• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ARG u RH (i šire)

Autor 9A2JK, 13. Travanj 2012, 18:23:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2QU

Dobro se zamislivši, došao sam do zaključka da tih rashoda ne bi bilo, da nisu pokriveni prihodima.
A prihodi su ostvareni zato, što su oni koji financiraju procijenili da su predloženi projekti korisni za zajednicu.
Kamo sreće da imamo više takvih projekata koji bi bili ocijenjeni društveno korisnim i adekvatno tome podržani financijskim sredstvima. Mnogo besplatnih savjeta za pisanje projekata nalazi se na Internetu, treba samo uokviriti svoju ideju. Oni s parolama "Moje ideje, vaši novci!" više ne prolaze. Iz vlastitog iskustva znam da je mnogo lakše napisati komentar na Forumu, nego napisati projekt koji kod donatora bude zapažen već na prvom čitanju...
73,
Željko

9A4QV

Ne znam da li mi gledamo isti financijski plan za 2012 godinu gdje je očigledno vidljivo da rashodi predviđeni za ARG nisu pokriveni prihodima kako ti Željko kažeš. Rashodi se žele pokriti prihodima ali od strane HRS-a tj. naše članarine, kao što se i radilo u zadnjih nekoliko godina.

Ja nemam ništa protiv da svi oni koji vole ARG pišu programe i za to dobivaju sredstva i donacije koja će pokriti sve njihove troškove ali iz do sad prikazanih izvješća "debelo" je vidljivo da je to padalo na naša leđa i članarine članova.

Iz tablica je vidljivo da je broj obih koji se bave ARG-om nekih 76, dakle niti 5% od ukupnog članstva, dakle neosnovano je tražiti i busati se u prsa sa takvim brojem zaljubljenika, a da o rezultatima koji su polučili kroz ovih par godina ne govorimo. Uložena sredstva nit su opravdama kvalitetom niti kvantitetom. Uz to možemo vidjeti iz priloženoga da određeni broj tih članova nije ni u članstvu HRS-a, tako da je ta brojka i manja na kraju.

Priče tipa, maknimo djecu sa ulice i droga su za "malu djecu". Oni koji se time bave ozbiljnije znaju da nikakav ARG neće spriječiti nekoga u asocijalnom ponašanju, problematičnom ponašanju, otklon od uvriježenih normi ponašanja i lokalne kulture. To je nešto što se stječe kućnim odgojem i radom sa djetetom od strane roditelja/staratelja. Pogrešno je način na koji mnogi razmišljaju gdje dijete odvedu u školu i misle da će im škola odgajati djecu, a kad se dijete vrati kući, situacija kao na divljem zapadu. Dakle isto vrijedi i za ARG, pa nije ARG komuna za liječenje ovisnika.

Uostalom, vidljivo je iz financijskog plana koliko se HZTK-a brine za mlade, jedva da izdvoje sredstva za plaću svojih zaposlenika u HRS-u a sve ostalo podmiruje se iz naših članarina, jer donacije su svi vidimo kakve.

QV

9A2JG

51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3KB

U našem radioklubu ARG je bio najjača sekcija. Svu aktivnost je nosio na leđima jedan čovjek -
ARG-aš i pravi radioamater. Skupljao je djecu u školama i na demonstracijama, na radiju i televiziji. Održavao je treninge, stotine treninga. Bilo je puno djece, stotinu djece.

Ona su trčala, bila u prirodi, na suncu i na zraku. Išlo se na takmičenja. Postizali su se rezultati.
Donosile se diplome i pehari.

Institucije su klicale, odobravale, hvalile. BRAVO!!! Djecu treba skloniti sa ulice. Hvalila nas je
općina, hvalila nas tehnika, hvalile su nas škole i roditelji, novine i televizija.

Svake godine nova djeca. Svake godine nova generacija. Ostaje malo starih - dolazi puno novih.

Prolaze godine a naš ARG-aš i pravi radioamater je trošio sate i dane. Trošio je godine. Trošio je krv i znoj. Kidali su se živci, prolivale se suze. I jednog dana ARG-aš i pravi radioamater ne može više.

Djeci se serviralo sve - od uređaja do treninga.

Kod djece nema konstrukcije, nema elektronike. Kod djece nema telegrafije, nema fonije.
Ima mišića, ima znoja, ima patika i takmičarskog broja. Ima karata i kompasa, ima tehnike i orijentacije.

