• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ARG u RH (i šire)

Autor 9A2JK, 13. Travanj 2012, 18:23:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat: 9A2JG  u 12. Travanj 2012, 06:29:08
...
P.S. Neki dan mi jedan stari radioamater reče : Koki , ti nisi bio u F-hafenu, tamo ti svaki Savez ima svoj štand, a ARG, to ti je poseban šator, tamo se samo oni kupe...

Vjerojatno je točno da 9A2JG nikad nije bio na HAM RADIO u F'hafenu.
Drugi dio rečenice, onaj o ARG-u, je bezobrazno i netočno iskrivljenje
činjenica.

Da, postoji ARG štand, ali to je DARC-ov štand. Organizator cijelog
HAM RADIO sajma u F'hafenu je DARC i oni imaju i druge štandove sa
drugim radioamaterskim temama (ne samo ARG). I drugi savezi mogu
zakupiti prostor za bilo koju radioamatersku djelatnost, međutim,
ponavljam, ARG štand nije nikakav ''međunarodni'' ARG štand nego
isključivo i jedino DARC-ov štand. Oni si to mogu i žele priuštiti.
Mi si to u F'hafenu na žalost ne možemo priuštiti, ali bi si mogli
priuštiti na Jarunu u Zagrebu. Onda pozvati neku osnovnu školu na
sajam na Jarunu, malo demonstrirati ARG, a usput ...

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2QU

Nema komentara...glavno da se na ARG previše troši!

9A5SP

Istina je:
* na Jarunu se, prije nekoliko godina i tako 2-3 godine zaredom, održavalo ARO (amaterska radioorijentacija) natjecanje, ali u pravom smislu radioorijentacija a ne verzija za mlade tehničare. I skoro nitko od prisutnih, osim samih natjecatelja, nije došao podržati natjecatelje. 200-300 ljudi na malom prostoru, i nitko ne ode 50 metara dalje navijati na startu/cilju. Valjda ako nisi debeo sa pivom u lijevoj ruci i žuljem na kažiprstu i palcu desne, nisi interesantan.

* u F'hafenu stvarno postoji samo ARG DARC štand, i na njemu nije gužva. Osim kad dođu klinci. Zainteresiranima daju goniometar, kartu paviljona, i puste ih nek traže.

* u Rumunjsku je išao onaj tko je sam platio. Ja sam bio vođa puta, i za sve smo dobili 2500 kuna za putne troškove, iako je već do tad stigla donacija koja je bila iznad ove svote. Po vraćenim računima za put (cca 1400 kuna), izračunato je koliko je stiglo iz donacija, i nama četvero je podjeljeno preostalo, što je pokrilo dobar dio participacije u Rumunjskoj. Međusobno smo se dogovorili da  na teret donacija ide djevojka koja je na prvenstvu u Opatiji/Gorski kotar bila srebrna na 2m opsegu, ali ona nije željela ići.  Nitko nije dobio nikakve dnevnice, nisam dobio amortizaciju za (moje osobno) vozilo, ništa od toga. Vjerujem Rolandovoj brojci od 9157 kuna od donacija, jer odgovara svoti koju sam dobio kao četvrtinu preostalog novca.

Stipe, 9A5SP
Stipe Predanić, 9A5SP

9A2JG

Dragi Stipe, niko neće sporiti sa navodima koje si ti naveo.
Ono što iritira 9A radioamatersku javnost jest činjenica da se, i u planu, i u realizaciji, rade kule od karata, i onda, na kraju, to se podmiri iz članarine.
Osobno sam, na skupštini u Kraljevici, pitao za financijske konstrukcije, koje i onda nisu bile jasne, i prikazane, odgovoreno mi je da će se namirit iz donacija. Na moje podpitanje , što ako donacija ne bude, ili ne budu dostatne, odgovoreno mi je da se onda neće ići.
Rezultat znamo.

Ispred sebe imamo plan ARG natjecanja za 2012.g. I ovdje je financijska konstrukcija kibi-dabi, oću reć, nedovršena.
Čitatelj ima osjećaj da je pisao neko iz pučke škole, ili da ga zavitlavaju.
Poradi toga, a i mnogo drugih razloga, ja ću glasati protiv ovakvog plana, jer je, na žalost, nastavak negativne prakse zadnjih par godina.
Učinit ću sve, da u jednoj demokratskoj i parlamentarnoj proceduri, uvjerim i ostale delegate, koji (možda nisu pažljivo čitali , i/ili progledali) da ne glasaju za ovakav Plan.

