• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Moxon 2 el za 28 MHz

Autor 9A6C, 18. Svibanj 2013, 12:15:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

E79D

POZDRAV

Pa nije šećer da ga mjeriš, i da ima tačno toliko(sve je relativno...), i ja sam nekad prije 6-7godina uradio moxona za 40m sa nekim malim korekcijama.Mislim da je rezoniro negje oko 7250, i sa jednim spuštanjem se sve sredi..., drugi je par sta sve utice na njega i koje okruženje ne podnosi a koje podnosi, ali u svakom slučaju veoma zahvalna i jeftina antena. :o

9A6C

Ma ovo je slađe od šećera ;D

A u mom slučaju je jednostavnije izmjeriti nego naslijepo gađati. Analizator imam pa neka radi nešto. Puno je ljepše, da ne kažem slađe s njim :P Vidiš di si, kako to igra i tako. I lakše je povlačiti pametne poteze, sam SWR nije neka indikacija, jer minimalan SWR ne mora biti znak da si tamo gdje želiš. Nulta reaktancija je već nešto drugo.

Sve ovo samo kao poticaj bar jednom amateru da uradi isto i za male pare dobro se zabavi dok još pjeva 10 m band. Uz malo truda sve zajedno izađe ispod 100 kn, a za te pare nema monobandera na majčici zemlji 8)

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

DK8ZZ

Evo malo da pomijesamo karte :)

Na slici je 3 el Moxon a 28 koji je stajao neka 3 mjeseca kod mene.
Radio je odlicno.
Istina, mehanika bi se dala ljepse odraditi, ali ovo je primjer kako se na 4 stapa mogu nakaciti 3 el moxon.
Naravno, dizajn by YU1QT.
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6C

Imperija uzvraća udarac :D

Krasno sunčano jutro iskorišteno da bi mali moxić na vrhu dobio velikog bracu 150 cm niže...Braco radi na 14 MHz i sastavljen je prema nacrtu iz članka u RADIO HRS (dimenzije po YU1QT) od prije >10 godina. Za razliku od originala, na 14.350 SWR mu je 1.45 umjesto 1.4 8)

EU postaje u odnosu na spomenutu vertikalku za 30 m pokazuju poboljšanje od tvrde 4 S jedinice, dok je u slučaju VK8AV razlika iznosila 2-3 S jedinice, najvjerojatnije zbog male visine koja je podigla glavni snop zračenja u vis, ali i ovo je više nego dooooobro.

Analizatorom sam provjerio ima li promjena na 28 MHz - IMA, ali NA BOLJE ::). SWR krivulja je dobila grbu na 28.35 i tu je 1.5, ali je zato swr na kraju opega pao i sad je 2.0 na 29MHz.

Što bi se reklo - kad se male ruke slože ;D

Konstrukcijski je moxonić za 20m malo jači od prve verzije, boom je cijev presjeka 20x40 mm, a tri segmenta ribičkog štapa od 5 m su tvrdo nabijeni na Al cijevi promjera 25 mm (svaka duga 3 metra).
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

DK8ZZ

Znaci, slijedece je 2 x 2 na 28 rotary stack :)?
Nego, sve cekam da vidim kad ces postaviti onaj charda moxon na 40m... :)

Pa jos u njega ukrojis i 30m...

Stay tuned..
73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6C

Šta, zar nisam dovoljno poludio :o?

Za taj 40 m mox ćeš se načekati, ovo je za sada dovoljno, jedva se prolazi po imanju :D
Samo fali ona tabla "PAZI MINIRANO" ;D

Za stack si blizu, ali dovoljno daleko...Bit će 2x4 yagi+1x5 za ispomoć, ali uz neke pretpostavke koje za sada nisu ispunjene...otom potom.

Da ne širimo temu, ali jako su me zaintrigirale antenice koje je SM0DTK stavio na svoj web, sve je lagano i malecko i izgleda da radi. Ima zgodnih multiband kombinacija pa ćemo se poigrati. Možda na proljeće mox za 28 dobije zamjenu 8)