• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Status radio klubova prema Zakonu o udrugama

Autor 9A2VX, 16. Veljača 2015, 21:33:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

Ajmo ispočetka jer je prethodna tema imala sličan naziv, ali drugi sadržaj, pa su je pripojili tamo gdje nisam htio....

Zato sam "prisiljen" kopirati cijeli svoj post i dalje potencirajući zadnji dio posta, pa ako netko zna kako će to riješiti za svoj klub - udrugu, da mi javi. Može i na mail.

Citat:Evo 150 godina ITU, a u 9A nema statusa radioamater
Hi all!
Može li pomoć
Prema novom Statutu trebao bih zatražiti od Hrvatskog zavoda za statistiku djelatnost kluba a ne mogu zatražiti jer nas nema
1. Postoji kategorija CB radio amater, ali moj klub ( niti ja ) to nismo. Nemamo CB postaju niti nikad nismo radili na CB
2. Radiotelegrafiju ne mogu prijaviti jer svi ne znaju telegrafiju ( čak niti neki članovi A razreda) jer nisu zainteresirani
3. Radio konstuktori ??? Da ali što je s većinom radioamatera mog kluba???
4. Radio goniometrija ? Pa u mom klubu nema niti jednog radiogoniometrista.

Pitanje nadležnima; Tko je sjedio na ušima i očima kada je bio taj Zakon o djelatnostima udruga na javnoj raspravi ?
Tko je pravnik u HRS-u da je izbačena DJELATNOST RADIOAMATERA ( ili ne daj Bože spojena s CB ???)
Pa CB je 27 MHz i PMR ( ako je ?)  a gdje su radioamaterske frekvencije?
Odgovorni: Gdje su naše frekvencije ???
Kada ćete se probuditi iz letargije i raditi svoj posao ?
Pozz svima radioamaterima i onima CBjašima s kojima ne mogu ( i ne želim ) razgovarati jer nisam CB-jaš!
Da li je tu kriv utjecaj HZTK ili PROPUST HRS ?
Zvone
P.S. Da li staviti ostalo i što je pod ostalo ? Možda neki tajnik radio kluba zna pa da i mene prosvijetli

Uređivanje poruke
« Zadnja izmjena: Danas u 15:40:00 9A1AA »

Hvala Damiru 9a4oe na jednom od odgovora.

9A4DC

A Zvone izgleda da smo svi mi Damiri malo "pozitivno ludi" (OE no hard feelings.ok?sala na nas racun od nas samih.hi!)
A sad ozbiljno,u skladu s tvojim pitanjem Zvone.
Zvone kad si zadnji put na HAKOM-ovoj stranici provjerio tablicu raspodjele RF spektra u RH izmedju 1,5 i 2 mhz?ja prije neki dan i osta sam PAFF!!
Necu komentirat,znam napravit antene razne al nemam pojma o pravu (osim o Medjunarodnom pomorskom javnom i imovinskom pravu,isa u skolu za to.)
VY 73 TO ALL
De 9a4dc

9A2Z

Zvone, pratim ovu temu a odgovora pravoga nemam. Zašto je do toga došlo možda netko od odgovornih u HRS-u zna?
Znam da članovi UO HRS-a čitaju ovu temu ali nam ne žele objasniti nastalu situaciju. Neznam dali Predsjednik HRS-a posjeduje računalo ;) pa da nam nešto odtipka, napiše glede narečenog.

UPORABA CB RADIJSKIH POSTAJA
Objavljeno: Ponedjeljak, 07 Srpanj 2014

Odlukom ECC/DEC/(11)03 postavljeni su uvjeti za harmoniziranu uporabu CB radijskih postaja, pod čime se podrazumijeva slobodni promet i uporaba CB radijskih postaja te izuzimanje od

izdavanja pojedinačne dozvole za njihovu uporabu.

Temeljem Odluke ECC/DEC/(11)03 i ETSI EN 300433 standarda, HAKOM je izdao opću dozvolu broj OD-134 koja je objavljena na HAKOM-ovoj internetskoj stranici.

