• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Palagruza

Autor 9A6AA, 07. Srpanj 2015, 17:05:19

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Za Palagružu bi se moglo reći - nikad dovršena priča.

Tijekom boravka u Friedrichshafenu nastavili smo prošlogodišnji razgovor o ekspediciji na Palagružu, koja je planirana za iduću godinu. Naš domaćin, Friedrich, DL4BBH, obznanio je popis četvorice DL članova (jedan od njih je DL2VFR), dok bi u drugoj grupi bila 4 člana RK HFF (želju su iskazali: 9A2WJ, 9A2MF, DJ2MX, 9A2NA, 9A6AA, 9A2GA, DJ3ID...).

Idući dan, u nedjelju, do našeg štanda (HRS je već zatvorio svoju butigu) došli su DL8AW, DK2RO i DL9NBJ te, gledajući veliki poster Palagruže, rekli da je "njihov san" posjetiti taj otok. Naravno, zanimao ih je kao EU-090. Neugodno smo se iznenadili kada smo zaključili da kane na Palagružu onda kad i mi. Thilo, DL9NBJ, ozbiljno je predložio da se otvori jedna web stranica gdje bi se unaprijed objavili podaci o tome tko i kada kani na Palagružu. Predložio sam da s DL4BBH uskladi termin.
Inače, trošak za 7 dana, po osobi je cca 300 Eura. U to je uključen prijevoz od Korčule do Palagruže, koji je 700 Eura po apartmanu (4 osobe) te smještaj na lanterni.

"Mast su nam vadili" dečki iz Slovenije dijeleći svoje letke kojima promoviraju ovogodišnji rad u IOTA natjecanju s Palagruže kao 9A8ZRS. Sjećam se da su taj znak koristili s Palagruže, 2009., iste godine kada smo s Palagruže radili kao 9A0CI. {Ubrzo nakon toga, 9A5K, kao personifikacija HRS (i aktualnog predsjednika HRS-a), zatražio je od QRZ.COM-a da se svi naši podaci na toj poznatoj stranici - obrišu. I bi tako...}

Posebna priča su pozivne oznake i dozvole za rad.
Thilo mi pokazuje "Potvrdu o članstvu u HRS-u" koja glasi na 9A8DXG (DX Gruppe), te pita vrijedi li to kao dozvola s kojom bi radili s Palagruže. Naravno, odgovor je bio negativan.
Pretpostavljam da dečki iz Dežele neće imati tih problema, mada...

Photo by 9A8ZRS
"DX never sleeps..."

9A4QV

Citat: 9A6AA  u 07. Srpanj 2015, 17:05:19
Za Palagružu bi se moglo reći - nikad dovršena priča.

Posebna priča su pozivne oznake i dozvole za rad.
Thilo mi pokazuje "Potvrdu o članstvu u HRS-u" koja glasi na 9A8DXG (DX Gruppe), te pita vrijedi li to kao dozvola s kojom bi radili s Palagruže. Naravno, odgovor je bio negativan.
Pretpostavljam da dečki iz Dežele neće imati tih problema, mada...

Emire, iz kojeg razloga dozvola 9A8DXG nije važeća a recimo 9A8ZRS je?
Po podatcima iz HAKOMA, za nijednu od navedenih pozivnih oznaka ne postoji trenutno važeća dozvola. Ili je ista bila izdana pa je istekla i nije obnovljena ili nikad nije ni bila izdana od strane HAKOMA nego je korišten samo prijedlog pozivne oznake koju je dao HRS.

Postoji mogućnost da i HAKOM nije ažurirao svoju bazu podataka čemu smo već svjedočili.

U svakom slučaju, može se zatražiti dozvola za navedene pozivne oznake a da li će ona biti izdana do početka aktivacije, to je upitno.

QV

9A4OE

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 07. Srpanj 2015, 17:43:57
...Emire, iz kojeg razloga dozvola 9A8DXG nije važeća a recimo 9A8ZRS je?

Na ovo sam odgovorio pod drugom temom: "9A pozivne oznake...":

http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jfusion&view=plugin&Itemid=709&jfile=index.php&topic=7791.msg64585#msg64585

Odnosno:

Citat: 9A6AA  u 07. Srpanj 2015, 19:28:56
Nisam rekao da dozvola od 9A8DXG ne vrijedi, a da od 9A8ZRS vrijedi.
"DX never sleeps..."

