• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

YU1CF Uzemljena i kratkospojena vertikalna antena za 7 MHz

Autor YU1CF, 16. Veljača 2012, 22:58:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

Citat: 9a6c  u 21. Svibanj 2013, 10:16:50
Malo sam pogledao početak i vidim da je vertikalni dio antene dug 10m a broj radjala nije prevelik pa je za oekivati da bi impedancija i bez L1 bila oko 50 oma.
Služi li ona samo za fino podešavanje impedancije na 50 oma, nešto kao hairpin? Jasno i za DC kratkospajanje za nedajbožezla.

Da bila bi oko 50 oma ako se računa 30 - 40 oma da su "oko" 50 oma.
Međutim dodatni bitan sporedni efekat ovog projekta je mogućnost da se kratkospoje "vrući i hladni" kraj kabla.
Što je prvi preduslov da se uzemlji antena.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6C

:D

Nisam baš mislio da bi impedancija fullsize vertkalke sa 16 radijala mogla biti 30 oma.
Teoretski bi žičana imala 36 oma i kad dodaš doprinos tih 16 radijala dođeš blizu 50  -  na to sam mislio, ali svakako da je praktično premostiti koaksijalac.

U jednom drugom topicu sam naveo svoje mjerenje vertikalke s 4 radijala u odnosu na samo jedan - vrlo ugodno iznenađenje i dobra informacija.

Da budem malo i offtopic - puno pametnog o utjecaju radijala može se pročitati od K3LC i N6LF.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A4ZZ

http://web.hamradio.hr/9a4zz/files/GP%20antena%20EVA-DX%2030%2040.pdf

Pogledajte  na ovom linku vertikalku za 7MHz i 10MHz,gdje su ulazne impedancije antene više stotina oma,i to nije presudno.
No potrebno je ispuniti tri uvjeta kod antene:
1.prilagođenje po snazi na TX-COAX npr 50 OHM na impedanciju antene koja može biti različita od 50 ohm,to se radi ant. tunerom ili fiksnim elementima prilagođenja ispod antene.

2.efikasnost konstrukcije antene i njezin otpor zračenja antene.Znači što manji gubici prema zemlji i dr.podignuta antena ,optimalni broj radijala .

3.Dijagram zračenja ,da li preferiramo DX rad max. zračenja pod   niskim  kutem , ili lokal veze pod visokim kutem što zavisi od izbora konstrucije antene.

Tek kad su ova osnovna tri uvjeta ispunjena možemo reći da imamo dobru antenu za koju nam treba dobra lokacija.

73 de 9A4ZZ,mlaDEN..

YU1CF

Sada sam primetio da se često pominju 16 radijala. U originalnoj šemi na prvoj strani se kaže "barem 16 (do 64) radijala".

To bi trebalo malo pojasniti.
Da li antena (generalno vertikalka) može da radi samo sa jednim radijalom?
Može

Da li mora 64 radijala?
Ne mora

Da li mora da ima i taj jedan radijal?
Ne mora. Može da se spoji i na oluk.

Samo je pitanje efikasnosti koja će da se postigne.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6NDD

Evo, jedna vertikalka po ovom "nacrtu" je u pogonu ;-)
Za sada ima 6 radijala, verikalni dio je cca. 10.3m, radijali su dugi 10.5m, a za izradu je iskorištena stara CB antena (tko kaže da od CeBeja nema koristi  ;D ) koja je bila izrađena od "dur aluminija", jako lagana i izdržljiva na vjetar. Antea je bila oko 7m dužine, pa sam za nadoštukljati iskoristio njen radijal i komad aluminijske žice od 3.2mm. Antena je sidrena na nekih 7m u tri smjera, a uskoro će vjerojatno to biti malo poboljšano. Napajanje je preko RG58 i uglychoke baluna 1:1. Za sada nisam uspip premjeriti impedanciju, ali SWR je ispod 1,4:1 na cijelom SSB dijelu banda... Kada premjerim to preciznije, postam podatke... na 21mhz nije SWR sjajan, ali ga stanica na brzinu tjuna (mislim da je oko 2.0 - 2.2:1).
Slike za dokaz su tu ;-) ... rad nije profi, rađeno s materijalom što se našao pri ruci  ::)

73

9A6NDD

Sinoć sam skratio antenu za cca. 35 cm kako bi SWR bio dobar u SSB dijelu, tj. oko 7100 pa je sada bolje stanje i dolje i gore  8) ... nisam još uspio antenu premjeriti nekim pouzdanijim instrumentom da vidim impendanciju i ostalo  :-\
Dodao sam još 5 radijala. 8 radijala mi je sada od žice iz mrežnog kabela, ali svaki radijal je frkan od dvije žice... sada nisam siguran da li je bolje da radijali ostanu tako frkani ili da od svakog "napravim" dva? Ako ih raspletem, biti će ukupno 19 radijala (tri radijala su mi od licne 1,5mm2)?  ???