Navedenom odlukom i standardom određene su tehničke značajke CB radijskih postaja i to osobito:
•    Određeno frekvencijsko područje 26.960-27.410 MHz (10 kHz raster), osim kanala na centralnim frekvencijama 26.995 MHz, 27.045 MHz, 27.095 MHz, 27.145 MHz i  27.195 MHz,
•    Maksimalna efektivna izračena snaga 4W za kutnu modulaciju (FM), 4 W za modulaciju s dva bočna pojasa (AM-DSB) i 12 W (vršna snaga ovojnice – PEP) za modulaciju s jednim bočnim pojasom (AM-DSB),
•    CB radijska postaja je namijenjena za govornu komunikaciju.

Temeljem opće dozvole broj OD-134, svaka pravna i fizička osoba može upotrebljavali CB radijsku postaju na području Republike Hrvatske bez podnošenja zahtjeva HAKOM-u i prijave podataka o CB radijskim postajama.

Lijepo sve piše. NIGDJE NE PIŠE CB-RADIOAMATERI to je u HZTK KRIVOTVORENO, MIMO ZAKONA O UPOTREBI CB RADIJSKIH POSTAJA

9A1IW

:D  :D  :D Nemoj se naljutiti sto se valjam od smijeha, no ti zaista mislis da ce se netko povesti za natpisima na ovom forumu? Ili da ce netko nesto odgovoriti? Ma daaaaaj. Vidis da ni placeni ne rade svoj posao, da bi volonteri.  ;D

Samo opusteno, rijesit ce se to, s malim zakasnjenjem, a placa lagano kapa, da ne kazem da dobrano curka.  ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2VX

Ha zato se pitam i pitam.
Jest da i mi imamo u HRS pravnicu koja bi nam to trebala objasniti.
Jest da HZT ima pravnicu, koja je jednom čak bila u Rijeci da nam "pojasni" kako će doći novi prijedlog Statuta, ali ona štiti CB pa su uveli pojam "CB radioamateri"
Jest da i u klubovima ima pravnika kao radio amatera, ali niti oni nisu reagirali na ovaj dio Pravilnika o jedinstvenoj registraciji udruga.
U Zakonu o udrugama spominje se i klub kao dio udruge.

Vjerovatno će se naći neka dobra duša u Saboru da im pojasni tko smo mi, pa možda netko i nas spomene.
Ja bih u radio telegrafiste, ali i radio amatere. Doduše trebali bi bit jedna grupa uz dodatak i konstruktora, i radio goniometrista!?
Ali ja to ne mogu jer nitko ne želi čuti, već samo zastupati "svoje" stavove

Zvone

9A1IW

Mislim da se krenulo u krivom pravcu. Kako ce se CBjasi zvati, to je njihov problem, mogu se zvati i Pajo Patkovi, nebitno je. Da li su oni uvrsteni u nesto ili nisu, to isto nije nas problem. Problem je sto NAS NEMA i sto je netko zaboravio ODRADITI SVOJ POSAO! Sada bi trebalo napraviti 2 stvari:
1. Popraviti gresku
2. Krivca  identificirati, locirati i transferirati.

Ovo drugo ce izostati.

I jos jednom apeliram na zdrav razum, nemojte biti jalni sto CBjasi imaju boljeg tajnika. Nikome nije interes da susjedu crkne krava. Rijesimo nas problem.

73 de 9A1IW - Boris

9A2Z

Boris! zašto apeliraš na nas koji diskutiramo o nastalom problemu. Apel, pošalji rukovodstvu HRS-a. NE interesiraju me CBjaši. Neka se oni bave svojim aktivnostima prema postoječim propisima. 

Što je Radioamaterizam, trebali bi znati u HZTK

Radioamaterski rad je reguliran pravilima Međunarodne agencije za telekomunikacije (ITU) koja je dio organizacije Ujedinjenih Naroda. Veliki broj frekvencijskih opsega je dodijeljen radioamaterima za nekomercijalno eksperimentiranje oko prostiranja radiovalova i radi tehničkog obrazovanja. Posebna područja su rezervirana za satelitske komunikacije.

U svim državama svijeta, pa tako i u Republici Hrvatskoj, radioamateri moraju proći ispit na kojem pokazuju ključno znanje i razumijevanje koncepta radioamaterizma, što ih razlikuje od servisa kao što je CB radio (mreža građana) nelicenciranog i ograničenog tipa. U Hrvatskoj se razlikuju dva razreda radioamatera: P - početnički razred, te A - napredni razred, a razlikuju se u privilegijama korištenja frekvencija i snaga odašiljača.

