• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Dozvole za rad za amatere bez radio stanice

Autor 9A3XV, 13. Siječanj 2014, 14:56:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A9L

A sta sa onima koji u zivotu nisu imali jaci uredjaj od vokca za 2 m a na dx listama su jaaakoooo visoko zahvaljujuci klupskim uredjajima i antenskim sistemima....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A4DC

Za 9A6NDD (i ostale koje to zanima):
Pitanje-Što ak HAM ima sve uvjete osim ("dobrosusjedskih"-HIHI!-odnosa za postavljanje antena).Imam takav problemčić!Pa sam si (napokon) prošle god nabavio RIG za portabl (i s bicikle-hihi-FT817ND).Kak imam iskustvo s našim dragim izvršnim organima vlasti (imam ih i u obitelji,a i sam sam morao 90-e polagat za OSO, pa znam princip rada) to sam se pri traženju Radio-dozvole "malo prepucavao" s HAKOM-om i uspio riješit da mi 17.09.2013. izdaju punovaljanu Radio-dozvolu na moj pozivni znak S PRAZNOM KOCKOM u DOZVOLI (Ive 9A1AA-sad vičem na forumu,ne ljuti se,pse) "lokacija postavljanja r.postaje", A U KOCKI "NAPOMENE" UPISANO: "PRIJENOSNA RADIJSKA POSTAJA"!
Na ovaj način sam u startu riješio problem da na nekom otoku "bogu iza nogu" nemam problema s "drugovima plavim" odmah po iskrcavanju s trajekta.
Za postić ovo sam, osim osnovnih papira potrebnih za izdavanje dozvole, kao privitak Zahtjevu dostavio i 30-ak posto fotokopije instrukcione knjige uredjaja i anetne (MFJ-1899T) kako bi dokazao da je RIG samostalan bilo di na kugli zemaljskoj!
Toliko o tom!
A da ima "zrakopraznog prostora" u zakonima i pravilnicima u 9A (ne samo za HAM-ove, već opčenito)- ima!
Hvala i pozdrav svima!
73 ES GL ES HPE CUAGN DE 9A4DC

9A9R

:)

LEONE,
Molim te javi se na moj mail...9a9r@hamradio.hr.  Tvoj mi je nepoznat. SRI za obstrukciju diskusije.ž

73 Vlatko 9A9R ::)

9A6XX

Osnovno je pitanje da li je radioamaterska oznaka identifikacija operatora ili postaje.

Vjerojatno je osnovna smisao bila da se time identificira postaja, ali u današnje vrijeme to jednostavno više nije samo to, osim u nekoliko država kao što je Hrvatska (iako tu možemo reći da se vrlo nedorečeno radi o tome, nelogičnost pravilnika nije ništa čudno za naše krajeve).

Previše je primjera gdje se pozivna oznaka gleda kao ime i prezime pojedinca - počevši od callbooka, do registracija po forumima, identifikacija po chatovima, osvajanja diploma, natjecanja, pa na kraju i stjecanja pozivne oznake za koju nije potrebno imati nikakvu postaju, a posebno je to izraženo u SADu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj...  a možda i svim zemljama zapadnog svijeta... 

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A6XX  u 14. Siječanj 2014, 13:00:44
...
Previše je primjera gdje se pozivna oznaka gleda kao ime i prezime pojedinca - počevši od callbooka, do registracija po forumima, identifikacija po chatovima, osvajanja diploma, natjecanja, pa na kraju i stjecanja pozivne oznake za koju nije potrebno imati nikakvu postaju, a posebno je to izraženo u SADu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj...  a možda i svim zemljama zapadnog svijeta... 

Čini mi se da sam negdje u nekom pravilniku čitao da dozvola za rad (onaj papir koji izdaje HAKOM)
nije vezana za uređaj, nego se izdaje operatoru (slično kao i vozačka   ;D ).
Ili se možda opet varam?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6NDD

Citat: 9A9L  u 14. Siječanj 2014, 12:37:26
A sta sa onima koji u zivotu nisu imali jaci uredjaj od vokca za 2 m a na dx listama su jaaakoooo visoko zahvaljujuci klupskim uredjajima i antenskim sistemima....

... a ima i onih koji imaju KV uređaje i antene, ali opet im frendovi odrađuju veze...  :P

9A4OE

Citat: 9A6XX  u 14. Siječanj 2014, 13:00:44
Osnovno je pitanje da li je radioamaterska oznaka identifikacija operatora ili postaje.

IV. OBVEZA IDENTIFIKACIJE RADIJSKIH POSTAJA

Opća načela dodjele znakova identifikacije

Članak 48.