73

YU1CF

Od duple žice nema nikakve koristi
Obavezno ih raspleti. Dobićeš dva radijala i antena će raditi bolje kada se oni lepo raspletu i simetrično rasporede.
SWR bi trebalo poštelovati tek onda kada se postavi konačni broj radijala koji se planira. Jer dodavanjem radijala će sigurno i rezonancija da se menja.
Ako si postavio i kalem za prilagođenje, onda je velika verovatnoća (mada nije računato) da takva antena neće raditi na 21 MHz jer taj kalem smeta (barem za 21 MHz).
Ovaj donji kalem za uzemljenje će sigurno pomoći da se smanji šum vertikalke a i sigurnost od groma (ako je dobro uzemljenje) će biti zavidna.

Pozdrav i puno uspeha.
Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A2JK

Citat: YU1CF  u 23. Srpanj 2013, 22:16:42
...
a i sigurnost od groma (ako je dobro uzemljenje) će biti zavidna.

Sigurnost od groma nikako ne može bit zavidna.
Može biti samo ''koliko toliko zaštićena od groma'', kako je , korektno,  napisano
u uvodnom postu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6NDD

Hvala Gorane za javljanje, već sam mislio da nema više nikoga na ovom forumu  :P

Znači, slijedi akcija raspletanja radijala, samo nažalost ne mogu biti baš simetrično raspoređeni. Što je tu je, drugačije ne može, pa će biti kako mora.  8) ... Na kraju bi ih trebalo biti 19...  ;)
Nema neke posebne DX aktivnosni zadnja 2 dana na 40M, pa sam odradio osim EU stanica TR8 i VK7... znači nešto iz antene ipak ide van, ali za pravi test će trebati neki kontest ili duže vremena i više veza da se pokaže kakva je  :)

Antena je napravljena s obadvije zavojnice i cilj je bio da se postigne što bolja sigurnost od udara groma. Naravno, rizik uvijek postoji, ali eto, s ovim je probano koliko toliko ga umanjiti (pa makar to pomoglo 1%  ;))... Preko L2 je antena spojena na gromobransku traku od sistema na zgradi (da li i kako je taj sistem funkcionalan, ne znam...  :-\, nadam se da je u funkciji).

73

9A6C

Debljina žice za radijale je kritična samo, ako ih je jako malo, kad ih je dosta dovoljna je i lakirana bakrena žica za transformatore ispod milimetra promjera. To bitno olakšava rastezanje i povećava njihovu brojnost i efikasnost same antene, uz razuman trošak.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2NO

Bok!

Ima jedna sitnica s kojom bi mogao imati problema već najesen...

Izgleda mi na slici da si koristio plastični poklopac od CD / DVD-a.
To je obični PVC i sunce će ga "pojesti" vrlo brzo. Poklopac će ti se samo
raspucati...Nađi nešto bolje...plastična boca za pivo je trajnija...

73, Dino

YU1CF

Gogo u pravu si. Debljina žice radijala nije bitna, samo njihov što veći broj i ravnomernost kolikoje to moguće.

9A6NDD
Ja koristim IC746PRO za koji pre 10-tak godina nisam znao da ima problem sa zaštitom od groma.
Kada je "crkla" predaja i to na prijemu, onda sam saznao za čuveni IC151 problem i za nedostatak PIN dioda itd itd...
Bila je neka udaljena grmljavina.
Verujem da je tada uređaj bio priključen na ovakvu antenu ne bi stradao.
Za početak, kabal je kratkospojen, a posle toga i uzemljen.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A6NDD

Nije kutija od CDeja nego od neke zimnice (neka žilava plastika i nije preveć tanka)... ala industrijska turšija  ;D Planirao sam nekom vrstom folije to još zaštiti od sunca... kad budem išao rafrkati radijale rješiti ću i to ;-)

73