• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kup Jadrana 2014

Autor 9A2VX, 25. Rujan 2014, 18:31:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Citat: 9a6ww  u 17. Studeni 2014, 18:36:45
Ne bavim se problematikom contest robota (i ne poznajem je, ne zamijerite - tu sam neznalica), ali zar zaista nigdje u svijetu od silinih programa za istu namjenu ne postoji software koji bi efikasno obrađivao 9A logove ?

UKV konteste obrađuje odlično. Dakle, problem je druge prirode. Kod žestokih kritičara radi se najčešće o nostalgiji prema prethodnom robotu i njegovom autoru. 8)
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9a6c

Je Boris, sigurno si u pravu... valjda je zato robot počeo dodavati bodove da se umanje duševne boli.

Zvonko, ako si softveraš, onda ti je sve jasno. Robot ne zna što bi trebao raditi i i to je to.

BTW, ne sjećam se da je proteklih godina bilo reklamacija na rad robota itd. Navodno nije vajao, ali gle - radio je bez greške, ako se dobro sjećam.

Ovaj jednostavno nije podešen u skladu s Općim i posebnim pravilima za natjecanja koja obrađuje, a to se ponavlja iz kupa u kup, a priznat ćeš da je tri puta za tri contesta u jednoj godini pomalo problem...

Svoditi ovaj konkretan problem na nivo tko koga voli ili ne, pomalo je djetinjasto i više spada u vrtić, osobito što ne vidim nikakav konkretan argument u korist ove situacije osim "bolje je, ljepše je, preglednije je, drugačije je i moja mama najbolje kuha".

9A1IW

Citat: 9a6c  u 18. Studeni 2014, 02:36:22
Je Boris, sigurno si u pravu... valjda je zato robot počeo dodavati bodove da se umanje duševne boli.

Ja mislim da si ti jedini čovjek na svijetu koji se buni jer je prošao bolje  :D

Zvonko, ako si softveraš, onda ti je sve jasno. Robot ne zna što bi trebao raditi i i to je to.

Mislim da banaliziraš problem.

Svoditi ovaj konkretan problem na nivo tko koga voli ili ne, pomalo je djetinjasto i više spada u vrtić, osobito što ne vidim nikakav konkretan argument u korist ove situacije osim "bolje je, ljepše je, preglednije je, drugačije je i moja mama najbolje kuha".

Čitam onaj sramotni podforum o "predsjedniku Peri" koji nikako da uvene, već  i dalje sramoti i Savez i njegove članove, pa nikako da se otmem dojmu da je baš taj osobni animozitet uzrok većine zbivanja. Upravo taj nedostatak profesionalnosti je karakterističan za klince.

Već, što ne ponudiš svoje usluge "robotičarima i administratorima"? Meni da je toliko stalo i da toliko kritiziram, ja bih se aktivirao u tom pravcu. Idemo riješiti problem, ili je to samo pusta parola?

Već, imaš li ti kakav Optibeam na krovu, to bi pomoglo u analizama?  ;D

73 de 9A1IW - Boris

9A6WW

Hej, malo laganije molim... Nisam mislio izazivat svađu, pitao sam ozbiljno...

Ako momentalno robot ne može probaviti neke specifične propozicije (ne mislim ovdje na konkretan contest ili KJ), možda je privremeno riješenje da se propozicije prilagode robotu. Nije svetogrđe! Na VHF je tako ukinuta rover kategorija jer nije predviđena u postojećim robot programima. Ja se u principu ne slažem s tim da kompjuterski progami diktiraju propozicije takmičenja, ali napraviti program je neki posao koji traje, pa je to kao kompromisno rješenje o.k.

Naravno, ne znam dal se u ovom slučaju radi o problemu takve vrste ili neko nije odradio posao, u to ne mogu ulaziti.