Polaganja za P razred se organiziraju u lokalnim radioklubovima, dokle se polaganja za A razred organiziraju u sklopu Hrvatskog Radioamaterskog Saveza.

Dali je sve napisano? gdje su tu CB-radioamateri? ima toga još ali i to je dovoljno.........

9A4OE

Ovo što se dogodilo sa inicijalnim postom 9A2VX je očiti primjer manipulacije od strane moderatora.
Diskusiju koja je od interesa za radioamatere i njihova udruženje a nastala temeljem novog zakona o udrugama pokušava skrenuti u takodje nametnutu temu pod "razno" o nekoj tobožnjoj raspravi sa dodatkom međunarodnih organizacija a ne bit problema, radioamateri u RH, nas u biti niti ne interesira van države, mislim da je svima primarni cilj naš status u našoj domovini, Republika Hrvatska.

Da s vratim na bit, moj pogled na "stvar" je. da se svaki RK ponaosob obrati MU RH sa dopisom i iznesu problem koji je nastao kategorizacijom udruga ne obazirajući se na HRS.
Ono što se može vidjeti iz nekih prijašnjih postova da mnogi niste shvatili problem koji će nastati primjenom zakona ali ste Adama i Damira smatrali budalama kad su pokušali skrenuti pažnju na zakoni kategorizaciju udruga.
Mala kronologija:
Citat: 9a4oe  u 02. Veljača 2015, 13:06:16

Nitko se ne pita gdje su nestali radioamateri, dobili smo službeno, "CB radioamateri"?

Citat: 9a4qv  u 13. Veljača 2015, 18:47:09
Mi u kope ti u špade, mi drumom ti šumom .....

Pojednostavljeno do "pajola": Kad si nedajbože prehlađen, kome ćeš se javiti? Direktno ministru zdravlja Vargi ili svom obiteljskom liječniku?

Tako ti je i sa Radio klubom.
Radio klub se mora registrirati kao udruga. Kao što sam neki dan napomenuo, samo 50-tak radio klubova je u registru udruga. Da bi se upisao u registar udruga potrebno je navesti djelatnost udruge i to po razini do 3. razine.

Nagradno pitanje za milion dolara? Koju djelatnost ćeš navesti. (Odaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti  ;D)
Bingo! Pa naše djelatnosti nema, tj. nema više.
Svi su se pobrinuli za svoje djelatnosti, CB-jaši, Wi-FIjaši, ARG, CW, konstruktori itd samo radioamateri nisu. Nas jednostavno nema na toj listi.

Znači, ti ne možeš po Hrvatskim zakonima registrirati udrugu koja ima radioamatersku djelatnost, a to je ono čime se mi bavimo, zar ne ? Mi smo radioamateri nismo čuvari plaže u zimskom periodu.

Naša djelatnost ne postoji isto kao ni djelatnost brojača komaraca koji uđu na jednu kino predstavu.

Pa kad nemamo djelatnost koju mozemo registirati, kako možemo imati savez klubova koji nemaju svoju djelatnost? Mislim da je svima jasno da se kula od karata ruši od temelja.
Potenciranje zakona, IARU, ITU od tvoje strane je postalo neutemeljeno jer mi radioamateri smo izgubili osnove za to.

Zakonske osnove imaju CB radioamateri jer oni legalno postoje u RH a nas više nema.
Pa pogledaj i rapored aktivnosti u HZTK. Ima li gdje radioamatera?

Neću se više javljati na ovu temu, jer mislim da smo vam dovoljno otvorili oči i da vidite jasno u kojoj se situaciji nalazi naš hobi. Ispričavam se, to nije ni hobi, jer nema nas ni u hobističkoj dleatnosti.

Mi smo tu negdje, close to Pirate bay....

Citat: 9a4oe  u 16. Veljača 2015, 13:53:15
Zvonko i ostali, dopis koji sam za vikend poslao u MU, još čekam odgovor, tek je jedan dan prošao.
To je trebala poslati kancelarija HRS-a da joj je stalo.

