• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

I antene gore, zar ne ???

Autor 9A9T, 27. Srpanj 2011, 10:01:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A9T

Čudan naziv?
Možda malo, ali u stvari nije...

Dakle, dođem ja neku većer na lokaciju kako bi napravio koji DX na 80 ili 40m, ipak je ukv sezona pa su se ovi bandovi malo zapostavili...možda onog VK9HR, treba mi kao nova zemlja.

Vidim na netu da je aktivan na 40m...CW...brzo šaltam bandove, palim pojačalo...namještam tuner, sve OK.
Nakon perioda zagrijavanja, probam i QRO, sve OK...radi ko curica, sad ćemo mi njega skinuti, nebu on mene (VK3HR) izbjegaval...namještam SPLIT frekvenciju i krećem...

Jedan poziv, drugi poziv...sluša on gore, dole malo...treći poziv kad QRO zašteka...zaštita ga gasi, snaga jok.
Probam opet, ide...i tako par puta zaštita štiti pojačalo, pa zato je tu...ali kaj se događa?
Gledam SWR, malo OK malo ne valja, ko žmigavac na autu...i najednom ode k vragu...nekaj se desilo...kaj ve? Bi rekli oni z Varaždina i okolice.

Vani mrak, noć, prozor zaprt, žaluzine također...da mi nije ko zrezal antenu...inverted V za 80, 60, 40 i 30m.
Gledam kroz prozor i reške na šalaporki a vani nekaj sveti, nekaj se blješči, titra nekakva svetlost...ko u onim filmovima kad dolaze UFO-si po zemljane za analizu...
Kaj je sad to?
Bežim van glet...morti je gdo v nevolji pa mu treba kakva pomoć....al jok, imam kaj videti.

Ko u mrklom tunelu gori baklja v zraku...al to ni baklja već moja antena...odnosno jen izolator par metara iznad zemlje...plamen živ, guta izolator malo po malo, plastika kaple vu travu...
Kraj žice visi u travu i tam gori...
Panika v glavi...kaj sad, bu se nekaj i drugo vužgalo, kak da to zgasim u zraku...ak to vidi moj sused vatrogasac, mam bu svoju četu zdigel.
No, imam ja leka za to, u tri poteza ja antena na "level 0" i već ju gasim vodom...

Kad je sve bilo gotovo, nasmijal sam se sam sebi a i anteni...jen gemišt je pal sam tak.
Misli lete kroz glavu...kaj da antena ni bila iznad trave...već iznad krova ili nećeg drugog zapaljivog...brrrrr.

I kaj, sve sam zgasil...vani i nutra i prešel doma spat.

Drugi dan sam malo poslikal, dole su slikice, i sad me kopka zakaj se je to dogodilo.
To je strana antene koja je na vručem kraju koaksa, drugi hladni kraj je OK, ima kontakt sa koaksom.
Daljnjim pregledom vidim da je i prvi izolator dobil po nosu odnosno da se žica i tu grijala i skoro zapalila.
Ovaj koji je izgorio je zadnji izolator koji drži žicu za 40m i nestalo ga oko 25cm. Vidim da je počeo i drugi izolator, bliže sredini antene. Izolatori su od zelene plastične cijevi za vodovod.

??? ??? ???

Sad me čeka zamjena izgorjele žice...ali da ne bu opet...kao prvo bum zamijenil strane pa ovaj komad koji ide bliže objektu bu na hladnom a od objekta na vrućem kraju koaksa.

I ONDA KAK NEŠ PIL ???
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A9T

Evo i drugog nagorjelog i na kraju slika cijelog izolatora...
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A5BS

Tom,

ovo svakako nije lijepo za vidjeti. pretpostavljam da se neki jarac nakotio u izolatoru koji je uzrokovao proboj VF-a.
O kojoj se zicanoj anteni radi?

9A4OE

Vlaga u zraku i blizina tla.
Premala kvadratura zice za snagu.
Nesto se dogodilo sa prilagodjenjem antene (moze biti povezano sa onim prvim) i pojavio se vrlo veliki VF napon (proradila zastita na linearu, nepodesen izlazni stupanj za dati band) koji je uzrokovao zagrijavanje zice, a time i paljenje plastike. Zagrijavanje je krenulo od spojeva.
Nemozes biti siguran da ti se to  (zagrijavanje zice) nije i prije desavalo samo nisi isao za tim dok nije poprimilo ekstremne razmjere.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2QP

Hi Tom pitaj starog vuka to ti je pauk napravio gnijezdo (mrezu ) u cijevi koja se namoci kisom ili rosom i izmedju dvije zice koje prolaze kroz cijev VF napravi kratki spoj a nakon toga i promjena rezonancije antene pa onda sve gori a linejarac to jos dobro pomaze hi hi. Je kaj se more nova antena nema tu druge a ubuduce cijev moras plastikom zatvoriti kaj ta zivina nejde unutra gnjezda delati.Takav sam ja problem imao sa svojim CHALLENGER-om on ima one prilagodne elemente sastrane i od plasticnih cijevi odstojnike (nosace) u koje se ugnjezdio pauk sa svojom familijom i kad se to gnjezdo namocilo i sa onim malim PA kaj si ga ti odfurao najednom navecer prilikom odasiljanja pocne na CHALLENGER-u svijetliti i svasati nekaj tak da se Al cijev rastalila a plasticna cijev je skroz zgorela hi hi.To ti je taj isti slucaj.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A4OE

Zasto onaj cvor na prvoj slici?
On je bio u cijevi?

Citat: 9A9T  u 27. Srpanj 2011, 10:01:32
...namještam tuner...
...Gledam SWR, malo OK malo ne valja, ko žmigavac na autu...

Cisto iz radoznalosti, kako ti je sve poslozeno?
RTX....ANT

Citat: 9A2QP  u 27. Srpanj 2011, 21:37:54
to ti je pauk napravio gnijezdo (mrezu ) u cijevi koja se namoci kisom ili rosom i izmedju dvije zice koje prolaze kroz cijev VF napravi kratki spoj

Sa zica nije skinuta izolacija!

9A9T

Citat: 9a4oe  u 28. Srpanj 2011, 15:34:33
Citat: 9A9T  u 27. Srpanj 2011, 10:01:32
...namještam tuner...
...Gledam SWR, malo OK malo ne valja, ko žmigavac na autu...

Cisto iz radoznalosti, kako ti je sve poslozeno?
RTX....ANT

Ne kužim pitanje... ???
Kako misliš "posloženo"?
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A4OE

Redosljed od uredjaja do antene

Sto podesavas sa tjunerom?

9A9T

Da konačno otkrijem "misteriju"...

Stručna ekspertiza (čitaj rezanje istopljene plastike) je pokazala da je stari vuk 2qp bio najbliže istini... ;D

Fulao je jedino da to nisu bili pauci nego zamislite skakavci.... :P :P :P

Kada sam odrezao taj donji komad plastične cijevi, iz unutrašnjosti su počeli ispadati skakavci, prženi, sirovi, nekakve ličinke i crvi te suha trava isprepletena u neku vrstu vate...sve je to bilo mokro pa je iscurilo i dosta vode sa muljem....a smrad kakav je bio da ne govorim...
Uzeo sam nekakav drot te sa njime probio ostatak cijevi, jedva je išlo i puno toga još izašlo  ::)

Naravno da sam pregledao i preostale izolatore...svi su bili puni istog _ranja te sam morao uzeti fi 6mm šipku da bih sve pročistio. Išlo je vrlo teško, nije za vjerovat...šteta kaj nisam i to slikal...

Za vrijeme sušnog i vrućeg perioda u te su se cijevi naselili skakavci, donijeli suhe trave, ne znam kak  ??? ??? ???, napravili gnijezda i valjda uživali....tko zna, dok nije došla kiša i potopila im nastambe  :o

Do tada sam i ja bio miran sa antenom ali ovu vodu u cijevima  moji uređaji nisu mogli podnijeti...rezultat ste vidjeli na slikama.

Dakle, tražim šipke od sipasa fi 15 do 20mm...ima sličan post u blizini  :D gdje se traži sipas...
Pokrpao sam antenu da bude operativna a slijedi modifikacija kad nabavim te šipke.

To je to folks...  ;)

Još za 9a4oe:

TX - PA - Tuner - ANT....kaj ne valja? Ili si mislil da sam nekaj zbrčkal u redosljedu?
Antena je rezonantna na jednom dijelu banda i tuner služi za drugi dio banda. Sve radi i bez tunera ali je PA veseliji kad ima 0 reflektirane snage...

Žica prolazi kroz izolator i onda je čvor.

Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A5BS

Citat: 9A9T  u 29. Srpanj 2011, 09:05:32
Citat: 9A5BS  u 27. Srpanj 2011, 10:34:45
pretpostavljam da se neki jarac nakotio u izolatoru koji je uzrokovao proboj VF-a.
Stručna ekspertiza (čitaj rezanje istopljene plastike) je pokazala da je stari vuk 2qp bio najbliže istini... ;D

a ja, a ja..? ;)
PS. pitaj mene kaj sam naso u valovodu.. ista stvar, skakavce licinke i trava

9A9T

Citat: 9A5BS  u 29. Srpanj 2011, 09:50:30
Citat: 9A9T  u 29. Srpanj 2011, 09:05:32
Citat: 9A5BS  u 27. Srpanj 2011, 10:34:45
pretpostavljam da se neki jarac nakotio u izolatoru koji je uzrokovao proboj VF-a.

a ja, a ja..? ;)
PS. pitaj mene kaj sam naso u valovodu.. ista stvar, skakavce licinke i trava

SOOORRRYYY,

ja sam shvatio da si ti našo neke koze i jarce... ;D ;D ;D
Vidi kaj si napisal... :P
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A2QP

Tom bitno je da si otkrio o kojoj zivini se radi a sipas u sipkama imas u STROJOPROMET-u u Podsusedu tam nema kaj nema.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A3IV

Ja sam plastične šipke kupovao u blizini Trga žrtava fašizma. Tamo na zelenom valu, prekoputa one kratke uličice gdje je nekad bila hitna ima (valjda još uvijek) nekakav dućan. Imali su plastične šipke, juvidur u pločama, plastična crijeva. To je malo niže od Narodnih novina. rekao bih adresu, ali kako se zove ulica nemogu se nikako sjetiti. Godine :-)

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A9T

JEDNOM KO NIJEDNOM

Stara izreka koja još uvijek vrijedi....

Kak sam bio lijen nabaviti i zamijeniti već spominjane izlatore, evo par slika od petka navečer i jedne subote popodne.

Nemam komentara...HI!
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A5ADH

;D.... koliko je (K)W bilo u igri?