• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

COMMON MODE prigušnica od feritnih peri

Autor 9A6C, 10. Veljača 2014, 12:44:35

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Mladići, šta da vam velim, vi ste moji idoli.

Zahvaljujem obojici, nadam se da će osim mene još poneko profitirati ovim odgovorima.

Ono što je najvažnije je da ih ima, ljudi su vrlo susretljivi pa ne treba putovati po njih, one same doputuju ;)

Pozdrav!
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

E73M

Nema na cemu Gogo,

za razliku od Mladena, koji je kroz seriju clanaka o Balunima i transformatorima imapedanci dao svoj doprinos, ja se palim na guranje.

Mnogo toga bih rado prenio amaterskoj zajednici, ali obicno pisem ili razgovaram tek kad me neko upita. :)

73 Deni E73M

Daniel "Danny" Horvat, E73M
    http://www.e73m.com

9A6C

he he...ma znam ja vas obojicu, trebalo vas je malo potpaliti u svoje vrijeme, ali dobro je bilo i vjerujem korisno ;)

Šalu na stranu, dobro je znati ovo što sve napisali, kad već imamo tih perlica pod rukom, a ovo maloprije potpisano imat ćemo na umu...čim se sjetim šta mi još ono bilo napeto oko tih antena i slično.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6C

Sam sebi dajem negativni bod za dva posta za redom, ali slijedom događaja nabacio sam deset inkriminiranih perli na RG213 i to spojio u točku napajanje vertikalke antene za 40 m i sad  se ne čujem na HiFi liniji, ne smetam na TV (nisam ni prije) a ni susjedi s ene žale (prije jesu, neki čak na 50 m QRB :D)

Ko bi rekao da elektromagnetika zbilja ima smisla ;D

YU1CF

Gogo, uključi "tačkice", podesi linear na maksimanu snagu koju smeš i namesti frekvenciju na kojoj još uvek radiš veze, a gde je SWR malo veći. Dakle ne u rezonanciji.

A onda uključi predaju 5 minuta.

Javi rezultate vezano za grejanje feritnih perli.
Pazi kod prvog pipanja. Treba onako na brzinu, nikako celom šakom.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

:D :D :D

GM OC,

Nemam iluzija oko toga, jasno mi je da se moraju grijati, ali nemam ni puno izbora.

Jedino mi je to malo fizički komplicirano pa ko budeš prolazio ovuda javi se da pipkamo zajedno ;)

GL

YU1CF

Sve jasno, radi što bliže rezonanciji.

Mada kada malo bolje razmislim. Posle CQWW ako budeš radio, proveri makar dvogledom, da li još uvek imaš te perle.
Možda ti ih "neko" ukrade bez skidanja i lemljenja kabla. Onako volšebno. ;)

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9a5czi

Zanima me kako objasniti postojanje čiste omske komponente impedancije (Rs) kod zavojnice namotane na feritnom prstenu.
Jasno mi je da je u igri otpor žice koji s frekvencijom raste zbog skin efekta no to sigurno nije toliko značajan iznos. Tu je i parazitni kapacitet koji poništava induktivnu komponentu impedancije i na određenoj frekvenciji imamo rezonanciju kod koje ostaje samo taj famozni Rs.
Što je on zapravo u praksi? Gubici u jezgri ili nešto drugo?

73, Zrinko

9A4ZZ

Zrinko , R , to ti je dio kompleksne impedancije linije BALUNA UNUN a   Zo=R+-jX a ne gubici koji postoje ali su mali.
9a4zz Mladen.

9A3TY

A jeste me zbunili.
Tema je COMMON MODE prigušnica od feritnih peri , Zrinko pita za zavojnicu namotanu na feritnom prstenu a Mladen odgovara sa balunima i ununima....

73 de Ivo, 9A3TY

9A4ZZ

Ivo, potpuno je isti efekt da li feritne perle nanižeš na koax ili koax namotaš na feritni torus istog materijala kao i perle.
9a4zz Mladen.

9a5czi

Citat: 9a3ty  u 25. Rujan 2015, 16:18:36
A jeste me zbunili.
Tema je COMMON MODE prigušnica od feritnih peri , Zrinko pita za zavojnicu namotanu na feritnom prstenu a Mladen odgovara sa balunima i ununima....