I nema više ko´će trošit sate. Ko´će trošit dane. Ko´će popravljat uređaje. Ko´će organizirat treninge.

Gdje su djeca? Nema djece! A gdje su oni malo stariji koji su ostali? Oni nisu naučili lemiti, nisu naučili
ni popraviti a kamoli napraviti. Nema tu radioamatera! To su ARG-aši.

A nema niti mladih radioamatera. Oni nisu dolazili u klupske prostorije! Oni se nisu družili sa radioamaterima, družili su se sa ARG-ašima.

Oni su trčali u šumi.

I što je klubu ostalo od jakog ARG-a? Ostali su pehari. I diplome. A što je ostalo radioamatersko?
Nekad je radioamater bio i ARG-aš. Danas je mladi ARG-aš samo ARG-aš. Nema tu ni "R" od radioamaterskog. Možda tu i tamo.
Ali - samo tu i tamo.

Uzalud prolivenog znoja, krvi, vremena i suza. Krivi pristup! Kriva politika!

PS. Ovo je moje mišljenje i nemojte zamjerit što sam rekao to što jesam. Cijenim ljude koji volontiraju u
radu sa djecom pa taman i da po livadi trče u krug sa njima jer i to je zdravo. Ali mi smo radioamateri
i trebamo mlade koji će nas zamijeniti za stanicom i za lemilicom. Trebamo konstruktore i inovatore. Trebamo tehničare i improvizatore. Ako ARG-aš nije operator ili konstruktor on neće ostati sa nama.
Ako ARG-aš nije radioamater on nas neće zamijeniti.

Potpisuje bivši ARG-aš i zauvijek radioamater.
9A3KB,
Boro

9A2JG

Citat: 9A2JG  u 16. Travanj 2012, 06:09:12
Jedine su dvije razlike, od onda i sada; uvijek sam imao zaokruženu financijsku konstrukciju unaprijed, i , nisam vodio školarce, nego omladinu iz kluba, tečajce, ili završene tečajce, operatore sa III klasom.
73, Koki

Nikad ne reci nikad ; dočekao sam da moram citirati samog sebe, u postu od prije 3 dana.
Imenjače, sve potpisujem, i respektiram tvoje stavove, i djela.

P.S. Više sam bio gladan , nego sit, dok sam vodio RADIOAMATERE po Lijepoj našoj, i ARG-u, jer su mi uvijek ta djeca bila prva, a svi drugi, stariji i ja, zadnji.
Ne žalim za ičim, jer svi ti momci su postali, i ostali radioamateri, a ARG je bila samo epizoda.

9A2D

Dobro. A što ako taj jedan čovjek više nema vremena? Da li bi svijet trebao propasti? Pa nitko nije nezamjenjiv.

73 de 9a2d

9A5TO

@6R naprema 90%... kojih? svih ostalih da, ali od tih 90% opet uzmi 90% koji se ničim ne bave (malo parafraziram), ali možda žele poduprijeti rad s djecom kroz ARG-u... tečajevi telegrafije su prošlost, o tome sam pisao prije par mjececi na drugom mjestu (na temelju vlastitog neuspješnog pokušaja od prije 2 god.)

@4QV ono su natjecatelji koji su u prošloj godini službeno nastupili... s ARG-om se bavi više njih (možda eventualno lani nisu trčali)

@3KB vrlo jasno napisano... šteta što je tako... možda je još nešta falilo da bude hepiend, što ne znaći da se ne može stvar ponovno pokrenuti...
npr. ja sam radioamater postao zato jer sam slušao o rezultatima koje su djeca iz 2ccy postizala na ARG-u... taman bio rat, sve minirano... pa '93 naučio CW... i ono što mi se i dan danas naviše sviđa je rad za stanicom... a ARG tek prvi put trčao i naučio zahvaljujući Oti 4OP '01... ovu nedjelju s guštom nakon 11 god. idem na teren gdje sam trčao prvu službenu trku... ali kad gledam kolege u starijim kategorijama to su sve vrhunski radioamateri s vrhunskim znanjem u elektronici, ali su našli još nešto zabavnije... pa se i ja pokušavam sukladno slobodnom vremenu tamo rekreativno ugurati

T.

