• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

160m - traži se ideja

Autor 9A6NDD, 21. Siječanj 2014, 09:35:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Dakle, što napraviti na fiber stupu, maksimalne visine cca. 18m, a da radi na 160M i to dobro  8) ?
Gledao sam opcije kao InL, skraćena vertikalka, InVee, vertikalka s top hat .... sada je puno ideja, ali traži se neki savjet od majstora s 160M....

73

9A6C

Ahhhh...vječna dilema...ako imaš dovoljno radijala ispod tog fibera i ako ga možeš održati u zraku, najjednostavnije je podesiti inverted L, naviješ malo žicu oko stupa da je bude više, ostatak pružiš prema nekom povišenom mjestu i reckaš kraj dok ne legne tamo gdje si naumio. Efikasnost zavisi najviše od visine vertikalnog dijela i kvalitete radijala/terena ispod antene.

Ne zamaraj se dužinom radijala, stavi koliko možeš, bolje više kraćih, nego manje dužih, ako fali žice. Može i lakirana trafo žica.

Pa sretno u CQ160 ;)
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4ZZ

Drago,
ako nemaš uvjete za Beverage antenu za 1,8 MHz (nemojte pisati 160m jer Ameri dužinu antene računaju u feet -ima  pa im se ne miješa dužina antene i frekvencija BTW),onda napravi inverted L antenu jer ne bi imao dobar prijem sa vertikalnom  antenom te visine.Ako planiraš vertikalku sa tim štapom ,18m, onda obavezno top hat, UMBRELLA ANTENA i radijali po zemlji i prilagođenje u podnožju antene i Beverage ili neka druga prijemna antena , što će dati bolje rezultate za DX  rad ali je i zahtjevnije.
73 de 9A4ZZ Mladen.

9A6C

Iz iskustva - rekao bih da će inverted L biti najjednostavnije rješenje, a čut će više nego Drago može dozvati. Za raziku od čiste vertikalke, pokriva i visoke kutove gdje je s ograničenom snagom lakše odraditi vezu nego u DX zoni. Lako se podešava i postavlja, a horizontalni dio može biti nakošen i prema dole, zavisno od mogućnosti na terenu - pogledati AKI SPECIAL po internetu.

Ovo nam je Drago samo bacio kost da se forum ne ugasi, ko da ne znam ;D
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6R

Možeš pokušati sa četvrtvalnim kosim slooperom ali onda ti treba nešto manje on 40m žice i neka prihvatna točka na drugoj strani..stablo,ograda i sl.
Nije to neka antena ali da se uraditi i DXCC s njom ako živiš u neboderu,zgradi kao mi u gradovima.Vertikal on 18m je po meni previsok i neće to dugo na vjetru....ali vrijedi pokušati.Meni se slooper pokazao solidnom antenom.Je da kupi šum ali i klasična GP,vert. isto tako. ;)
Zatvorena petlja bi bila po meni bolje rješenje ali teško je to postaviti pogotovo za DX rad. :(

GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Prije 7-8 godina uz fiberglass stup cca 18m imao sam obrnuto L za 160 m sa 50-ak radijala,
ukopanih 3 cm u zemlju. Radila je odlično. Sa stotinjak wata radio sam VK6!

Antena je bila napravljena načelno kako je opisao Goran 9A6C. U prilogu je skica. Ja sam
uz fiber stup cca 18m, bez omatanja, povukao Cu žicu. Vodoravni kraj je išao na drugi,
željezni stup visok oko 12 m. (Inače, kažu da ovaj ''vodoravni'' kraj može ići i koso, prema
zemlji). Fiber stup je bio usidren sa plastičnim konopcima na tri strane i na tri mjesta.
Željezni stup je bio usidren sa čeličnim sajlama.

Kod ovakvih antena vrlo važnu ulogu u učinkovitosti antene imaju radijali. Treba ih biti puno.
Ja sam imao 50-ak radijala, većina preko 20 m, a neki i 40 m. Radijali su bili ukopani u zemlju,
par cm, da ih trava zaraste i tu ostaju do vječnosti.

Antenu podešavaš na željenu rezonantnu frekvenciju bez koaksijalonog prilagodnog dijela
(RG213, 2 komada po 11 m) tako da po malo skraćuješ duljinu vodoravnog dijela dok ne
postigneš najmanji SWR. Najjeftinija metoda je da s TX-om i SWR metrom mjeriš i CRTAŠ
dijagram na papiru i tako nađeš najmanji SWR na željenoj rezonantnoj frekvenciji. Nakon
toga spojiš koaksijalni prilagodni ''stub'' i imaš dobar SWR na željenoj frekvenciji.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6C

Dobro je znati čemu služe ova dva komada koaksa Rg213 - prilagođenje impedancije... vjerujem da bi s 30 ili manje radijala - što je realnije, impedancija legla negdje oko 50 oma, što nije dobro, jer znači da joj je efikasnost mala, ali je život jednostavniji.

