• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ZS na 50MHz zadnjih 5 dana

Autor 9A4DC, 23. Ožujak 2014, 15:45:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4DC

Ne volim puno piskarat na forumu, iako svaki dan pročitam što ima.
Međutim, ne bi bilo u duhu HAM spirita da ne kažem što sam primijetio od 18.03.2014. do danas da se događa s propagacijama na 50 MHz kako bi i drugi (van Zadra) probali nešto odradit.
Uglavnom, 18.03. sam nešto petljao s nekim žicama za kv i iza 18,00 UTC sam to išao mjerit na svim bandovima koje ima moj FT817ND (5W!). Pri tom sam na OBIČNOJ ŽICI ZA 7 MHZ na 50.049 čuo s cca 559 beacon ZS6JON.
Nije mi dao vrag mira pa sam se prešaltao na moju pomorsku kv vertikalku (5,7m!) koja zadovoljavajuće radi (SWR ispod 2) za local na 50 MHz. I odmah sam čuo ZS6AYE (KG54ML) na SSB-u I USPIO GA ODRADIT (ja njemu 59plus, on meni 46).
I tad sam se zaletio u klub 9A1BST (10 min hoda od mene) gdje imamo 2 el quad za 50, TS2000 i LA 1 kw.
I tako već par dana u vremenu od 18 do 20 UTCa (plus minus po ure) iz kluba radim ZS na 50 (imaju odlične signale, ali nemam puno stanica. Dosad u ovih par dana rađeni ZS6TW (KG44BD), ZS6TQ (KG55LP), ZS6AYE (KG54Ml), ZS6WN (KG46SC), ZS6NK (KG46RC), ZS6AF (KG54KM), ZS4TX/6 (nije dao loc), ZS6DK (nije dao loc) i, kao kuriozitet
3DA0NJ (Swaziland, KG53QT) koji mi je došao na CQ!?
Ukratko, propagacije su zadnjih 5 dana izvanredne za radit ZS na 50 MHz SSB i CW (uglavnom slušaju ili zovu od 50,105 do 50,140 MHz) od 18 do 20 UTCa, čak i s vertikalkom i s 5W!!!. Ko god može, vrijedi probati-
Preporučujem prvo poslušajte beacon ZS6JON na 50.049 i ako ga dobro čujete, zovite u pravcu ZS.
Lijep pozdrav, 73 svima, GL, GD DX.
DE 9A4DC

9A2JK

Hvala za info, (iako sam, za sada), gotovo neaktivan na 50 MHz.

Citat: 9A4DC  u 23. Ožujak 2014, 15:45:04
Ne volim puno piskarat na forumu, iako svaki dan pročitam što ima.
Kao i mnogi drugi, i ti samo čitaš. Forum je da na njemu pišemo!
Kao bivšem moderatoru, jasno mi je zašto ne voliš pisati na forumu.
Uvjeravm te da griješiš. Upravo ovaj tvoj post je primjer da na forumu
trebamo pisati, razmjenjivati informacije i raspravljati. Ne moramo se
slagati, ali se trebamo  pridržavati teme. Ovih mojih osam posljednjih
rečenica primjer je nepridržavanja teme, tj. onoga što se na
ni jednom forumu ne treba raditi. Nadam se samo da će ovo pročitati
bar dio onih ''koji ne vole puno piskarat na forumu'' prije nego
moderator obriše, jer izlazi iz teme. Nadam se da neću dobiti više od
jednog kaznenog boda.  :-X

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4HP

Pozdrav ekipi ...ma nije to samo od 18-20  sati ide to pomalo cijeli dan ;D.  Treba čekati u zasjedi i kad se pojavi odraditi, osobito oni koji su na povoljnim lokacijama kao vi u Zadru. Evo več 2 dana se na clusteru pojavljuju veze sa VP8 NO Faklandski otoci , CE ,LU, PY, jug afrike je već standardan.Ja sam jučer odradio prvu vezu ove sezone na 50 TJ3SN  sa  3 el. antenom na samo 4 m visine :o.
V51YJ mi je jučer dolazio  S9 ( imam ga odrađenog od prošle godine).
Za one koji nemaju antenu za 50 mhz ??? još uvijek nije kasno za ovu  sezonu da je poćnu izrađivati...pozdrav u Zadar  i šire

http://www.dxmaps.com/spots/map.php
9A4HP OGULIN

9A5CY

Lijepo si se dakle naguštao sa ZS vezama + 3DA...  čestitam.
Možda samo napomena da ne moraš čekati do 18z, ima njih oko i iza podneva, i tako do dnevnika (biraš koji hočeš, a tako biraju i propagacije...kako koji dan :-) )  Iza 13h lokala ide ovih dana J28NC, TJ3SN, TR8CA, C5YK, 6W/bikon, nešto kasnije ti osim ZS ide i V51YJ, ova zadnja 2 dana 599+ i to po uru vremena .
No, čekaj kad ovo Pa3k pročita pa kad napiše šta on sve čuje i RADI (!!!) iz Južne Amerike s ono nešto el. (ni sam ne znam toliko brojati na prste ;-)  ) .  I tako ti je to svake godine na prijelazu sa zima/proljeće i ljeto/jesen +/- 1 mj. uz napomenu da priznajem kako je ipak svake godine maaaalko bolje u odnosu na prošlu.  Eeee, da nam je doživjeti propagacije od tamo negdje oko 2000.g. (kada još nisam ni radio na 6m, samo se neslušao od drugih, što je tada sve bilo moguće raditi...)  ::)   Maaaašala.

