• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Članstvo u HRSu

Autor 9A3TY, 20. Ožujak 2011, 01:32:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5K

Citat: 9A2JG  u 14. Listopad 2011, 12:37:08
Glede tvoga direktnog pitanja, odgovor ti je bio na ovom forumu, da sam ja , ne tako davno, morao učiniti 100 km da dođem do svojih karata koje su završile u Milni, voljom Mirka (ili Slavka, svejedno), koji je za Vas DOBAR ČOVJEK, jer se, eto, našao da odnese dragovoljno pasketić QSL-ki u zaostalu provinciju Dalmaciju.

Poanta  nije u trošku, ma kako bezobrazno Vaša uzdanica Hrle pisao, nego je problem u činjenici da Vi , kao IO, PREFERIRATE takav način slanja, i čak to bezobrazno stavite u službene dokumente HRS-a !

Kad poanta nije u trošku, reci mi, molim Te, kako bi QSL-ke iz tvog matičnog kluba dospjele do tebe jer bi poštom bile poslane na adresu kluba koja je u Splitu?

I molim Te, što bi trebalo značiti "zijanio"?
Nismo mi ništa napisali, piše lijepo sve u Statutu.

Troškovi QSL biroa su onakvi kakvi jesu. Nemam ništa protiv da se povećaju, čak dapače.
Ali mišljenja sam da to bez povećanja i one druge, prihodovne strane, ne ide.

73,
Krešo - 9A5K

9A5K

Citat: 9A2JG  u 14. Listopad 2011, 12:45:41
Vrlo bezobrazna tvrdnja, bez navođenja imena i prezimena o kome se radi. Jer, ako neupućeni ovo čita, stječe se dojam da ako se ko slučajno buni, nema pravu vezu sa SVOJOM bazom !

Koki, nije bezobrazna tvrdnja, ma što ti mislio o tome. Jer ako pojedini članovi ovog foruma imaju pitanja vezano uz nešto o čemu su njihovi zastupnici informirani i to i pismeno i usmeno,
onda ja tu mogu jedino zaključiti da te informacije nisu prenijeli SVOJOJ bazi.
Osim toga, više manje svi materijali se objavljuju i na ovim stranicama, prema tome da li ih netko čita ili ne, to je već neka druga priča.

73,
Krešo - 9A5K

9A2JG

Krešo, ko Boga te molim, prestani dezinformirati čitatelje.

Ja već 10 godina, otkako sam se vratio sa službe u Zagrebu, primam KOMPLETNI paketić za Radio klub Split, 9A1AKL, uzmem svoje, odvojim po pozivnim oznakama, i svak dobije svoje QSL-ke u ruke, što je prije moguće.

Prema tome, tvoja Munhausenovska konstrukcija "kako bi ja dobio svoje karte", je pucanj u prazno.
Bar si se mogao konzultirati sa 9A QSL managerom kako to funkcionira, ako si mislio odgovoriti sa argumentima.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A5K

A to je već vaš/tvoj dogovor s Marinkom.
Za mene je logično da dostava za klub ide na adresu kluba.

Svejedno, imaš dodatne troškove za dostavi ostalim članovima u Splitu, zar ne?
Zapravo si dalje i ti Mirko ili Slavko...  ;)

73,
9A5K

9A2JG

Imam, ali to nikada, u ovih 10 godina nisam ni spomenuo, niti bi.

Svi mi, sa, ili bez, recesije mislimo na ekonomičnost. Zar nije logično da QSL-ke sa biroa dolaze na ono mjesto, za koga je najmanje 90% karata ? Osim toga, svih ovih 10 godina ispisujem povratne karte za neke koji su bili na ekspediciji, ali "zaboravili" napisati , i poslati karte.
Neodoljivo podsjeća na rukometno prventsvo, ili ARDF, zar ne ?

I, na kraju, ali ne i zadnje, mi nemamo nikakav "privatan" dogovor sa Marinkom, samo radimo najefikasnije, u interesu radioamaterizma.

Imao sam ja, davno, takvoga šefa, koji, kad nije imao argumenata za raspravu, posezao bi za zafrkancijom, i smajlićima (kojih tada nije bilo).