Ukratko - razvući što više radijala pa makar i po cijenu većeg SWR-a (Zant<50 ohm) = veća efiaksnost -----> jači signal.  SWR se lako riješi. osobito ako je cijevni QRO do antene ;) 

DK8ZZ

Ja sam danas moju L/4 GP za 80m prekrojio za ovaj vikend u inv L za 160m.  ;D
otkacio 2m s vrha zice, na nju nastavio 20tak m zice, na moja 3 elevated radijala dodao po 20tak m zice, jedan onako lijepo u zraju visi, drugi se savija pod kutom od 90 °, treci tek trebam produziti... :) s obzirom da subotu radim, glavna aktivnost ce biti u subotu vece da sa 100W i ovom zicicom. nesto mi se ne da za vikend postavljati 50 radijala :)
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A3IV

Da li je netko pokušao namotati zavojnicu na stup od izolacionog materijala i to podesiti na 160 m? Ako je, kakvi su rezultati? Zanima me jer na krovu nema bas mjesta, ograničen sam sa sto stvari.

Usput, koliko sam primjetio Ameri zovu opsege po metrima. Nikad nisam čuo na 14 MHz amera da zove CQ 60 (iili koliko stopa ima) nego uvijek CQ 20. Opseg na 4 MHz zovu 75m. 7 Mhz im je isto 40m opseg. Dalje nisam pratio

73   Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9a6c  u 21. Siječanj 2014, 15:33:16
... vjerujem da bi s 30 ili manje radijala - što je realnije, impedancija legla negdje oko 50 oma, što nije dobro, jer znači da joj je efikasnost mala,
....
Ukratko - razvući što više radijala pa makar i po cijenu većeg SWR-a (Zant<50 ohm) = veća efiaksnost -----> jači signal.  SWR se lako riješi.
...

Točno tako.
SWR 1:1, efikasnost loša (veliki gubici koji se smanjuju povećanjem broja i duljine radijala).
Antenu treba podesiti na rezonantnu frekvenciju, SWR će biti loš, ali zato će efikasnost biti
odlična. Da se uređaje ne bi ''bunio'' napravimo prilagođenje impedancije (jednostavno
''stub matching'' sa komadom koaksa) i TX će ''presti'', a antena će biti učinkovita.
Inače, SWR 1:2 je dobar SWR i ako je sve ostalo dobro, nema ga smisla ''popravljati''.  ;)

73
Martin 9A2JK

DK8ZZ

Martine, da li je duzina od 11m za koax ista i za RG213 i za RG58?
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6NDD

Ovo s InL mi se čini kao najjednostavnije, a učinkovito rješenje  :) ... ovo s prilagođavanje s stubom od coax mi je, priznat ću  8) , novost... do sada sam većinom nailazio na rješenja pomoću promjenljivog kondenzatora.

73

9A6R

Dobro je reka jedan moj prijatelj..Najbolje veze sam radija sa "lošim"SWR-om. ;)  Znači ima tu istine. ;)
Evo san se i ja "zapalija",možda postavim moj slooper prije vikenda.
GL u kontestu.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3R

Ja sam za cq wpx cw 2013. napravio T vertical na 18m fiberglasu prema ovoj "zvijezdi vodilji":
http://www.iv3prk.it/user/image/site2-inverted-l-vs-vertical-t.pdf
i nabacio oko 30 radijala raznih dužina

prilagođenje sam radio od rg-58 prema AA3RL:
http://www.qsl.net/aa3rl/tlcalc1.html

bilo mi je malo neugodno kad su objavili rezultate  ;)
http://www.cro-cc.net/media/kunena/attachments/74/WPX2013CW_top_scores.pdf

rig je bio ic-706mkII 100W

bez dobre RX antene nema dobre zabave...

dobru zabavu na 160m želim, čuvaj sluh...

73, Rudy 9a3r

9A2JK

Citat: DK8ZZ  u 21. Siječanj 2014, 18:59:37
Martine, da li je duzina od 11m za koax ista i za RG213 i za RG58?

Duljina zavisi o kabelu.
Transformacija impedanicije  se može napraviti sa svakim koaksijalnim kabelom.
Treba znati karakteristike kabela i onda računati. Ja sam to računao davno.
Znam da sam se koristio gotovim Excel predloškom u koji sam samo unosio podatke.
Može biti da je bio ovaj od AA3RL – link je dao Rudy 9A3R u prethodnom postu.

73
Martin 9A2JK