P.S. Sinoć na 3.5MHz ARG prijemnikom malo SWL-lao,  od 9A stanica samo 6DR odradio jednu specijalnu oznaku...  8)
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A2JG

Šteta Tom da nisi ni jednom jedinom riječi napisao argumente koji bi podržavali tvoj očit stav. Samo navođenje tuđih misli ne vodi boljitku.
Dobro je da je članstvo uočilo problem, i da mu je dosta dugogodišnje prakse, a na štetu osnovne djelatnosti, i naših džepova.
Valjda će diskusija na Skupštini, i glasanje za ili protiv ovakvih programa, odraziti volju baze.

Koki

9A5TO

Citat: 9A2JG  u 20. Travanj 2012, 06:24:38
Šteta Tom da nisi ni jednom jedinom riječi napisao argumente koji bi podržavali tvoj očit stav. Samo navođenje tuđih misli ne vodi boljitku.
??? očito ne pišemo/čitamo na istoj razini, no da pojasnim:

Argument kod 6R jest da od 90% onih koji ne trče ARG ima jako puno onih koji se ne bave niti vezama, niti radiokomunikacijskim konstrukcijama i sl. oni samo plačaju članarinu i to je to... (slična situacija je na izborima, vlast je obično izabrana od malog postotka onih koji koriste pravo biranja)

Argument kod 4QV jest meni i previše jasan. Ali da ga "usitnim": ako sam tjedan dana na godišnjem negdje bez moba/laptopa/TV-a i sl., a kamoli bez radiouređaja, lemilice, i ne pomislim niti na r od radioamaterizma, zar mi se u tih tjedan dana gubi status "radioamater" i moja članarina postaje nevažeća !?! Uf, sad sam ga čak i zakomplicirao...

Kod 3KB sam rekao da mi je jasna njegova poruka, tako da nisam puno argumentirao, nego samo pokazao da sam osobno "namamljen" ARG-om u ove vode te da sem se ipak uglavnom zadržao kod "osnovne djelatnosti", a ARG sada vidim kao dobru mogućnost rekreacije i gotovo jedinu mogućnost kako doći do djece...

Nadam se da je sad jasnije moje mišljenje? Ako nije, pitaj, ali reci koji dio.
Uostalom, i ova rasprava će pridonjeti micanju mutne vode... makar bio glas zastupnika kluba s 5 članova jednakovažeći kao i onoga zastupnika 50 članova...

73,

T.
P.S. U jesen je svjetsko u Srbiji pa bi bilo dobro da se napravi prijava 9A natjecatelja (25+ zemalja je to već učinilo), a usput se mogu ponjeti QSL-ke za te zemlje  ;)
«...Dozvoli mi da pobijedim. Ali ako ne mogu pobijediti, dozvoli mi da budem hrabar u pokušaju...»

9A2JG

Imam visok stupanj suglasnosti, za sve napisano, od Adama, Bore, Damira & Damira.
Nisam primjetio  nijedan argument kod onih koji smatraju da se ovakva supremacija 3,5% nad 96,5% mora nastaviti ! Bože mili, šta bi tek bilo da imaju i rezultate ! Neki to nazivaju terorom manjine nad većinom, ja jednostavno to zovem pravim imenom - odrađivanje posla za nekog drugog, o trošku radioamaterskih članarina !

Slažem se, do zareza, što napisaše prethodnici da je floskula i demagogija prizemne vrste, da će "otimanje" sredstava od osnovne djelatnosti, pomoći da se mladost otrgne od poroka.
Neko prije lijepo napisa, notornu istinu, da sve počima i završava u obitelji, a ne u školi, na vjeronauku, ili u klubu tehničke kulture. Navedeno su samo dijelovi nadgradnje, u postupku stvaranja mladog čovjeka.

Niko razuman nema ništa protiv da (pripremljena) reprezentacija Hrvatske ode na narečeno prvenstvo u Srbiju.
Samo, politikom čistih računa, bez laži sa skupštinske govornice u sferi financiranja, i jasno, unaprijed znanom, financijskom konstrukcijom.

Glede tvoje zafrkancije s QSL kartama, jedna (nažalost, simptomatična, i točna) digresija , ni Povjerenik HRS-a za ARG (laureat) ne šalje QSL karte. In return, dakako. To pokazuje više stvari, između ostalih i otklon od osnovne djelatnosti. Sretno mu bilo.

