• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

J pole antena

Autor 9A3BCZ, 26. Svibanj 2009, 11:40:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3BCZ

Poštovanje svima.

Zanima me koliki je dobitak (ako postoji) J pole antene za 144-146 MHz?
Kakva su Vaša iskustva s istom.

73 de 9a3bcz
73 de 9A3BCZ, Zlatko

9A9L

Antena je odlicna za sredstva koja ulozis. Lako se napravi i dobre rezultate postizes....evo i jedan link za mjere. Isplati se raditi narocito za 28 kad krene...

http://www.hamuniverse.com/jpole.html

Sretno u izradi
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2FW

Dobit u odnosu na dipol ne postoji, dakle 0dBd! J-pole je zapravo poluvalni dipol napajan s kraja.

73, Nikola, 9a2fw

9A6C

Možda je jednostavnije napraviti običan poluvalni dipol i onda ga napajati na dnu preko PI filtera, kao što je uradio dk7zb na 6m vertikalnom dipolu?

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3LI

Svi tvrde da dobit postoji i to oko 3dB(d-valjda) ..
Citat:A Jpole on the other hand is a 3/4~labda radiator and has a comparable gain of 3dBd.
Uglavnom za 2m je OK.
Kako Leon kaže za 28 je dobra ideja jer ne mora biti postavljena visoko a praktično
možeš postaviti na bilokakvu cijev dovoljne dužine samo dodaš "kraći" dio
na određenu udaljenost od vrha, hi.
Mi imamo jednu na 9A0XKZ , postavljena prije 10g. i zaboravnjena.
Napravljena od inox cijevi i alu. šipke.

Za sve ostalo pitaš Guglo !   ;)
npr:
http://www.packetradio.com/jpoles4ever.htm

Darko

9A9L

Ja se sjecam te antene za 28 koju je Kefa postavio u studentskom domu na krov paviljona.....(ajme koliko je to godina proslo....) i radilo se sve i svasta na 28 MHz. Brzo slozena, jednostavna i netreba se muciti sa P-filterom. A cini mi se da ima i neko usmjerenje jer se mjenja signal kod okretanja rotatora....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2FW

Ne slažem se da je J pole 3/4-lamda radijator.Gain koji se očituje je posljedica većega zračenja ka horizontu,
dakle prividni gain.
  GG: može prilagođenje sa Pi filterom, ali se tada gubi ono"J" iz naslova (HI!)
  Leone: nema usmjerenosti, ali ako ste rotiranjem osjetili promjenu onda je antena bila sigutno dobro spregnuta     
  sa    stupom HI!

73 svima, Nikola.

9A2D

Citat: 9A9L  u 26. Svibanj 2009, 12:34:48
Ja se sjecam te antene za 28 koju je Kefa postavio u studentskom domu na krov paviljona.....(ajme koliko je to godina proslo....) i radilo se sve i svasta na 28 MHz. Brzo slozena, jednostavna i netreba se muciti sa P-filterom. A cini mi se da ima i neko usmjerenje jer se mjenja signal kod okretanja rotatora....

To si ti Leone tako brzo okretao glavu za onim studenticama da ti se učinilo da je antena na rotatoru.

Ja sam prošle godine dečkima iz aero kluba postavio takvu antenu na aerodromu i mogućnost veze sa avionom se poboljšala za oko 50 % u odnosu na četvrtvalnu vertikalku.

73 de 9a2d

9A3LI

Citat: 9a2fw  u 26. Svibanj 2009, 12:45:52
  Ne slažem se da je J pole 3/4-lamda radijator.Gain koji se očituje je posljedica većega zračenja ka horizontu,
dakle prividni gain.

Da, onda svaka antena ima prividan gain jer sužuje kut zračenja u nekoj ravni.
Ti zapravo misliš na "'half folded dipole" koji nema dobiti u odnosu na dipol a izgleda ovako:

J-antenna ima uži kut zračenja prema "horizontu" od tuda i taj "gain" u odnosu na dipol
tj. pola zatvorenog dipola kao na slici gore.
(ako je isto okrenemo u vertikalu, naravno)
Naziv "J-pole" su ameri izvukli iz ko zna čega, naš stari domači naziv je ostao "Jotka"
A taj "pole" valjda nema nikakve veza sa dipolom.  :)

Darko

9A6NDD

Ja sam radio ovakvu Jpole antenu: http://sm6eat.dyndns.org/antennas.php

Slike moje izvedbe na: http://9a6ndd.blog.hr/2009/04/index.html

Piše kod autora 6 dB dobiti.

