• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

R-6 na Sljemenu

Autor 9A7PHR, 04. Listopad 2014, 23:00:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ALL

@9A6BL: Kaj stvarno misliš da su u HAKOMu tak prolupali i da nemaju pojma? :)
145.750 je audio carrier S6 CATV kanala. Nema HAKOM ništa s tim, kroz kabel možeš ti pustiti signal bilo koje frekvencije, a ovaj je potpuno unutar standarda.

Ono što je svim našim slučajevima nestandardno je izračeno polje iz tih kablova, distributivnih pojačala i sl. Dakle, CATV ima dozvolu da kroz distribucijsku mrežu pusti što ih god volja, međutim nema dozvolu za "emitiranje". Za očekivati je da će takav kabel "zračiti" nekim poljem na 1m udaljenosti, ali ne i na 10m, 100m ili čak 1km.

9A1IW

Citat: 9A6BL  u 23. Siječanj 2015, 23:31:25
Iako je Post u originalu vezan uz Zagrebačku 6-icu, vidim da svi primjećujete da imamo problema sa B-Net-ovim smetnjama...i vi u ZG-u i mi u ST-u.

Takvo špricanje se čuje i kod nas u Karlovcu. Promjena kanala bi polovično riješila problem, smetali bi oni i dalje, no ne bi smetali nama. Meni je to dovoljno. ;)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A5ALL

BTW, CATV nije jedini problem. Njega demoduliramo i čujemo, pa znamo o čemu se radi. Međutim, osim što CATV smeta i video signalom (kojeg "čujemo" samo kao šum), tu su još i razni LANovi i ostali uređaji koji proizvode RF smetnje. Kako se udaljavate od urbane sredine, šum na svim HAM bandovima pada.

9A5TD

Postoje norme i standardi za sve pa tako i za distribuciju CATV-a.  Kada se krene u istrazivanje brzo ce se vidjeti koja oprema se koristi i koja vrsta kablova. Posto znam da je ekipa radi cijena postaivla rezne CHINA uredjaje koji imaju CE ( china export ) te da NE udovoljavaju EU normama moglo bi biti veselo... ;D ;D ;D

9A7BCP

Citat: 9A5TD  u 24. Siječanj 2015, 11:39:07
Postoje norme i standardi za sve pa tako i za distribuciju CATV-a.  Kada se krene u istrazivanje brzo ce se vidjeti koja oprema se koristi i koja vrsta kablova. Posto znam da je ekipa radi cijena postaivla rezne CHINA uredjaje koji imaju CE ( china export ) te da NE udovoljavaju EU normama moglo bi biti veselo... ;D ;D ;D

Uuuu, ako se uđe u papire nije dobro nema tu pola stvari ateste.Ni za tehnički prijem.

9A5ALL

Pa to i jest problem! Nije problem u tome kaj CATV šalje kroz kablove na HAM bandu (ne samo HAM nego općenito, uključujući i razne službe) nego kaj je ta oprema vrlo loša, a osim toga u katastrofalnom stanju.
Nerijetko se radi o oksidiranim kontaktima na masi pa se kabel pretvara u antenu.

Bilo kak bilo, nas radioamatere previše ne zanima uzrok, jednostavno ih ne želimo "čuti" niti osjećati ikakve posljedice njihovo koegzistiranja (u vidu šuma i sl.). Laički rečeno, bez ikakvih posebnih mjerenja, svaka detekcija njihovog signala na 5m od CATV kabla jednostavno nije normalna.
Mene ne brine tolko CATV instalacija, po prijavi HAKOMu CATV je dužan otkloniti smetnju. Brinu me kućne instalacije izvedene lošim kablovima i raznim pojačalima. Naime, takvi se slučajevi rješavaju doslovno jedan-po-jedan. Kuća po kuća.

9A7BCP

Jedino rješenje je maknuti kabelski kanal  /  S6 / odnosno neemitirati kroz njega. Sad sam pogledao , imaju 54 analogna programa. Morat će se odreć jednog . I apsolutno me nije briga ako nekom drugom smetaju.Kad se maknu sa repetitora za mene je priča gotova. Samo bojim se ,hm..... ipak je to VIP-net .