Ministarstvo uprave RH
Maksimirska 63
10 000 Zagreb

Poštovani,
U Narodnim novinama br. 4 od 14. Siječnja 2015. godine objavljena je Klasifikacija djelatnosti udruga.
Svjestan sam da je reakcija malo zakašnjela i da niti jedna od radioamaterskih udruga odnosno, Hrvatskog radioamaterskog saveza u tijeku javne rasprave nije uputio primjedbe na predloženu klasifikaciju.

U prijašnjoj klasifikaciji udruga 2. Tehnička – 2.4. Radio-amaterska – 2.4.1. Tehnička radioamaterska djelatnost, točno je opisivala djelatnost radioamaterskih udruga, što je sukladno Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama NN 45/12 i NN 97/14.

U novoj klasifikaciji 13. Tehnička kultura – 13.5. Komunikacijske djelatnosti  -  osnovnu radioamatersku djelatnost ste podijelili u nekoliko podgrupa odnosno razreda djelatnosti udruge, 13.5.1, 13.5.2., 13.5.4., 13.5.5., i 13.5.6. što je na neki način u suprotnosti sa Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama jer su to osnovne djelatnosti radioamaterskih udruga, odnosno da bi se jedna aktivnost iz razreda djelatnosti prakticirala zahtjeva više aktivnosti (razreda djelatnosti) koje zaokružuju jednu cijelinu (osnovnu) prilikom održavanja radioamaterskih veza.
Neznam koji je povod bio da se napravi ovakva podjela razreda djelatnosti udruga?

U klasifikaciji razreda djelatnosti udruga 13.5.3. uveli ste novi pojam CB radioamaterizam što je nespojivo sa zakonskim propisima. Pojam radioamater i radioamaterizam je definiran Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama i međunarodnim ITU, IARU i CEPT propisima i kao takav je nespojiv sa pojmom CB, eventualno uz CB se može dodati amater (CB amater).

Nadam se da ćete u nekoj budućoj promjeni Zakona uzeti u obzir izneseno.

S poštovanjem

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Ova rasprava o registraciji se proteže iz teme u temu ... uglavnom, više mi ništa nije jasno.

Pitanje:
Da li je, po trenutno važećim zakonskim propisima, moguće registrirati radio klub?
Kratak odgovor, samo ''DA'' ili ''NE'' meni je dovoljno. Šire obrazloženje, još i bolje.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7KXP

Po stranici 28 broja 4 od 2015godine možeš imati udruge tehničke kulture po sljedećim klasifikacijama

13.5.1. Radiokonstruktorstvo i samogradnja uređaja
13.5.2. Amaterska radiogoniometrija
13.5.3. CB radioamaterizam
13.5.4. Amaterska radiotelegrafi ja
13.5.5. Digitalne komunikacije
13.5.6. Satelitske komunikacije
13.5.7. Bežični mrežni sustavi
13.5.8. Ostale djelatnosti komunikacijske tehnike

Znači možeš imati udrugu bez točke 13,5,3. a zašto nema točka 13.5,0 Radioamaterizam i zašto je točka 13,5,3 takva kakva je,to su pitanja za druge strukture.
Inače tko je to klasificirao očito i nije baš od tehničke struke jer je zaboravio i točku analogne komunikacije.

U tom klasificiranju su izgubljene nama najbitnije točke,ali uvijek ima 13,5,8,ostale djelatnosti komunikacijske tehnike.

Znači odgovor je u biti DA,ali definitivno gubimo na važnosti i polako nestajemo.

73 Hristo 9a7kxp

9A2VX

Problem je u tome što nitko nije reagirao na suštinu
Citat:13.5.3. CB radioamaterizam
Radioamater se postaje polaganjem radio amaterskog ispita
CB-jaš ne mora polagati ništa.
Dakle radio amater je ne samo izbrisan već i degradiran kao da nije ništa polagao
CB jaš je stavljen na mjesto radio amatera, ali to ne može biti dok ne položi radio amaterski ispit
Naša pravnica nije reagirala na, očito, pravnu nejasnoću iajo je za to plaćena...

9A2VJ

Odlično,Zvone, 9A2VX,
U tome je bit,ne mogu biti"CB radioamateri"oni su "daleko" od radio-amaterizma

GL&DX de Vel,9A2VJ

9A1IW

Citat: 9A2Z  u 17. Veljača 2015, 09:14:26
Boris! zašto apeliraš na nas koji diskutiramo o nastalom problemu. Apel, pošalji rukovodstvu HRS-a. NE interesiraju me CBjaši. Neka se oni bave svojim aktivnostima prema postoječim propisima. 