9A9L

Citat: 9A6NDD  u 26. Svibanj 2009, 13:36:47
Ja sam radio ovakvu Jpole antenu: http://sm6eat.dyndns.org/antennas.php

Slike moje izvedbe na: http://9a6ndd.blog.hr/2009/04/index.html

Piše kod autora 6 dB dobiti.

Samo ne pise u odnusu na sto......za takvu antenu kruznog zracenja jos bi se moglo popusiti 3 db ali 6 to su samo pusti snovi....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A9L

Bilo bi lijepo kad bi se decibeli samo tako nabijali.....
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2FW

Pozdrav Darko! Nisam mislio na "half folded dipole". Znam da je "Jotica" 3/4 lamda ukupno.Htio sam reći da onaj 1/4
lamda (donji) dio ne pridonosi zračenju, a da se prividni gain odnosi na GP sa radijalima. Pitanje kuta glavnoga snopa!
(sporednih zapravo i nema).

73 de 9A2FW.

9A3HP

J antena

Ajd da probam pojasniti.

Antene koje moraju imati protuteg nisu ono što vidite u fizikalnom smislu. Sigurno.

Navodna 1/4 lambda na krovu automobila je u fizici 1/2 lambda dipol. Što to radi velika metalna površina to rade i famozni radijali. A to je odraz kao u zrcalu 1/4 lambda ili polovice dipola. Zato je impedanca niska , jer svaki dipol1/2 lambda u sredini napajan ima nisku impedancu.
J antena je kao što  već 9a2fw lijepo reče ali:

Citat:Dobit u odnosu na dipol ne postoji, dakle 0dBd! J-pole je zapravo poluvalni dipol napajan s kraja.

73, Nikola, 9a2fw

Možda samo ovo treba dodati, način napajanja dipola sa jednog kraja kod J antene upotrebom 1/4 lambda kratkospojenog odsječka je obični električarima poznat Autotransformator (nema veze sa automobilima)
Kratkospojeni paralelni ili koaksialni vod , svejedno, Ima impedancu od 0 oma na mjestu kratkog spoja do nekoliko tisuća oma na krajevima.(Teoretski bi bilo beskonačna impedancija, ali materijal nije beskonačno tanak već ima stvarne konačne dimenzije) Kratkospojeni otsječak ima sve moguće impedancije pa izaberemo točke gdj je impedancija jednaka našem napojnom vodu.

dBi: = Gain of antenna with respect to isotropic antenna given in dB = 10 log (power max / power isotropic)
dBd = Gain of antenna with respect to a dipole antenna given in dB = 10 log (power max/ power max of half-wave dipole antenna)

dBi = dBd + 2.15 dB

Trgovci vrlo često zamjenjuju mjesto decibelima da bolje prodaju svoj proizvod.
Amateri su skloni istom pumpanju decibela da se naprave važni(neznam drugi razlog)

P.S. Dipol 1/2 lambda moguće je napajati u bilo kojoj točci, u sredini, na kraju ili pak na 1/3 duljine pa imamo trgovačko ime FD4B umjesto 1/2 lambda dipol.
P.S.S. Joticu možemo napajati i bez 1/4 lambda odsječka ali nam treba 1 zavojnica i 1 kondenzator  u paralelnom spoju(zapamtite  Z je jako visok) Takvu jednu za 2 metra opseg imam , ali nisam je jos slikao da posaljem kolegi Alanu VK2ZAY,  živo ga zanima proizvod za yugo miliciju i vojsku. Njegova verzija je poprilično orgromna.
Jotica na rotatoru i dobit ???  
znači samo jedno. Onaj tko je radio negdje je fulao(najveća greška je prilagođenje. simetrično - nesimetrično. U točkama napajanja Jotica je simetrična a koaksialni kabel nesimetričan.) No hard feeling.

9A6NDD

Ne znam koliko je stavrno pojačanje jotice koju sam napravio, ali znam da sam u zadnjem kontestu radio FM QRB JN85UK<>KN04UC ( to bi trebalo biti preko 300 km.pisao sam papir log pa sam samo na brzinu pogledao što kaže komp).

Sutra "ribički štap" nosim na brdo (ak ne bude kiše) pa da vidim kako će se ponašati na 740 m visine (ujedno i proba za neku malu kontest UKV lokaciju).

73 i čujemo se sutra ! ;)