9A5TD

Decki iz Hakoma ce vrlo lako pritusniti VIP ako treba, a VIP ako nastavi biti bezobrazan nece mu se isplaiti...na oglasima ima vrlo jeftinis GSM repetitora made in China koji u pravilu "ruse " ko od sale bliske sajtove ...sto znaci...masta radi svasta....

9A7IOM

A sada jedno drugo pitanje svom radioamaterskom pučanstvu.
Što bi se desilo i kako bi HAKOM reagirao i kojom brzinom kada bi mi amateri "upali" na neke frekvencije koje nam nisu dozvoljene. Recimo od VIP-a?
Mislim da bi nam radost kratko trajala. A na ovakvu situaciju da R6 koriste "uljezi" nitko od HAKOMA niti ne trza. Što to radi HAKOM i kome pravdu a i kako "odmjerava"?
Ili smo mi "neželjena i zaboravljena" djeca oca HAKOMA koja malo daju.
73 de 9A7IOM

9A5TD

Nemoj suditi na prvu loptu...MI radioamateri smo cudne biljke i to svi znamo a sa druge strane postoji i neka pravna procedura koju treba postivati. Hakom je na svu srecu jos uvijek firma u kojoj rade strucni ljudi koji zele i znaju a vole cuti i drugo misljenje, jer vise ljudi uvijek vise zna...

A sto se tice kako Hakom reagira na prijavu smetnji od VIP-a ili nekog drugog operatera  mogu ti potvrditi da je to  uvijek hitno iz vrlo jednostavnog razloga.....tj..

Operateri imaju svoju sluzbu koja zna proceduru kako se prijavljuju smetnje, i dopis sa pecatom i potpisom vrlo brzo stigne u Hakom, jednako je i za nas samo ocito moram crtati prije nego netko to shvati...

1. Radio-amateri imaju svoju krovnu udrugu koja nas okuplja i stiti nase interese, i zapravo je jedini legalni-pravni predstavnik. Sve sto treba napraviti je ispuniti dopis za prijavu smetnji koji se nalazi na stranicama Hakoma, ovjeriti od strane HRS-a i poslati faxom + preporukom na adresu Hakoma...

NEma filozofije ali TAKO TO MORA ICI !

Amen 

9A6C

Ljudi moji,

o tome sam u nekoliko navrata već pisao pa da ponovim - prijavljivao sam smetnje na kanalu R6,  a i neke druge.

Poslao bih mail na adresu 9A0HRS, nakon toga bi mi se javila odgovorna osoba iz HAKOMA s izvještajem, a od HRS bih dobio dopis HAKOMA na predmetnu temu.

U jednoj prigodi smo riješili i problem ometača na 2m ito vrlo uspješno i efikasno.

Da bismo sudili o sustavu - trebamo ga najprije staviti u pogon pa onda drvlje, kamenje i ostalo.

Osobno sam bio i ugodno iznenađen i zadovoljan njegovim djelovanjem.

Pa da parafraziram nekog, NEKA INSTITUCIJE RADE SVOJ POSAO, a ne forumi (ovo sam ja dodao ;)).

Ne gubiti nadu.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A5ALL

Upravo tako. Nije u redu prozivati instituciju od koje nisu ni pokušali tražiti pomoć. Iskustvo je pokazalo da se takvi problemi brzo i efikasno riješavaju - kad jedanput prijavite problem nadležom tijelu.

Nadam se da će ova diskusija ohrabriti radioamatere da prijavljuju smetnje, predlažem da se gradovi/klubovi organiziraju na način da prikupe što više podataka na terenu i onda zovu HAKOM da se riješi što više problema odjednom.

9A7BCP

Evo , ja poslao emailom , i poštom. Poslao je i 9A6BL . Pa eto, ako ima još netko ko ima smetnje, predmet u cjelini dobiva na težini .

9A1IW

Pa ne bih bas rekao da je sve na strani Hakoma. Ne znam kako je sada, no znam kako je bilo prije. Jer, ne moze mi nitko reci da je bilo normalno da 2-3 individue 10 godina ometaju rad na R6 i da im nitko nije mogao stati na kraj. Niti Hakom, niti HRS. Odatle dolazi totalno nepovjerenje u "institucije" i ova doza apatije.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A7BCP