GL, 73 de Dean

9A6R

Ali manje negoli ciklus prije njega.Što se može.Jedna preporuka.Na 50 je bolje pomalo krenuti sa zemljama jer se rel.brzo ispucaju a do novih je sve teže i teže doći.Jer ipak nije to KV. ;)
Dobar DX jazzeri.
Vidite da ima momenata kad južnije ne mora biti i tužnije. ;D

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A5CY

Citat:Vidite da ima momenata kad južnije ne mora biti i tužnije. ;D  6R
E tu si za ove F2, TEP veze potpuno u pravu...  mi vam dođemo tako blizu (na karti) a tako daleko (za odraditi takve veze na 6m bandu)   ;) .
Ti si se toga barem napucao prijašnjih godina, zavidim ti na doživljajima :-)  ;) 73

9A3SM

Kad ovo čitam onda se pitam kad će ovo do Zagreba ili da li je moja antena na krovu i još radi ... ( ovo zadnje je potvrdjeno ) a ovo naprijed izgleda da moram čekati ... no bitno i drago mi je neka radi bilo tko ..

VY 73 de Mato

9A5M

Od ove godine na stupu je i 4el QQ za 50mega  ;) ...jucer oko podneva zove me Mirko 9A3QB, udaljenost nekih 3km zraka...ajde na 50120 radi ZS.
Kod mene ga nema, kod njega sasvim solidno ide, nevjerovatno, no za 2-3 minute ori i kod mene
Poslije i V51YJ...stvarno cudan band za nas cudne ljude
Za pola sata potvrda stigla i na LoTW
https://www.youtube.com/watch?v=0HnyfhTA4Cs&feature=youtu.be

9A6R

Postavi još koji el.QUADA,neće ti ruka otpast,HI.4 EL.Q nije loše ali 5,6 ili 7 bi bilo bolje.Ako se dobro poštima.
Mato,polako doći će i do ZG.Vi ste malo tu u zavjetrini,kod rijeke Save,znaš.Opet ne radi ni svaka lokacija u ZG isto.Kod 50 i par stotina metara nekad igra ulogu.Važno je imati što bolju lokaciju,visinu i barem 5 el.(min.)uz nešto krvnih zrnaca ako se želi probiti Talijane.I to je zadnjih godina postao problem. :-\

Good DX on MAGIC BAND guys!

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A5ST

Antena je još doli,ali da se odradit i sa 2 el.QQ za 28.
Reni je u pravu...ovo su tek povoji,bit će i žešće.
Meni je ipak najinteresantniji oni 1Kw.

73 de 9A5ST
Zeky

9A6C

A neš ti, kW :D

Šteta da 9A2AA nema smisla za piskaranje po forumu, bilo i zanimljivo snimit njegov log...Osim gomile ZS, hrpe FR, nekoliko C91, jedan 3DA0, našlo bi se još toga.

Nama u ST TEP lijepo ide i s prosječnom opremom, sjeverno od Save malo je teže. Zato nam se to vrati kad krene F2 i svi dođemo na svoje. TZ6 i A22 imam na 6m, a nikad ih nisam radio na KV...tako ti je to.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2QP

Pa krenulo je 22.3.2014 i nova zemlja na 50MHz TJ3SN  a slusano 4S7FRG i jos dosta ZS , J28NC , C5YK , V51YJ
Jako dobar cluster sa kartom DXwatch evo link
http://www.dxmaps.com/spots/map.php?Frec=50&Map=EU
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A4HP

Oni koji imaju KV vertikalke slobodno neka probaju ide to i sa njima ;)  osobito kad uskoro krenu ES sporadici prema europi...Inače ovaj portal  Dx Maps  sa clusterom i kartama je super , ali malo kasni  desetak minuta sa spotovima , a nekad i više kad je gužva na serveru pa ga koristite paralelno sa nekim drugim clusterom....Drago mi je da nas ima sve više na 50...pozdrav
9A4HP OGULIN

9A7PJT

Citat: 9a4hp  u 24. Ožujak 2014, 11:01:15
Oni koji imaju KV vertikalke slobodno neka probaju ide to i sa njima ;)  osobito kad uskoro krenu ES sporadici prema europi...

. . . puno  bi se  takvi naradili veza kraj  tebe i  tvoga KW   :( . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4DC

Brzinski kratki komentari!
1. Podržavam sve u duhu HAM spirita na forumu.Trudiću se bit češći i konkretniji kad nešto budem kvalitetno imao za reć da i drugi od tog imaju8 koristi.
2. Glede vremena rada po UTCu (od 18 do 20), sve OK, al nemožemo svi uvik bit 24h dnevno QAP.
3. Glede ovih UFB propagacija, žao mi je što nisam imao brojeve mobitela svih u 9A da Vas zovem (zvao sam i slao smse samo Zadranima da se upale-SORRY OMs!!!!)
Osobno smatram da nas je jako malo na svim bandovima (kriza isl) i da nas triba bit što više (na službenoj ARRL web stranici piše da je 9A "rare DXCC").Glede navedenog nemam ništa protiv pomoći ikom iz 9A da odradi neku postaju na frekv na kojoj ja zovem CQ (Bani-ZS6TQ me prije neki dan molio da izvijestim kolege da bi ZS OMsi htjeli malo više aktivnosti od nas na 50 MHz kad ide!).
4.Glede LA-kW - osobno sam jako zadovoljan sa 5W za svoj znak! I planiram da tako i ostane ubuduće (obične veze, contesti, expedicije isl itd).Za klub ću ipak radit u skladu sa radio dozvolom (al s uzemljenim i podešenim LA!!)
5.Reni-znam da ti QRL bitan kao i meni, al, kad oba uhvatimo što vrimena za poć na koje brdo (u ST il ZD županiji) svaki s svojim 817 (s punom bat) i 2 mesna nareska u žepu i bokunom antene-dogovorimo se.OK?
Lip pozdrav svima!
73 ES GL ES GD DX TO ALL
DE 9A4DC