Treba samo malo pratiti propagacije,
slušati i biti strpljiv. Problem je što su propagacije najbolje po danu, kad se u 9A radi i zato
razumijem one koji ga pokušavaju napraviti onda kad nisu na poslu tj. noću. (Uvjeravam
vas da u 9A ne postoji radioamater koji je bolje od mene prošao iskustvo nemogućnosti
rada nekog željenog DX jer je bio na poslu).

Po meni, rang list koja određuje da li ćete ih odraditi ili ne je ovakva :

1. Antena: pristojan dipol za više opsege (najmanje 10-ak metara visine)
2. Operatorske sposobnosti: slušanje i praćenje propagacija.
Na opsezima 10 – 15 m pojavljuju se otvaranja prema 9A kada VK0EK doslovno grmi.
Tada smo i mi njemu jaki i lako se odradi.
3. Sreća je uvijek faktor, kao i u životu.
4. Naravno da trebate imati vremena za hobi, a da li je netko dokon i kada radi i zarađuje
za život, po meni, nije pristojno raspravljati.

Adamov prijedlog da se ograniči broj slotova po znaku za ovakve rijetke ekspedicije nije
loša ideja, tehnološki izvesti nije problem, ali ...

I ja sam čuo FT4JA kako kritizira zbog duplih veza, ali nekako mislim da su oni sami tome
pridonijeli, jer rijetko uploadaju log na ClubLog, pa se ljudi žele ''osigurati''. Istina, satelitska
veza sa ovakvih lokacija je skupa ...

73 i neka propagacije budu s vama!

Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Znaci 19108 unique na preko 60k QSO i nije nesto čime bi se pohvalili jer čim oni kukaju da se pusti i small pistol postaje znači da nešto ne štima.
To bi bilo ugrubo 3 slota po postaji, što i nije neki problem, ali po bandu čujemo da to je problem....

Martine, satelitska veza je danas jeftina. Ja znam da si ti zaposlen kod poslodavca gdje sve košta 10 puta skuplje, jer to tako u lijepoj našoj mora biti, ali ne moraš takvu famu širiti na nas ostale, barem ne na mene, jer mi postaješ smiješan sa ovakvim izjavama da nekažem šta drugo....

Ako je 110$ monthly skupo za V-sat Ku band i brzinu 512/128k ili 440$ monthly za 2M/512k onda bolje da su ostali doma....
http://www.satproviders.com/en/o/Ku-Band-Packages-Residential,o-4278

pozz
p.s. Fata je Fata, al dvaput je dvaput, pa opleti po VK0EK

9A4WY

Citat: 9a4wy  u 07. Travanj 2016, 14:40:36
Ako danas bude FT4JA radio CW na 10m  ja ću se upisati u "knjigu duplih".... ;)
Kiko
da me nebi krivo shvatili...prolupao mi je HD na PC-u...nasrecu izgubio sam samo dvije veze...
pa sam morao ponovo...
Htio sam skrenuti paznju da ne trpate u isti kos svih...neki moraju dvaput da bi bili zadovoljni...nismo svi isti...;D  ;D
Kiko,9A4WY
Logic will take you from A to B.
Imagination will take you everywhere
    A.E.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 07. Travanj 2016, 17:23:13
VK0EK se iz 9A može bez problema napraviti sa pristojnim dipolom i 100 W na gornjim bandovima.

TO JE TO !!!!! Super. Hvala za info Martine. Možda još uspijem skinuti nepristojni TH3MK4 i dignuti dipol prije nego li se VK0EK ugasi.

Treba samo malo pratiti propagacije,slušati i biti strpljiv.

Definiraj malo. Sat, dva, četiri, danima, ... ?

Problem je što su propagacije najbolje po danu, kad se u 9A radi i zato
razumijem one koji ga pokušavaju napraviti onda kad nisu na poslu tj. noću.

Evo mene na poslu a uređaj šumi pored mene. DXA kaže da na non-warc bandovima radi samo jedna postaja i to 14 CW. Odem na klaster i vidim da su na 14034. (Spotirao ga VK3GK, hmmm nije obećavajuće) Kliknem na spot, uređaj ode na tu frekvenciju i ..... ništa. Provrtim malo lijevo, malo desno i ništa. OK. Treba se MALO strpiti. Evo ja ću ostaviti sve ovako nek šumi i raditi svoj posao a ti mi reci kad je MALO isteklo.

73 i neka propagacije budu s vama a ne samo sa Martinom!

P.S. Sigurno im nešto nije u redu sa satelitskom vezom kad često piše "QSOs logged in last minute x" gdje je x broj od 0 do 5. I to sa 5 aktivnih postaja (3xcw,1xssb,1xdigi). Neš ti qso rate-a.

