• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Yaesu DR-1X

Autor 9A1IW, 10. Siječanj 2015, 22:00:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

http://wimo.de/yaesu-dr-1x-relay-repeater-vhf-uhf_e.html

do 30.06.2015. Yaesu vraca 600 EUR u sklopu promotivne akcije.

Dakle, HRSovci, sta se ceka??? Repetitorska mreza je u komi i vapi za postenim hardverom i novim tehnologijama.
A i DSTAR nije umrezen.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7KXP

Borise,

Ja ću ti odgovoriti: ;D

Po planu rada HRS a iz ožujka 2014 u kojemu piše:  citat:

-----OPREMA I ODRŽAVANJE
Nabava i održavanje radiokomunikacijske opreme od strateškog značaja za Republiku
Hrvatsku.
Dugogodišnjim radom je Hrvatski radioamaterski savez na cijelom području RH izgradio
magistralnu elektroničku telekomunikacijsku infrastrukturu. Za održavanje i neprekidnu
funkcionalnost navedenog sustava potrebno je ulagati znatna financijska sredstva, dok
održavanje i montažu opreme vrše radioamateri na volonterskoj osnovi.
Temeljni cilj radnog tijela za UKV u 2014. godini biti će održavanje magistralnih repetitora za
144 MHz i 432 MHz, kao i pokrenuti izgradnju DATV repetitora, koja se godinama odgađa, te
izrada cjelovitog elaborata s troškovnikom.
Posebna zadaća biti će pregled i utvrđivanje funkcionalnosti postavljenih repetitora, te popis i
kontrola opreme u vlasništvu HRS-a na zaduženju, kako bi se do kraja uskladile liste zadužene
opreme sa stvarnim stanjem na terenu. Nadzor regionalnih repetitora u vlasništvu HRS-a
izvršiti će se do kraja 2014. godine,

Evo iz ovoga ispada da su se ove godine naše strukture bavile ELABORATOM troškova ,te su bili preopterećeni sa snimanjem stanja na terenu.

Najbolji pokazatelj komunikacije unutar HRS-a je ovaj citat iz skraćenog zapisnikan rada HRS iz travnja 2014 ;

-----Na upit Božidara Pasarića vezano uz Sedmicu na Plješivici Darko Grubić je
odgovorio da Sedmica na Plješivici trenutno ne radi. -----

Istina je da se ne sjećam kada je zadnje on radio.

Neću sada spomijanti kvalitetu takve lokacije na koju bi se moglo štošta radioamaterskog montirati.

Nadalje u financijskom izvješću pogledaj točku rashoda
11.1. 74
Nabava i održavanje radiokomunikacijske opreme HRS-a od
strateškog značaja za Republiku Hrvatsku 25.000,00 kn

Znači nešto je nabavljeno ali pitanje gdje je-

interesantna je točka rashoda
11.2. 75 Nabava radioamaterske opreme za obuku djece i mladih 0,00 kn

Zna se da je prosjek radioamatera u HRS-u 54godine ,realno gledajuči mi(ti i ja) valjda tri četvrtini  članova možemo biti djeca.

točka 2 93 Izdaci za zaposlene - proračun (plaće) 275.000,00 kn

te novce plaća HTZK i vjerovatno je lijepše dočekati penziju u HRS-u nego ja što ču je dočekati ako ću kod privatnika

što se časopisa tiće rashodi točka 8.1. 41 Časopis radio HRS 110.000,00 kn( 51.000,00 kn plaća pola HTZK)

Prihodi od časopisa radio HRS i WEB stranice (ukupno) 28.000,00 kn

točka 10.2. 42 WEB stranice Hrvatskoga radioamaterskog saveza rashodi 30.000,00 kn

Definitivno je savez više novaca dao u Web nego u opremu za UKW

Uglavnom eto malo sam odužio,mogao sam i još više, ali ipak mislim da je Yaesu VHF/UHF FM/Digital    1399.00 €

preskup i da će mo ga nas dva prije kupiti svaki na 12 rata po 58,29eura ali ako dovoljno budemo brzi

onda možda dobijemo i popust na YAESU Internet Link Adapter   139.00 €    ;D

73

9A1IW

Definitivno si u pravu, bolje da ga kupimo mi sami, prije smo gotovi. No, kako cemo zabraniti pristup svima onima koji podrzavaju aktualnu HRSovu strukturu? :-D

Sad je prilika da se za male pare dobije dobra oprema. Bas me zanima po kojoj cijeni ce ju placati kasnije, ako uopce ista budu kupovali.

