• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Status radioamatera u RH / IITU / IARU

Autor 9A2JK, 13. Veljača 2015, 08:21:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A1IW  u 12. Veljača 2015, 18:30:44
NE MORATE BITI CLANOVI NEKAKVOG UDRUZENJA DA BI SE BAVILI SVOJIM HOBIJEM. Onaj tko tvrdi drugacije, taj djeluje protivno Ustavu i zakonu.
Možda je to točno, ali ne vrijedi za naš slučaj!

Da li smo zadovoljni stanjem u našem Savezu radioamatera je jedna stvar, a članstvo u
tom istom savezu je nešto potpuno drugo. (Stanje u Savezu je odraz stanja u državi.
Nismo posljednji u EU bez razloga.)

Vrijeme je da neki konačno shvate da bez nacionalnih saveza radioamatera ne bi bilo
ni radioamaterizma. Preko nacionalnih saveza radioamatera, predstavljeni smo u ITU
i zato nam je dodijeljen dio radijskog frekvencijskog spektra na korištenje.

Zato trebamo biti članovi Saveza.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2015, 08:21:45

...... bez nacionalnih saveza radioamatera ne bi bilo
ni radioamaterizma. Preko nacionalnih saveza radioamatera, predstavljeni smo u ITU
i zato nam je dodijeljen dio radijskog frekvencijskog spektra na korištenje.

73
Martin 9A2JK

Nedavno je jedan od nasih menadzera uspio sloziti jednu konstrukciju gdje je u jednoj recenici bez zareza uspio toliko toga iznijeti da sam bio uvijeren da ga je nemoguce nadmasiti. Bio sam u krivu. Martine ti si kroz dvije vrlo kratke boldane recenice sjedinio toliko netocnih tvrdnji da sam siguran da bi meni trebalo barem pola stranice teksta.

1. Nje radioamaterizam proizvod Saveza nego obratno. Radioamaterizam u Hrvatskoj je nastao tridesepetih godina prosloga stoljeca. Vinkovci, Dubrovnik, Zagreb i tek onda klubovi pa savez.
Dakle ovo nije dilema kokos-jaje, ovdje se zna tko je kome svrha i tko bez koga moze i nemoze.

2. Radioamaterizam ce postojati i bez klubova i bez saveza ali obratno ne.

3. Preko nacionalnih saveza smo predstavljeni u IARU a ne u ITU. Moze se postaviti pitanje, sto nam to nosi i ima li to svrhe. Jer u nekim drugim clanicama EU postoji vise saveza, koji i nisu direktne clanice IARU pa ti amateri i dalje funkcioniraju (cak i bolje) od onih koji su pod krovom nacionalnih saveza. Primjera je nekoliko, recimo Italija.

4. Radiofrekvencijski spektar nama nije dodijelio ITU. Radiofrekvencijski spektar nama je dodijelio HAKOM.

9A1IW

Država to sam ja?

Problem HRS-a je upravo u ljudima koji ga vode i imaju tvoju filozofiju. Radioamatera, oldtajmeraša, sportaša, muzičara..., svih je bilo i prije njihovih saveza, a bit će ih i nakon.
Savez je tu radi nas, ne obrnuto.
Što se tiče HRSovih zasluga za očuvanje RF spektra, vidi se po šikaniranju onih koji baš te prazne spektre naseljavaju. Oni su teret i trošak.
Takav HRS ne čuva ništa, osim sebe samog.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Naravno da ide preko IARU. Valjda ne treba objašnjavati svaki korak?
Oni koji nisu članovi IARU, švercaju se na račun članova!

Citat: 9a4qv  u 13. Veljača 2015, 09:10:26
...
4. Radiofrekvencijski spektar nama nije dodijelio ITU. Radiofrekvencijski spektar nama je dodijelio HAKOM.
Radiofrekvencijski spektar radioamaterima (kao i svima drugima) je
dodijelio (eng. to allocate) ITU.
Tek sada država (tj. HAKOM) može, a ne mora, dodijeliti radioamaterima dio
(ili sve) što je dodijelio ITU.
Itd, itd... kako cijela procedura ide, nije toliko važno.
Važno je da bez nacionalnih saveza, koji naravno čine IARU,
radioamatere nema tko predstavljati u ITU.