73's

9A4QV

Ovo sa Rover kategorijom je totalna sprdacina i prava slika IARU R1. Ako se malo bolje pogleda taj IARU R1 je preslika naseg saveza :-)
Uvesti rover kategoriju prije par godina da bi je odmah poslije ukinuli jer, zamisli, problem je kako to strpati u robota. Kao da to nisu znali kad su izglasavali tu kategoriju. Kako to u USA ne radi probleme gdje rover postoji vec godinama?
Ali onda jos uber sprdacina, dobro, ukinuli smo rover ali zato sada idemo sa novom kategorijom koja se zove 6 sati. Bas me zanima na slijedecoj konferenciji, da li ce i ta kategorija biti povucena. Kako ce sad roboti rijesiti taj problem ?
Gledam zadnje rezultate Marconi VHF, Talijani imaju kategoriju 6sati, ostali je nemaju ?????
Ludilo .....
Ne znam da li se IARUR1 VHF manager vratio sa safarija, po rezultatima se ne bi reklo.... a ni po izvjescu nasih predstavnika, izgleda da su jos u Bugarskoj...

Koliko se ja sjecam problema ovakvoga tipa nije bilo dok sam ja bio clan povjerenstva za natjecanja ili kako se to zove. Jedino cime smo se bavili su bile sitne prevare pojedinaca da se namjerno izigraju pravila. Ovakvih tehnickih pogresaka robota nije bilo.

Onima koji se bave ovom tematikom jasno je sta se tu desava i gdje je problem.
Nazalost, KV menadzer nema dovoljno slobodnog vremena da bi kvalitetno obnasao tu duznost, kao sto vidimo nema vremena ni procitati pravila natjecanja, a kamoli ista pretociti u upute programeru kako oblikovati robot. Uskladiti dvije, tri osobe u danasnjim vremenima je tesko, jer svatko ima svoje zivotne potrebe koje su naravno ispred svega ali to se znalo i ranije. Isti problem se desavao kad je bio na funkciji UKV menadzera gdje je i najnormalnija e-mail korespodencija trajala mjesecima oko banalnih stvari koje se rijese u 5 minuta. Ne razumijem, zasto takve probleme pretakati onda jos i na KV povjerenstvo gdje su zahtjevi puno veci, pogotovo zbog 9ACW kontesta.

Nasuprot tome, Kreso je bio osoba koja je zamjenjivala te dvije tri osobe i jako dobro znala sta radi i kako funcionira sistem. Znam da je bilo negodovanja pojedinaca i klubova na njegovo obnasanje te funkcije koju su smatrali pristranom zbog ostvarenih rezultata ali to je osoban stav svakoga. Treba priznati da je stvar u operatici, tehnici rada i tehnoloskom nivou. Zagorje united je tu dostigao sam vrhunac i naravno da su bili pri vrhu. naravno da ce postaja koja koristi dvije interlock postaje plus skimmer vise i bolje odraditi nego postaja sa jednim predajnikom i operatorom za stanici. To je svakom na raspolaganju, samo se treba organizirati i znati to napraviti i posloziti da radi kako treba.

Evo, primjera iz single op, 9A8A. Mark je osoba koja odlicno barata SO2VFO na istoj postaji. On koristi TS-2000 kao i mnoge druge postaje. Tko ostalima brani da rade na taj nacin, ako znaju i ako su istrenirani da mogu koristiti taj nacin rada. Dakle stvar je u umjesnosti, brzini i svemu onome sto cini natjecanje.

Nazalost, robot je ove godine pokvario zadovoljstvo mnogima i pitanje je koliko ce se postaja pojaviti iduce godine u nasim natjecanjima.

9a6c

Citat: 9a4qv  u 18. Studeni 2014, 10:17:08

Koliko se ja sjecam problema ovakvoga tipa nije bilo dok sam ja bio clan povjerenstva za natjecanja ili kako se to zove. Jedino cime smo se bavili su bile sitne prevare pojedinaca da se namjerno izigraju pravila. Ovakvih tehnickih pogresaka robota nije bilo.

Onima koji se bave ovom tematikom jasno je sta se tu desava i gdje je problem.
Nazalost, KV menadzer nema dovoljno slobodnog vremena da bi kvalitetno obnasao tu duznost, kao sto vidimo nema vremena ni procitati pravila natjecanja, a kamoli ista pretociti u upute programeru kako oblikovati robot. Uskladiti dvije, tri osobe u danasnjim vremenima je tesko, jer svatko ima svoje zivotne potrebe koje su naravno ispred svega ali to se znalo i ranije. Isti problem se desavao kad je bio na funkciji UKV menadzera gdje je i najnormalnija e-mail korespodencija trajala mjesecima oko banalnih stvari koje se rijese u 5 minuta. Ne razumijem, zasto takve probleme pretakati onda jos i na KV povjerenstvo gdje su zahtjevi puno veci, pogotovo zbog 9ACW kontesta.

