• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

COMMON MODE prigušnica od feritnih peri

Autor 9A6C, 10. Veljača 2014, 12:44:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9a5czi

Mladene, znaći li to da se ugly choke u samorezonanciji ponaša kao paralelni titrajni krug?
Ja sam mislio da je parzitni kapacitet u serijskom spoju s induktivitetom ugly baluna...

9A3TY

Ja sam to sebi, pojednostavljeno, predstavio ovako:
Po definiciji parazitni kapacitet je između susjednih zavoja.
Ako zamisliš zavojnicu kao niz serijski spojenih zavojnica od samo jednog zavoja a između dva zavoja imaš parazitni kapacitet dobio si serijski niz paraleleno spojenih L i C.
Ako je sve napravljeno simetrično onda je L1=L2=L3=... i C1=C2=C3=... pa je i rezonantna frekvencija L1C1 jednaka rezonantnoj frekvenciji L2C2, ... pa je to ujedno i rezonanatna frekvencija cjeline.  Vjerojatno sam negdje pogriješio  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9a5czi

Citat: 9a3ty  u 26. Rujan 2015, 11:02:16
Vjerojatno sam negdje pogriješio  ;D

Nema veze, bitno da sam apsolvirao neke pojmove  :)

Pripremam materijal za izradu VF ampermetra s "clamp on" feritnom jezgom pa ću, nadam se, nešto od efikasnosti baluna uspjeti i izmjeriti.

9A4ZZ

Mladene, znaći li to da se ugly choke u samorezonanciji ponaša kao paralelni titrajni krug?
Ja sam mislio da je parzitni kapacitet u serijskom spoju s induktivitetom ugly baluna...

Tako je, ponaša se kao paraleleni titrajni krug, tako freq. ispod rezonantne freq ponaša se se kao induktivitet a iznad kao kapacitet. Parazitni kapaciteti, su među zavojni kapaciteti i oni sa zavojnicom ulaze u
samo- rezonanciju.
73 de 9a4zz Mladen.