(1) Radijska postaja se prigodom odašiljanja mora identificirati pomoću pozivne oznake ili drugog znaka identifikacije sastavljenog od riječi, znakova, slika i signala, a koji omogućuje jasnu i prepoznatljivu identifikaciju te radijske postaje.
(3) Agencija prigodom izdavanja dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra određuje znakove identifikacije radijskih postaja ovisno o vrsti radiokomunikacijske službe, vrsti emisije i lokaciji radijske postaje.
(5) Pozivna oznaka identifikacije radijske postaje se sastoji iz stalnog dijela i promjenjivog dijela, pri čemu je stalni dio zajednički za sve radijske postaje u Hrvatskoj, a određen je u skladu s međunarodnim propisima i normama i sadrži oznaku 9A.

(6) Promjenjivi dio pozivne oznake radijske postaje sastoji se od kombinacije slova: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z i od znamenaka 2 do 9.
Pozivne oznake radijskih postaja u pojedinim radiokomunikacijskim službama

Članak 49.
(10) Pozivna oznaka amaterske radijske postaje sastoji se od oznake 9A i kombinacije jedne znamenke, koja može sadržavati i 0 i 1 i najviše do tri slova abecede

Jedan od problema je i što HRS sustavno zanemaruje upozorenja na nepravilnosti i propuste pa tako i pravilnik o dodijeli pozivnih oznaka nije u skladu sa postoječim propisima.

Na par mijesta se pokušalo usporedjivati ispit za upravljanjem motornim vozilima sa upravljanjem vozila koje ne glasi na ime.
Da, može se koristiti tudje vozilo ali ono uvijek ima jednu registarsku oznaku ne mijenja se prema onome tko ga koristi.
Kako nikome ne pada na pamet premjestiti registarske tablice sa svog vozila na drugo vozilo?

Kad bi se poslao ovakav prijedlog kao što predlaže 3xv nastala bi još veća anarhija. HAKOM kao regulatorno tijelo ne poznaje radioamatere članove nekog saveza ili ne, za njega su svi hrvatski radioamateri jednaki bez obzira na pripadnost.
Ionako je ovo sve usmjereno da se amnestiraju pojedinci i da se njihov rad legalizira. Sustavno zanemarivanje propisa, krivo tumačenje i gledanje kroz prste dovelo je do ovakve incijative.
Sve se mijenja pa kad bude slijedeća promijena propisa postoji javna rasprava gdje svi mogu izreći prijedloge, na zakonodavcu je da to razmotri i usvoji ako smatra da treba.

Za kraj i ova rasprava pokazuje da nitko iz Saveza, Stručne službe, IO, predsjednika HRS-a nije u stanju napisati par riječi i objasniti meritum stvari.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3TA

Ovakva bla bla diskusija na ovu istu temu već je vođena nekoliko puta...

Koji to aktivni, ozbiljni operator nije ishodio sve potrebne dozvole i ine papire, pa i svoj osobni znak?

Iliti: opet društvo sa šanka traži nešto ništa?

Svašta...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A3XV

Ne želi se nikome gledati kroz prste, već se želi stvar dovesti u red i o tome ishoditi ispravnu informaciju, te ju podijeliti sa zainteresiranima.

Kao što sam ranije napisao postoje vrijedni, ozbiljni članovi naše zajednice koji nemaju svoj uređaj, imaju svoj znak i s njime žele raditi s klupskom opremom na vlastiti znak (npr. u domaćem kontestu aktivirati putem klupske opreme što više znakova). 

Bla, bla rasprava je vođena, ali nikad nije dorečena!

Zato smatram da je tema relevantna i još nije vrijeme da se zatvori jer možda još netko ima nešto konstruktivno dopisati!

73xv
73 Sale, 9A3XV

9A3XV

Na vrhu je mala anketa, pa pozivam zinteresurane da ju popune!

Zahvaljujem!

73xv

p.s. Treba se ulogirati, ali nema bojazni - ne vidi se kako ste glasali
73 Sale, 9A3XV

9A4OE

Citat: 9a3xv  u 14. Siječanj 2014, 17:15:55
Kao što sam ranije napisao postoje vrijedni, ozbiljni članovi naše zajednice koji nemaju svoj uređaj, imaju svoj znak i s njime žele raditi s klupskom opremom na vlastiti znak (npr. u domaćem kontestu aktivirati putem klupske opreme što više znakova). 

Opet se ide u krivom smjeru, zavaravanje.
Po tom pitanju je Krešo sve rekao u citiranom dijelu, sve ostalo je zavaravanje i podilaženje.

Citat: 9A5K  u 13. Siječanj 2014, 17:01:02
Pravno gledano, prema važećem Pravilniku članak 15. stavak 1. stvari ovako stoje:
Citat:
Agencija će radioamateru na prijedlog Saveza, u postupku izdavanja dozvole, dodijeliti pozivnu oznaku za rad s amaterskom radijskom postajom. Pozivna oznaka sastoji se od oznake »9A«, jedne znamenke i najviše tri slova. Agencija može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

Dakle, dok god nemaš dozvolu, nemaš ni pozivnu oznaku.
Imaš samo prijedlog pozivne oznake.

