• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Moxon 2 el za 28 MHz

Autor 9A6C, 18. Svibanj 2013, 12:15:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Svojedobno sam u RADIO HRS objavio članak o moxon anteni za 21 MHz i usput dao dimenzije i za 28 uz napomenu da ih nisam isprobao.

Kad sam ga složio, moxon je bio debelo ispod opsega usred CB banda ;D

Nakon toga sam proračunao dimenzije uz pomoć MOXGEN-a i sve skratio za 3% i antena je propjevala. Očito je Andri poletio prstić pa je umjesto 372 otkucao 382 cm za dimenziju "A".

Kod mene je po preračunu bilo:

A - 3760 mm
B -  570 mm
C -  101 mm
D -  700 mm

Antena je na svega 160 cm od krova na kutu zgrade pa je svejedno malo pobjegla ispod opsega i rezonancija je bila na 27.8 MHz, u swr manji do 1.4 do 29 MHz. zato sam repiće zračila skratio za cca 3-4 cm svaki i onda se pomakla prema gore, ali očito je trebalo malo skratiti i repiće reflektora, jer je reaktancija unutar cijelog opsega bila različita od nule.

Antenu nosi stari komad booma od TV antene, žica je PF 1.5 i nju nose 4 teleskop štapa od 3m bez najtanjeg dijela. Masa antene je 1 300 gr - mjereno na kućnoj vagi 8)

Na bandu sam je isprobao u odnosu an DX3B i razlika je više nego primjetna. Fiksirana je na 45 stupnjeva pa je 4S7VG bio oko 2 S jedinice jači na moxonu, a EA1DR oko 4 S jedinice jači na DX3B. 7P8CC isto tako, jer obojica pucaju u dio dijagrama gdje je najveći F/B.

UN7GK je bio jači za 2S jedinice nego na DX3B.

Vjerojatno ne postoji lakši monobander na svijetu s tako dobrim osobinama pa je toplo preporučam svima dok je opseg još u formi.

Da ne kažem da bi stakiranje ove dvije minijature dalo vrlo zanimljive rezultate, o čemu je lijepo pisao pokojni W4RNL, a sve zajedno može stajati na jačem ribarskom štapu, osobito ako se za boom uzme neka PVC cijev ili se koristi samo središnji križni nosač s 4 štapa.

Izgleda neozbiljno ko i ja , ali radi ko satić.

Napajao sam direktno 50-omskim babelom bez baluna ili prigušnice i na to svakako treba misliti ako se želi biti ozbiljan.
U nedostatku teleskopskih štapova dobro će doći i bambusi i vrtnog centra od 7 kn/kom.

SWR je unutar 28-29 MHz ispod 1.4, a antena odlično radi i na CB opsegu ;)

GL GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6OY

... Gogo jeli može koja sličica....

9A6C

A moj Mate, lakše ga je napravit nego slikat, a na slici se ionako ne bi puno vidilo...
Ajde, ako poludin ovih dana kad ga budem montirao na rotator, ali svakako iza WPX-a, prije neće moći.

Mogu ga opisat: na boom-u od TV antene su dva nosača od ribarskih štapova, po 2m sa svake strane booma. Oni nose dimenziju A, a B i D saviješ jednu prema drugoj i za C uzmeš tanki konop da drži razmak i malo nateže žicu...

Ne znam je li jasnije...
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6OY

... znam kako izgleda... ali uvik je lipo viditi neka idejna riješenja ..šta i kako...
nadam se da ce dobro raditi u WPX-u,
... cujemo se i pišemo se...
73
Mate

9A6C

Ako je za idejna rješenja, bolje da ne vidiš ;D Glavno oružje je izolir traka i špagić :o

Za WPX će radit druga artiljerija na 40m, a ti svakako poviri, dijelimo rijedak prefiksić ;)

9A9L

Koliko se ja sjecam tih dana cini mi se da je trazen izracun za DX WIRE zicu, pa nije bas da je nekima prstic krvo otisao.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6C

Citat: 9A9L  u 19. Svibanj 2013, 18:13:10
Koliko se ja sjecam tih dana cini mi se da je trazen izracun za DX WIRE zicu, pa nije bas da je nekima prstic krvo otisao.

Ti se ne sjećaš jer je to dio moje privatne prepiske s YU1QT iz 2003 godine. O DX wire nitko nije pričao, a izračun je rađen za izoliranu bakrenu pletenicu od 1.5 kvadrata, jednako kao i za 7, 14 i 21 MHz.
Greške se događaju, svo zlo u tome.

