• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

R-6 na Sljemenu

Autor 9A7PHR, 04. Listopad 2014, 23:00:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7PHR

Nije to zbog osoba koje ometaju nego je to opet na djelu samovolja pojedinaca da pali i gasi repetitor kad njemu i njegovim pajdašima treba isto kak je bilo i na 438.750 u Zagrebu pa se  i tome stalo na kraj istina da je trebalo vremena ali se rješilo!
9A7PHR

9A7PHR

Prerano smo se poveselili opet TV na R-6 u centru Zagreba
9A7PHR

9A5CAN

;D Ima smetnji kolko hoces. Na 10A se isto pojavljuju smetnje periodično tokom dana. A nula je i dalje ugašena bez nekog objašnjenja pa evo ako bi se netko od glavešina mogao oglasiti zašto je repetitor ugašen??

9A7IOM

Evo mene nakon 2 god u ZGBU. 6-tica i dalje "okupirana" od nepoznatog "okupatora". Čuju se nekakvi muzički spotovi ili što li već. Amatera nigdje. Dokle to? Gdje su odgovorni? Platiš članarinu od skromne mirovine i nadaš se novim 2 m-skim vezama u ZGB i šire a ono ništa. Vidim gore upozorenje da na ovoj temi nije objavljeno unazad 120 dana ništa. Čudno. 73 de 9A7IOM

9A3ELB

Kolega, R6 (RV60) na Medvednici ne radi od početka ljeta 2015., znači uskoro će biti dvije godine.  ::)

A "okupator" nije nepoznat niti je ikada bio, signal koji se čuje je zvuk kanala S06 BNet kabelske televizije, konkretno BNet Infokanal koji se emitira na 145.750 MHz.

http://www.bnet.hr/content/download/3018/26981/file/B.net%20ANALOGIJA%20-%20Zagreb.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/European_cable_television_frequencies#Midband

9A6A

Nakon dužeg vremena proradio je repetitor R6 na Sljemenu
Stručna ekipa HRS-a instalirala  je novi repetitor YAESU DR-1X, postavljena je nova antena Diamond BC103, te je postavljen novi kabel  ½".  Molim sve zainteresirane da isprobaju rad preko R6 te da mi dostave sva zapažanja.
Repetitor je instaliran na istom objektu kao i do sada, ali je promijenjena kompletna instalacija.

9A6A

9A3ELB

Poštovani menadžeru,

JN85AT, na izlaznoj frekvenciji repetitora konstanto prisutan zvuk BNet Infokanala (kanal S06), jakost signala S2-S4 na meteru ali ja ga osobno ne mogu u potpunosti "pokriti" ni kada je squelch na 100%, još uvijek probija.
Molim pogledajte moj gornji post i priloge uz njega. Nije mi jasno da se to ne može uzeti u obzir ako su iz BNeta još davno objavili da zvuk tog kanala emitiraju na toj frekvenciji.
Dakle, moguće rješenje je ili s BNetom posredstvom HAKOM-a riješiti da ne koriste taj kanal barem u Zagrebu (kao što recimo ne koriste kanale C25 i C9 zbog bezičnih mikrofona) ili prebaciti repetitor na drugu frekvenciju.

9A6A

Sutra će HRS služba poslati službeni dopis HAKOM-u u vezi smetnji na 145.750 MHz, koji sam danas napisao.
Tražimo da se ograniči upotreba kanala kablovske TV B.NET-a na kanalu S06 i kanala S37 (429.250 – 434.750 MHz) koji ulazi također djelomično u naše 70 cm područje.

Channel   Video Carrier (MHz)  QAM Carrier(MHz)  Audio Carrier(MHz)
S06           140.25                145.00 or    146.00              145.75

.....Zbog toga vas molim da se pri raspodjeli programskih kanala preporuči izbjegavanje  korištenja kanala S06 i S37 da ne bi došlo do neželjenih problema zbog interferencije između kablovske televizije i radioamaterskih primopredajnih uređaja.
   Nadam se da ćete uvažiti opravdane razloge te da ćete izaći u susret našoj molbi za suradnjom....

Promjena kanal R6 nije moguća jer je to prije četrdesetak godina suklađen kanal sa susjednim državama i regijama.

9a6a

9A3ELB

Za svaku pohvalu!

