• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IOCA sa Brijuna (IOTA EU-110)

Autor S52DK, 18. Kolovoz 2012, 11:08:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7PJT

Najbolje  je da napravimo tihi bojkot ovoga uvazenega TOP#10 amatera-

ne javljati mu se  tijekom ostatka njegovog bauljanja po  NASIM otocima
ne spotirati ga i ne davati mu ostalu "logistiku"
a za  mozebitne veze koje je neko od  nas 9A  domorodaca s njime napravija jednostavno mu ne slati
karte i Boze sacuvaj $ !

73 PJT

uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 19. Kolovoz 2012, 16:44:13
Nego, o čemu bi ste vi pisali da vam nije ove teme?

Emire, imaš pravo.  ;)
Tema je dobra i dobro je da o njoj pišemo, jer svi možemo nešto iz ovoga naučiti.
Kao što LX1NO ne može raditi što ga je volja (jer mu to ''ne pokriva'' CEPT licenca)
tako ni mi na ovom forumu ne možemo pisati što je koga volja. No, da ne skrećemo,
vratimo se na LX1NO-ov opis događaja.

QV je to savršeno prepričao (od ''onoga na biciklu'' do ''onoga u starom vozilu''.  ;D
Po mojem mišljenju, o ovom događaju trebamo svi i svugdje   v i k a t i  sa naglaskom
na ono što je i sam LX1NO napisao, a to je:

1. LX1NO je dobro znao da ide u zaštićeno područje,
2. LX1NO, između redaka, ''priznaje'' da nije nikoga pitao za dopuštenje korištenja amaterske
radio stanice iz nacionalnog parka. (Kao ''svjetski poznati radioamater'' LX1NO dobro zna što
znači raditi iz zaštićenog područja),
3. Postupak '' Brijunskih vlasti'' prema LX1NO je bio izuzetno korektan!
I sam LX1NO tvrdi da su mu uljudno rekli da nema dopuštenje za rad iz nacionalnog parka!

Citat: 9A7PJT  u 19. Kolovoz 2012, 17:47:19
...

S ovim se ne slažem!
Ne vjerujem da bilo tko od nas koji smo se uključili u ovu raspravu ima bilo što protiv LX1NO.
Samo ističemo da nema razloga za ljutnju, jer je on taj koji nije poštovao ''pravila igre''.
Dobro bi bilo kad bi se i sam LX1NO mogao uključiti u ovu raspravu, pa da čujemo što bi rekao
na ova naša pisanja.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3KB

E sad PJT, niti to nije amaterski.
Čovjek je jednostavno pogrešio u koracima i treba mu lijepo objasniti da je V.Brijun poseban otok i gotovo. Nakon toga će se vjerojatno ohladiti. Svatko bi bio ljut da mu se ovako nešto dogodi.

A ako on ne šalje karte to ide njemu u čast. Jedino što bi trebao je da na QRZ.com napiše da ih ne šalje preko biroa da sve bude jasno. To bi bilo fer.

73,
Boro

9A7PJT

Citat: 9A2JK  u 19. Kolovoz 2012, 17:55:20
Citat: 9A6AA  u 19. Kolovoz 2012, 16:44:13
Nego, o čemu bi ste vi pisali da vam nije ove teme?
!

Citat: 9A7PJT  u 19. Kolovoz 2012, 17:47:19
...

S ovim se ne slažem!
Ne vjerujem da bilo tko od nas koji smo se uključili u ovu raspravu ima bilo što protiv LX1NO.
Samo ističemo da nema razloga za ljutnju, jer je on taj koji nije poštovao ''pravila igre''.
Dobro bi bilo kad bi se i sam LX1NO mogao uključiti u ovu raspravu, pa da čujemo što bi rekao
na ova naša pisanja.

73
Martin 9A2JK

Pa ko mu brani  da se ukljuci ?

