• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

YU1CF Uzemljena i kratkospojena vertikalna antena za 7 MHz

Autor YU1CF, 16. Veljača 2012, 22:58:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2PO

Emire
Fizika je ista onda i danas. Efikasnost vertikalne antene postavljene na zemlji i kut zračenja je u svezi sa kvalitetom zemlje- broja radijala.
73 de Željko

YU1CF

Vezano za broj radijala ne postoje nikakvi magični brojevi.

Treba ih rasporediti simetrično.
A to se upravo dobija pomoću "Magičnih" brojeva.
Prvo razvučemo 4 radijala da budu raspoređeni u "krst". To se najlakše i najbolje vidi.
Pa onda postavimo radijale između. Ukupno 8.
Pa onda između svih još po jedan. Dobijamo 16. Pa između 32 i dolazimo do (mada prvi puta čujem taj izraz) do "magičnih" 64 radijala.

U radijalima nema magije. Samo treba da ih je što više. Može i 77.  :). I da su simetrično raspoređeni oko vertikalne antene.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

YU1CF

"    Ako bi takvo rešenje bilo interesantno, mogu ga opisati u novoj temi... YU1CF"
"Ovakva izvedba bila bi dobra u naseljenim lokacijama sa starim objektima s ravnim krovovima. Barem si siguran da neće napraviti štetu ako koji dio vertikalke padne na ulicu... 9A6AA"

Za ovu novu temu bi bilo potrebno da neko izmeri koliko je tačno dugačak 7 m štap bez najgornjeg segmenta koji je pre tanak.
Takva antena bi bila veoma interesantna i za portabl rad. Moglo bi se naraditi lepih DX-ova sa dobre lokacije...

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

9A6AA

Citat: YU1CF  u 17. Veljača 2012, 23:11:37
...Za ovu novu temu bi bilo potrebno da neko izmeri koliko je tačno dugačak 7 m štap bez najgornjeg segmenta koji je pre tanak.
Takva antena bi bila veoma interesantna i za portabl rad. Moglo bi se naraditi lepih DX-ova sa dobre lokacije...
...

Štap (ali ne od 7m) je dugačak 10m bez gornjeg elementa...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4ZZ

http://web.hamradio.hr/9a4zz///

tu pogledajte radijale za vertikalne antene 1,2
Nadam se da je sada ok.
73 9a4zz ,Mladen.

YU1CF

Mladene, hvala za link na PDF fajlove...

9A6AA. Da li je interesantan štap od 10 m?
Ovde je moguće kupiti štap od 7 m za možda 5 - 8 Eur.
Štapovi od 10 m su neuporedivo skuplji. Efikasnost antene od možda 6.5m i od 10m je skoro identična...

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6AA

Citat: YU1CF  u 18. Veljača 2012, 00:53:32
... Da li je interesantan štap od 10 m?
...

Štap koji imam izvorno je bio dugačak više od 9m. Kada se uklone tanji elementi ostane kvalitetnih 8 metara.

9A6AA
"DX never sleeps..."

YU1CF

Da li je interesantan štap od 10 m? YU1CF
Štap koji imam izvorno je bio dugačak više od 9m. Kada se uklone tanji elementi ostane kvalitetnih 8 metara. 9A6AA

Odgovor na ovu varijantu 8m štapa je u okviru teme:
"7 MHz portabl vertikalna antena za ribolovce by YU1CF"

Pozdrav Goran
Proizvodnja antena

E74KM

Tema je malo starija ali imam jedan problem pa možda neko može pomoći. Koristim vertikalku za 10/15/20m od YU1QT

i nisam imao problem  dok je bila na visini od oko 5m. Antena rezenira na CW djelovima opsega ali mi radijali ne stoje pod 90 stepeni nego oko 60.Napravio sam nosač i podigao je na nekih 8-9 metara i od tada imam stalna pražnjena čim se naoblači. Diode na mjernom mostu antenskog tjunera sam mjenjao već tri puta a i uređaj je bio dva puta na servisu. Ako je oblačno (čak i bez grmljavine) a antena otkačena varnice na sve strane. Pokušao sam da uzemljim samo radijale ali ne pomaže. Da li se ova prigušnica može koristiti i za multiband ili posebno za svaki band?
Umalo da zaboravim napomenuti da na 10 metara od antene prolazi visokonaponski dalekovod i da sa ostalim antenama - dipoli za 80 i 40 m nema tih problema (ali su niže i postavljene).
Unaprijed hvala na savjetima.
de E74KM

YU1CF

Uzemljenje radijala je nešto "najgore" što si mogao da uradiš.
A naravno i ne pomaže.

Treba postaviti dve prigušnice.
Jednu koja kratkospaja kabal, i drugu koja kratkospaja "masu kabla" i gromobransku instalaciju, tamo na priključku antene.

I to neće tek tako da radi, i ne može otprilike.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Pozdrav,

Ja doduše nemam problem sa šumom, ali kod moje inverted L antene s dva radijala na ravnom krovu spojena je još i traka gromobranka i antena radi kao metak - antena je za 40 m.

Bi li to mogao biti problem?

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

E74KM

Ajde da postavim konkretno pitanje.
Da li prigušnice L1 i L2 koje su navedene za 7Mhz vertikalku mogu koristiti za multiband vertikalku(14,21,28Mhz) ili se moraju preračunati za te frekvencije?
Hvala na odgovorima.

YU1CF

Ne mogu.
L1 je deo prilagođenja, a na tvojoj anteni, takav kalem ne bi smeo da utiče na prilagođenje antene, pošto se očekuje da je tvoja antena 50 oma.

Moglo bi da se proba sa drugačijim kalemovima.
Izaberi jedan prečnik između 55 i 70 mm.
I lak žicu koju imaš. Da je deblja od 1.9mm i tanja od 3 mm.

Pa da probamo.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

Tema stara, ali uvjek aktuelna ;)

Malo sam pogledao početak i vidim da je vertikalni dio antene dug 10m a broj radjala nije prevelik pa je za oekivati da bi impedancija i bez L1 bila oko 50 oma.

Služi li ona samo za fino podešavanje impedancije na 50 oma, nešto kao hairpin? Jasno i za DC kratkospajanje za nedajbožezla.

HF9 ima zavojnicu preko točke napajanja, ali njen utjecaj na impedanciju ako se dobro sjećam postoji samo na 80m, za ostale bandove je nema. Ali na 80 m ta antena je ko sapeta kobila, služi u nevolji.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti