• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

2 el quad 20/15/10 m

Autor 9A6C, 21. Srpanj 2009, 19:06:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4MF

Pozdrav svima
Nisam se želio prije javljati jer nisam mogao naći, a sada sam našao: imam kompletan nacrt od YU3CM sa detaljnim opisom i shemama te proračun za svaki opseg.  Pa ako te zanima, može se fotokopirati osim nacrta cijele antene jer je format A1. To nemam gdje fotokopirati.
Lijepi pozdrav iz Lipika

73 de Miro  ;)

9A6C

Miro hvala, 9a4oe je dao prilog tog članka u pdf-u ovdje na forumu, a poštom sam dobio željene podatke.

Hvala svima koji se javili.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2KI

Kasnim ( kao i obićno ; pa me ne sekira previše ) najmanje 5g...
Dakle tražio sam nekakve podatke za 2el jež quad za 20/15/10 m opsege i osim u Rothamelu vidim imamo
več zapoćetu temu i na forumu o antenama...
Ovo iz Radio amatera je prepisano iz Rothamela...malo dodano ....
Ali ipak više podataka na jednom mjestu...
Pokušat ću napraviti taj jež.
Pa ču javiti što sam izmjerio i kako se ponaša...
Naravno da je ideja bila ispitati ga u CQWW SSB ovaj weekend ali po obićaju kasnim ( objektivne okolnosti , pa se i ne sekiram...
73de9a2ki&co sa obronaka Dilj-gore, nekada je tu bilo i more Panonsko
Ekipi 2el jež quad
9a2ki

9A5WW

Pozdrav

Napravi petobander iz furde, opisan u časopisu HRS. Dosad sam ih napravio nekoliko komada i svi rade perfektno.Nema podešavanja , samo se striktno drži dimenzija, naročito prilagodnih dionica i  uživaj. Ne brini za SWR , najbitniji je odnos naprijed-natrag i sa boka.Antena kod mene radi godinama super i trpi jake vjetrove. Ako imaš pitanja javi se na: sinek9a5ww@gmail.com

73 de 9A5WW

9A2QP

evo tu ima podaci od TRIVAL-a
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A2KI

Hvala Siniši 9A5WW, i 9A2QP...
Napravio sam neku međuverziju križa i pozabadao lijeskove štapove 5m dužine da dobijem dojam veličine...
Vidim da ću morati dodati i jednu vertikalu da malo povežem konce...
Nadam se da ću sutra imati i cca 100m žice da mogu dalje
Slika u prilogu...
9a2ki

9A2KI

2el po ježu za 14MHz ubaćeni...
nažalost mislio sam dodati i 3.element koji je napravljen ali je to gotovo nemoguće u ovakvu konstrukciju.
Zašto 3.el?
Zato što je na ovaj način razmak između radijartora i rafkektora puno veči od optimalnog, a taman bi dodatkom direktora bilo sve ok.
Ipak za to bi trebalo još nosača , kojih i ovako ima puno...
Također druge dvije antene za 21 i 28 nisu ubačene iz tehničkih razloga, žurio sam da bar ovo napravim prije najavljene kiše...
@A sada je drugi problem , naoko mala antena zauzela je pola dvorišta , a teško je pomična....
I da stvar bude još zanimljivija : puno oblaka pa nema ekološke struje da se stvar ispita ...
9a2ki

9A9C

pozdrav....imao sam quad ...a sada imam yagi....quad je velik i zimi problematičan...sad imam yagi....nebi je mjenjao s nijednom drugom antenom...9a2ki nabavi si ob11-3 ili napravi i riješio si problem za sva vremena....73...9a9c

9A2KI

4X/R1CC
14MHz
599plus 10dB sa jež quadom na pola metra od zemlje
599                    sa Slope Dipol-om na 17m

quad je trenutno nepokretan jer zapinje na sve strane u dvorištu ( naravnoučenje : montirajte ga na liviadi )
ali je otprilike okrenut ka 4X što pokazuje i instrument uređaja....
9a2ki

9A1X

svaka cast na trudu. probaj malo slusati DX stanice sa slabijim signalima. digni to malo vise pa vidi kakav je odnos F/B i S/B. vjerojatno si isao na neki kompromis izmedju pojacanja antene i odnosa F/B.

9A2KI

Srečko , 9A1X
hvala na javljanju
nisam ništa posebno filozofirao, moj udio u več znanom je križ koji drži štapove....
to sam napravio da probam pojednostavniti i smanjiti težinu a i izbjeći stezanje jer tu sam vidio da ima problema...
moji štapovi su od lijeske , koje u mom okruženju ima u izobilju ( živim pored jezera koje se zove Lijeskove vode .....
nisu stezani u nosaćima već samo umetnuti , a sila koja drži i zateže štapove ( elementi i zatege ) neda im da ispadnu već ih gura prema sredini...

sad je problem što je antena ( konstrukcija ) puno veča nego što sam zamišljao i puno teža...
naravno da je dalje na redu podizanje na veču visinu ...
čim to uspijem javit ću rezultate...
ima i još problem što je razmak među elementima cca 5,5 m , što je previše...
kad sam to skužio napravio sam i direktor ali je njega nemoguće postaviti u ovu konstrukciju...napravit ću još edan križ za  još 4 štapa da to postane 3 el quad ( malo će tada dobiti par centimetara buma pa jež može proći....ali to je kad ovoga podignem i dodam 21 i 28 MHz elemente
73 jež quad ekipi
9a2ki

9A2KI

9a2ki

9A2KI

Kad radim preko Opere nekad ne prođe slika
Evo je nadam se
9a2ki

9A5WW

Pozdrav.

Zanimljiva konstrukcija.
Imao sam i jež quad ali nikad nisam bio zadovoljan sa odnosom F/B.Zato sam napravio boom quad od mog prijatelja YU1QT, koja je vrlo jednostavna.
Kod ježa je jako bitan kut između nosača štapova.
Probaj napraviti boom Quad iz HRS-a, nećeš se razočarati.

73 de 9A5WW

9A2KI

kao što sam već rekao .....
razmak među elementima u ovakvoj konstrukciji pod kutem  na križu datom u člancima je prevelik....
moguče je u tu konstrukciju   ubaciti još čitav jedan element za 14MHz ( nisam išao dalje u ostale bandove...21&28...

dakle ili raditi 3el ili smanjiti dati kut na nosaču....
9a2ki