Sigurno je vec obavijesten o ovoj  raspravi . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A3TY

Ajme Adame šta ga ti napriča. Nadam se da ti nisi instruktor za naše tajne i malo manje tajne službe. Pa valjda ti je jasno da CEPT licenca nije isto što i osobna iskaznica, putovnica i sl. identifikacijski dokument? Ili ti sa CEPT licencom prolaziš preko granice bez problema ?!  Nadalje, zar je normalno boriti se za demokraciju a još uvijek smatrati normalnim i prihvatljivim ponašanje da ti netko kaže kako si sam pojednostavnio
Citat: 9a4qv  u 19. Kolovoz 2012, 16:07:18"Ajde kume spakuj tu skalameriju i kreni.."
umjesto da se po pravilniku o ophođenju identificira kao takva i takva službena osoba i konkretnom argumentacijom naredi što ti je činiti?

Kažeš da mu je (službenoj osobi) jasno ".... da radiamaterska djelatnost ne moze ugroziti sigurnost sticene osobe ili objekta kao takva pa nema ni potrebe za daljnjim postupkom" ali mu i dalje ne dozvoljava rad s tog mjesta??? Ako ovo nije kontradikcija u tvojim argumentima onda ne znam što je.

I ako dozvolu daje uprava NP zašto ga nisu poslali u ured uprave da mu tamo otipkaju odgovarajuću dozvolu pa da čovjek nastavi s radom?

Kažeš ti "nema viši ni po babi ni po ocu...." ali očigledno ima po direktoru NP. Hmmm, ne znam zašto ali opcija da smo svi jednaki s jednakim pravima mi nekako više leži a ta diskreciona prava da ti se nešto odobri ili ne odobri, kako je nekom ćeif, su mi se oduvijek gadila.

BTW, mislio sam da će netko dati konkretne podatke o zakonskoj regulativi za rad s Brijuna ali svi samo naklapaju, spominju ćudoređe i nepisana pravila  kako im paše iz dnevno/političkih razloga (čitaj: zbog pripadnosti određenoj struji). Valjda vam je jasno da je to sve apsolutno neproduktivno?

73 de Ivo, 9A3TY

9A3VV

Uvijek kada dolaziš u tuđu kuću ćeš se, a to je stvar temeljnog kućnog odgoja, pridržavati pravila ponašanja u tuđoj kući, o tuđoj državi da ne govorimo. Pa i u svojoj državi, osobito ako ideš na neko od mjesta poput otočja Brijuni. Evo zoran primjer: Negdje sredinom osamdesetih prvi sam put pošao na ljetovanje na Vis, u Komižu. O tom otoku tada sam znao samo to da je krcat vojskom i vojnim bazama i da je, kao i Lastovo, zatvoren za strance. I čuo i pročitao bezbroj hvalospjeva na račun Komiže. Pitam kolegu radioamatera, djelatnika tadašnje SDS/SDB, smijem li ponijeti na otok UKV uređaj. On mi veli neka ponesem ali prije nego ga uključim neka ipak odem u lokalnu SM (stanicu milicije), objasnim tko sam i što sam, gdje ću odsjesti, pokažem Dozvolu i pitam smijem li raditi s otoka. Dođem ja u Komižu, odem u ispostavu SM Vis, predstavim se, pokažem Dozvolu, objasnim gdje sam smješten i pitam smijem li koristiti uređaj. Milicionar reče da je sve u redu i nije bilo nikakovih problema ni te ni narednih godina. Naravno, nakon njegova sam dopuštenja i na recepciji hotela ponovio cijelu priču, oni su nazvali dotičnog milicionara, provjerili moju priču i dopustili mi korištenje postaje u hotelskoj sobi. Trajalo je to sve skupa sat vremena a upoznao sam i neke buduće prijatelje :)

Tko pita ne skita ;)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

Ako nema valjane dozvole nebi mu vrijedila ta aktivacija.Ne zaboravimo da Ameri imaju dosta otoka npr.  po Pacifiku gdje su proglasili "oaze"zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta.Njihovi RA se iskilave dok dobiju potrebita dopuštenja za rad sa istih.Ali to nije sve.Moraju i nuždu vršiti u kemijskim WC-ima ili barem nekim kantama.Prije samog odlaska sa otoka sve mora ostati čisto kao da nikad tamo nisu bili!!E šta ti je uređena država. :P
Ovo kako je Dean radio se zove UNLIS ilitiga NA DIVLJE.To nikome ne priliči pa ni najsvjetskijim RA.
NHF

73,9A6R

P.S. Baš me zanima dali bi netko imao hrabrosti takvo nešto poduzeti iz Sj.Koreje ???
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A3KB

9A4QV

Citat: 9a3ty  u 19. Kolovoz 2012, 19:32:19
Ajme Adame šta ga ti napriča....