YU1CF

Kada se već koriste licnaste žice, korišćenje žice sa PVC izolacijom se može izbeći.
Naročito pošto EZNec je veoma nesiguran u takvim proračunima.
Mnogo je lakše koristiti upravo golu licnastu žicu, koja se naknadno lakira.
Proračun će biti mnogo tačniji

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Naravno, samo što takve nema za kupiti pa ovu treba ogoliti i naknadno lakirati s upitnim rokom trajanja.
Ako se ne varam - 4NEC2 ima LD7 karticu koja rješava problem izlolacije,.
A kako se radi o low Q antenama koje su milostive prema traljavim programerima i eksperimentatorima svih vrsta i boja, iskustvo je pokazalo da se dimenzije za golu žicu korigiraju za neki iskustveni faktor na niže i antena radi (ma šta to značilo, kako bi rekao YU1AW...). obično oko 3% plus/minus gore/dole...

Tako je nastao i ovaj moj - računao s golu žicu i skratio za 3%. Jedino nisam ukapirao kako da skratim razmak koji je u oba slučaja neoizolirana, ali to su detalji, a antena radi (...) ;D

Ili kupiš DXwire od 1 mm pa se s njom natežeš ( i doslovno, sva je vražija :D). Od 1. srpnja ni to neće biti bauk.

DK8ZZ

Tu zicu  (DXWire 1mm²) sam imao prilike u XV da vidim na moxonu 5 bandova i uopste mi ne svidja, jako je zeznuta za rad tj. postavljanje...
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

YU1CF

To je prilično "odokativna" metoda 3%.
Bolje je ne izazivati nevolju.
I nikada nisi siguran da li antena radi kako je proračunato. Pa čak i kada je SWR tamo gde treba.

Za takvu malu antenu, ne treba ni mnogo žice.
Dovoljno je uzeti tup nož i skinuti izolaciju.
Žica se prilično lako "lakira" sa krpom natopljenom u lak.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Istina da je odokativna, ali koristi. Sve u svemu to je 10 m žice pa nije ni šteta prevelika ako se krivo odmjeri, ali uz pomoć neke referentne antene i MFJ259B u mom slučaju nije se bilo teško orjentirati.

Puno je bolje savladati 4NEC2 pa biti siguran i bez lakiranja.

YU1CF

Nije velika šteta.

Nisam znao da 4NEC2 ima takođe neki proračun skraćenja usled izolacije.
Takav proračun ima EZNec PRO koji ja koristim, ali sve je to prilično "tralala" metoda.
Ništa tu ne stoji čvrsto.
Nikada se ne bih pouzdao u rezultate.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A1IW

Citat: YU1CF  u 20. Svibanj 2013, 11:51:11
Nikada se ne bih pouzdao u rezultate.

Nikad se ni ne treba pouzdavati u proračune, dok praksa ne pokaže ispravnost.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6C

Tema malo daje na naftalin, ali eto :D

Vrag mi nije dao mira pa sam ponovo uradio moxon za 28, ali ovaj put po dimenzija by SM0DTK.

Taj se pokazao prijateljski naklonjen i odmah je prosvirao. Kako za razliku od autora nisam žicu provlačio kroz štapove nego je vezivao na njih, rezonancija mi je legla na 28.200.

Potom sam savijene dijelove zračila produžio za 2 cm sa svake strane i krajeve oba elementa približio na 11 cm. Žica je klasična izolirana licnasta PF1.5 mm2, a SWR po bandu medeni:

28.000    1.0    Z= 51 ohm
28.650    1.5
28.800    2.0

U točki napajanja je dodana prigušnica od 20 zavoja kabela RG58. S antenom okrenutom na cca 45 stupnjeva odrađeni RA6UA i RV0CG, pri čemu je moxon bio za 4 S jedinice bolji od istjunirane vertikalke za 30m čiji vrh se vidi u pozadini slike. Naravno da to nije prava referentna antena, ali je jedina koju imam i do sada sam mislio da je dobra, a gle :o.

U ovoj konfiguraciji ZS6JP bio je za 3 S jedinice jači na vertikalki što također ima smisla i ukazuje na nekakv odnos naprijed-natrag. 

Mox sa slike je na probnih 7 m visine, kad ispod njega legne mox za 20m, bit će na 9m, ali o tom po tom.

Sama antena ima manje od 1 kg, ako en računamo prigušnicu i svakako vrijedi truda, a band još diše makar jednim plućnim krilom pa je šteta ne iskoristiti.