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2015, 10:27:13
Naravno da ide preko IARU. Valjda ne treba objašnjavati svaki korak?
Oni koji nisu članovi IARU, švercaju se na račun članova!
73
Martin 9A2JK

Po meni, opet si u krivu.
Primjer: CB Radioamateri
Dakle pojam CB Radioamateri se poceo provlaciti kroz HZTK i dobivati odredjena financijska sredstva i kao takav postao priznati nosioc dijela radioamaterske djelatnosti, aktivnosti, kao i neke drugi vidovi.
Oni nisu clanica IARU.
Nekako bi bilo nespretno reci za nekoga da se SVERCA i za svercanje dobiva pozamasna financijska sredstva iz proracuna RH.

QV

9A2JK

Meni osobno je potpuno nevažno da li sam ja u pravu ili ne.
To nikako ne mijenja činjenice iz ITU radijskih propisa (ITU Radio Regulations).
U ITU radijskim propisima jasno je napisano tko su radioamateri, koji dio radijskog
frekvencijskog spektra je dodijeljen na korištenje tim radioamaterima i pod kojim
uvjetima. Podjela radijskog frekvencijskog spektra i dodjela dijelova toga istog spektra
nije nešto jednom napravljeno da se nikad više ne mijenja. Upravo suprotno! Promjene u
dodjeli dijelova radijskog frekvencijskog spektra događaju se na svjetskim administrativnim
radijskim konferencijama (World Administrative Radiocommunications Conference - WARC)
svakih nekoliko godina. Tako npr. i imamo WARC bandove.

Osim toga u ITU Radio Regulations ne postoji pojam CB radioamateri. U definiciju radioamatera
(po ITU radijskim propisima) ne spadaju oni kojima je dan na korištenje frekvencijski spektar,
tzv. CB opseg.

Države članice ITU-a (dakle i Hrvatska) moraju se pridržavati tih propisa i svojim građanima
mogu dati samo manja ili ista prava, nikako veća. Tako npr. ne mogu radioamaterima (ili
običnim građanima) dati na korištenje frekvencije koje nisu za to određene u ITU radijskim
propisima.

Radioamatere na ITU svjetskim radijskim konferencijama zastupa IARU.
IARU pak čine nacionalni savezi radioamatere. Što nas je više, to nam je i utjecaj veći.

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 13. Veljača 2015, 14:09:09
...Osim toga u ITU Radio Regulations ne postoji pojam CB radioamateri.

Martine, očito imaš problem, dobro još jednom pročitaj što ti je Adam napisao,
citiram:
quote author=9a4qv link=topic=7613.msg63023#msg63023 date=1423820422]
Dakle pojam CB Radioamateri se poceo provlaciti kroz HZTK i dobivati odredjena financijska sredstva i kao takav postao priznati nosioc dijela radioamaterske djelatnosti, aktivnosti, kao i neke drugi vidovi.
[/quote]

Sad pročitaj što tu piše

Ako nisi dobro shvatio, pojam "CB radioamater" je produkt "našeg" djelovanja tj. onih koji su radili na zakonu o udrugama i npravili klasifikaciju djelatnosti udruga.
Zašto se ne pitaš gdje je nestao pojam radioamater iz te klasifikacije i koliki je doprinos u tome HRS-a?
Zašto nisu reagirali na vrijem (budi siguran da su imali materijale prije finalnog donošenja zakona)  da se spriječi jedan takav nakaradni naziv.

Ovo ti je aktivnost članova jednog saveza koji djeluje van institucija IARU ali zato ima puni legimitet u svojim zemljama.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Damire, nije mi prosao post jer si u medjuvremenu ti postao svoj pa cu ukratko ponoviti.
Što bi se u žargonu reklo (kao što sam i jučer spomenuo) Izio vuk magare  ;D
Jednostavno smo nestali tj. spadamo u kategoriju izbrisani.

Martine, da se evo slikovito izrazim ili da "ti nacrtam" o našem utjecaju (koji je pao na niske grane te o utjecaju CB radioamatera) zorno govore slijedeći linkovi:

http://www.hztk.hr/kalendar-doga%C4%91anja/
(obrati pažnju na Skupštinu Hrvatskog saveza CB radioklubova)
(pa onda na 5. edukativna CB radionica)

te linkove na prijašnje dvije radionice i pogotovo sadržaj tih radionica što je jako bitno !
http://www.hztk.hr/clanci/najave-radionica-i-drugih-aktivnosti/4-edukativna-cb-radionica-za-djecu-kraljevica-srpanj-2014/
http://www.hztk.hr/novosti/odrzana-3-edukativna-cb-radionica-u-nacionalnom-centru-tehnicke-kulture/

QV

9A2JK

Da se razumijemo i da ne skrećemo sa teme.
Nemam ništa protiv CB amatera.
Njima i njihovom savezu želim svako dobro.

