• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Atlas lokacija u Srbiji

Autor YU1CF, 15. Svibanj 2013, 11:13:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

U sklopu priprema za takmičenje "Tesla memorijal" postavio sam atlas lokacija u Srbiji (i šire).

Možete videti kao se ove lokacije kotiraju u 9A i što je još bitnije kod OK stanica.

http://www.yu1cf.com/Atlas-lokacija

Odmah posle postavljanja, se javila jedna HG ekipa, čija slika je naknadno postavljena na trećoj stranici.

http://www.yu1cf.com/Atlas-lokacija/Atlas-lokacija-razno

Tek odatle se vidi zašto HG a i OK stanice mogu da naprave i po 700 veza u takmičenju a mi jedva doguramo do 400.

Veoma je i poučan prvi primer, koji pokazuje koliko je bitan kvalitet postavljene opreme.

http://www.yu1cf.com/Atlas-lokacija/Domet-lokacije-Beljanica-KN04UC

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

Ako bude bilo zainteresovanih za neke boljie 9A lokacija, takođe mogu da postavim slike.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4QV

Pozdrav,

Cini mi se da imas u bazi stanica i 9A0BVS (JN74BX cca 450mASL) lokaciju, pa onda ti nece bit problem napraviti isto ali za snagu 10W, 100W i KW sa antenom od 13db gaina.

Usput, sta nije Dragan YU1AW slozio bazu lokacija sa slicnim simulacijama jos davno na svojim stranicama.

QV

YU1CF

Tu 9A0 lokaciju koju prikazujem na kartama, sam pronašao na nekim sajtovima gde je refenciraju za valjda neke digitalne komunikacije.
Tačna lokacija je JN95CG 1375m ASL.

Postavio sam za poređenje lokaciju JN75PS.

http://www.yu1cf.com/Atlas-lokacija/Atlas-lokacija-razno

Kakva fenomenalna lokacija. Cela Italija pa nadalje "na dlanu".

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

9A4QV

Nesto si ti tu zabucao....
Kad bi oni u JN95CG imali 1375m pjevali bi borbene po cijeli dan  ;D

Bit ce da je to prije JN75CG, lokacija Ucka vojak sa stvarnom visinom 1401m.
Od talijana slaba korist, nekad ih je bilo puno 250-300 u natjecanju danas ako ih skupimo 100 i to mi koji smo blizu mozemo biti sretni.

Najzanimljivije podrucje Dl i OK JO60 i okolica...

By the way JN75PS ti je "nicija" ili svacija zemlja  ;D
Sveta Gera ili Trdinov vrh...

pozdrav
QV

YU1CF

U pravu si. Brzi prsti. JN75CG....
Šteta ako niko ne koristi JN75PS.
Ima puno dobrih lokacija i u Srbiji ali se ne koriste, zato što su kompletno u visokoj šumu ili je do njih moguće doći samo peške.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

Lokacija Midžor je jedna od naj viših lokacija u Srbiji. Na Atlasu lokacija deluje solidno, ali previše jugo istočno.
U petak je mala ekipa YU1YM, YT1AA i YU1CF iskoristila lepo vreme i popela se na vrh planine 2168m ASL.
Snimio sam video, i sa Garmin GPS-om i kompasom snimio pravce i moguće lokacije.

http://youtu.be/PwvitZ47e9A

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4QV

Zanimljiva lokacija...
Koliko vidim smjer sjeverozapad je kompletno otvoren (smjer OK)
Ne znam da li su one planine na zapadu u Srbiji prema granici BiH vise?
Ako nisu, moglo bi se sa te lokacije napraviti dobrih dxeva, naravno uz KST chat jer postaje bas i ne okrecu antene u tom smjeru..

QV

9a6c

Na Midžor su prije >30 godina išli momci iz YU1EXY s volovima, ali su pocrkali i jedni i drugi negdje na pola puta i zapeli pa odradili contest tamo gdje su se zatekli ;D

Bilo bi zanimljivo gore izvući jaku opremu pa ošinuti prema OK i DL...

9A4QV

Citat: 9a6c  u 20. Svibanj 2013, 18:55:05
Bilo bi zanimljivo gore izvući jaku opremu pa ošinuti prema OK i DL...

Zanimljivo, ali samo ako nema statike i "krckanja" na 2m i 70cm.
Vidim imali su vokac, ali treba probati poslusati na ssb kako to zvuci.
Antene? Neki loopovi ili slicno...

Kad sam prije par godina bio s Darkom na Zugspitze (3000m asl) statika na 2m je bila veliki problem (za lijepog i suncanog vremena)..

QV

9A1UN

Od nas nema se tu puno sta reci, lokacije koje valjaju su uglavnom pune TV,BC smeca, sa tih lokacija u idealnim uvijetima sa islo bi se do 300k pts.
Ostaju Licka pljesevica i Vucjak JN74lt i jos par vrhova sjevernog velebita, problem je sta nema struje i tesko su dostupne uz sve to treba imati i srece sa WX.
Potencijalna dobra lokacija mogla bi biti i Osorcica ili kako se vec zove onih +500asl na losinju.

Osim toga dokazano je da se iz Istre moze ici do 260k, a iz JN85 do 300k pts ali tesko preko toga uza svu opremu i sisteme.