A čuj, ne znam koliko si ti putovao na svijetu ali mogu ti reći da sam vjerovatno boravio u više država nego si ih ti potvrdio na dxcc listi. Moja dxcc lista boravaka se popela na 120 zemalja. To govorim ne da bih se pohvalio nego da bih ti rekao da je iskustvo nešto što ne možeš pročitati ni u jednom zakonu ni pravilniku i nema te demokracije koja će te izvući iz s..nja koje pojedinci mogu napraviti.

U svim tim mojim putovanjima, nikad nisam bio u sukobu sa zakonom, vjerovatno iz razloga sto sam se dobro informirao o užancama života u područjima koje sam posjećivao, te maksimalno poštivao sva pisana i nepisana pravila.

Najeftinije je učitina tuđim greškama, kako što je bila ova od LX1NO. Vjerujem da si dovoljno pametan da na osnovu ovih rasprava laganim putem dođeš do dozvole za rad sa Brijuna.

Amaterskih pogrešaka ima pregršt, vidimo to iz dana u dan. Evo zadnja je žicanje love za povratak posmrtnih ostataka Ruskog radioamatera sa expedicije YV5. Mislim, potrošiti par tisuća eura na expediciju i onda ne uplatiti 15Eura za putno osiguranje je van svake pameti. Pa naši vikend skijaši koji idu u susjednu Sloveniju na skijanje uzimaju putno osiguranje, a zamisli oavj iz Rusije nema putno a ide ni sam ne zna gdje...

A demokracije radi, ako moram birati između 15.000 kuna kazne od strane nacionalnog parka + oduzimanje opreme, pritvaranje, postupak, i eventualnu zabranu ulaska u drzavu uvijek cu odabrati "Ajde kume spakiraj tu skalameriju i kreni".

qv

9A6AA

Citat: 9a4qv  u 19. Kolovoz 2012, 21:28:24
...

A demokracije radi, ako moram birati između 15.000 kuna kazne od strane nacionalnog parka + oduzimanje opreme, pritvaranje, postupak, i eventualnu zabranu ulaska u drzavu uvijek cu odabrati "Ajde kume spakiraj tu skalameriju i kreni".

qv

Alo Adame,

Zbog kojeg prekršaja!
Valjda ako ubiješ slona u NP Brijuni!

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3VV

Citat: 9a4qv  u 19. Kolovoz 2012, 21:28:24
...
U svim tim mojim putovanjima, nikad nisam bio u sukobu sa zakonom, vjerovatno iz razloga sto sam se dobro informirao o užancama života u područjima koje sam posjećivao, te maksimalno poštivao sva pisana i nepisana pravila.
...
OVO je poanta cijele priče!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5CY

Citat:Ovo kako je Dean radio se zove UNLIS ilitiga NA DIVLJE.To nikome ne priliči pa ni najsvjetskijim RA.
NHF  6R

E konačno, čekam već 2 dana da me netko iskritizira i nikako dočekati...

No frx Reni, NHF - ne brini. Još i danas me ''peče savjest'' zbog te moje ilegale. No, bio sam iskren s mojim iskustvom pa sad vi imajte pravo reći što je koga volja. Time sam ja htio reći, a to se tu ovim silnim ispredanjem i vidi, da ishodavanje neke dozvole kod nas za maaaalo rada sa Brijuna mene na ionako kratkom godišnjem odmoru stoji više vremena i živaca nego što me košta onih mojih pola sata rada sa tog istog otoka. A to što nije po zakonu ?  A gdje je to tada pisalo ? Ja stvarno nigdje nisam vidio da piše da je rad sa radio-stanicom tamo zabranjen. No eto, sada mi je ukazano i na to, što tada znao nisam. A da sam se bojao da možda i postoji neka zabrana, jesam. Zato sam i postupio na opisani način, zlu ne trebalo. No, istraživati to, dovelo bi to već do ranije spomenutog natezanja sa našom starom dobrom administracijom, nešto malo potrošenih živaca, malo više vremena i najvjerojatnijim odustajanjem od aktivacije? Sve zbog ono malo svoga gušta od 37 minuta ...  ?  Pa više mi vremena sada uzima ovo pravdanje, nego što sam radio na otoku. Koliko samo rasprave oko LX1NO, a čovjek niti ne sudjeluje u raspravi. A mi sad tu pričamo o legalistima, poštenju, kulturnoj komunikaciji i sl.   