9A4OE

S5 kolega piše
Hvala HRSu, ki je uspešno pobrala denar za nič

Da nije usamljen slučaj dokaz 9A8VI, sad nemože biti govora da baza nije ažurirana, posljednji unos 07.07., to ne priječi generatore stanja da prizna rad pod tim znakom za ioca program.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3IV

Mogu kolege iz S5 pisati što hoće. Jasno im je da članstvo u HRS-u i prijedlog pozivnog znaka nije dozvola. I kod njih je slično.

S obzirom da smo ipak zemlja u koju dolazi puno amatera mislim da bi ovo trebao biti poticaj da se nešto popravi. Na webu s lijeve strane je izbornik "kako postati amater". Predlažem da se doda ispod toga jedan red "kako do dozvole" i dva podizbornika. Za 9A amatere i za strance. Web urednik/master na redu ste

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6AA

Ne bismo trebali ovdje i dalje pisati o postupku dodjele pozivnih oznaka.
Za to je otvorena druga tema.

Ograničimo se na ono što se odnosi samo na Palagružu i njene otoke. Ipak, to je naša zanimljiva IOTA skupina.

U to ime, evo jednog zgodnog zemljovida (prilagodio 9A6AA)

"DX never sleeps..."

9A6AA

Evo položaja palagruške skupine (EU-090) u odnosu na susjedna IOTA reference...

"DX never sleeps..."

9A2VJ

DXpedition to PALAGRUZA ISLAND, Adriatic Sea- June,2000 organized by Radio Club KOPRIVNICA & CIHG-Croatian IOTA Hunters Group

Croatian Islands Award ref. CI-084, Lighthouse ref LH-057, Croatian Lighthouse CLH-100,

The most remote island in the middle of the Adriatic Sea, no population 2 Lighthouse keepers barren rock approx.1km long, approx. 300 m wide Only inhabitants thousands of seagulls, lizzards and occasional black snake.

OPERATORS:

9A8A-Mark, 9A7K-Kreso, 9A5O-Sado, 9A2VJ-Piki

Drazen/cook-transport.

QSOs totalled over 7200 in 5 days of poor propagation

9A6AA

Ovo je grupa (9A8DXG) koja koncem svibnja 2016. ide na sadmodnevnu ekspediciju na Palagružu (EU-090):

DL9NBJ, Thilo
DK2RO, Robert
DL8AW, Anton
DH6TJ, Saša
DD0NM, Manfred
DC5WW, Heinz

Kako smo već pisali, tijekom prošlogodišnjeg sajma u Friedrichshafenu, dečki su se na 9AFF štandu raspitivali o potankostima glede transporta, prehrane i rada s Palagruže
Na Palagružu je također kanio i Friedrich, DL4BBH, ali mjesec dana poslije njih (jedni nisu znali za termine ovih drugih). Povezao sam ih a s obzirom da nisu mogli planove uskladiti, Friedrich je svoju ekspediciju pomaknuo za 2017. godinu.

Sada je stigao poziv da se pridružimo ekipi koju vodi Thilo, DL9NBJ.
Dogovori su u tijeku kao i oni s Plovputom glede prijevoza...
"DX never sleeps..."

9A6AA

Ekipi koja će s Palagruže raditi kao 9A8DXG, pridružili su se Mladen, 9A2NA, Franjo, 9A2MF i Emir, 9A6AA.

Mada ima još dosta vremena, pripreme su već počele a dolazak na Velu Palagružu (EU-090, CI-084) predviđen je za 28. svibnja 2016. u jutarnjim satima.
Na tom području se ostaje tjedan dana.

Hrvatski dio ekipe kani posjetiti i Malu Palagružu (CI-461) te Galijulu (CI-462), pa eto prilike za one koji još nemaju te otoke...

"DX never sleeps..."

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A6AA

Već brojimo dane do polaska na Palagružu.
Pripreme se odvijaju po planu.

Danas smo uplatili 1,400,00 EUR za prijevoz od Korčule do Vele Palagruže (i nazad)....

"DX never sleeps..."

9A6R

Nije ni skupo. ::)

9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3XV

Jes da sam ja panonski mornar pa se baš i ne razumijem u nautiku :) ali meni je to dosta zelembača..?

Prosvijetlite me nautičari.. pse..

73xv