Pa zato i apeliram. Svi se bave CBom jer je CB ekipa riješila svoj problem, umjesto da se bave odgovornim krivcima za ovu sprdačinu? Šta ima veze što su CBjaši odradili svoj dio posla. Bitno je da netko nije odradio NAŠ!

Citat: 9A7KXP  u 17. Veljača 2015, 19:34:34
Znači odgovor je u biti DA,ali definitivno gubimo na važnosti i polako nestajemo.

Ne, mi ne nestajemo, nego su nam ga uvalili. I ne, mi ne gubimo na važnosti, već se HRS pobrinuo da nam se važnost oduzme, od Carneta, do RMZOa. Znamo tko vodi HRS i tko je odgovoran za ovo. Dakle, dat ćemo još jedan mandat? Naravno, nakon izmjene statuta koji ćemo isto dozvoliti da nam uvale?

Ono što treba napraviti je reklasificirati podjelu

1. Radioamaterizam

2. CB amaterizam

I raspisati podtočke, ako već netko slini na detalje. No, uočava se manjak detaljnih opisa ispod točke CBjaša. Za to nije trebalo seciranje?

Nisam baš u toku, pa mi objasnite tko je složio ovu podjelu, imenom i prezimenom, a i funkcijom?

73 de 9A1IW - Boris

9A2Z

Autor: 9A1IW
«  : Danas u 21:15:28

Ono što treba napraviti je reklasificirati podjela

1. Radioamaterizam

2. CB amaterizam  ?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boris,   NE POSTOJI CB amaterizam....u zakonu piše, korisnik CB radio postaje (mreža građana)

Ovako bi trebalo biti napisano

1. Radioamaterizam

2. CB radio postaje (mreža građana)   

Samo se treba pridržavati postoječih zakona i neće biti nikakvih problema. Sve po propisima HAKOM-a

9A3TY

Citat: 9A2Z  u 17. Veljača 2015, 23:28:15
NE POSTOJI CB amaterizam

Otkad radioamateri imaju ekskluzivno pravo na "amaterizam"? Nemojte pretjerivati.

Citat: 9A2Z  u 17. Veljača 2015, 23:28:15
2. CB radio postaje (mreža građana)   

Ovo zaista "dobro" opisuje njihovu djelatnost. Lakše bi "progutao" da si napisao CB radio postajarstvo.

Mislim da smo apsolvirali da su i HRS i HZTZ napravili propust. No što je tu je. Ajmo vidjeti što se da napraviti.
Da li je itko trenutačno u proceduri usklađenja i da li je naišao na problem?
Prema pravilniku :
(1) Udruge se u registru udruga razvrstavaju prema: obliku udruživanja, ciljanim skupinama i prema djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisani statutom udruge.
(2) Sukladno obliku udruživanja udruge se u registru udruga razvrstavaju u tri skupine: udruga, ustrojstveni oblik udruge s pravnom osobnošću (podružnice, ogranci, klubovi i slično) i savez udruga
(3) Udruge se samostalno opredjeljuju i razvrstavaju u registru udruga prema ciljanim skupinama iz Popisa ciljanih skupina koji je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 1). Udruge mogu imati jednu ili više ciljanih skupina s obzirom na članstvo i/ili korisnike prema kojima je udruga usmjerena.
(4) Udruge se samostalno razvrstavaju u registru udruga u jednom ili više područja djelovanja i djelatnostima kojima se ostvaruju ciljevi propisanim statutom prema Klasifikaciji djelatnosti udruga (u daljnjem tekstu: Klasifikacija), koja je sastavni dio ovog Pravilnika (Prilog 2). 

Dakle, po meni lijepo piše, "u jednom ili više područja djelovanja i djelatnostima". Dakle, navede se sve što spada pod radioamaterizam i problem riješen.
Ionako to služi za :
(6) Razvrstavanje udruga prema stavku 1. ovog članka služi samo za statistička pretraživanja udruga u registru udruga te ne utječe na prava ili obveze udruga u pravnom prometu.
Dakle, sasvim nebitna papirologija.
73 de Ivo, 9A3TY