Boris, darling, pokušaj ovo pročitati i zamisli da sam ja napisao...Nema mene, nema Pere predsjednika, a znamo čija mama najbolje kuha...

Nasuprot tome, Krešo je bio osoba koja je zamjenjivala te dvije tri osobe i jako dobro znala sta radi i kako funcionira sistem. Znam da je bilo negodovanja pojedinaca i klubova na njegovo obnasanje te funkcije koju su smatrali pristranom zbog ostvarenih rezultata ali to je osoban stav svakoga. Treba priznati da je stvar u operatici, tehnici rada i tehnoloskom nivou. Zagorje united je tu dostigao sam vrhunac i naravno da su bili pri vrhu. naravno da ce postaja koja koristi dvije interlock postaje plus skimmer vise i bolje odraditi nego postaja sa jednim predajnikom i operatorom za stanici. To je svakom na raspolaganju, samo se treba organizirati i znati to napraviti i posloziti da radi kako treba.

Nije mi namjera od KK pravit nekog extra operatora, ali u 9A0Z logu uvijek je bilo najviše veza i množitelja, osim kad  bi im pregorio spoj na loopu pa je bila frka ili kad bi se netko muški potrudio i uložio veliki napor ih skine, što se dogodilo lani i bilo obilno zaliveno u JN73WS od strane više prisutnih. A to nema veze s robotom.

Nema ovo nikakve veze s osobnim animozitetima, nego s onim što je Adam napisao, a to je bez vidljivog razloga bitno degradiran i u krajnjoj liniji kompromitiran sustav koji je svojom kvalitetom do početka ove godine osiguravao pouzdano upravljanje procesom i na čije rezultate u konačnici nije bilo primjedbi.

A one finte iz vrtića tipa "ajde ti sad malo vozi avion ako misliš da si baja" ne bih zbilja komentirao - ne mora čovjek biti programer da bi vidio da su rezultati na ovom robotu KRIVO IZRAČUNATI. Problem leži u onom što smo nadam se dovoljno jasno napisali Adam i ja u nekoliko navrata pa ne bih ponavljao.

U krajnjoj liniji, netko je tražio da se plati novi robot, netko je ponudio taj robot, a ja bih kao sad trebao to popravljati :o :o :o

Još uvijek ne vidim odgovor na pitanje glede člana povjerenstva u ostavci, a nisam jedini koga to zanima pa ako nije problem 8).

9A2SW

Zaista je nevjerovatno da nakon toliko postova glede ova tri naša c'testa, KV manager nije našao za shodno da se ovdje oglasi. Uz toliko nebuloza oko rezultata, uz očite nelogičnosti u bodovanju, uz, rekao bih, gro dobronamjernih sugestija da nešto ne štima sa robotom, sve ostaje po starom i nitko ništa ne poduzima da se te nelogičnosti poprave i kao šlag na kraju, pojave se ovakvi službeni rezultati. Toliko ignoriranja zaista nisam još vidio, iako imam priličan broj sijedih vlasi na glavi i kao što je već netko spomenuo tu na forumu, ne vidim razlog za daljnje sudjelovanje u ovoj lakrdiji zvanoj Zimski KV kup, HRK, KJ i na kraju Super kup.
Pozdrav svima
Valter, 9a2sw

9A3TY

Nazalost, robot je ove godine pokvario zadovoljstvo mnogima i pitanje je koliko ce se postaja pojaviti iduce godine u nasim natjecanjima.

Mislim da se ništa neće bitno promijeniti i da odgovorni za postojeće stanje i igraju na tu kartu.

Citat: 9a6c  u 18. Studeni 2014, 10:35:11
U krajnjoj liniji, netko je tražio da se plati novi robot, netko je ponudio taj robot, a ja bih kao sad trebao to popravljati :o :o :o

Ako me sjećanje dobro služi, ovaj HF robot smo dobili GRATIS tj. pride uz VHF robota. A svi znamo da se poklonjenom konju ne gleda u zube  ;D 

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Nemam običaj komentirati ovakove stvari....međutim...