Ok, možda nisam bio potpuno jasan. Ja želim napraviti common mode balun od feritnih valjaka koji se koristi za gušenje VF-a u kabelima.
No, volim znati što radim pa sam se malo poigrao s jezgrom i antenskim analizatorom. U svrhu isprobavanja sam provukao običnu žicu kroz jezgru i mjerio analizatorom impedanciju dobivene zavojnice na različitim frekvencijama.
Ako imamo idealnu zavojnicu tada je u njezinoj impedanciji sadržana samo reaktivna komponenta dok je čista omska komponenta R jednaka nuli(Z= 0 + jX).
Jasno da ova moja zavojnica nije idealna, ali rezultati mjerenja pokazuju značajan iznos R komponente i to mi nije sasvim jasno. Gubici uslijed otpora žice i skin efekta su na tako kratkoj žici maksimalno nekoliko oma, a meni mjerenje pokazuje puno više, naravno, ovisno o frekvenciji.
Dakle, pitanje je što predstavlja taj izmjereni R koji je npr. na 7MHz  76 oma (impedancija je 76+j98)?
Ovim mjerenjem sam ujedno htio dobiti podatak o broju ferita koji moram nanizati na kabel da bih dobio dovoljno veliku impedanciju.

73

9A3TY

Ako zanemarimo skin efekt, kao što si već rekao, nadomjesna shema svitka sa željeznom jezgrom se sastoji od tri komponente od kojih su dvije R : Rcu i Rg. Rcu je naravno otpor žice pri f=0Hz tj. kod DC stuje dok je Rg otpor gubitaka u jezgri, dakle sve si ispravno rekao.  ;D   
73 de Ivo, 9A3TY

9a5czi

Citat: 9a3ty  u 25. Rujan 2015, 20:47:26
Ako zanemarimo skin efekt, kao što si već rekao, nadomjesna shema svitka sa željeznom jezgrom se sastoji od tri komponente od kojih su dvije R : Rcu i Rg. Rcu je naravno otpor žice pri f=0Hz tj. kod DC stuje dok je Rg otpor gubitaka u jezgri, dakle sve si ispravno rekao.  ;D

Ok, i kod common mode prigušnice su dakle ti gubici u jezgri zapravo poželjni, a ako dobro iz toga zaključujem onda je ovakav balun s feritnim perlama daleko bolje rješenje od "ugly" baluna koji je zapravo samo namotan koaksijalni kabel koji guši struju u opletu gotovo isključivo reaktivnim dijelom impedancije.
E, da... Znači ako mi antena teži kapacitivnoj strani impedancije, a balun induktivnoj,  na nekoj frekvenciji bi mogao imati tulum  :)

9A4ZZ

Stvari nisu tako jednostavne kao vaši zaključci.
Mora se paziti na izbor  materijala ferita
-RF CHOKE, coax namotan na ferit ili feritne perle navučene na koax da bi bioRF CHOKE efikasan mora imati otpor R=Z  više od 1000 OHM. Zavisno od radne  frekvencije bira se ferit .
Npr za opseg od 3,5 mhz do 30 mhz pogodan je materijal # 73 , dok npr za freq. od 30 mhz do 200 mhz pogodan je materijal  #43.
Ukoliko se radi RF CHOKE od koaxa namotanog na npr. PVC cijev,treba paziti na samorezonanciju namotanog coaxa ,i na određenoj frekvenciji dobiti ćemo veliki čisti omski opor R=Z,  VEĆI OD 1000 OHM A REAKTIVNA INDUKTIVNA KOMPONENTA  XL BITI ĆE JEDNAKA NULI. Znači ako  pravilno( PROMJER, RAZMAK IZMEĐU ZAVOJA ..)  namotamo UGLY choke neće imati induktivnu komponentu XL samo Z=R VEĆU OD 1000 OHM.
Znači da pravite  i ne mjerite  RF CHOKE bilo motanjem na feritnu jezgru ,bilo motanjem coaxa bez jezgre PVC cijev,
možete u oba slučaja  dobiti  rf choke koji ima veliku induktivnu komponentu XL I na taj način sprečava struju po opletu coaxa. Što je isto efikasno za sprečavanje struje po opletu ako ne pravi probleme anteni.
73 9a4zz Mladen.