• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BALUNI ????

Autor 9A6RHJ, 06. Srpanj 2014, 21:05:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6RHJ

73! da li netko kuži koja  je razlika između štapnih  baluna  i onih koji su namotani na torusu
  ima li razlike u gubitcima u prijemu ?  I još neš't , da li je za 100-tinjak vata bolje koristiti  balun  za manje snage ili je svejedno  ako se stavi onaj od npr 3 KW mislim na gubitke u prijemu.   091 508 67 88  pozdrav Krešo  :' u biti me zanima da li zbog veličine ferita
kod velikog  baluna,ima više gubitaka    u trenutku prijema.  Hoću reći,  kao kad  bi za kućno zvonce koristili trafo od kilovata. ??? ??? ??? ???valda sam dobro objasnio. ::)

YU1CF

Problem sa štapnim, je što se obično neznaju karakteristike ferita. Što nije slučaj sa "Amidonima".

Vezano za snagu.
Takođe nema nikakvog značaja. Svaki balun koji može da izdrži 100W, a to skoro svaki može, biće dobar.
Može biti i 10kW i 100W to kod baluna ne igra nikakvu ulogu.

Ono što igra ulogu je "Common Mode" impedansa. Tj. ona određuje koliko je balun dobar, a ne snaga koju balun može da propusti.
Jer na kraju balun postavljamo zbog "simetriranja" tj. velike "Common Mode" impedanse....

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6RHJ

73! ok to mi je jasno ,ali sam mislio na prijem  jer ako je veliki ferit, a slab  signal.?..  Kao da za kućno zvono  koristiš trafo stanicu .Možda nije neka  usporedba  ali  mi se vrti po glavi .. pozdrav 9a6rhj.

YU1CF

Razumeo. Evo konkretnog odgovora.

Pošto se balun mota sa koaksijalnim kablom, gubi su identični slabljenju kabla na datoj frekvenciji.
To znači da ako sa u balunu namota npr. 1-2m koaksijalnog kabla gubici će biti tačno onoliki koliko i sam kabal gubi na toj frekvenciji.
Što opet znači da snaga nema sa tim nikakve veze.

Dakle nema značaja da li je balun za 100W ili 3kW. već samo koji je kabal upotrebljen.
Čak iz ovoga proizilazi da 3kW balun je bolji i ima manje gubitke. Jer po "default-u" on mora da bude namotan sa debljim i kvalitetnijim kablom.

Naravno pod uslovom da ti je značajan gubitak od 0.01 dB. :)

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4OE

Pitanje za moderatore i rukovodstvo saveza, do kad će se dozvoljavati ovakvo bezobrazno reklamiranje tvrtke?
Ono što mu nije dozvoljeno na web portalu njihovog saveza obilato iskorištava na našem.
Neka plati pa reklamira svoje tvrtke.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6RHJ

Pozdrav!  Nisam skužio.Mislim na balune namotane na feritnom štapu ili torusu,  znači transformatori impedancije koji su namotani bakrenom lakiranom žicom npr 2mm a ne koaksom.

možda pitam glupost ali kažu ...nema glupog pitanja  , ima samo glupih odgovora . hi!

YU1CF

Ko to kaže da balun treba ili mora da bude namotan bakarnom žicom?

Kvalitetan RG58 je za većinu primena dovoljno dobar, da bi se neko gnjavio sa žicama.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A1IW

Da me ne bi banirali, brisem prvi dio teksta.  ;D

Tema je dobra - momci, samo nastavite.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6RHJ

Hvala na pokušaju objašnjenja ali male koristi od tog. Ja  hoću staviti feritni balun

namotan lakiranom žicom,(takve imam) a ne koaks.
.                                                                                                                                    Pokušat ću u literaturi
pozdrav Krešimir

YU1CF

Onda još jedno objašnjenje. Pošto kolega očito nije dobro razumeo.

9A6RHJ "Ja  hoću staviti feritni balun  a ne koaks."

Jedna stvar ne isključuje drugu. Tj. ferit ne isključuje koaks.

Baluni mogu da se namotaju od koaksijalnog kabla na dva načina.
Prvi je vazdušni. Gde sav kabal je namotan na nekom plastičnom telu.
A sve to isto, mogu da budu namotani i na feritu.

Odgovarajući ferit ima više prednosti (i po neku manu) u odnosu na vazdušni balun.

Dakle da završimo ovaj deo diskusije.

Rezime:
Balun može biti namotan i na feritu i u vazduhu.
Može biti motan i sa žicama i sa kablom.
Od fizičke veličine i materijala na čemu je namotan zavisiće i njegove karakteristike.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4ZZ

Krešimire,
dobio si odgovor koji si tražio  : na FERITNU JEZGRU namota se KOAKSIJALNI KABEL i to je BALUN o kome je riječ.

BTW otiđi na moju stranicu pa malo pročitaj o BALUN ima.
lp

73 de 9A4ZZ , Mladen.

9A6C

Mladen 4ZZ je svojedobno za časopis RADIO HRS napisao seriju članaka o balunima i transformatorima impedancije pa ia u arhivi možeš to potražiti. Kod njega ih ima i na štapićima i na toroidima, sve odkumentirano  i s primjerima.

Ili pogledaj ovaj link za tzv W1JR balun - koaksijalac namotan na toroidonom jezgru. Koristi ga i SPIDERBEAM.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3MR

Krešo,
treba li tebi balun (spajaš koaksijalac na dipol) ili unun (planiraš postaviti windom ili LW)?

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A6RHJ

Pravim oblong za 40 m  (vertikalni) imam dva baluna sa feritom i klasično namotani  žicom  jedan je  na torusu 100w. A jedan na štapnom feritu (hy gain-ov)1kw pa neznam koji da stavim  jer kažu da ovaj na štpnom feritu ima velike gubitke  u prijemu ali  nisam baš siguran  u to .Naj bolje će biti to probat,jer ovaj veći je dosta teži.
???

YU1CF

To se zove "Radio amaterska naklapanja"....

Otkud gubici?

Ako bi bili veliki gubici na prijemu, recipročno bili bi veliki gubici i na predaji.

Nije moguće napraviti čak i da hoćeš dobar predajni balun, koji ima velike gubitke na prijemu.
Prosto istopio bi se. A ako se ne topi na predaji, neće biti nikakvih problema a ni gubitaka na prijemu....

Od probanja nema ništa. Da bi se išta merilo treba "Network Analyzer".

Kada bi se na "uhometru" primetile razlike, ili na "S" metru, balun bi se istopio već na 20W snage.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena