• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IOCA sa Brijuna (IOTA EU-110)

Autor S52DK, 18. Kolovoz 2012, 11:08:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2SB

Pozdrav svima,
nisam baš upučen u otočne putešestvije,ali mislim da ste otišli malo predaleko sa osudama LX1NO.Svaki od nas bi bio ogorčen da mu se dogodi takova nezgoda,jer LX1NO (namjerno navodim znak ,a ne ime, jer ne poznajem čovjeka)se raspitivao o svome putu još zimus.Koga je pitao to možete pročitati u natpisu "LX1NO".
Emire-9A6AA, izvini,ali ti si ga najavio,tebe je kontaktirao.Ako nisi zadužen za upučivanje i "obuku" stranaca,trebao si ga uputiti na odgovorne, dal je to HRS,HTZ,Uredi vlasti........
Sorry, ali malo pepela nebi bilo loše posuti po glavi.
Hvala na pažnji,ali ja samo čitam po forumu!
Zlatko,9a2sb

9A9L

Jedina poruka koju ja priznajem od navedenog jesu QSL karte. Ostalo je nezanimljivo.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Citat: 9A2SB  u 21. Kolovoz 2012, 10:16:27
Pozdrav svima,
nisam baš upučen u otočne putešestvije,ali mislim da ste otišli malo predaleko sa osudama LX1NO.Svaki od nas bi bio ogorčen da mu se dogodi takova nezgoda,jer LX1NO (namjerno navodim znak ,a ne ime, jer ne poznajem čovjeka)se raspitivao o svome putu još zimus.Koga je pitao to možete pročitati u natpisu "LX1NO".
Emire-9A6AA, izvini,ali ti si ga najavio,tebe je kontaktirao.Ako nisi zadužen za upučivanje i "obuku" stranaca,trebao si ga uputiti na odgovorne, dal je to HRS,HTZ,Uredi vlasti........
Sorry, ali malo pepela nebi bilo loše posuti po glavi.
Hvala na pažnji,ali ja samo čitam po forumu!
Zlatko,9a2sb

Zlatko,
Tijekom dopisivanja glede njegovog posjeta Hrvatskoj, nismo razmatrali radioamaterske mogućnosti. Između ostaloga, kanio je posjetiti Klis, Knin i slična mjesta, jer su ga zanimale stare građevine. Zar sam ga trebao uputiti da se javi lokalnim vlastima za rad od tamo? Ili možda policijotima? Tako je bilo i s drugim područjima. Klince je vodio na Brijune poglavito zbog safari parka. Plativši redovnu ulaznicu i smjestivši obitelj u brijunski vlakić smatrao je normalnim da će odraditi desetak veza sa svojom SOTA opremom, dok se njegovi vrate.
Očigledno, oni kojima je zapeo za oko, nisu znali što s njim učiniti. Stvar usložnjava što je u pitanju stranac, koji, eto "vrši subverzivnu" djelatnost. I to na travi u hladu na očigled sviju!
U strahu su velike oči pa je najjednostavnije napasnika otjerati što dalje. Jer, da je učinio kakav prekršaj, uzeli bi njegove podatke iz putovnice te postupili kako nalažu pravila u tom slučaju.

Evo, uskoro će proraditi sa Zlarina ili Prvića. Da mu savjetujem da se javi policiji?

73
9A6AA

(Da dodam: Ti stvarno misliš da bi mu netko iz HRS (a isto tako iz HTZ) nešto pomogao? Ili se šališ?)
"DX never sleeps..."

9A4OE

Citat: 9A6AA  u 11. Rujan 2010, 23:05:30
... Danas su stigli u Pulu a Igor sutra kani raditi s 9AFF-001 (Nacionalni park Brijuni). U petak smo od Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske dobili dozvolu za tu aktivnost.
9A6AA
www.9aff.com

Citat ovako, drugacije nemoze, zakjucana tema:
Odgovori #3 : 09. Kolovoz 2012, 22:42:00 »
Norby, LX1NO, kreće s obitelji za dva-tri dana u Hrvatsku. Kako mi je danas rekao, neće biti puno aktivan, no aktivnost će započeti na Brijunima (EU-110 i 9AFF-001) a završiti na Lošinju, oko 18. kolovoza.

9A6AA

Citat: 9A6AA  u 21. Kolovoz 2012, 11:05:01
Zlatko,
Tijekom dopisivanja glede njegovog posjeta Hrvatskoj, nismo razmatrali radioamaterske mogućnosti.

Emire, kratak odgovor, DA ili NE, dali je ovo sto je napisao tocno?