9A3MR

Argumentacija podrazumjeva da su zaključci zasnovani na činjenicama.

Izvrnuta argumentacija, neutemeljena na činjenicama, je da su ili će ARG progutat "naše" novce.  Izgleda da u neke glave ne ide objašnjenje da je planirani iznos za WARDF uvjetovan uplatama donora i samih natjecatelja.  No, tu sam nemoćan :-)

Glede brojki....mi i oni? Tko smo to mi a tko su to "oni"?
U koju kategoriju spadaju operatori koji uplaćuju članarinu svake pete godine da bi dobili potvrdu o članstvu?

Ako je 50 9A operatora aktivno na bandovima, po tvrdnji jednog odličnog poznavatelja prilika na opsezima, i plate članarinu od 80 kuna to je 4000 kuna, je li se tko upitao tko će platiti onih preostalih 22000 kuna za QSL biro?

Koliko je ljudi aktivno u 9A KV natjecanjima? 60?  70?
UKV natjecanja..80?90?
9ACW natjecanje...60?
SHF  6? 7?

Nabrojena 4 skupa se poklapaju...jedni te isti ljudi se mogu naći u raznim skupinama...i što sad? Koliki je to postotak članskog tijela? Zašto onda da 95 posto ostalog članstva plaća QSL biro, KV i UKV natjecanja, ARG natjecanja i ostalo?

I da ponovim..po ne znam koji put, rad sa mladima je naš ( klupska i HRS) prioritet, to je moj stav i (vjerujem) ovog IO. radimo to kako znamo i koliko možemo. Ukoliko Skupština procijeni da to nije dovoljno ili da ne treba tako, promijenit će nas (IO) i to je to. NHF :-)

Pozdrav
Rolando 9A3MR

9A2JG

Kako je počeo mandat trenutno vladajućih, tako će i završiti. Kasno je za floskule tipa "odlučit će Skupština".
Bože mili, kako to da niko od zagovornika supremacije ARG-a nad svim ostalim ne spominje i REZULTATE ?
Usmjeravanje gro našeg novca za potrebe 3,5% članstva nije briga za mlade, nego pobjeda lobiranja jedne skupine.
Kako uvijek isti (interesantno, oni koji ne šalju QSL-ke, a odgajali bi mlade!) pričaju, i razapinju korisnike QSL biroa na nekakav stup srama, pozivam ih na višekratne vapaje članstva, za korektnom evidencijom članova, većom članarinom, i plaćanjem usluga biroa po tuđim (uspješnim) modelima. Za sve smo dali i primjere, ali ova "vlast" to nije htjela ni saslušati, javna rasprava je misaona imenica.
Tim ispravnim pozicioniranjem izmakli bi i posljednje podmetanje koje nam podmeće aktuelna politika HRS vodstva.
Njihov član IO, i povjerenik za ARG nam je to jasno stavio do znanja. BTW, upućeni (načitani) su znali i prije.

Dakle, za sve Obrovce, od Zvjezdanog sela, do ARG-a, zaštitni znak je "rad sa mladima".
Ima ljudi koji su iz Hlebina, mi nismo.

9A5TO

Citat: 9A2JG  u 20. Travanj 2012, 10:22:55
Slažem se, do zareza, što napisaše prethodnici da je floskula i demagogija prizemne vrste, da će "otimanje" sredstava od osnovne djelatnosti, pomoći da se mladost otrgne od poroka.
Neko prije lijepo napisa, notornu istinu, da sve počima i završava u obitelji, a ne u školi, na vjeronauku, ili u klubu tehničke kulture. Navedeno su samo dijelovi nadgradnje, u postupku stvaranja mladog čovjeka.
Nažalost, upravo ti ponekad obmanjuješ javnost proizvoljnim stavovima koji nemaju uvijek za cilj doći do istine (samo se pretvara da to jest), nego "navući vodu na svoj mlin".
Često puta mi to djeluje kao sofizam u 21.st.

Kako me nisi citirao, a očito se pozivaš na moj komentar vezan u temi (o materijalima za skupštinu), kazat ću ti još jednom na činjenicu da je smisao napisanog bio: treba omogućiti klincima bavljenje ARG-om (pogotovo tijekom kampova) kako ne bi ušli u poroke.
Zamijenio si uzrok i posljedicu, ili matematički rečeno dao si funkciji drugačiji predznak. Ja kažem y=x, a ti tvrdiš da sam rekao y=-x.
O proizvoljno tumačenim postocima sam već ranije odgovorio.