Kako te ne bi pogrešno informirali, da sam ja, ne daj Bože, protivnik ARG-a, informiram te, da sam upravo ja ona osoba koja je PRVA donijela ARG u Dalmaciju, prije točno 30 godina, promovirala ga preko ZRK ZO Split, i vodila mlade natjecatelje na natjecanja širom Lijepe naše.
Jedine su dvije razlike, od onda i sada; uvijek sam imao zaokruženu financijsku konstrukciju unaprijed, i , nisam vodio školarce, nego omladinu iz kluba, tečajce, ili završene tečajce, operatore sa III klasom.

73, Koki
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A5TO

Citat: 9A5SP  u 15. Travanj 2012, 23:41:48
Istina je:
* na Jarunu se, prije nekoliko godina i tako 2-3 godine zaredom, održavalo ARO (amaterska radioorijentacija) natjecanje, ali u pravom smislu radioorijentacija a ne verzija za mlade tehničare. I skoro nitko od prisutnih, osim samih natjecatelja, nije došao podržati natjecatelje. 200-300 ljudi na malom prostoru, i nitko ne ode 50 metara dalje navijati na startu/cilju. Valjda ako nisi debeo sa pivom u lijevoj ruci i žuljem na kažiprstu i palcu desne, nisi interesantan.
Stipe, 9A5SP
Imate li negdje u arhivi rezultate s Jaruna iz '01 (čini mi se da sam te godine trčao), molio bi ih na mail. TNX!

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A5TO

Citat: 9a5to  u 16. Travanj 2012, 08:25:16
Citat: 9A5SP  u 15. Travanj 2012, 23:41:48
Istina je:
Stipe, 9A5SP
Imate li negdje u arhivi rezultate s Jaruna iz '01 (čini mi se da sam te godine trčao), molio bi ih na mail. TNX!

T.
Stigli. Organizatoru sam zahvalio, a tebi ide ista provizija iako si kao i uvijek brži ;-)

T.
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A6R

Pošto se znatna sredstva izdvajaju za ARG-u zanima me gdje mogu pronaći podatak koliko se ljudi u HRS-u bavi "lovom na lisicu"?Hvala.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6AA

Željko,

zanima me kako se netko može kvalificirati za HRS-ovu ARG reprezentaciju a da nije član HRS-a? (Nikoga od njih osobno ne poznajem tako da ne ciljam konkretno ni na jednu osobu  ;) )

Bolje rečeno, što to znači da "nije član HRS-a"? Da nije član ni jednog radiokluba?

Imate li problema ako takav nastupi na međunarodnim natjecanjima kao član HRS-ove ekipe a (formalno) nije član HRS-a? Znam da ovo nije nogomet, ali ipak...

Kako to regulirate u ARG-u?

Pozdrav

Emir, 9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4OE

Citat: 9A6R  u 18. Travanj 2012, 17:51:01
Pošto se znatna sredstva izdvajaju za ARG-u zanima me gdje mogu pronaći podatak koliko se ljudi u HRS-u bavi "lovom na lisicu"?Hvala.
73,9A6R

Aktivno maksimalno 3 posto od brojke 2050 (Izvjestaj o radu HRS-a za 2011) plus 0,5 posto rekreativaca.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Citat: 9a4oe  u 19. Travanj 2012, 10:09:10
73,9A6R

Aktivno maksimalno 3 posto od brojke 2050 (Izvjestaj o radu HRS-a za 2011) plus 0,5 posto rekreativaca.

Mislim da je takav pogled na ARG pogrešan.
Puno bolje je razmišljati na način koliko ljudi
(posebno djece)
sazna i nauči o radioamaterizmu i radioamaterima !

Kad bi tako gledali na pojedine radioamaterske aktivnosti,
možemo postaviti i pitanje: Kolko posto članova HRS-a šalje QSL karte?

73
Martin 9A202JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 19. Travanj 2012, 11:12:07
Citat: 9a4oe  u 19. Travanj 2012, 10:09:10
73,9A6R

Mislim da je takav pogled na ARG pogrešan.

Ne radi se o pogledu nego pokusaju odgovora na postavljeno pitanje.

Razlika izmedju rijeci odgovor i pogled je velika.

Odgovor:
-ono što se izrekne, uzvrati, osobi koja je postavila pitanje

Pogled:
-način gledanja na što, mišljenje, shvaćanje, nazor, uvjerenje, način prosuđivanja, pogled na situaciju

Ovo je pogled:

Citat: 9a4oe  u 18. Travanj 2012, 11:38:47

Postoje dva izvora prihoda Saveza, vlastita sredstva i ono sto dade HZTK.
Iz nicega se ne vidi u kojem iznosu HZTK financira neki projekt, prema okvirnoj racunici kad se sve zbroji, planirana sredstva od hztk su 210000 kn, projekti koji se financiraju iz toga su cca 205000 kn, ako su pokriveni u 100 postotnom iznosu od hztk, po prikazanom trebali bi biti.
Cinjenica je da je arg izrazito skup jer sudionici moraju biti fizicki prisutni na mjestu odrzavanja manifestacije.
Cinjenica je da se arg pokusava gurati pod firmom mladih i rada sa mladima i da se za to dobivaju znacajna financijska sredstva.
Cinjenica je da se za takav nacin promoviranja od hztk dobiva nula kuna, jer se u stopostotnom iznosu financira iz vlastitih sredstava Saveza.
Cinjenica je da su za arg planirana sredstva skoro jedna cetvrtina vlastitih prihoda i imaju tendenciju rasta u odnosu na prosle godine, a sa druge strane prihodi sve manji, neproporcijalno u odnosu na broj clanova.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JG

Citat: 9A2JK  u 19. Travanj 2012, 11:12:07
Kad bi tako gledali na pojedine radioamaterske aktivnosti,
možemo postaviti i pitanje: Kolko posto članova HRS-a šalje QSL karte?
Martin 9A202JK

Ova vrsta neargumentiranog razgovora prevladava zadnjih nekoliko mandata na IO-u, i na žalost, svaki put poluči rezultat (za sebe).
Nije dosta što su ti i takvi inicirali micanje radiouređaja i antena iz Dalmatinske 12, zajedno s QSL ormarom, nego negiraju i opstanak osnovne djelatnosti, koja ih je ugostila.
ARG lobi je učinio, ama baš sve, da se moramo osjećati kao gosti u vlastitoj kući.

Jer, prvo bijaše kokoš, ona je snijela jaje.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2QU

Citat:
Citat: 9A6AA  u 19. Travanj 2012, 09:48:44
Željko,

zanima me kako se netko može kvalificirati za HRS-ovu ARG reprezentaciju a da nije član HRS-a? (Nikoga od njih osobno ne poznajem tako da ne ciljam konkretno ni na jednu osobu  ;) )

Bolje rečeno, što to znači da "nije član HRS-a"? Da nije član ni jednog radiokluba?

Imate li problema ako takav nastupi na međunarodnim natjecanjima kao član HRS-ove ekipe a (formalno) nije član HRS-a? Znam da ovo nije nogomet, ali ipak...

Kako to regulirate u ARG-u?

Pozdrav

Emir, 9A6AA

Ne može se kvalificirati i ne može nastupiti kao član HRS-ove ekipe na službenim natjecanjima IARU-a!
U praksi se je događalo da neki mladi natjecatelj, koji još nema osjećaj pripadnosti "ARG lobiju" zaboravi na vrijeme platiti članarinu, ali dolazi na natjecanja (jer su sva ARG natjecanja u svijetu u pravilu otvorenog tipa) i osvoji bodove za plasman u reprezentaciju. Takvom, ako želi nastupiti, se omogući da plati članarinu Savezu (naravno, po višoj tarifi).
Podaci "član da/član ne" su iz svibnja 2011. i već na PARGH-u su bili zastarjeli (to znam, jer sam osobno platio članarinu za 5-oro članova mojega kluba, da bi im se bodovi koje bi eventualno osvojili na PH priznali za reprezentaciju).

Na dobro pitanje upućeno meni, odgovorio sam prema svojim saznanjima. Ima tu još detalja za koje je nadležno Povjerenstvo za ARG na čelu s Rolandom.
73,
Željko

9A6R

Kažete 3 posto ???
Pa i da ih je 10 malo je naprema 90 posto.A toliko novaca za 3-4 posto???Čudan neki (ne)srazmjer.
Prst na čelo i dobro se zamislit!

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!