Kakve veze ima Savez CB klubova sa bilo čijim članstvom u
Hrvatskom radioamaterskom savezu?
Ukratko, baš nikakve.

Ali zato članstvo radioamatera (radioamatera kako ga definiraju
ITU radijski propisi i hrvatski zakoni) IMA PUNO VEZE sa očuvanjem
stečenih privilegija (djelovanjem IARU-a na ITU radijskim
konferencijama). Što je više radioamatera članova HRS-a, to ih je
više članova IARU-a, itd...

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Mi u kope ti u špade, mi drumom ti šumom .....

Pojednostavljeno do "pajola": Kad si nedajbože prehlađen, kome ćeš se javiti? Direktno ministru zdravlja Vargi ili svom obiteljskom liječniku?

Tako ti je i sa Radio klubom.
Radio klub se mora registrirati kao udruga. Kao što sam neki dan napomenuo, samo 50-tak radio klubova je u registru udruga. Da bi se upisao u registar udruga potrebno je navesti djelatnost udruge i to po razini do 3. razine.

Nagradno pitanje za milion dolara? Koju djelatnost ćeš navesti. (Odaberi jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti  ;D)
Bingo! Pa naše djelatnosti nema, tj. nema više.
Svi su se pobrinuli za svoje djelatnosti, CB-jaši, Wi-FIjaši, ARG, CW, konstruktori itd samo radioamateri nisu. Nas jednostavno nema na toj listi.

Znači, ti ne možeš po Hrvatskim zakonima registrirati udrugu koja ima radioamatersku djelatnost, a to je ono čime se mi bavimo, zar ne ? Mi smo radioamateri nismo čuvari plaže u zimskom periodu.

Naša djelatnost ne postoji isto kao ni djelatnost brojača komaraca koji uđu na jednu kino predstavu.

Pa kad nemamo djelatnost koju mozemo registirati, kako možemo imati savez klubova koji nemaju svoju djelatnost? Mislim da je svima jasno da se kula od karata ruši od temelja.
Potenciranje zakona, IARU, ITU od tvoje strane je postalo neutemeljeno jer mi radioamateri smo izgubili osnove za to.

Zakonske osnove imaju CB radioamateri jer oni legalno postoje u RH a nas više nema.
Pa pogledaj i rapored aktivnosti u HZTK. Ima li gdje radioamatera?

Neću se više javljati na ovu temu, jer mislim da smo vam dovoljno otvorili oči i da vidite jasno u kojoj se situaciji nalazi naš hobi. Ispričavam se, to nije ni hobi, jer nema nas ni u hobističkoj dleatnosti.

Mi smo tu negdje, close to Pirate bay....

9A2JK

Citat: 9a4qv  u 13. Veljača 2015, 18:47:09
Mi u kope ti u špade,  .....

Tu se slažemo (opet).  ;)

Ova tema je pokrenuta s upitom radioamatera koji želi biti član
Hrvatskog radioamaterskog saveza. Nakon nekoliko konkretnih odgovora,
koji su pomogli autoru teme, pokrenuta je rasprava kako ne treba
biti član HRS-a, niti bilo kojeg saveza radioamatera. Molim, ponovno
pročitajte prvih nekoliko postova ove teme.

Ja sam se uključio u raspravu s mišljenjem da treba biti član
nacionalnog saveza radioamatera i to sam obrazložio (lako
provjerljivim činjenicama) i držim se teme.

Zašto su se neke druge udruge afirmirale u našoj državi i od nje
dobivaju financijsku pomoć, a mi u Hrvatskom radioamaterskom savezu
nismo? To je dobro pitanje, postavljeno više puta u raznim temama na
ovom forumu, ali nikad temeljito prodiskutirano. Jedino što se kroz
takve rasprave provlači je kako ''nešto ne valja'', ''treba mijenjati''
i sl., ali nikad konkretni prijedlozi i tko je taj koji bi trebao nešto
za nas napraviti. Kao da se čeka da netko drugi umjesto nas napravi
nešto ZA NAS (jer mi smo eto platili članarinu). Ja mislim da nitko
neće umjesto nas napraviti nešto za nas. Sve moramo napraviti sami.
Ovih posljednjih nekoliko rečenica nije za temu ''Članstvo u HRS-u'',
nego za temu što i kako napraviti da bi se postojeće stanje popravilo.
Stanje se neće samo popraviti, niti će to napraviti netko umjesto nas.