9A5K

Da ne bude zabune, nemam apsolutno ništa protiv toga, samo kažem da u tom slučaju imate trošak za daljnju distribuciju karata do ostatka članova,
no, to je već vaša interna stvar.
Što se tiče rasprave, ovo se pretvorilo u dijalog između nas dvojice, vezan uz QSL biro.
Ja sam iznio kako stvari stoje, brojkama i slovima, zatražit ću da se napravi analiza troškova i napravi izračun koliko se pošiljaka može poslati poštom
na adrese klubova (ili druge za klub ako je tako dogovoreno), uzevši u obzir trenutno važeće cijene poštanskih usluga, prosječnu cijenu pošiljke
i predviđena sredstva za QSL biro koji se financira isključivo iz članarine. Pa da vidimo točno gdje smo, bez bilo kakvih nagađanja.

73,
Krešo - 9A5K

9A2JK

Citat: 9A2JG  u 14. Listopad 2011, 11:24:23
...
Vučeš me za jezik , glede boljeg prijedloga, u izostanku istine oko osiguravanja izvora troška QSL biroa.
Ja sam svoj prijedlog odavno dao, na ovom mjestu, a to je princip američkih county-a, velika koverta, i odgovarajuća poštarina, o vlastitom trošku, pa kad se u pretincu napuni do određenog nivoa, uslijedi slanje.
...
Ako si ti to predlagao, tko ti brani da to provedeš?
Jednostavno pošalji Marinku adresiranu kuvertu i novce za poštarinu pa ćeš vidjeti koliko to košta.

Citat: 9A2JG  u 14. Listopad 2011, 11:24:23
...
Na kraju dana, ispada da smo mi, koji imamo određeni promet preko 9A QSL biroa - teret ?
...
Naravno da jesmo. Koliko ih ima koji uopće ne šalju niti primaju QSL-ke, a plaćaju jednako kao
i mi koji šaljemo/primamo? Zašto bi oni plaćali moje veselje?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JG

Ma, ni ja ne želim pojedinačni dijalog sa ikim, nego žalim što vi ne prepoznajete da je to problem "osnovne djelatnosti", ako ste to zaboravili.
Koliko je 38 tisuća kuna, promila u ukupnoj svoti koja se obrne na HRS-ovom računu, nije teško izračunati.

Ako oduzmete trošak HRS-ovog glasila, najmanjeg tiraža takve vrste na Balkanu, i rada preko repetitora, koji vašom zaslugom, zjape prazni, ostale su samo veze.
Svi znamo da je završetak veze, primitak potvrde iste, tj. QSL-ke.
Uz potvrdu o članstvu, to je jedino što nas veže.

Sve ostale aktivnosti su odrađivanje obveza koje ste vi izglasali, ili smatrali za potrebne.

Martine, ne budi bezobrazan, jer moj matični radio klub nije moja prčija, a generalni pristup nacionalnom QSL saobraćaju Martinova avlija.

Krešo, zabrazdili smo samo na jednom od puteva krive Drine, ili Kupe, svejedno.
Ne možeš se odhrvati dojmu da nezadovoljstvo ključa, a to je samo jedan mali, nevažni pritok, od 38 tisuća kuna.
Ostavljam ostalom članstvu da dopuni sliv ostalim pritokama, kojih , na žalost, ne manjka.

9A5K

Eh, kad bi 38 tisuća bili promili, sad se o ovome ne bi razgovaralo..
38 tisuća su postotci, čak i kad računaš ukupan prihod.

Financiranje ne ide na način da ti netko prebaci gomilu novca, pa ti troši kako ti se svidi.
Sredstva dobivena iz proračuna su dobivena temeljem određenih propisanih kriterija za financiranje.
Opet ne dobijaš sva sredstva koja tražiš, već ono što se dodijeli temeljem ukupno dostupnih sredstava u proračunu namijenjenih za tehničku kulturu.
Tako je to oduvijek, a koliko će još dugo, o tom po tom. Moja osobna procjena do ljeta 2013, a onda tko zna.
Prema spomenutim kriterijima za QSL biro iz proračuna za 2011. godinu = 0 kn.
Isto tako, KV aktivnosti = 0 kn.
Isto tako, UKV aktivnosti = 0 kn....
Održavanje infrastrukture (repetitori i sl.) = 0 kn...Itd...
Dakle, sve na tu temu, financira se jedino i isključivo iz vlastitih prihoda (članarine, donacije, reklame)...
Realno, priljev sredstava iz proračuna je sve manji, deficit u proračunu sve veći.. nedavno, najavljuje se smanjenje deficita za 8 milijardi kn. Mislimo li da će 10-ak milijuna predviđenih za tehničku kulturu ostati netaknuto?

