• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Slanje QSL-ki klubovima?

Autor 9A5ADI, 19. Prosinac 2014, 23:40:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ADI

Citat: 9A1AA  u 22. Srpanj 2018, 14:36:36
Rekao sam da neću više po ovoj temi ali pošto vidim da je tebi i tvom "klubu" toliko veliki problem naći email adresu od qsl managera ja ću je ipak objaviti....

marinko.9a3b at gmail.com

Uz napomenu da Marinko ne visi kao ja 24/7 za računalom i odgovara za par minuta na primljeni e-mail.
Nisu svi dokoni penzići kao ja koji se bavi samo hamradiom ;)

Ok, hvala na informaciji. Pa ni neočekujem da se javi odma, kad čovjek bude imao slobodnog vremena.

9A2JK

Ivo, 9A3TY, budući da očito želiš raspravljati, onda lijepo molim da ovo ne bude shvaćeno kao svađa.
Kao što sam ti bio rekao kad smo se bili vidjeli u ZGB, nemam ništa protiv tebe, možemo biti najveći prijatelji,
ali se sa nekim tvojim razmišljanjima ne slažem.
3,2,1 ... kreni.

Svaka statistika se može napraviti nepošteno. Jednostavno izostaviš stvari koje ne želiš pokazati u statistici.
Ništa mudro. Da bi tvoja statistika bila poštena, trebalo bi uključiti i podatak koliko puta u posljednjih godinu
dana je netko poslao karte, kako i koliko novaca je to koštalo. Za početak i primjer, ti prvi objavi koliko, kako
i za koliko novaca si poslao karte u HRS.

Koliko je tko primio karata lijepo piše u izvještaju QSL menadžera.
Znači, ne treba ti nitko slati koliko je primio, nego samo koliko je poslao.

Kontakt sa QSL menadžerom najjednostavnije se može ostvariti preko kontakt forme na stranici HRS-a.
Kako? Na vrhu stranice klikni na KONTAKT ...

Kako poslati QSL kartu?
Ne Ivo, nije dovoljno samo na QSL karti napisati PSE QSL. Vjerujem da su te učili da se u QSO-u između ostaloga
kuca i nešto slično kao PSE QSL MY QSL IS SURE VIA BUREAU. Zaključujem da je 9A5ADI mlad po radioamaterskom
stažu, pa ga vjerojatno to nisu učili. Sve o toj temi, na hrvatskom jeziku, može pročitati u IARU publikaciji koju
može preuzeti sa linka:

https://www.hamradio.hr/download/Radioamaterska_etika_hr.pdf
(Ivo možeš se i ti podsjetiti što tamo piše o QSL karti).

Koliko vremena mi je trebalo da provjerim kako poslati QSL-ke?
Puno. U tome i je poanta. Kao i sve u životu, rezultat jako zavisi od uloženog truda.
Vidi post: https://www.hamradio.hr/forum/index.php?topic=3547.315

Imaš pravo. Ne radim ''kao i obični smtrnici koji jednostavno kao i desetljećima ranije samo slože sve
qslke po dxcc i pošalju u biro''. To više ne prolazi. Da bi dobio QSL-ku preko biroa trebaš poslati onako
kako primatelj to želi. O tome je naš QSL menadžer više puta pisao, ali ponavljanje je majka znanja.
Info kako poslati potraži na:

www.qrz.com
https://clublog.org/logsearch.php (ako šalje preko biroa, nudi opciju traženja karte preko biroa. 
Uvjet je da NE ŠALJEŠ SVOJU PAPRINU KARTU. Cijena: nula novaca.

https://dx-world.net/
https://dxnews.com/
http://www.425dxn.org (bilten)
itd ... itd...

Odgovor na tvoje ''jednostavno pitanje'' glasi: Ako se u vezi niste dogovorili o načinu razmjene QSL karte,
onda pročitaj što piše na plotu, pardon na Internetu i tako postupi. Neke linkove sam već napsiao.

A sad, Ivo, 9A3TY, lijepo molim, odgovori ti meni, da li si ti poslao u HRS-u Privolu/Suglasnost da prikuplja
i obrađuje tvoje osobne podatke? Za tvoju informaciju (ali molim nemoj nikome reći) ja sam svoju Privolu
ispunio i potpisao. Čekam da mi svoje Privole pošalju još nekoliko članova kluba i onda sve
zajedno šaljemo u Savez.

Kao zaključak po temi rada našeg QSL biroa iz mojeg  v e l i k o g   i vrlo uspješnog iskustva, mogu samo 
pohvaliti Marinka, 9A3JB koji neopisivo dobro radi posao QSL menadžera, a razni upiti tipa:
''Ovo je nepravda!  :'( Hoću svoje QSL-ke'' i zahtjevi da sastavlja izvještaje (koje onda nitko ne čita)
o tome kada i koliko je poslao karata, su čista zaje...cija QSL menadžera.

Radite veze, šaljite karte onako kako to treba raditi u današnje vrijeme i biti će te zasuti QSL-kama preko biroa.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5ADI

Citat:

Kako poslati QSL kartu?
Ne Ivo, nije dovoljno samo na QSL karti napisati PSE QSL. Vjerujem da su te učili da se u QSO-u između ostaloga
kuca i nešto slično kao PSE QSL MY QSL IS SURE VIA BUREAU. Zaključujem da je 9A5ADI mlad po radioamaterskom
stažu, pa ga vjerojatno to nisu učili. Sve o toj temi, na hrvatskom jeziku, može pročitati u IARU publikaciji koju
može preuzeti sa linka:

Amater sam od 95te godine, poslao sam i primio kile qsl kartica preko 9a1chi. Mislim da je problem smanjenja prometa qsl-ki  ne leži u tome da li si u vezi u potpunosti otkucao da istu želiš, onako kako to piše u toj preporuci. Ja ovdje imam problem jer koristim hamlog kao online logging program a mislim da on nema tu opciju, za potvrdu veze ili što već. Ono za online menađere ću provjeriti. Mada pretpostavljam da je to ipak manji broj postaja koje šalju qsl i  koje traže online potvrdu za slanje qsl. Jer to je onda u biti online potvrda veze, onda je jednostavnije takvim postajama rabiti npr. e-qsl. Ja bih prije ovako nagađajući, općenito rekao da ovim ubrzanim "vremenima", problem smanjenja prometa qsl-a leži u sporom birou, "vremena" su ubrzala a biro je ostao spor.

9A2JK

Problem ''smanjenog prometa QSL-ki'' definitivno ne leži u 9A birou.
Također nije ni problem u softveru za logiranje veza.

Online zahtjev za papirnom QSL-kom je samo to, online zahtjev.
Online zahtjev nema nikakve veze sa potvrdom veze. Od DX-ova koji traže zahtjev online,
dobiti ćeš papirnu kartu preko biroa samo ako to zatražiš online.

Stvar je mnogo banalnija. Zatraži kartu onako kako treba, pa da vidiš karata.
Koliko zalaganja, takav i rezultat. 9A QSL biro, zahvaljujući Marinku, 9A3JB radi odlično i to
nema nikakve veze sa novcima. Može Savez uložiti milijune u ''poboljšanje rada 9A QSL biroa'',
mi korisnici nećemo primiti više karata. Ponovno ponavljam, više karata ćemo primiti samo ako
šaljemo onako kako treba, što znači da nije dovoljno samo sortirati karte (NE po DXCC entitetima,
nego po biroima), nego treba poduzeti i dodatne radnje.

73
Martin 9A2JK

9A5ADI

Ne kažem da naš biro ne radi kako treba dapače, nego općenito govoreći, globalno, mislim da je qsl biro ostao spor u smislu da je brzina razmjeni qslki kao i prije 50g. Naručiš stvar iz kine stigne za mjesec dana a preko biroa za papir treba dvije godine, no vjerovatno je  u tome i čar, kao nekada. hi Ako budem printao svoje qsl dakako da ću ih sortirati.

9A2JK

Zanimljivo, i na jednom drugom forumu (grupi) raspravljaju o sporosti QSL biroa. Pa jedan kaže:
''Yeah, the Bureau is slow as Christmas as the saying goes.  I sent around 70 or so cards off about
a year ago and I think I've gotten maybe 2 back :( ''

Biro radi tako da se karte šalju onda kada se skupe. Da bi se skupile netko ih mora poslati, a ti 
prvi nisi ništa poslao (za razliku od amerikanca koji je poslao gomilu od 70 karata u godinu dana) 
i onda i on i ti očekujete karte. Molim, nemaš razloga za ljutnju. Ne kudim ja tebe, nego samo
navodim činjenice. Nitko ništa ne mora, ovo je hobi.

Cirkulacija karata se ubrzava online traženjem. Puno prije ćeš primiti kartu ako zatražiš online.

Ako budeš printao svoje QSL karte, onda dizanjiraj tako da na istoj strani karte na kojoj su
podaci o vezi bude VELIKM SLOVIMA otisnut tvoj znak i da karta ima polje QSL VIA:.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 22. Srpanj 2018, 16:21:13
Ivo, 9A3TY, budući da očito želiš raspravljati, onda lijepo molim da ovo ne bude shvaćeno kao svađa.

E Martine, Martine, tebi je očito samo do rasprave a meni da ta rasprava urodi nekim pozitivnim promjenama...
Rasprava u kojoj čovjek pita za e-mail adresu qsl managera, ti kažeš da je ima na slici, ja kažem da je nema, ti kažeš da postoji neka kontakt stranica na kojoj opet nema e-mail adrese qsl managera ne vodi do pozitivnih promjena tako da ne budem više sudjelovao.

Citat: 9A2JK  u 22. Srpanj 2018, 16:21:13
kuca i nešto slično kao PSE QSL MY QSL IS SURE VIA BUREAU.

Ovo ti je biser nad biserima. Dakle, to što čovjek IMA U RUKAMA moju QSL karticu koju je PRIMIO PREKO BIROA i na kojoj piše PSE QSL ne vrijedi ništa jer prilikom održavanja veze nisam kucao PSE QSL MY QSL IS SURE VIA BUREAU ??? 
Hvala ali ovo nije logika koju moj mozak može provariti.

GL & Best DX
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, na slici o kojoj govoriš, u gornjem desno kutu piše KONTAKT. Klikom na KONTAKT otvara se forma
za kontaktiranje sa svim službama HRS-a. Jednostavnije ne može biti.

Rasprava će uroditi ''nekim pozitivnim promjenama'', posebno u broju primljenih QSL karata preko biroa,
ako SVI zainteresirani nešto učine u tom smjeru.

Ivo, 9A3TY, dalek je put do momenta kad će ''čovjek IMATI U RUKAMA tvoju QSL kartu koju je PRIMIO
PREKO BIROA''. Evo zašto:

1. Vremena su se promijenila. Ovo nije 1978. nego 2018.

2. Mnogi neće uopće primiti kartu preko biroa, zato jer nisu članovi nacionalnog saveza i/ili biroa.

3. U nekim državama kao npr. Sjedinjene Američke Države, primanje karata se posebno naplaćuje po
količini primljenih karata. BTW, posebno se naplaćuje slanje karata, a posebno prijem, naravno po
količini. Plus poštarina!  Mnogi to jednostavno ne žele plaćati.

4. Na žalost sve više je onih koji uopće nemaju QSL karte. Razlog je cijena. U svijetu, cijena tiska
1000 kom karata je cca 80 - 100 eura.

5. Sve je više onih (od onih koji su tiskali karte) koji će poslati svoju kartu, ali ne žele gubiti vrijeme
primanjem karata, provjerom da li je veza u logu i čitanjem ''PSE QSL''. Oni žele da im pošalješ ''online''
zahtjev. (Kad pošalješ online zahtjev, primateljevo računalo automatski provjeri log i ako je veza u
logu generira naljepnicu za ispis. Ogromna ušteda vremena).

6. Puno DXCC entiteta nema biro, ali ima i dosta amatera iz tih entiteta koji imaju menadžere i kojima
se preko njihovih menadžera, preko biroa, mogu poslati karte. Ne očekuješ valjda da će Marinko, 9A3JB,
umjesto tebe tražiti informaciju kuda poslati tvoje karte?

7. Velike DX ekspedicije, ALI BAŠ SVE, šalju karte preko biroa, ali SAMO AKO ZATRAŽIŠ online.

Ivo, ovo sam napisao da bi ''rasprava urodila nekim pozitivnim promjenama''.
PDF u prilogu sam bio napisao za članove mojega kluba. Sigurno nije kompletno, ali može poslužiti.

73
Martin 9A2JK