73
Martin 9A2JK

9A2QU

Zanimljiva rasprava, možda ne bi bilo lose prebaciti u novi topic!

Sad pročitaj što tu piše

Bravo, 9A4OE, dobro si to pronašao!

Ali, još 31.10.2014. objavljeno je Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj, koje je trajalo do 23.11.2014. (Izvor:http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=3067).

Razlike između nacrta i konačnog teksta postoje, mene osobno zanima je li itko od nas, institucionalno ili vaninstucionalno, sudjelovao u savjetovanju i na vrijeme dostavio primjedbe i prijedloge?

"Kesno je popoldan iti k maši!" (M.K.)

I kako onda da se ne složim s Martinovim mišljenjem?

73,
Željko

9A1AA

Citat: 9A2QU  u 14. Veljača 2015, 10:09:32
Zanimljiva rasprava, možda ne bi bilo lose prebaciti u novi topic!

Željko, nadam se da naslov teme odgovara i da pomoći da ne bude puno off topica ;)
73, Ivo 9A1AA

9A4OE

Citat: 9A2QU  u 14. Veljača 2015, 10:09:32

Ali, još 31.10.2014. objavljeno je Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za Nacrt pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga Republike Hrvatske i Registra stranih udruga u Republici Hrvatskoj, koje je trajalo do 23.11.2014. (Izvor:http://www.uzuvrh.hr/vijest.aspx?pageID=1&newsID=3067).

Razlike između nacrta i konačnog teksta postoje, mene osobno zanima je li itko od nas, institucionalno ili vaninstucionalno, sudjelovao u savjetovanju i na vrijeme dostavio primjedbe i prijedloge?

Uvijek nešto promakne, "nama civilima", tako da je ovo prvi glas da je održano savjetovanje na tu temu.
Kako je djelovanje MURH transparentno i javno, u prilogu je popis onih koji su se odazvali savjetovanju.
Kako se doznaje, udruge su imale informaciju o tome, iz prve ruke.
Ta klasifikacija i ciljane skupine, kažu, ima neke poveznice sa financiranjem iz javnih sredstava poreznih obveznika.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TY

Nisam informiran da li negdje postoje obrazloženja predlagatelja nacrta klasifikacije gdje bi bili navedeni razlozi za promjenu u odnosu na prethodno stanje. Mislim da bi to puno toa rasvijetlilo. Nažalost, dostupna su samo obrazloženja predlagatelja izmjena tijekom javne rasprave.

Mislim da je morao postojati ozbiljan razlog da se stari tekst TEHNIČKA RADIO-AMATERSKA DJELATNOST izbaci s popisa. Uvjeren sam da ćete se složiti sa mnom da je puno lakše nešto prepisati nego napisati novo. Zato je pisac nacrta sigurno imao neki razlog za ovakvu promjenu.

Razvijanje teorija zavjere neće nam ništa pomoći. Svako od nas ima svoje mišljenje zašto je do ovoga došlo ali dok to ne čujemo od mjerodavnih (ako ikad čujemo) to su samo nagađanja.
Mislim da je jasno da postoje odgovorni za nastalo stanje. Po meni je najveći krivac 9A3AYM jer je po službenoj dužnosti morala pratiti što se događa i reagirati na novo predloženo stanje. Ipak je ona plaćena za to i ima 8 radnih sati na dan za takve stvari.

S druge strane, možemo mi sad "lajati na mjesec" ali mislim da je mrtvo slovo na papiru (čitaj: klasifikacija djelatnosti) ipak najmanje bitna stvar za status radioamatera u RH. Činjenica je da su klubovi ostavljeni "na cjedilu" i da HRS apsolutno nikako ne pomaže svojim članicama u njihovom opstanku a kamoli u redovnoj djelatnosti i da se stvari moraju promijeniti. Prvi korak može biti vaše aktivno sudjelovanje u izradi novog Statuta HRS-a kako kasnije ne bi bilo "a vidi ovo a vidi ono".
Sljedeći korak je pronalaženje i vrbovanje novih, kvalitetnih i sposobnih ljudi na čelna mjesta u HRSu. Trebaju na "goniči robova", snalažljivi, komunikativni,... a ne "fikusi" da bi se situacija konačno počela mijenjati na bolje.  No, najbitnije je da se ti ljudi žele prihvatiti takvog "posla" a koliko sam imao prilike vidjeti u prošlosti takvih baš i nema jer se inače izbori ne bi odvijali sa samo jednim kandidatom.

73 de Ivo, 9A3TY