73 de 9A1IW - Boris

9A8A

Bok !

Krajem godine kupljena su dva repetitora DR1-X, oba su postavljena na Ivancici (R1 i RU-708). Rade dobro (narocito ovaj na UHF-u) s tim da sada imamo probleme jer nam neki signali, drugih korisnika, ulaze u repetitor i lagano smetaju? No, naruicli smo filter (cim stigne biti ce montiran), za kojega se nadamo da ce te smetnje eliminirati....?!

73
Mark

9A6ARP

Mark suludo je obojici bilo što objašnjavati jer to znaći da se pravdamo,, najbolje je reć da se ne radi ništa,  ne rade repetitori  te ih skidamo sa čuka i dajemo pod prešu, a ko hoće repetitor nek si ga sam kupi.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A4QV

Stucco e pittura fa bella figura

Mark, vjerovatno si zaplakao od muke kad si ga otvorio (ako si ga otvorio) i vidio sta je unutra.
Za one koje nemaju tu jedinstvenu priliku evo par slikica koje su preuzete sa ARI Fidenza gdje se diskutira o kvaliteti iste.

Repetitor je napravljen od stanice FTM-400 tako da uopce ne cudi sto postoje problemi ako se takva postaja postavi na neku lokaciju gdje su prisutni signali ostalih repetitora. Da bi stanica radila koliko-toliko kvalitetno treba joj filter koji velik koliko i ona sama  8)

Fuseraj.....

QV

9A8A

Oh..!???
Nisam je otvarao, a sada vidim da je i bolje da nisam... ;D ;D ;D

Ali zato ima lijepi ekran..hehe

73
Mark

9A1IW

Citat: 9A6ARP  u 12. Siječanj 2015, 08:10:59
Mark suludo je obojici bilo što objašnjavati jer to znaći da se pravdamo,, najbolje je reć da se ne radi ništa,  ne rade repetitori  te ih skidamo sa čuka i dajemo pod prešu, a ko hoće repetitor nek si ga sam kupi.

Da bolje informirate javnost i komunicirate sa članstvom, ne bi bilo nesporazuma. No, moraš nam oprostiti na podozrivom ponašanju jer je tvoj dosadašnji rad ostavio malo mjesta optimizmu, pogotovo kad se pogleda stanje R6 na Sljemenu.

73 de 9A1IW - Boris

9A3TY

Citat: 9A1IW  u 12. Siječanj 2015, 11:27:55
Da bolje informirate javnost i komunicirate sa članstvom, ne bi bilo nesporazuma.

Borise oteo si mi riječi iz usta. Nisi fer  ;D

Bez ljutnje Darko ali evo i zornog primjera : na http://hrvhf.net/index.php/repetitori i dalje stoji
12. UGLJAN OIV JN74ND RV54 (R3) 145.675/145.075 9A0VZD Motorola OK
a repetitor je skinut prije ohoho mjeseci i proglašen nepopravljivim.

I kako bi mi sad trebali znati što se događa, u kojoj je fazi zamjena, di je zapelo i sl.
Nije sramota pohvaliti se napravljenim i zato slobodno piši o radovima i postignućima. Samozatajnost se (barem ovdje) ne cijeni  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

9A6ARP

Ugljan ima specifičnu situaciju, prvo na objektu koji je pod baštinom kulture, drugo još nisam dobio službeno odgovor za osobe koje će biti odgovorne za lokaciju Čelavac, Promina i sam otok Ugljan sa novom lokacijom, jer se uskoro svi sele sa sadašnje lokacije , kad se to posloži dobit ćete RPT sa opremom. Ajmo dobrovoljci  da vas sad vidim tko će biti odgovorna osoba za te lokacije ispred HRS-a., Naravno imaće i svoja zaduženja koja proizlaze iz toga.
9A0VZD nema uporabnu dozvolu pri HAKOM-u jer još nemamo odgovornu osobu iz te regije.

I na plotu svašta piše..
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A4QV

Mislim da naš UKV menadžer okreće pilu naopako.

Vremena dobrovoljaca i omladinskih radnih brigada, ORA, SORA itd. je odavno prošlo.
Odgovorna osoba mora biti u vlasniku opreme a ne netko drugi ili treći. Ovo što je do sada savez radio i pisao odgovorne osobe po dozvolama bez da kontaktira i pita za privolu osobu koja se navodi na dozvoli nije u redu, čak bih se usudio reći nije u skladu sa zakonom.

Prestanite sa tom praksom. Tražite odgovornu osobu za opremu koja je u vlasništvu HRS-a? Odgovorna osoba je HRS ili netko tko je profesionalno zaposlen u tom HRS-u.

Vrhunac licemjerja je pak u planovima rada isticati da se montaža opreme obavlja volonterski dok se za birokratske pozicije u savezu izdvajaju pozamasna sredstva za place. Znaci, cinovnicki posao na kojem je najveca moguca ozljeda da se nabodes na vlastitu olovku se placa, dok se pentranje po stupu i montaza opreme planira odraditi volonterski.

Znate li opce koje su potrebne dozvolje, ovlastenja, oprema sukladna zakonu o zastiti na radu da bi pristupilo lokaciji i obavio posao. Informirajte se malo koliko stoji sat rada na stupu. Volonterski my ass  ;D ;D

uzdravlje
QV

9A1IW

Citat: 9A6ARP  u 12. Siječanj 2015, 14:10:26
Ajmo dobrovoljci  da vas sad vidim tko će biti odgovorna osoba za te lokacije ispred HRS-a., Naravno imaće i svoja zaduženja koja proizlaze iz toga.

Budi ti, kad vec nece nitko drugi. Po meni tu nema neke dileme. I jos se izbori za neku financijsku naknadu, pa ce sve biti OK. Ako se moze placati web urednistvo, moze i repetitorsko urednistvo.

Pise i na plotu? To je tvoj plot, ti si zaduzen za pisanje.
I samo da te podsjetim, tvoj plot je i RadioHRS u kojem nije bilo niti slova o UKVu u zadnjem broju.

73 de 9A1IW - Boris

9A6ARP

Borise i Adam Vas dvojica kao da ste kataputilrani iz druge planete ovdje, ne želim komentirati zadnje postove jer nema smisla.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A4QV

Citat: 9A6ARP  u 13. Siječanj 2015, 09:15:42
Borise i Adam Vas dvojica kao da ste kataputilrani iz druge planete ovdje, ne želim komentirati zadnje postove jer nema smisla.

Darko, slazem se da i nemas sta komentirati na ono sto sam napisao.
Situacija na terenu je ta koja dovoljno govori.

Dvometarski repetitori na Ucki, Velebitu, Celavcu ne rade uopce vec mjesecima a neki i godinama. Neke od njih nazivamo "magistralni" LOOL
Sestica u Zagrebu ne znamo na kraju da li radi, posljedni rezultati nisu bas bili obecavajuci.
Ivancica na dva metra ne radi kvalitetno.
Vjerovatno ima jos slicnih situacija, to ti znas bolje.

I sta sad tu komentirati sa tvoje strane? OK rekao da si da skupljas informacije, radis inventar, popisujes stanje. Pa onda barem updejtaj to stanje na sluzbenim stranicama ako nista drugo.

U jednom trenutku cak je i postojala volja da se nesto napravi volonterski, ali kad sam cuo da se savez cigani oko placanja prijevoza onda je i to malo volje splasnulo. Kao sto se moze i vidjeti, od volonterstva nema nista. Ako zelis da neki posao obavljen kako treba, onda to treba i platiti.

Naravno, nisi ti kriv sto se raspada sustav, i kad je bilo sredstava onda su se trosila na sve samo ne na ono sto je planirano. Mada si i ti imao bisera dok si bio pri savezu kao ATV koordinator, sjecas se kako si htio sparati sredstva kroz par godina da bi napravio digitalni repetitor. Kad si shvatio da je to nemoguce i da ako ne potrosis sredstva u tekucoj godini, potrositi ce ih netko drugi, onda si udario kako cete dignuti repetitor iz privatnih donacija i postao sliku DVB-S predajnika sa tvojom diplomom ispod njega. Naravno, oni malo iskusniji vidjeli su da je to fotomontaza a mi vise iskusni smo znali da ce od toga biti upravo ovo sto i imas danas od tog repetitora. I tad si spominjao elaborate i planove, ali kao sto vidimo, rezultat je ......

9A7KXP

Evo mene interesira što je sa Ličkom Plješivicom,da li se definitivno,i zašto se odustalo od tako kvalitetne kote.

Što ja mogu kada sam radoznao.

Što se volonterizma tiće, nije primjereno da jedni volontiraju na visinama,a drugi budu plaćeni za grijanje stolice.

73