73 de Ivo, 9A3TY

9A5CW

Sta reci, u kojem zecu lezi grm ?  ???
Dipol i 100w  :)

GL svima, dodali su dan vise za ATNOe
73
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A3TY

Kaže DXA da su ugasili 14 CW i otišli na 28 CW.
Da i dalje budem MALO strpljiv ili da odem na 28 ?
Evo, otišao sam na 28. Ništa od signala.
Kaže VK5JN : "nothing at all Vry quiet"
Aj dobro, barem nisam jedini koji ima nepristojnu antenu.
Bit ću strpljiv. Dug je (radni) dan.

73 de Ivo, 9A3TY

9A5CW

Rano zjutra gre LP,SP, malo pole gre LP, u biti ni neki signal, fluttera kao u prici i sa 100w siguro nes pasat ;) na dvajset metrov
73, Pa3k 9A5CW
..................................
B. Đorđević napisa:
Ni EU nije šta je bija, držmo se mi Istre.
On je u Božjim rukama, ka i Papin sobar. Razlika je jedino šta sobar viruje u Boga.

9A2JK

Poruka od VK0EK:

"We will identify some of our operating positions as "ATNO Stations" that will be specifically
asking for ATNO contacts or new mode contacts during the upcoming weekend (Heard Island
time). Please only call these stations if a QSO with Heard Island gives you an All-Time New
One or a new mode. Watch the message box in DXA for instructions and information.
We will post information regularly on bands / modes where the ATNO stations are operating.

Weather-permitting, we will extend our stay, with the final day of radio operation being 11th
April and departure on the 12th.''

Za sad ću se suzdržati od drugih komentara  ;) osim preporuke da na ClubLog-u na VK0EK
otvorite link Propagation from CROATIA gdje se lijepo vidi u koje doba dana je rađen iz 9A. 

Također na stranici vk0ek.org otvorite PROPAGATION. To će vas odvesti na stranice gdje lako
možete vidjeti propagacijsku prognozu od vašeg QTH lokatora do VK0EK.

73 i sretno sa ATNO!

Martin 9A2JK

Dok ovo pišem, u 1045 UTC,  kod mene VK0EK ide 569 - 579 na 24904 kHz
(antena dipol za 30 m - 14 m visine).

9A2JK

Evo i slike

9A3XV

Pozdrav DX-eri!

Ja ga sinoć radio na 40m. Jedva sam ga ćuo, a i on mene. Na žalost rabio sam specijalni znak 9A703XV, a on je jednom primio 9A70VXV, a potom 9A703XU.. :( Kasnije nisam uspio napraviti korekciju. Baš sam optimista..

Pokušat ću ponovno kao 9A3XV :).. Fak the ses...

73xv
Sale

9A3TY

A nema druge nego unajmiti Martinovu lokaciju kad god bude neka DX ekspedicija.
Očito iz cijelog svijeta loše ide ali od njega uvijek odlično.

Evo kako im idu veze po minutama : 1,3,0,0,2,3,1,1,0,0,0,0,0
U tri sata s prosječno 4 aktivne postaje nisu napravili niti 600 veza.
Sad ih je 5 aktivnih i rade jednu vezu po minuti.
A vidi se i sa Martinove slike.

Evo stiže i gray line. Sad će da vidimo ...

P.S. Za razliku od njih FT4JA se odlično čuje i nije problem odraditi.

Eh, da ne bi bilo da Ivo opet nešto baljezga - evo reversebeacon zadnja dva i po sata (uključujući i vrijeme kad ih je Martin čuo sa S7 signalom :

VK4CT    VK0EK    7016.1   CW CQ [LoTW]    14 dB   24 wpm   1228z 08 Apr
ET3AA    VK0EK    18084.1   CW CQ [LoTW]    4 dB   29 wpm   1220z 08 Apr
ET3AA    VK0EK    18084.1   CW CQ [LoTW]    16 dB   30 wpm   1201z 08 Apr
WA7LNW    VK0EK    10136.99   RTTY CQ [LoTW]    9 dB   45 bps   1143z 08 Apr
WA7LNW    VK0EK    10137.00   RTTY CQ [LoTW]    10 dB   45 bps   1133z 08 Apr
ET3AA    VK0EK    24904.1   CW CQ [LoTW]    9 dB   28 wpm   1130z 08 Apr
JJ2VLY    VK0EK    18084.0   CW CQ [LoTW]    7 dB   30 wpm   1036z 08 Apr
JJ2VLY    VK0EK    18084.0   CW CQ [LoTW]    8 dB   30 wpm   1024z 08 Apr
JE1SGH    VK0EK    18084.0   CW CQ [LoTW]    11 dB   31 wpm   1022z 08 Apr
JE1SGH    VK0EK    18084.0   CW CQ [LoTW]    9 dB   27 wpm   1013z 08 Apr
JJ2VLY    VK0EK    18084.0   CW CQ [LoTW]    8 dB   27 wpm   1012z 08 Apr

Inače, jedini koji ih skoro uvijek čuje je ET3AA..... i Martin :-)
Mislim da je krajnje vrijeme da HRS kod njega postavi RBN čvor.

73 de Ivo, 9A3TY