• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6NDD

Mislim da je pristup internetu u katastrofama jako bitan. Sve je više raznoraznih uređaja koji se mogu umrežiti puten wifi i na taj način omogućiti komunikaciju i ljudima koji nisu radioamateri. Nije bit da u katastrofi mogu komunicirati samo radioamateri, već je bit kako što većem broju ljudi omogućiti komunikaciju u što kraćem vremenu ...

Prije nekoliko dana prilikom jednog požara u PŽ za kojega sam saznao od kolege svega nekoliko minuta nakon nastanka, na facebooku su se pojavile fotografije zgrade u plamenu... Dakle, kada postoje dostupni kanali komunikacije onda komunikacija i ide...

Sad će reći većina, što radioamateri imaju s facebookom, twiterom i slično  >:(.
Imaju na taj način što mogu ljudima omogućiti komunikaciju putem infrastrukture koju oni mogu osigurati...

Ali, po dosadašnjem iskustvu, mislim da će proći dosta vremena u 9A dok ovako što zaživi. Možda koja wireless udruga prepozna ovakav koncept kao mogućnost da i ona od DUZS uzme dio keša ....

Ja osobno planiram u idućim mjesecima malo eksperimentirati s Thomson i speedtouch routerima da vidim jeli moguće konfigurirati mrežu s njima kako bi troškovi bili što manji jer takvih routera ima dosta na tržištu....

73

9A3VV

Oprosti, ali facebook je sredstvo za iživljavanje onih koji nemaju svoj realni život nego žive u nekom virtualnom svijetu. Koji k...c je netko imao potrebu slikavati požar i odmah trčati stavljati te slike na facebook umjesto da se, ako se našao na mjestu događaja, uključio u spašavanje što se spasiti da. Morbidno prijatelju moj, morbidno! Još da je bilo uslikati i staviti na fejs neko napola izgoreno ljudsko tijelo i eto ti heroja fejsa! Pa tu sliku prodati u "24 sata"...  Jaka stvar, on(a) ide stavljati slike požara na facebook... Neš' ti pameti! I korisnosti takvog postupka...

Damire (9A3IV), ja bih rekao da se ovdje radi o velikim kompleksima malih naroda. Šta ti tamo neki Ameri znaju? Zamisli, molim te, lik u članku kojeg sam spomenuo preporuča u opremu staviti jedan malo robusniji straight key! Nigdje računala... Svašta... I oni neki Čileanci koji su se sa primitivnim uređajima pojavili na bandu za nekih petnaestak minuta nakon potresa i uspostavili mrežu... Ma daj, igraju se nekakvih igrica. Ne naši nego oni tamo, preko bare gdje svako toliko neki potres ili uragan napravi dar-mar. Naši to sve rade na znanstvenoj osnovi, uz najnovija dostignuća tehnike i tehnologije ::) Ne dao nam dragi Bog neke kataklizme... Ma kakve kataklizme, malo jačeg potresa ili neke veće poplave...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A8DU

90% ih pobjegne glavom bez obzira,lako je pričati dok nedoživiš ugrozu,dok prvi put nevidiš raskomadana ljudska tjela,na moju žalost kao i mnogi preživio ugrozu,i to onu kada te netko ciljano želi uništiti....
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A5EX

9a6ndd "Mislim da je pristup internetu u katastrofama jako bitan. Sve je više raznoraznih uređaja koji se mogu umrežiti puten wifi i na taj način omogućiti komunikaciju i ljudima koji nisu radioamateri. Nije bit da u katastrofi mogu komunicirati samo radioamateri, već je bit kako što većem broju ljudi omogućiti komunikaciju u što kraćem vremenu ..."

Da , ali na onoj drugoj strani, gdje je situacija normalna gdje nije područje katastrofe. Na području koja je zahvaćena potresom neće raditi raditi niti WIFI mreža, internet........ Koliko bi nam ljudi trebalo, vremena i opreme da postavimo WIFI mrežu na takvom području? a gdje nam je priključak za internet?......
Nastojimo napraviti radio mrežu koja će raditi "bajpas" iz ugroženog područja prema sustavima koji nisu ugroženi da bi se mogla prenijeti informacija- poruka.

Usput, HRSVKS će izlagati na ZRF-u imati će posebni šator. Biti će predstavljeno ono što smo do sad napravili i na ćemu ćemo raditi u bliskoj budućnosti.
Što bi ste vi voljeli - htjeli - željeli tamo vidjeti. Predložite, nemem pri sebi čarobni štapić ali......

73 de 9a5ex

9A6NDD

Za sve postoji rješenje, tako i za priključak na net u slučaju katastrofe, ali ne bi sada o tome razglabao ovdje jer nema smisla. Probati ću eksperimentirati s tehnikom, pa kada bude i ako bude kakvih rezultata to ću objaviti.
Što se tiće postavljanja oprema, za to ne treba puno ljudi, timovi po 2 bi bili dosta. Ali i to ću isprobati kada dođe vrijeme za to  (kada se provjeri tehnika, ne u slučaju potresa  ;) ).

Odustajem od bilo kakve diskusije na forumu jer nema smisla, vidimo se na Jarunu pa tamo popričamo o svemu. Ja sam za sve opcije glede radio mreže pri kriznim uvjetima i pri tome ostajem... od 3,5 Mhz do 5,7 Ghz ;-) i glasom i digi, a može i CW za one koji ne vole drugačije ... ;D

73

9A3TY

Rekoh sebi da se više neću javljati na ovu temu ali izgleda da me lako povući za jezik (ili iznervirati)

Citat: 9A5EX  u 31. Kolovoz 2011, 08:19:49
Da , ali na onoj drugoj strani, gdje je situacija normalna gdje nije područje katastrofe. Na području koja je zahvaćena potresom neće raditi raditi niti WIFI mreža, internet........ Koliko bi nam ljudi trebalo, vremena i opreme da postavimo WIFI mrežu na takvom području? a gdje nam je priključak za internet?......
Nastojimo napraviti radio mrežu koja će raditi "bajpas" iz ugroženog područja prema sustavima koji nisu ugroženi da bi se mogla prenijeti informacija- poruka.

S obzirom da nigdje nema javno objevljenog plana rada niti zacrtanih ciljeva (osim onih kako zadovoljiti stavke iz ugovora) nije ni čudno da ljudi s razlogom postavljaju pitanja i predlažu rješenja koja nemaju nikakve veze sa Hermanovim tajnim planom već sa konkretnim mogućim scenarijima katastrofe. Hermanova mreža služi samo za jednu svrhu - komunikacija između DUZSovih ureda i ne služi apsolutno nikome drugome - to mora biti jasno svakom amateru. Zaboravite da ćete se moći javljati u tu mrežu i nešto postići.

Apsolutno se slažem da bi trebalo iskoristiti WiFi mreže i internet (tehnologiju). Koliko ljudi bi se možda spasilo iz ruševina kad bi imali signal - gsm ili wifi - nije bitno ako imaju kako i kome dojaviti gdje se nalaze i kakva pomoć im treba. Koliko bi ih se moglo pronaći pod ruševinama zahvaljujući telefonu koji još uvijek emitira pa se može i locirati (naravno bilo bi vjerojatno i uzaludnog truda ali ....) Pogledajte primjer Italije. Brzo postavljeni mobilni gsm odašiljači spasili su mnoge i pomogli u bržoj organizaciji pomoći.

Suradnjom sa wifi udrugama bilo bi i ljudi i opreme. Čak i bez njih dalo bi se napraviti dosta. Pa već jedan visoko postavljeni AP (npr. na balonu) može pokriti ogromno područje. A veza prema internetu može ići i preko kratkovalnog uređaja ili ovih D-star novotarija, zar ne?! Satelitski internet da i ne spominjem. Dovoljan je jedan link s ugroženog područja. Ne moraju ga imati svi - zato je tu mreža / sustav. Da se omogući automatska dns redirekcija na sustav i tamo transparentni proxy mail svi bi mogli poslati mail sa svog mobilnog uređaja bez obzira koje providere inače koriste. Svima bi se mogla otvoriti web stranica sustava s obavijestima i naputcima što napraviti, kako kontaktirati nadležne službe, ...

Ima toliko mogućnosti i toliko ideja ali kad netko misli da se stvari mogu napraviti samo na jedan način (i to njegov) onda imamo jednoumlje koje nikada do sada nije donijelo nikakve pozitivne rezultate za široke narodne mase. I zato ljudi , zaboravite na HRSVKS, otvorite posebni topic npr "HRSVKS-NG" i dajte mašti na volju, informirajte se na netu kako su to drugi napravili, napravite sami svoja najbolja lokalna rješenja i pobrinite se sami za sebe, svoju obitelj, prijatelje susjede, ...  jer vam ovi drugi, očigledno, neće pomoći.

73 de Ivo, 9A3TY

9A3WP

Citat: 9A6NDD  u 31. Kolovoz 2011, 09:19:55

Odustajem od bilo kakve diskusije na forumu jer nema smisla, vidimo se na Jarunu pa tamo popričamo o svemu. Ja sam za sve opcije glede radio mreže pri kriznim uvjetima i pri tome ostajem... od 3,5 Mhz do 5,7 Ghz ;-) i glasom i digi, a može i CW za one koji ne vole drugačije ... ;D

73

ne znam kad ćeš biti na Jarunu, volio bih biti prisutan kad navratiš "popričati"
osobno biti ću tamo na štandu HRSVKS i u petak i u subotu 8-20
dežurati ćemo tamo i FM glasovno analogno na S20 (145.500)
mislim da će ekipa ZRF biti na SU23/U286 (433.575)
ja ću osobno biti najvjerojatnije na RU700 (438.750/431.150)

73, Goran @9A3WP

P.S.
poziv za "popričati" naravno vrijedi za sve "putnike namjernike"  :) odnosno za sve zainteresirane
osobni kontakt je ipak "topliji" i konkretniji od virtualnog!

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A6NDD

Dogovoreno, vidimo se tamo. Subotu sam sigurno, ali pokušati ću navratiti i petak.
;)

73

9A5EX

ZRF

Danas smo na sastanku ZARS-a , ZRF-a i HRSVKS definirali kako postaviti prikaz događanja u šatoru HRSVKS. Šator je veličine 70 m2. Jednu dulju stranu će koristiti HRSVKS. Biti če četiri radna mjesta; strategijske i taktičke veze te digitalne veze.
Biti će prikazano u "živo":
STRATEGIJSKE VEZE:
- KV govorne veze
-KV, PACTOR PTC2/3 - slanje e-maila, WL2K, AirMail
- MARS ALE , CEN, Croatian emergency net, regionalna razina- povezivanje regija i
   povezivanje drugih država u regiji- međunarodna suradnja u kriznim situacijama.
TAKTIČKE VEZE:
- Glasovne veze, S20/SU20
- Modem PSK RFSM 2400, DATA prijenos
DIGITALNE VEZE:
- APRS, PAKET, D-STAR,
- PAKET PROGRAMA WL2K
- MAIL SERVER..........

9A5EX

ZRF
Ukoliko netko ima radioamaterski uređaj ili opremu, a smatra se da je prikladana za rad u
kriznim situacijama, isti može izložiti na štandu HRSVKS. Uz uređaj treba napisati kratak opis
što to je i čemu služi. Isto može biti i komunikacijski program ali za to će trebati osigurati i računalo.
Na štandu će biti dva projektora gdje će se "vrtjeti" aktualne teme.

9A3WP

Citat: 9A5EX  u 02. Rujan 2011, 07:58:25
ZRF
...komunikacijski program ali za to će trebati osigurati i računalo.
Na štandu će biti dva projektora gdje će se "vrtjeti" aktualne teme.

...ako netko ima 2 ili više komada 2,5inch PATA HDD na raspolaganju
onda ja imam raspoloživo 2 kom. Intel P4, 512MB RAM notebook-a

73 Goran, 9A3WP
><<<
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5EX

Ekipa HRSVKS koja će biti službeno na ZRF 2011 na Jarunu:

> 9A3CKF - Filip
> 9A3DGZ - Gianluca
> 9A3WP - Goran
> 9A6AIB - Robert
> 9A7KTF- Serđo
> 9A6AXV- Štef
> 9A7GAE - Tihomir
> 9A3JBZ - Ivica
> 9A5EX - Herman

9A5EX

Pozdrav!
Na ovom linku http://www.hrsvks.com/ možete pogledati što je radio HRSVKS  na ZRF-u.

73 de 9a5ex

9A5EX

I Državna uprava za zaštiu i spašavanje je isto objavila na svojoj službenoj stranici http://www.duzs.hr/news.aspx?newsID=16269&pageID=203