Krešo - 9A5K

Trenutna situacija je takva svidjalo se nama ili ne, dugogodišnje nečinjenje Saveza da dovede u red i pomogne radioamaterima u snalaženju u propisima, zato i imamo Zakonsku regulativu u neskladu sa zakonskom regulativom.
Nije sve u lovu i radu sa mladima, što sa "starima"?
Da, oni ne donose novac, stari su, ali, čine okosnicu radioamaterizma, da nema njih, ...?

Da nezna niti Stručna služba Hrvatskog radioamaterskog saveza kako do Radioamaterske dozvole svjedoče i rečenice napisane u rubrici "Kako postati radioamater":
"Radioamaterska dozvola

U Republici Hrvatskoj do pozivne oznake, odnosno Radioamaterske dozvole (licence) možete doći polaganjem Ispita za amaterskog radiooperatora P (početnog) ili A (naprednog) razreda. Jedan od preduvjeta za izlazak na ispit je da imate prebivalište u RH a osobe mlađe od 18 godina dužne su priložiti pisano odobrenje roditelja odnosno staratelja."

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2VX

Oprosti, ali ne vidim anketu?!
Opet će mi neki čitači reći da ne znam čitati, ali što mogu.

Nositelj pozivnog znaka je radioamater. Njemu se on ne skida i kada ne radi godinama i nema uređaj! ( jedino ako ja SK )

Dozvola je prije bila vezana uz uređaje i lokaciju. Danas samo uz lokaciju! Radioamater je odgovoran da ne krši pravila korištenja bandova i snage za koje nema ovlaštenja - diplome. Na klupskoj postaji mogu raditi članovi kluba, ili oni koji nisu članovi kluba, ali uz uvjet da je nazočan član radio kluba.
Da li će sada dozvola biti važeća samo uz lokaciju? ( više na dozvoli ne pišu uređaji! )
Ja bih potpisao ovo zadnje.
Portabl rad ( do 14 dana ) je neovisan o uređajima i dozvolama. Pitanje kako bi policija reagirala kada biste imali mikrofon u ruci i vozili. Kazna za razgovor u tijeku vožnje bi bila obvezna.
Naravno da ne bi bilo provjeravanja da li je to uređaj vaš ili susedov?! Pa nigdje niti ne piše registarska tablica na uređaju.
Doduše piše serijski broj, pa ako vam netko ukrade, možete pokušati tražiti po broju?! Pitam se da li se naljepnica lako odlijepi ili trebaju brojevi za prekucavanje šasije HI!

9A2VX

Sada vidim anketu i ispunio sam je ( glasovanje je tajno),

9A2JK

Citat: 9a4oe  u 14. Siječanj 2014, 14:16:15
...
Sve se mijenja pa kad bude slijedeća promijena propisa postoji javna rasprava gdje svi mogu izreći prijedloge, na zakonodavcu je da to razmotri i usvoji ako smatra da treba

Tada, na žalost, ima manje prijedloga nego u ovoj temi. 
Svi očekuju da će netko drugi to odraditi za nas.
Isto kao što mnogi očekuju ''službeno'' tumačenje pravila i propisa od HRS-a kako bi se
kasnije pozivali na način ''to i to je rekao Savez''. Nema toga više!

Nitko nije komentirao (da li zato što je malo izvan teme ili ..):

Citat: 9a4oe  u 13. Siječanj 2014, 18:52:16

Citat: 9A2JK  u 13. Siječanj 2014, 16:37:17
Države članice
mogu radioamaterima dati samo manja prava od onoga što daju ITU propisi, nikako više!
Molim ispravite me gdje griješim. Hvala.
Itu donosi preporuke, suverene zemlje donose propise.
Dodatno pravo
Recimo u kojoj zemlji, zemljama je radioamaterima dozvoljeno koristiti dio rf spektra 40.66 MHz do 40.70 MHz?

Sam ću odgovoriti jer sumnjam da bi itko znao.
Zapadnim susjedima Slovencima.

Tko ne vjeruje neka provjeri.

Kad govorimo o radioamaterskim frekvencijama mislimo na frekvencije koje su dodijeljene
radioamaterima za ... kako to već po definiciji slijedi, da ne ponavljam naširoko.
Opseg 40,66 – 40,70 MHz je namijenjen za SRD (Short Range Devices).
Rasprava o ovome bila bi zanimljiva i poučna, ali u drugoj temi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TA

OK, idem pisati sporo za one koji ne čitaju brzo

imamo regulativu koja je mehka, što bi značilo da svatko, uz minimalne, ali minimalne uvjete može riješiti sve papirologije vezane uz radio amaterizam bez velikog stresa...

imamo zakonodavce i kontrolore koji su prema amaterima mehki, što bi značilo da morate biti potpuna, ali potpuna budala da imate i najmanji problem s njima...

što nije jasno?

treba čačkat mečku dok si ne nakopamo dodatne probleme?

čemu? da bi društvo kod šanka nešto postiglo?

ja mislim da ne...
Prodajem ili mijenjam opremu...