Rekao bih to na primjeru jednostavno ovako:
Ako ti je zakonom propisano da se na autoputu krećeš npr. 110 km/h (a sjetimo se svi koliko puta smo to malo prekoračili-skidam kapu iznimkama), a ti malo stisneš papučicu gasa i preko 130 km/h, radiš to svjesno u nadi da te neće uloviti. A kad te ipak ulove, zna se, slijedi kazna. Dakle, svjesno ulaziš u rizik. Ako te ne ulove, parkirat češ na kraju puta i popiti svoju kavu na miru u svom odredištu s malo povečanim adrenalinom, ali ipak zadovoljan ispunjenim ciljem.

E sad, polemizirajmo oko toga koliko hočemo, brišimo si aktivacije kao što su to Škoti svojevremeno radili GM3VLB-u jer je posječivao privatne otoke , a da nije pitao vlasnike ( po VK, ZL, VE, i W) smije li raditi sa njih, ali dok nama naši poznati lopovi slobodno šeću Jadranom, ja se zbog mog opisanog posjeta Brijunima sigurno neću osječati ni kao zadnji kriminalac. Ako je to najgore što čovjek može u životu napraviti, javno me kamenujte. A sada ću od srama sam sebe zatvoriti u kućni pritvor na 10 mjeseci bez pomisli da odem na otoke  - i pišem po ovoj temi ovog foruma (osim ako baš budem isprovociran na repliku  ;) .

Ljudi, ajmo se mi 'vatati stanice, QSL-ki, lemilice ili barem kreveta, jer ova rasprava se vodi sada, a za 10 dana će se naći već neka nova trakavica na ovom forumu. Sve me nešto podsjeća na sagu oko Modrića na raznim portalima, samo da mi tamo imamo što čitati. To mi daje za pravo misliti da imamo i previše slobodnog vremena za manje bitne stvari. P predlažem da je bolje da se mi družimo uživo (1. prilika - Jarun) , nego svadimo na daljinu (a to je najlakše kad se ljudi ne gledaju u oči).

Živi i veseli bili.... 73

D

9A2JK

Deane, imaš pravo, ''Ljudi, ajmo se mi 'vatati stanice, QSL-ki, lemilice  ...''.   8)

Ipak, mislim da mi ovdje ne raspravljamo o LX1NO (to uostalom nije pristojno, niti dopušteno
pravilima foruma) nego o onome što je on napisao u opisu svoje aktivnosti na Brijunima,
posebno ono pri kraju - da je CEPT bezvrijedna u ovom dijelu svijeta i slične NETOČNOSTI.

Ne znam kako je Damir, 9A4OE, došao do Norbyevog pisanja, gdje je to objavljeno i kome je
to LX1NO poslao. O sadržaju toga pisanja trebamo raspravljati.

A o tvojim ''golferskim aktivnostima'', svakako najbolje uz druženje.  8)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A5CY  u 20. Kolovoz 2012, 01:49:27
...Ja stvarno nigdje nisam vidio da piše da je rad sa radio-stanicom tamo zabranjen. No eto, sada mi je ukazano i na to, što tada znao nisam. ...

Jednostavno - to nije točno.

Možeš mirno spavati.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A6XX

Uz onu priču objaviti da CEPT ne važi u Hrvatskoj je čista bahatost.

Čovjek očito iza sebe ima samo štap aktivnosti gdje često ide s radom na divlje. Njegova priča nema veze s CEPT-om, ni s Hrvatskom kao nekakvim djelom svijeta.

Ja sve ovakve divlje aktivnosti smatram štetnim, a uz to nije se iskoristila prilika promocije radioamaterizma i radioamatera, umjesto toga suprotno.

Je li moguće da se čovjek nije uopće raspitao kuda ide? Uostalom, EU-110 nisu samo Brijuni.

73,
Hrle - 9A6XX