Vlastiti prihodi HRS-a od članarine (pojedinci i klubovi) iznose cca 175.000 kn ...
Ta sredstva se mogu koristiti i za QSL biro, a od njih trenutno dakle cca 21% odlazi na QSL biro.
Ostatak se raspoređuje na sve ostalo što sam već naveo.

73,
Krešo - 9A5K

9A3VV

Citat: 9A5K  u 14. Listopad 2011, 12:37:49
Vezano uz troškove QSL biroa, da ne bi bilo nedoumica, što ulazi u 38.078,51 kn koje sam spomenuo i koje stoje u financijskom izvješću:

1. Troškovi odlaznog prometa (9A biro prema drugim biroima)
2. Distribucija dolaznog prometa (pristigle karte prema klubovima)
3. Troškovi QSL managera (netko treba odraditi posao pakiranja, sortiranja itd.)
4. Materijalni troškovi (koverte, pakiranja itd.)

73,
Krešo - 9A5K
Odlično Krešo! U sridu!

Kako sve gore navedene stavke imaju svoju cijenu tako se može egzaktno utvrditi i cijena obrade jedne QSL kartice u dolaznom, odnosno odlaznom prometu. Ili barem paketića od, recimo, stotinjak QSL kartica da ne bi baš cjepidlačili. Pa da osnovna jedinica mjere za izračun zaduženja bude jedan paketić od 100 komada. Je li tako? Sada ostaje samo utvrditi koliko tko kartica prima, a koliko šalje i to prevesti u paketiće. Naravno, poslije se malo množi, malo se zbraja i dobije se iznos kojega je netko dužan platiti za usluge QSL biroa. Čist račun - duga ljubav! Nekima ovo ne bi pasalo, znam, ja bih osobno bio sretan kada bih svakih mjesec-dva trebao platiti za najmanje pet paketića u dolazu i pet u odlazu. Morao bih onda dobro zapeti ;D Pa koliko koštalo - koštalo! Gušti se plaćaju! 8)

PS: ne bi me bilo na forumu jer bih nastojao sakupiti što više paketića pa bi svi vi odahnuli ;D
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A4OE

Jedan markentiski prijedlog oko slanja qsl-ki.
U RH ima nekoliko firmi koje se bave dostavom. Nijma reklama nama qsl-ke (u nekom razumnom intervalu dostave 4-6 puta godisnje).
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JG

Netko ovdje, prije mene, u žaru verbalnog duela, napisa da šta radi tajnica, i kako uspijeva se zanimirati, ili , po dalmatinski, kako "ubije" radno vrime ?

Nije prošao ni jedan jedini put, dok je tajnik bio Žika, da nisam ostao sat-dva, pomagajući sortirati QSL-ke, a i on je uvijek davao svoj dio.
Ne želin grišit dušu, ali ako je ona ikada to uradila - ja ću se proglasiti Isusom Kristom - Superstarom !
Na stranu činjenica da nju plaća HZTK, plaća je proračun, a ona bi poslove i zadatke trebala dobijati od Saveza, i biti odgovorna ljudima i interesima HRS-a, a ne posao otaljavati u HRS-u, a biti odgovorna HZTK-u !

Krešo nešto natukne o praznom hodu. Pa zar nije trošenje potplata, benzina, tramvajskih karata, i parkinga, dolaženje po pakete i paketiće QSL-ki u Dalmatinsku ? Zar ne bi trebalo obisit za jaja onoga koji je maka ormar sa QSL-kama iz prve prostorije HRS-a ? Ili, u najmanju ruku, dat mu da kupi materijal, i ponovo ga napravi ! Od nagrade.

Dokle god SVI u HRS-u ne shvate da su stvari, kao QSL saobraćaj i IOCA program, slika i prilika radioamaterizma u Hrvatskoj, nećemo na zelenu granu.

Dragi Krešo, ovaj je 1998. završio Vladino školovanje za približavanje Europskoj uniji, ne tribaš nas time strašit, bar mene. Srpanj 2013. je , možda, za nekoga (ko je naučija bit na proračunskoj sisi) bauk, za mene nije.

I nikidan smo nas tri iz kluba platili , solidarno, tiskanje novih klupskih QSL-ki.
Zar nam 1.7.2013. može bit gore ?Može, jedino ako klub bude više aktivan po bandovima, pa budemo morali češće posezat u džepove !

