• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Kako ispisujemo QSL-ke

Autor 9A2JK, 19. Svibanj 2012, 20:04:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Upravo sam ispisao cca 2000 QSL kartica, direktno na QSL-ke, pa razmišljam kako to drugi rade?
Svatko ima svoje metode, ''ne bi se štel mešati''. Ja ću opisati kako sam ja napravio, a želio bi
da se i drugi jave pa da nešto naučim za buduće (vrlo skoro!) ispisivanje.

Printao sam direktno na QSL karte, a korišteni program je bio BV 7.8
Direktno printanje na QSL karte mi se više sviđa, jer je brže (ne treba dodatno lijepiti naljepnice)
i jeftinije (kako god okreneš, naljepnice baš i nisu jeftine).

Problem kod direktnog ispisa na karte je printer i vrsta papira na kojem su QSL-ke tiskane.
Printer mora moći pravilno uvlačiti papir veličine 14 x 9 cm i mora biti sposoban ispisivati na papir
od barem 180 grama. Papir mora dobro upijati tintu.

Za ovo ispisivanje sam koristio CANON PIXMA iP1700. (Prije sam bio uglavnom koristio iP1000 ali
on je otišao u zasluženu mirovinu nakon 30-ak tisuća isprintanih karata, drugi printeri koje sam
probao, nisu mi se bili ''iskazali'').

Kod ispisa sa BV programom, printer na koji ispisujete mora biti ''Default Printer''. Druga važna
stvar iz mojeg iskustva, svi printeri ''po defaultu'' su bacali previše tinte na papir. Količina tinte
koju tintni pisač koristi može se ručno podesiti u postavkama printera. Iz Control Panel-a ->
Printer and Faxes na podrazumijevanom printeru odabrao sam Color/Intensity – Manual (Slika 1.)
i u Set... smanjio vrijednosti Intensity i Contrast (Slika 2.). Malo sam eksperimentirao dok nisam
postigao da printer ne baca previše tinte na papir. Kako je ispalo, vidi se na slici 3.

Printao sam na QSL-ke koje su tiskane u posljednjoj akciji tiskanja QSL-ki kod g. Težaka u
Varaždinu. Ovo ističem zato jer na prvi pogled izgleda kao da papir NEĆE dobro upijati tintu,
ali kad sam napravio prvu probu pokazalo se upravo suprotno. Ovaj papir izvanredno dobro
upija boju mojeg PIXMA iP1700 ink jet pisača. Predlažem da napravite probu i javite svoja
iskustva, a o tisku kod g. Težaka molim raspravljajte u drugoj temi.

Pozivam sve koji ispisuju direktno na QSL-ke i/ili na naljepnice, podijelite s nama svoja
iskustva, a prvenstveno:

a) koji printer koristite (proizvođač, model) ?
b) iskustva sa printerom, kako uvlači papir i sl.
c) ako printate na karte, koja je približna težina papira (debljina QSL-ke) i da li su karte
na koje printate plastificirane ili ne ?
d) sve ostalo ...

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3VV

Ja QSL kartice ispisujem rukom, kemijskom olovkom, a podatke vadim iz dnevnika pisanog također rukom, kemijskom olovkom. Je da je to za mnoge nadobudne zastario, neki bi (oni nadobudniji) rekli i primitivan način ispisivanja QSL kartica (i vođenja dnevnika), ali sam čuo od nekih iskusnih DX-era da je to pitanje dobrog radio-amaterskog odgoja pa se pitam kome vjerovati? Ne, ne pitam se, vjerujem iskustvu starijih ;)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A9Y

Ja za ispis koristim Epson SX serije. Karte su tiskane sad u zadnjoj seriji u Varaždinu. Papir dobro upija boju (bolje nego prošli put kad je bila akcija tiskanja).
Napravio sam u Visual Basic-u mali programčić i u njega upišem vezu i ostalo, printer obavi svoje i poslije se samo potpišem na kartu.
Sad malo proširujem program pa će moći povlačiti direktno iz ADIF datoteke veze.
Shiranu ga hotoke

VE3ZIK

Da bih olaksao posao QSL MGR u klubu, ja svoje kartice stampam abecednim redom, podijeljene po DXCC.
Do sada sam koristio Canon MP520, ove godine je gecrkt i uzeo sam sebi Canon MG 5250.
Zamjenske patrone su vrlo povoljne (savjet o Canon printeru kao povoljnom desktop prinetru dobih neke 2006. u Friedrichshafenu od DJ2MX ). Recimo, 2 seta x 5 patrona kosta oko 11€ na ebay. Inace, printer koristim za sve kucne potrebe, pa i za QSL kartice.
Stampam na naljepnice, 24 komada na DIN A4 (V55DLH su printane na 27 naljepnica DIN A4).
Za program koristim BV7.
Pecat na naljepnice i potpis lupam svojerucno. :-))))))

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A2JK

Citat iz teme QSL received...

Citat: DJ2MX  u 04. Srpanj 2012, 21:24:46
Danas stigla SV2ASP/A  QSL.
Izgleda da je kriza stigla i do Mount Athos-a,
nema vise lijepih kolor QSL-ki  ;)

Je, Mario imaš pravo, kriza je.
Imam razloga vjerovati da je SV2ASP/A QSL karta
(QSO sa DJ2MX u temi QSL received...) tiskana u posljednjih
godinu dana. Zanimljiva sitnica na toj karti, su oznake:
TO SWL i _UR SWL RPRT.

Sve rjeđe vidljivo na kolor kartama.

73
Martin 9A2JK

9A6DQB

Ja koristimKLOG program za log, i imam naravno pitanja...

Kako printati na naljepnice iz tog programa?
Kako god printao i radio predloške, isprinta prve 2 stranice OK, a onda jedan QSo po stranici....

Jel ima netko magičnu formulu da mogu ispisati sve na naljepnice, posto direktno ne mogu jer je neupijajuci papir... :)

Hvala na infu!

9A2JK

Najjednostavnije i najbolje rješenje je besplatni program za ispisivanje naljepnica.
Pogledaj na http://www.df3cb.com/bv/index.html

Važno: skini najnoviju verziju.
Program ima nekih ''muha'', ali u konačnici odlično radi.
Ako budeš imao poteškoća, javi se pa ti mogu poslati upute. Upute su za stariju verziju,
ali potpuno upotrebljive.

Uglavnom princip je jednostavan. Iz KLOG-a eksportiraj log u ADIF format. Importiraj u BV 7.
Pripremi formu za ispis. Najjeftinije je na običnom papiru iscrtati naljepnice i isprobavati dok
ne izađe onako kako želiš. Kad si zadovoljan, stavi naljepnice i raspali.  8)

73
Martin 9A2JK

DK8ZZ

Evo zgodne stvari o tome kako vidjeti print preview u BV7, za one koji koriste Windows 7 na svom kompjuteru:

1. Open the log
2. Create print queue
3. Close the log (MUST do it otherwise Preview doesn't work each time)
4. Load Label Layout from a list of created Layouts
5. Minimise (click on top right label layout corner) the layout window (MUST do it to have always good preview)
6. Click on Print Preview of labels: IT ALWAYS WORKS OK !!

73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A1WW

Meni je do sada printanje naljepnica jako dobro odradjivao VQLog 3.0, samo sto sve moras prebaciti u ADI, i naravno treba keljiti naljepnice na qsl-ke.
vy 73 de Zeljko

9A9C

POZDRAV
za mene nepostoje nikakve elektronske qsl-ke
ja imam normalnu qsl-ku kakvu sam imao i 1982
takve imam i danas i sve ispisujem rukom
imam osječaj da bi neki htjeli kad održe vezu i stisnu enter da qsl-ka isti moment dođe do korespodenta
kakav vam je to gušt da si sami printate  elektronske karte
9a9c
đuro

9A2JK

Đuro, čini mi se da si pogrešno shvatio.  ;) Govori se o printanju podataka o QSO-u, jer je
printanje puno brže i čitljivije nego pisanje rukom. QSL-ku bi, u svakom slučaju, trebalo
potpisati rukom, jer to je čini vjerodostojnom. Ako se podaci o QSO-u printaju na naljepnicu,
onda bi potpis trebao ići preko ruba naljepnice.