(S37 je 431.25/436.75)

73

9A4WW

Smetnji od Bnet-a ima i u Bjelovaru...

Lp

9A4WW

9A5HZ

Dana je 13. svibanj a smetnje na R6 i dalje iste. Zna li netko hoće li se išta popraviti u skoroj budućnosti.
73 de 9A5HZ  Zlatko

9A6WW

Citat:Sutra će HRS služba poslati službeni dopis HAKOM-u u...

Bojim se da bi i jučer bilo prekasno. Lova je velika, a ubire ju naša država (ili možda još neki usput ?). Lova vrti svijet. Tu se ništa neće promijeniti. Dobivamo bandove na kv a na vhf+ gubimo.

Nemamo mi jadnici pojma koliko vrijedi čačkalica u ustima...

9A7BCP

Ovo se odnosi na ST ali ima veze sa threadom . U veljači 2014 nakon puno poziva i mailova 9A6BL i ja smo pozvali HAKOM zbog smetnji na R6 . Došli su sa vozilom utvrdili smetnje i naložili uklanjanje S-6 . Nevoljko i sa suzama u očima su to napravili. Dans vidim opet TV Jadran , audio carrier iste smetnje. Valjda su nedavno nakon pretumbavanja kanala opet vratili S-6 u pogon. Poslao sam im mail sa napomenom da je regulator utvrdio i naložio otklanjanje smetnji ,pa ćemo vidjet hoće li se šta dogoditi.

9A6A

HAKOM je uvažio dopis koji je HRS posalo u vezi kanala S6 koji smeta u skoro svim Hrvatskim gradovima. Stručna služba je poslala dopis svim klubovima da pošalju podatke o smetnjama na kanalu R6. Svega jedan klub je dostavio te podatke.
U HAKOM-u su dobro upoznati s tim problemom, pa još jednom molim sve da pošalju lokacije gdje Bnet-ov S6 smeta da bi mogli objediniti sve lokacije i da pošaljemo te podatke HAKOM-u.

Repetitor R6 se prošli tjedan zblesirao zbog nestanka struje na objektu. Repetitor je resetiran i radi.
73
9a6a

9A7KXP

Citat: 9A6A  u 04. Travanj 2017, 19:08:26
Sutra će HRS služba poslati službeni dopis HAKOM-u u vezi smetnji na 145.750 MHz, koji sam danas napisao.
Tražimo da se ograniči upotreba kanala kablovske TV B.NET-a na kanalu S06 i kanala S37 (429.250 – 434.750 MHz) koji ulazi također djelomično u naše 70 cm područje.

Channel   Video Carrier (MHz)  QAM Carrier(MHz)  Audio Carrier(MHz)
S06           140.25                145.00 or    146.00              145.75

.....Zbog toga vas molim da se pri raspodjeli programskih kanala preporuči izbjegavanje  korištenja kanala S06 i S37 da ne bi došlo do neželjenih problema zbog interferencije između kablovske televizije i radioamaterskih primopredajnih uređaja.
   Nadam se da ćete uvažiti opravdane razloge te da ćete izaći u susret našoj molbi za suradnjom....

Promjena kanal R6 nije moguća jer je to prije četrdesetak godina suklađen kanal sa susjednim državama i regijama.

9a6a

Poštovani kolega Pero!

HAKOM je  dobio već u prvom mjesecu prijavu za S6,i ometanje radioamaterskih repetitora.

Prijava je pokrenuta jer smo već poludili zbog situacije koja se sa RV6 prebacila na RU6,a usput smo potegli i problem S6.

HAKOM je odgovorio 11.rujna 2017.

Trebaš prihvatiti podatke i od pojedinaca a ne sve ograničiti na klubove.

Ometače je HAKOM u suradnji sa RA , locirali u zapadnom dijelu Zagreba.

Nedostajalo je malo,jer eto, ometači su se smirili.

U razgovoru sa gospodinom iz HAKOMA,on mi je rekao da su oni tamo već imali posla kod pojedinaca.

Molio bi RA da se ponašaju kao radioamateri i da svoje frustracije liječe na pametnije načine nego stiskanja po repetitorima i puštanju muzike.

HRS-u dolje kapa što se ipak malo trgnuo.

73 Hristo