9A3TY

Citat: 9A5K  u 14. Listopad 2011, 15:18:18
Vlastiti prihodi HRS-a od članarine (pojedinci i klubovi) iznose cca 175.000 kn ...

Ma jesmo li maloprije apsolvirali da pojedinci nisu članovi HRS-a a ti ih opet spominješ tj. njihovu članarinu. Nemoj nas zbunjivati.  ;D

Svima bi trebalo biti jasno iz ovog podatka da u ovom trenutku HRS ne može ništa ozbiljnije raditi bez dodatnih izvora financija i da bi točka broj jedan svih razgovora trebala biti -> kako napuniti blagajnu. No, većina stalno spominje marketing. Koliko je vas kupilo nešto kod nekoga samo zato jer se pojavila reklama na nekom banneru? Ja osobno - 0 (koliko me sjećanje služi). Kakva korist da se netko reklamira kad su mu prodajne cijene ajme majko pa nam je lakše naručiti direktno iz inozemstva. Samo stvaranje novih vrijednosti dugoročno ima smisla. Nažalost, ljudi koji to mogu, zbog općeg stanja u državi i šire, to rade u interesu svoje obitelji i sebe samoga, što je normalno. I tako dođemo do začaranog kruga. No, izgleda da Hrli dobro ide pa bi možda mogli žicati njega da sponzorira qsl transport vrijednim a siromašnim amaterima.  ;) Šalu na stranu, ako HRS ima što kvalitetno za ponuditi svom članstvu u vidu dodatnih i/ili kvalitetnijih usluga vjerujem da bi i članstvo to znalo adekvatno vrednovati. Mislim da većini nije problem da li je članarina 80 ili 180kn kad vide da se s tom članarinom postupa s dužnom pažnjom i da se nešto pametno radi.   

A sad malo računice : 175.000 / 80 = 2187,5
Ako se ne varam toliko se spominjalo i da nas ima radioamatera - pojedinaca. Vjerojatno su većina klinci i studenti pa ne plaćaju 80kn jer inače gdje su onda klubovi : 94 kluba * 500 kn = 47.000 kn a većina plaća i jednoslovčane oznake pa je iznos skoro dupli.?!?

Slanje QSLki svaka 3 mjeseca kurirskom dostavom = 4 puta godišnje * 94 kluba * 50 kn = 18.800 - zar stvarno to ne možemo (a običnom poštom bi bilo i jeftinije) ??

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JG

Kako ti Ivo nije jasno, ili možda jest, a ja sam onda Hlebinac, da su oni U STARTU predvidjeli da šalju poštom samo dva puta godišnje, i to stavili u službene dokumente !

Znači, tvoja najnormalnija postavka, o slanju 4 puta godišnje, za njih nije bila ni u primisli !
U startu su računali da će 50 % paketića odnijeti delegati na Skupštini, posjetitelji Jaruna, te (nezaobilazni) Mirko&Slavko.

9A5K

Ivo, moja greška... prihodi od članarine i članskog doprinosa je trebalo stajati... hvala na korekciji...

Što se tiče 175.000, to je mjesto troška na koje su knjiženi prihodi od članarine i članskog doprinosa, kako sam naveo.

Prihod od jednoslovnih pozivnih oznaka ide na zasebno mjesto troška, a tu su spojene i administrativne naknade za sve znakove, pa
ne znam u ovom trenutku točan iznos, no, sudeći po ukupno iznosu, pretpostavljam da je riječ o max 25.000 kn...
Pogledat ću detalje, pa ću moći kasnije reći točno.

Brojka članova se kreće oko 2.100 na godišnjoj razini..

Dakle, vlastiti prihod je ipak nešto veći, oko 200.000 kn, što znači da 38.400 za QSL buro čini cca 19%.
Napominjem da je podatak o 38.400 iz prošle godine, moguće da je iznos ove godine veći, ako su se mijenjale cijene poštanskih usluga..

Što se tiče tih 38.400 kn, najveći dio otpada na slanje odlazne pošte. Koliko točno, provjerit ću.
Kad odbiješ i naknadu za QSL managera, ne ostaje ti puno sredstava na raspolaganju, a činjenica je da poštanski troškovi po malo rastu kontinuirano.

Kao što sam napisao prije, napravit ćemo analizu po ranije navedenim točkama, pa da svi imamo apsolutno precizne podatke.

73,
Krešo - 9A5K