Što se pak tiče:
Citat: 9A9C  u 06. Veljača 2013, 21:51:48
kakav vam je to gušt da si sami printate  elektronske karte
tu se apsolutno slažem s tobom.

73
Martin 9A2JK

9A1WW

Citat: 9A2JK  u 07. Veljača 2013, 06:56:01
Ako se podaci o QSO-u printaju na naljepnicu,
onda bi potpis trebao ići preko ruba naljepnice.

Jelu u redu ako udaris preko ruba naljepnice onaj mali zig, posto mi je qsl-ka tako koncipirana da mi potpis dodje na drugo mjesto.
vy 73 de Zeljko

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 07. Veljača 2013, 06:56:01
QSL-ku bi, u svakom slučaju, trebalo potpisati rukom, jer to je čini vjerodostojnom. Ako se podaci o QSO-u printaju na naljepnicu,onda bi potpis trebao ići preko ruba naljepnice.

Martine, molio bih te da mi pojasniš kako taj potpis može činiti qsl-ku vjerodostajnom?
Jel negdje postoji baza potpisa pa se može provjeriti? Ili potpis ovjeri javni bilježnik?
Mislim da nekome tko je tako nisko pao da sam sebi isprinta tuđu QSL-ku (bez održane veze) i zaljepi naljepnicu na nju, neće biti teško naškrabati i neki potpis na nju. Pogotovo kad ima toliko ljudi koji se hvale zaprimljenom rijetkom qsl-kom njenom objavom u visokoj rezoluciji pa nije problem napraviti kopiju.
No, ako su igdje objavljena pravila kako bi trebala izgledati qsl-ka da bi bila "službeno" priznata najkorisnije bi bilo da napišeš gdje su objavljena ta pravila.

Hvala unaprijed na odgovorima.

Živi mi i zdravi bili!
73 de Ivo, 9A3TY

9A3XV

Pozdrav svima!

Meni se potpis čini logičnim iako ništa ne jamči - sve ionako ide manje više na poštenje. Moj QSL manager Mike je purista i priznaje samo kemijsku, flomaster i ruku :o, ali kod ispisa hrpe QSL-ki to je mukotrpno. Mukotrpno ih je i samo potpisati.  ::) (Mike divim ti se, a znam da nisam jedini... :-*)

Jes da smo mi to sve nekad učili od starijih na tečaju, ali to je čak i za moju generaciju očeva facebook generacije bilo dosta davno.  ;) Djedovi facebook generacije  ;D to sigurno znaju i ne treba im tumačenje, ali ja ipak pozivam našeg stručnjaka za to područje da nam to sve ratzjasni. Naime Deda Mark je DXCC checker i sigurno zna što tu propisuje DXCC.

Dakle Deda molim te:

- vrijedi li samo isprintana QSL-ka na naljepnicu?
- vrijedi li samo žigom ovjerena QSL-ka?
- mora li potpis?

73xv
Sasa
73 Sale, 9A3XV

9A9L

Logika kaze da je uputno staviti potpis ili pecat na spoj qsl karte i naljepnice. Jako puno karata dolazi sa naljepnicama koje su vec odljepljene, a i neke su uredno stigle i bez naljepnica. Vrlo lako je skinuti naljepnicu sa nekom vezom na nekom od laganijih opsega i uredno isprintati za vezu na nekom teskom opsegu. Zato je preporucljivo da se potpise ili stavi pecat na mjesto gdje najlakse povezuje kartu i naljepnicu. Na hrpi karata sam primjetio da se otisak printera nakon nekog vremena toliko osvjetlio da se skoro ne pozna sta je otisnuto. Kod rucnog popunjavanja bas nesto nisam ni uocio, cak ni na kartama iz 70-ih godina. I na kraju mislim da nigdje ne postoji uputa po kojo se mora potpisati karta. Cak ni ARRL ne trazi to u svojim pravilnicima, a oni su poznati po picajzliranju i svakakvim trazenjima.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM