• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2 el quad 20/15/10 m

Autor 9A6C, 21. Srpanj 2009, 19:06:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6C

Ima li netko tko je u posljednje vrijeme (od 1945 pa dalje...) podigao 2 el quad za 20-15-10m, bez warcova, ali s fiksnim razmakom između križeva? . Znam za članak u RADIOAMATERU 5/1975 od Boška Đurice, imam i petobander iz furde koji je u RADIO HRS objavio YU1QT, a sjećam se i članka 9A2TK u istom časopisu malog formata - jež kvad.

Bitno mi je da se koristi izolirana bakrena žica, napajanje 50 oma itd, može i link na neki solidan izvor informacija.

Unaprijed hvala.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2TK

Ovako na brzinu mi se čini da je razmak križeva 2,6m za ostalo ne znam, ako nađem, šaljem ti.
9A2TK, Tom
Najte kaj zameriti !!!

9A5MT

Bok GG
javi mi se na mail ili na mob.
73, GL
Marin  9A5MT

9A5BB

Bok,

Radio sam s takvim kvadom, razmak je bio 1.85m to je sigurno, no nikako naći ponovo taj link, ali sjećam se da je to bila kao "najbolja" izmjera za 3 band, kod mene je to bilo više privremeno i ne tako precizno no uz swr 1:1.1.....uglavnom radi se naravno o kompromisu, ali rezultat je bio da radi od prve...ako se ne varam razmak najviše odgovara za 20m, da su štapovi izdržali buru bio bi tu...ali...uglavnom pf 1.5mm2...na bumu bez "ježa" u kvadratnom obliku i svega 4m od zemlje....svaki band svoj kabel..kod mene rg 213...sri... imao sam cijeli nacrt ali na starom računalu....

Pozdrav...Marko 9A5BB

9A4OE

2el kvad RA4-75
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6C

TU zbog svih koji ovo prate, imam taj članak, ali moram reći dan nam u klubu taj kvad nikad nije baš radio kako treba, osobito na 21 MHz.

TU TU TU

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2D

Ne bih se štel mešat, ali multiband QUAD je (tada) bilo jako teško poštimati, ako nisi znao što radiš Danas postoji dostupan instrumentarij.  A drugo, GG, u kome klubu je to bilo, ako nije tajna?

73 de 9a2d

9A6C

YU2CBM.

Kvad bio na 50 m agl i vjerojatno samo zato radio koliko-toliko dobro na 20 i 10m. Normalno da nismo imali pojam da izolirana žica mora biti kraća od gole s kojom računaju Amerikanci. A 50-omski kabel smo samo sanjali itd.

Imaš nešto konkretno?

TU GG

9A3VV

Našao sam danas papire od onoga kvada pa ti ih sutra šaljem, možda u njima nađeš odgovor.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6C

9A2D

Nemam ništa konkretno, svima koji rade QUAD predlažem puno strpljenja i rada oko uštimavanja, uzvratiti će vam. Ta antena je oduvijek bila kraljica antena. Oko kraljice se treba i truditi.

73 de 9a2d

9A3VV

Citat: 9a6c  u 28. Srpanj 2009, 18:42:07
:D
Ono poslano jutros, a sada sam se sjetio i pronašao knjižicu "All about cubical quad antennas" od W6SAI. Bombona! Da šaljem? ;) Ili da je fotokopiram pa pošaljem? Samo reci!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6C

TU OM.

ne treba slati W6SAI, to znam napamet - još 1983 sam je preveo, ali nije nikad objavljena, jer izdavač nije smatrao za potrebno tražiti autorska prava iz USA  ;D

TNX

GG

9A3VV

OK, tim bolje, imaš mail.
73 Damir 9A3VV

9A6C

Hvala svima koji su se javili, a osobito nepotpisanom vlasniku kvada iz Varaždina čiju sam razglednicu dobio poštom, hi (MARS - sasvim poseban užitak!)

Sad ostaje najlakši dio posla.

CU GG