73 UN

YU1CF

Lokacija je otvorena na sve strane, pošto je to najviša tačka.

Problem su Česi. Oni najdalji su na 1100km, a to neće tek tako.
Drugi problem je izvoz opreme na lokaciju.
Ja sam pre više godina napravio posebnu prikolicu samo za Teslu.

I do sada Lada Niva je izvukla u redukovanoj brzini prikolicu na svaku lokaciju.
Ali na ovu ne može. Prevelik je uspon.
Evo kako je izgledao naš logor na planini Beljanica 2010 godine:

Sada uglavnom više ne postoji problem u opremi.
Ima i velikih lineara, i antena koliko hoćeš, predpojačavača, filtera za multiband rad.
Samo jedan mali problem.

Nema ko da radi ???
Teško se sastavlja ekipa, koja je požrtvovana i spremna "za velika dela".

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

Evo jedne zanimljive lokacije.

Mada nisam siguran da je u Hrvatskoj.
JN85DF 566 ASL

Nije najviša lokacija, ali je solidno otvorena na sve strane.
Na ivici je ravnice.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A4QV

JN85DF je lokacija u 9A ali mislim da nije bas pristupacna, ne poznam taj teren.

Osorcica na Cresu je jako dobra i obecavajuca lokacija ALI samo ako nemas ona dva strucnjaka PVA i WKU od kojih ne bi mogao definitivno raditi sa te lokacije.

Licka pljesevica a i Velebitska pljesevica su lokacije sa kojih se moze napraviti dobar rezultat i preci 300k bodova ali uz taktiku tko nabije - taj dobije, dakle nekoliko sistema i brute force metoda koju koriste postaje koje se pojavljuju pri vrhu u rezultatima.

3 postaje lockirane s tim da jedna mora biti remote udaljena do limita koliko dopusta pravilo da bi mogao preslusavati band konstantno.
Svaki sistem na svoj linear, snaga ogranicena izvorom napajanja....
Prijemne antene spustene ispod vrha prema svim stranama koliko dopusta pravilo...

Naravno, za takav pothvat treba ti 5-7 ljudi koji znaju sve, da su dobri operatori, da svi znaju CW, da su svi dobro potkovani u elektronici/elektro struci, da znaju "drzati" lemilo u ruci, i da svi mogu tegliti ko mazge :-)

Naravno, ako se radi sa lokacije Licka pljesevica, sa takvim setupom, onda pola Hrvatske moze slobodno ugasiti opremu ili raditi na drugom bandu  ;D , suzivot na istom bandu je nemoguc, vjerovatno to vrijedi i za nekoliko postaja u S5.

Do sada sam 5 puta bio u JN74LT i moja razmisljanja o toj lokaciji su podvojena. To je lokacija sa koje ces napraviti svakoga tko u Srbiji stisne PTT makar i na vokcu ali to je lokacija i sa koje neces nista napraviti ako vrijeme nije naklonjeno. To je posljednja lokacija na kojoj zelis biti dodje li nevrijeme!
Treba li se birati Vucjak ili Velebitska pljesevica, definitivno Vucjak, na pljesevici je radio Otocac koji emitira sa 1kW na 100Mhz naravno bez filtera tako da je situacija na 2m jako komplicirana.
Vucjak je RF free...

Iako sam sa tog Vucjaka 2008. napravio cini mi se jos uvijek najbolji rezultat u 9A (ever) 411.870 bodova na 10GHz, mislim da ima i boljih i jednostavnih lokacija od njega. To je bilo moje vatrebo krstenje na 10GHz i da je bilo malo vise ozbiljnosti, moglo se i puno vise. Bez DX clustera i bez KST chata...
Evo top 10 qso sa te lokacije:

Top Ten
Call 9A4QV
Contest 05.07.2008
Band 10 GHz
Nr.    Call    Mode    WWl    QRB
1.     DL6NCI      CW      JO50VI      661
2.     OL4A      CW      JO60RN      650
3.     DL6NAA      CW      JO50VF      648
4.     DM7A      CW      JO60LK      644
5.     OK2KKW      CW      JO60JJ      642
6.     HB9AMH      SSB      JN37QD      641
7.     HB9FX/P      CW      JN37RF      639
8.     SP6GWB      CW      JO80JG      623
9.     IQ1KW      SSB      JN34NO      620
10.     DL7QY      CW      JN59BD      606

p.s. ovo nije KV log  ;D

QV

9A1IW

Citat: YU1CF  u 17. Svibanj 2013, 17:10:45
Šteta ako niko ne koristi JN75PS.

Kako ne koristi, tamo je prilična gužva... Dečki iz S5 su gore redovito, imaju svoj kontejner. U mojoj galeriji na Photobucketu možeš pronaći fotke. Povremeno odemo gore i mi iz 9A, no ne pretjerano često jer je lokacija u biti loša. U okolici radi par izrazito jakih (i bučnih) klubova koji stvaraju smetnje do te mjere da je gotovo nemoguće ozbiljnije raditi. Otkad je 9A1CVW odustao od takmičenja, nešto je malo bolje, no još uvijek nije OK. Prema mom iskustvu, daleko je bolje otići južnije od sv. Gere, prema JN75VJ
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris