• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

I antene gore, zar ne ???

Autor 9A9T, 27. Srpanj 2011, 10:01:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

Ako je to od udara munje nikakvo čudo, ako je od lineara i ja se pitam kolika je snaga bila u igri ;) Meni je tijekom oluje noću od subote na nedjelju u dva navrata, u razmaku od nekih 30-ak minuta, u spavaćoj sobi (potkrovlje) ispod hex beama malo ::) bljesnulo i prasnulo tako da je XYL nakon drugog bljeska/praska žurno preselila u prizemlje na kauč u dnevnom boravku. I ja bih, ali sam znao da bih ujutro po njezinoj zapovjedi morao skidati antene pa sam ostao, a nije mi bilo svejedno. Ipak je prevagnuo strah od skidanja antena ;D Antene sam jučer isprobao i normalno se ponašaju a na njima ne vidim nikakve vanjske promjene. Jedino je stradao razdjelnik na telefonskoj liniji, srećom samo izlaz za telefon, ADSL radi bez problema. Zanimljivo iskustvo...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A7PJT

Citat: 9A5ADH  u 29. Listopad 2012, 15:05:42
;D.... koliko je (K)W bilo u igri?

Prije  da je  vlaga ili nametnici  >:( nego KW-ti  . . .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A9T

Frekvencija je bila 10 Mhz odnosno 30m...a snaga legal limit.
Slijedi rekonstrukcija inverdet V antene...
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T

9A5ADH

Citat:

Prije  da je  vlaga ili nametnici  >:( nego KW-ti  . . .

73 PJT

PJT, kaj se srdiš odma', vi'š da je bil' na legal power, pa sad ti računaj ;)

BTW ekipa, 'di se mogu, kod nas, nabavit' dobri izolatori? Trebali bi 'zdržat' bar KW.

9a5adh

9A2NO

Bok!

Tom, okani se luster-klema. Ona dva mala šarafića u klemama su preslabi spoj
i za legal limit. Još ako je žica 1,5 mm2...evo ti uvjeta za dobro pregrijavanje.
Malo tanka žica+ malo smeće+ malo klema...= vatromet...

Ako ti ta klema služi za skračivanje / produžavanje frekvencije probaj inverted
V nejednakih krakova. Ja isprobao na 80m...i radi, CW i SSB. Na sredini banda
SWR nikakav ali na krajevima vrlo prihvatljiv...

73 Dino

9A9T

Hvala Dino na savjetima, međutim, pogledaj ranije postove iznad u toj temi...hi...kaj je uzrok...

Nego, ove luster kleme samo drže da se izolator ne kliže, miče, po žici, nemaju nikakvu drugu svrhu...

Različite dužine krakova sam isprobao i to se može iskoristiti ali kod manjih snaga, 100w nije problema ali 1kw već stvara probleme, što veća snaga, važniji je dobar swr. Naravno antenska kutija tu pomaže...ali samo pomaže a ne riješava stvar.

Sad imam u planu jednu novu ideju, "hibridnu" inverted V, pa kad bude kakvih saznanja iz prakse, napišem ovdje.
Najte kaj zameriti!
Tom, 9A9T