"In a nutshell: Don't go to Brijuni with your gear, the Brijuni authorities will
not issue a permission and CEPT is worthless in that part of the world"

DA ili  NE
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A4QV

Ufffff, ovo već boliiii......
Tako to ide u životu, u laži su kratke ... antene  8)

9A6AA

Dakle, kada kažem da nismo razmatrali aktivnosti, onda citat s Igorom, US0VA, znači što se pod tim misli. Kada dogovaram i pomažem oko aktivnosti onda mislim upravo na aktivnost i pomoć kakvu je zamolio Igor, US0VA. Bio je to višesatni rad i pomoć je bila nužna. Zbog toga sam i kontaktirao odgovarajuća tijela.

Katkada je potrebna pomoć iz hotela (primjer jednog operatora iz HA), koji mu je, na našu molbu, osigurao napajanje.

Takve potrebe nisu iskazane od strane LX1NO. Posjet safari parku bio je glavni cilj njegovog posjeta Brijunima a amaterski rad (s obzirom na skromnu SOTA opremu) bila je samo opcija. Nisam ni znao kada će početi s radom a ponukan njegovim SMS-om, najavio sam ga s EU-110. Ako se ne varam, ne i kao 9AFF-001. Da je njegova aktivnost bila neizvjesna i skromnih nakana svjedoči i to što sam najavio da će u 9A biti do 18. kolovoza, a on je, prema APRS zapisu, jučer (20.8.) bio kod slapova Krke.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A7PJT

Kakav  TRILER, a kraj se jos  ne nazire  ::)  !

73 PJT 
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4QV

Citat: 9A6AA  u 21. Kolovoz 2012, 13:48:54
.. Nisam ni znao kada će početi s radom a ponukan njegovim SMS-om, najavio sam ga s EU-110. Ako se ne varam, ne i kao 9AFF-001.
9A6AA

Uopće se ne varaš:

9A3VV

Ipak ima debele razlike između turista koji se šetkaju po uređenim stazama, razgledavaju zoo vrt, sjede u restoranu ili kavani, izležavaju se na travi ili kupaju u moru i nekoga tko dođe, digne antenu, uključi radiostanicu i oplete a da nikoga ništa upitao nije, sve to nedaleko osjetljivih objekata... Jer, on kao zna da su tu nekakve VIP osobe ali, eto, ne zna baš koje... Ja nisam s njim komunicirao pred njegov dolazak, a da jesam napomenuo bih mu kako se radi o osjetljivom području i uputio ga kome se obratiti za detaljnije obavijesti ako mu ih sam ne bih mogao dati ili od koga zatražiti dopuštenje za uporabu amaterske radijske postaje na tom području.

Ali kada to propusti uraditi netko tko po prirodi svoga nekadašnjeg posla veoma dobro zna o kako se osjetljivom području radi, području na kojem u svim društveno-političkim sustavima vladaju neka posebna pravila ponašanja, onda mi to sve skupa postaje veoma čudno. I još se iščuđava nad postupanjem službenih osoba k'o pura dreku ::) Dobro, neke su postupke mogli malo profesionalnije obaviti (predstavljanje, legitimiranje...) ali me ne bi začudilo da su ostali zbunjeni postupkom dragoga nam Norbyja (zlato naše neuko ;D), da takova mogućnost nije bila predviđena pa se nisu u početku znali postaviti.
Citat: 9A7PJT  u 21. Kolovoz 2012, 13:51:32
Kakav  TRILER, a kraj se jos  ne nazire  ::)  !
...
Napeto, a? Napeto, napeto... ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 21. Kolovoz 2012, 14:08:21
Citat: 9A6AA  u 21. Kolovoz 2012, 13:48:54
.. Nisam ni znao kada će početi s radom a ponukan njegovim SMS-om, najavio sam ga s EU-110. Ako se ne varam, ne i kao 9AFF-001.
9A6AA

Uopće se ne varaš:
Adame,

govorim o Clusteru.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6AA

Citat: 9A3VV  u 21. Kolovoz 2012, 14:29:54
...

Ali kada to propusti uraditi netko tko po prirodi svoga nekadašnjeg posla veoma dobro zna o kako se osjetljivom području radi...

Upravo iz tih razloga znam što govorim (pišem).

U nekim glavama još uvijek živi paranoja i strah od vanjskih i unutarnjih neprijatelja.  ;D

(ili kako su me tijekom rada prijavili neki "lojalniji" od drugih, odnosno, koji nisu pobjegli iz RH, te na sastanku stanara, komentirali: "ako mu je ovolika antena, kolika mu je tek radiostanica").

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Doživljaj LX1NO-a na Brijunima bio bi zabavno-poučan, (što on dobrim dijelom i je), da nije
konačnog zaključka koji je, blago rečeno, netočan. I zato o tome moramo govoriti!

Da se podsjetimo:
LX1NO su lijepo i pristojno (tako on tvrdi) opomenuli da ne smije biti tu gdje je, jer za to
nema dopuštenje vlasti nacionalnog parka. Posljedice za njegovo (pre)slobodno ponašanje
su nikakve, osim malo povrijeđene sujete.