Bez obzira na to, u nekim stvarima se slažem s tobom i podržavam te, ali također moram priznati da u pojedinim fazama ne mogu do kraja pratiti tijek misli.

Da ponovim svoj stav, zaštitni znak "rad sa mladima" jest i treba to biti jer se realizira.
Kao protuargument molim te da navedeš realizirane primjer(e) u cijeloj 9A u zadnjih 10 godina rada s mladima. Pri tome isključi mentore koji rade (i) ARG, i djecu koja nisu okusila ARG.

T.

9A4OE

Citat: 9a3mr  u 20. Travanj 2012, 11:11:07
Glede brojki....mi i oni? Tko smo to mi a tko su to "oni"?
U koju kategoriju spadaju operatori koji uplaćuju članarinu svake pete godine da bi dobili potvrdu o članstvu?

Po svim regulama to nisu clanovi HRS-a!

Financijski plan se radi, a svjesno se je da se nemoze izrealizirati.
Zasto ne odrediti prioritet na koje takmicenje treba ici (ww, eu, balkansko) i tome podrediti aktivnosti , ocito je sve se nemoze.

Proteze se teza da je netko protiv ARG-a, mislim da to ne stoji, ono sto bode oci je nesrazmjer planiranih sredstava za pojedine aktivnosti.

Od osnovnih prioriteta HRS-a za 2012. godinu, podebljani su sufinancirani od strane HZTK.

Temeljni prioriteti u 2012. godini biti će:
1. Organizacija državnog prvenstva u amaterskoj radiogoniometriji
2. Sudjelovanje na međunarodnim  natjecanjima u amaterskoj radiogoniometriji
3. Međunarodna suradnja
4. Programi izobrazbe i osposobljavanja mladih za radioamatere operatore ,,P" razreda, za radiogoniometriju i radioorijentaciju  te za konstruktore elektroničkih naprava (radioamaterski kampovi)
5. Izdavačka djelatnost:  časopis ,,Radio HRS" i web stranice HRS-a

6. Održavanje elektroničke komunikacijske infrastrukture (repetitori i radio farovi)
7. Organizacija KV natjecanja  i sudjelovanje na KV natjecanjima
8. Organizacija UKV natjecanja i sudjelovanje na UKV natjecanjima

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JG

Dragi Tome, onaj koji nema nikakvog interesa, od HZTK priznanja, do novčanih, nema nikakvog interesa "vući vodu na svoj mlin".
Očigledno si ti pobrkao uzrok i posljedicu, jer sva pisanija pod ovim topicom nema za svrhu nekome nešto pojasniti u sferi ARG-a, nego pokušaj "prosvijećivanja" neupućenih oko najvećeg "potrošača" HRS novaca.
Htjeli mi to priznati , ili ne, 90% ove pisanije, se odnosi, ustvari, na topic Skupština...

Ova saga nije počela sa tvojim aktivnostima (ti napisa od 2001.g.), nego puno prije, u prvim godinama neovisne Hrvatske, što bi rekao prof. Markotić "od Ljilje Vokić, nizbrdo..." (citat iz njegova govora, na jednoj od naših Skupština).

Osobno nemam iluzija da ću, kao pojedinac, išta promijeniti, ali ne vjerujem da ću biti glas vapijućeg u pustinji.
Jučer sam pričao sa Slavoncima, danas s Purgerima, svi mislimo, manje-više, isto.
Gdje je onda problem, svi misle isto, a šačica ljudi i dalje tjera svoju volju, i, za sada, uspijeva ?
Odgovor nije jednoznačan, od klasične pozicije nezamjeranja, do hrvatske šutnje.

Da mi nije onemogućeno objavljivanje kritički intoniranih članaka u časopisu, čitao bi ti, i svi drugi, raščlambu gore iznijetih tvrdnji.

Samo jedno te molim, nisi član IO-a, nemoj se sakrivati iza parole "rada s mladima", to se zlorabi već poduže.

Svaka je asocijacija, po percepciji korisnika, nekome majka, a nekome maćeha. Ova majka ima isuviše pastoraka, i neželjene zakonite djece.