• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Koliko šuma na 7 MHz?

Autor 9A4HP, 14. Siječanj 2014, 21:35:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4HP

S obzirom da su propagacije na 7 dosta dobre zgotovio sam novu/staru  INV-VE antenu za 7 MHz.Antena radi ok s obzirom na uvijete kao je postavljena.Jedino što me muči je veliki šum na praznoj frekvenciji koji je u toku dana  i noći S7-8 :(. (Pokušao sam isključiti sve uređaje u kući ali se ništa ne desi i nikada ne pada nivo smetnji/šuma na manji iznos.Nisam u centru grada već u predgrađu.Interesira me kakav je nivo šuma /smetnji kod ostalih ??? ....pozdrav
9A4HP OGULIN

9A2NO

Bok!

Prošle jeseni sam napravio INV V za 80/40/30 (napajanje u istoj točki). Visina 12m, RF choke balun gore na napajanju. Po noći i navečer mi je šum 1 - 3 S, po danu
4 - 5 S. Uređaj je Kenwood TS950SDX. U CQWW CW sam radio na 40m i čuo sam sve i svašta, i više od onoga što sam mogao dozvati. Mogu ovih dana detaljnije obratiti pažnju na šum i S jedinice ako će trebati.

Drugo. Imaš li šum samo na 40m ili ga imaš i na drugim bandovima? Provjeri.

73 Dino

9A4HP

Evo trenutno 22,31 LOC TIME na R5 CUSCRAFT vertikalku 14 MHZ S5 ...18,21,24,28 S0 NIVO SMETNJI
9A4HP OGULIN

9A2NO

Bok!

Nisam te pitao za vertikalnu na gornjim bandovima. Kakav je šum na INV V na donjim bandovima. Iako je antena samo 40m, koliki je šum na 160, 80, 30m...ali na INV V? Koliki je šum na vertikalki na doljnjim bandovima? Jačina signala će pasti
ali ako imaš smetnje, smetat će i dalje.
...dali je to samo na 40m? Možda imaš neki nezgodan switcher u blizini...

73 Dino

9A4HP

Antena je napravljena samo za 40 m i kad slušam ostale opsege na svima su smetnje S0 i u mojoj kuči svi uređaji su isključeni osim uređaja i ovog compa koji ne smeta jer sam to probao..
9A4HP OGULIN

9A4HP

Ostao sam dužan odgovor na ovaj moj post ;D....
Malo sam istraživao i zaključio  da ni jedan uređaj posebno sam za sebe ne diže u ovom slučaju šum na 7 MHz....ali otprilike 2-3 uređaja sa switcherima zajedno kad se upale dignu razinu šuma za otprilike 1 s jedinicu i malo po malo toga se sakupi ...malo moje, malo susjedovo i eto ga 7 s jedinica na 7 Mhz....a čak nisam ni u centru grada već malo sastrane...pozdrav
9A4HP OGULIN

9A4HP

S obzirom da ovih dana nije kod nas bilo struje u cijelom gradu i u krugu bar 10 km upalim ja uređaj na akumulator ???.....i gle čuda na svim opsezima od 3,5-28 MHz smetnje tj. šum na čistoj frekvenciji  0(nula) s jedinica :o(pa čak i na 3,5)......
E tako je zvučao eter 80-ih godina kad sam se ja počeo baviti ovim našim hobijem...Razni električni uređaji koji nemaju direktne veze sa radiom onečiščuju radio frekvencije... i što sada?
9A4HP OGULIN

9A1X

Kod mene je sum na 7 MHz normalan. Zivim u gusto naseljenoj sredini u Zagrebu. Ali sam zato pribjegao jednom triku, a taj je da sam napravio RX antenu (delta loop sa stranicama 2,5m, napajanje pri zemlji preko baluna 1:9). Jako imuno na smetnje. Sad sa switcherom od laptopa jedva da primjetim da mi se dignuo sum u RX-u. Evo i par snimki sa 7 MHz. Filteri 2,4 KHz, 500 Hz i 200 Hz.
U prilogu snimke nekih DX stanica po noci, a na sljedecem linku snimka sedmice tijekom dana oko 17 UTC.
https://docs.google.com/file/d/0BzEyT_jgLd6_Qi1DNnZCdUpaYlU/edit

9A4HP

Prvo - Što je normalan šum ::)...ja bih rekao 0 s jedinica jer je tako bilo  kad nije cijeli grad imao struje - vidi post iznad.I iz iskustva switcheri od laltopa su sasvim ok nikada nisam primjetio smetnje od njih.E sad ,ne može ni antena razlikovati smetnje od pravog signala.Znači ako su manje smetnje slabiji su i signali ??? ...ili se možda varam..pozzz
9A4HP OGULIN

9A1X

Šum mi je na nula (0) S-units gdje nema signala. Signali u vecini slucajeva od 5-9 S-units.. ima i slabijih i jacih. Mene iskreno ne zanima koliko pokazuje S-metar, bitno mi je da ja stanicu CUJEM i da s njom odrzim vezu, a ne da mi ta ista stanica bude zamaskirana šumom. Preporucam citanje i proucavanje gradiva, beveridge i k9ay loop antene.
Ova RX antena koju ja koristim je ajmo je nazvati neki K9AY, samo sto je  geometrija malo drugacija i skalirana je za 7 MHz a ne za 1,8 kao kod originalne verzije. Moram naglasiti da ne koristim vanjsko pretpojacalo.