Također su mu rekli da su na otoku, po riječima LX1NO: ''important people'' iz čega je on lako
mogao zaključiti da ne razgovara sa pripadnicima nikakvih tajnih službi (LX1NO: ''undercover people'')
nego sa osobama koje čuvaju štićene osobe. Nešto što je normalno od kada je svijeta i vijeka.

Da je htio, mogao se informirati. Brijuni imaju svoju web stranicu – www.brijuni.hr osim na Hrvatskom,
još i na Engleskom, Njemačkom i Talijanskom jeziku, sa svim informacijama kako kontaktirati domaćina
(telefon, fax, e-mail ili direktno preko web stranice). Jednostavno ili možda ne?

Ja nemam ništa protiv LX1NO. Pogotovo ne mislim da ga je Emir, 9A6AA, trebao upućivati na bilo što,
niti da u LX1NO pogrešnim postupcima ima bilo kakve Emirove krivice. Oslobodi Bože!
LX1NO je pogrešno postupio, a još više su pogrešne njegove izrečene tvrdnje o CEPT licenci, usporedbi
sa ''nekim sličnim događajima'' i sve ostalo što se može pročitati između redaka posljednjih rečenica
njegovog opisa događaja.

Pogreška prva: CEPT dozvola i dopuštenje za rad sa nekog mjesta nemaju jedno s drugim nikakve veze.

Pogreška druga: Umišljaj da na osnovu CEPT dozvole može raditi odakle je njega volja.
Da li to znači da može doći u bilo koji hotel neke države CEPT članice i bez dopuštenja vlasnika hotela
podići antene i ''raspaliti'' sa snagom koju mu dopušta njegova CEPT dozvola?

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 21. Kolovoz 2012, 14:56:21
...Pogotovo ne mislim da ga je Emir, 9A6AA, trebao upućivati na bilo što,
niti da u LX1NO pogrešnim postupcima ima bilo kakve Emirove krivice.

To nitko nikad nije niti rekao, sam se je postavio u ulozi zastupnika i tumacitelja.

Citat: 9A2JK  u 21. Kolovoz 2012, 14:56:21
LX1NO je pogrešno postupio, a još više su pogrešne njegove izrečene tvrdnje o CEPT licenci, usporedbi
sa ''nekim sličnim događajima'' i sve ostalo što se može pročitati između redaka posljednjih rečenica
njegovog opisa događaja.

Ako se vratimo na pocetak dva odlomka su podebljana

Cim je spomenuta vojna komponenta, bio je u nedozvoljenom podrucju za posjetitelje.

Citat: 9a4oe  u 21. Kolovoz 2012, 13:14:33
Emire, kratak odgovor, DA ili NE, dali je ovo sto je napisao tocno?

"In a nutshell: Don't go to Brijuni with your gear, the Brijuni authorities will
not issue a permission and CEPT is worthless in that part of the world"

DA ili  NE

Imas ponovno priliku da se izjasnis, a ne izmotavati se.

http://www.rlx.lu/rl_forum/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=584
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A7YY

Nisam se mislio javljati u ovoj temi jer je onome tko je htio shvatiti sve jasno.
Ponukalo me je neizmjerno obavljanje Sizifovog posla od strane glasnogovornika.
Emire kao iskusan aktivator sigurno znaš da je za RA pristup svakom nacionalnom parku prethodno potrebito dobiti suglasnost i pismenu dozvolu nacionalnog parka, da je za svaki RA posjet svjetioniku potrebito dobiti dozvolu javne ustanove za održavanje plovnih putova "Plovput".
Da je za posjet Primoštenskoj Smokvici potrebno dobiti dozvolu vlasnika, bez obzira što se nalaziš na pomorskom dobru. Jel' tako?
Ako misliš da nije varaš se, Ja iskusio. Pitaj 9A7K ako ne vjeruješ.
Za vrijeme moje aktivacije Kornata do mene je došao nadzornik i uljudno priupitao što radim, pokazao sam mu pismenu dozvolu NP i sve je bilo OK. Čak sam na njegovom brodu popio bevandu i malo pregrizao.
Za vrijeme jednog od mojih boravaka na Palagruži naletio je splitski arheolog Branko Kirigin. S obzirom na osobno poznanstvo nije bilo problema ali mi je uljudno pripomenuo kako bi s obzirom da je Palagruža zaštićeno područje da bi se trebalo javiti  Arheološkom muzeju ili ministarstvu kulture.
Ako izuzmemo ex predsjednika Mesića tamo je zadnji od poznatijih ljudi boravio papa Alexandar III i to na Maloj Palagruži. 1177 godine.
Brijuni i ostatak Jadrana...........neusporedivo.
Iskustvo........neprocjenjivo.

Haugh
Branko 9A7YY