Stvarno ne znam otkud onakvi službeni rezultati, naročito u kategoriji klubovi. Zar je problem u razumjevanju teksta?

Citat:
K - KLUBOVI

k1 - klubovi s Jadrana
k2 - klubovi s kontinenta

KATEGORIJA KLUBOVA

Rezultat kluba dobije se zbrajanjem SVIH rezultata klupskih postaja pomnoženih odgovarajućim množiteljem. Pod klupskim postajama podrazumijevaju se radio klub ili sekcije kluba ili osobne postaje kojima je radio klub za kojeg prijavljuju bodove matični radio klub prema evidenciji Hrvatskoga radiomaterskog saveza na dan natjecanja.

Kao množitelj uzima se broj klupskih postaja u natjecanju prema prethodnom kriteriju uz uvjet da su u natjecanju ostvarile minimalno 20% veza u odnosu na prvoplasiranu postaju iz vlastite kategorije, s tim da se u izračun postotka ne uzimaju veze s postajama iz istog kluba.

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9a6c

Nisam baš siguran da je ovaj robi gratis, ali enivej, problema s razumijevanjem teksta svakako ima, što se uz ostalo iščitava i kroz rezultate klubova koji nisu u skladu s pravilima, kao ni mnogi drugi.

Sve mi se čini da će iduća Skupština HRS biti jako zanimljiva, blago rečeno :o

9A1IW

Uvesti rover kategoriju prije par godina da bi je odmah poslije ukinuli jer, zamisli, problem je kako to strpati u robota.

Po meni je problem u manjku interesa za rover kategoriju. Tradicija je tradicija.

Ja nemam tih problema, okrenem telefonski broj i riješim šta me zanima. Opisana ignorancija je karakterističnija za sadašnjeg UKV managera.  8)

Nasuprot tome, Kreso je bio osoba koja je zamjenjivala te dvije tri osobe i jako dobro znala sta radi i kako funcionira sistem. Znam da je bilo negodovanja pojedinaca i klubova na njegovo obnasanje te funkcije koju su smatrali pristranom zbog ostvarenih rezultata ali to je osoban stav svakoga. Treba priznati da je stvar u operatici, tehnici rada i tehnoloskom nivou. Zagorje united je tu dostigao sam vrhunac i naravno da su bili pri vrhu.

Toliko o (ne)favoriziranju.  ;D

Boris, darling, pokušaj ovo pročitati i zamisli da sam ja napisao...Nema mene, nema Pere predsjednika, a znamo čija mama najbolje kuha...

Čija?  ;D

Osoba koja ZNA koji je uzrok problemima i osoba koja autoritativno definira tehničke razloge, očito je osoba koja poznaje problematiku. Čak i bolje od autora robota. I baš je u ovom gore navedenom sadržana veličina čovjeka - da podmetne svoja leđa kad je teško, za drugoga i umjesto drugoga.  ;D Naravno, ako je taj netko znalac, a po verbalnoj ekspresiji bi se reklo da to jesi. Ili nisi? Tebi je "master robotičar" dao na uvid svoj softver i pokazao ti kako radi?  ???

Poanta nije u nadje......u (moram zatočkati, da ne "primim" kaznenog :D), već u vašim tlapnjama i nagađanjima. Idemo rađe pitati "mastera robotičara" o čemu se radi, iako je vama daleko zgodnije ovo natezanje po sistemu "rekla-kazala-trla-baba-lan".  ;) No, vi odmah krenete dizati revolucije i sjeći glave. Pazite dobro, revolucija jede svoju djecu, pojela je i neke (ako ne i sve nas) ona od prije 7 godina, dobro sažvakala žilavu mesinu i...ispljunula. Teško joj za želudac. ;D

Citat: 9a3ty  u 18. Studeni 2014, 12:21:18
Ako me sjećanje dobro služi, ovaj HF robot smo dobili GRATIS tj. pride uz VHF robota. A svi znamo da se poklonjenom konju ne gleda u zube  ;D

Ako je KV robot "pride" i "u paketu", apsolutno se slažem da treba poraditi na njemu i doraditi ga da radi dobro. Definitivno je bolje rješenje, jednostavnije i napokon unificirano. Osim toga, čemu plaćati održavanje 2 robota?
Jedino ako se u cijeni dodatnog održavanja dobiju kakve beneficije, kakva antena ili nešto? Tada može.  ;D

Citat: 9a6c  u 18. Studeni 2014, 15:24:55
Nisam baš siguran da je ovaj robi gratis, ali enivej, problema s razumijevanjem teksta svakako ima, što se uz ostalo iščitava i kroz rezultate klubova koji nisu u skladu s pravilima, kao ni mnogi drugi.

Sve mi se čini da će iduća Skupština HRS biti jako zanimljiva, blago rečeno :o

Bit će sjajna. Doći će 25 ljudi, sačekati pola sata-sat da se prihvati veličanstveni kvorum i ponovo izglasati sve što treba izglasati, da bi izglasano bilo valjano i u skladu sa našim putem kojim smjelo kročimo, gordo uzdignuta čela. ;D Jedino zanimljivo će biti čitati Boletove komentare na "vazduhoplovcima".
Dakle, ne moraš živjeti u neizvjesnosti, upravo sam ti ja ukratko opisao epilog.  ;D 8)

73 de 9A1IW - Boris

9A6WW

Citat:Ovo sa Rover kategorijom je totalna sprdacina i prava slika IARU R1. Ako se malo bolje pogleda taj IARU R1 je preslika naseg saveza :-)
Uvesti rover kategoriju prije par godina da bi je odmah poslije ukinuli jer, zamisli, problem je kako to strpati u robota. Kao da to nisu znali kad su izglasavali tu kategoriju. Kako to u USA ne radi probleme gdje rover postoji vec godinama?

U potpunosti se slažem. Software mora slijediti potrebe a ne diktirati. Tako sam i napisao, samo napomenuo da možda ponekad treba timeout za obaviti posao. I ne vjerujem da IARU R1 nema love za nekog platit da to dobro obavi, nisu valjda svu (između ostalog i našu) lovu potrošili za sastančenje u five stars hotelima po egzotičnim lokacijama svijeta.

Uostalom, ako baš software ne radi idealno - uvijek postoji ručna metoda i korekcije automatskih rezultata prije objavljivanja. Tih sedamdesetak logova u KJ jedna contest komisija za dan-dva uz digitron "pojede" (da parafraziram jednog popularnog političara koji pojede snijeg). No ispada da više nema tko odradit taj posao, po ovome što se ovdje piše nitko ne radi niti štih-probe netestiranog software a kamoli kakve ozbiljnije kontrole. Pa kako objaviti službeni rezultat bez toga na opću blamažu ? Voluntera nema, a oni koji su za to plaćeni misle da ne trebaju. Da se ja odnosim isto prema svojim korisnicima (u software firmi), već bih se odavna hranio u javnoj kuhiniji. I nije da nisam za strpljenje, razgovore, zajednički doprinos poboljšanju... koliko vidim diskusija u tom smislu (koje upozoravaju na greške)  ima na ovom forumu na pretek i stvar očigledno nije od jučer.

Da pojednostavnimo stvari do kraja: onaj tko ne može organizirati takmičenje neka se mani tog posla, a za one koji vole radiit u cotestima, dobro organiziranih ima kolko voliš, nema stvarno potrebe da budmo mazohisti i radimo u lošim.

Pozdrav

9A3AG

I to je to?

Nikakvog obrazloženja zašto se mijenjaju pravila natjecanja nakon održanog natjecanja i isteka žalbenog roka na rezultate?

Kaj smo svi mi koji smo radili u natjecanju bedaki?

Zar zbilja naš KV manager ne prati jedini medij na kojem javno može obrazložiti svoje postupke?

Zar zbilja ni predsjednik HRS-a ne prati medij na kojem se može ispipati bilo 9A puka i pitati KV managera "VTF is dis?"

Ako nam je to vrhunac onda je to zbilja žalosno....

Ja (a vjerujem i 90% sudionika natjecanja) očekujem obrazloženje i nadam se da ću ga dobiti.

73 svima,

Saša, 9A3AG

9A1IW

73 de 9A1IW - Boris

9a6c

A moj Boris...

Nikakvog obrazloženja zašto se mijenjaju pravila natjecanja nakon održanog natjecanja i isteka žalbenog roka na rezultate?

Kaj smo svi mi koji smo radili u natjecanju bedaki?

Evo, ovo ti ne piše...