• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Šta se gradi?

Autor 9A6C, 06. Travanj 2009, 14:08:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Prije nekih mjesec dana 9A3BCL nam je skrenu pažnju na zanimljiv
SDR kit, G40. Pogledao ja, naručio (plaćanje PayPal) i za samo 8 (osam)
dana iz VK stigao kit. Priznajem, nisam još počeo sastavljati (dolazi ljeto
i ne znam kad ću), ali prvi dojmovi su jako pozitivni. Tiskana pločica je
kvalitetna, sve komponente na broju. Na web stranici, pored opširnih
uputa, prava slikovnica kako to sastaviti http://www.genesisradio.com.au/G40/1assemblyG40.html

Glavni konstruktor je YU1LM http://yu1lm.qrpradio.com/ a kit distribuira Nick VK1AA.
Sa Nickom možete komunicirati i na hrvatskom.

Cijena kita, plaćanje preko PayPal, sa poštarinom je nešto više od 900 HRK.
Prijatelj Zvonko kaže da je to preskupo (za njega koji doma ima ''tonu'' komponenti''  ;)),
ali za nas koji većinu nemamo, mislim da je odličan i cijenom vrlo prihvatljiv uvod u SDR.
Ne reklamiram, ali mislim da je vrlo zanimljivo pogledati.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2D

Martine, bez uvrede, da li ti to imaš nekakvu "špagu"? Ja sam nekoliko puta od naše administracije pri uvozu platio tako gadne novce da sam se ohladio od bilo čega. Evo prijedlog, opiši nam (ratni) put, npr. jedne elektronke, ali nemoj pisati kako si istu platio, nego kako i kada i u kojem stanju si je dobio. Hvala.

73 de 9a2d

9A6C

Evo, proradio 2 el moxon za 21 MHz... Radio i jučer, ali mi je koaksijalac između swr i uređaja bio u ananasu.

Radi ko bombonić, dijagram i swr kao i kod 20 m verzije opisane u RADIO HRS prije par godina. U odnosu na žicu veeelika razlika...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6C

Idemo dalje...

Pravi se 6 el YU7EF antena za subotnji contest... Boom i pločice za elemente gotovi, još dvadesetak rupa i rupica pa može i montaža na rotator.

Moxon ide u pričuvu...

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A6NDD

Evo gotov "monstrum" za 432 mhz  ;D ! Biti će isproban u nedelju u kontestu s 730 m asl . Čuvajte sluh kad vas upucam s 20 w i s ovih 11 bakrenih elemenata.  8)

9A2SB

Od 09 sati nadalje potraži 9A1CAW-RK Čepin JN95GM,oko 432200 ssb ili CW...Gl pa se čujemo.

9A6C

Gotova kombinacija 2x19 el oblong za 432 MHz by YU1QT... Danas testiranje na bunker lokaciji nr Split. Još dva su na stand-by ;)

Nadamo se da će vrijeme dozvoliti pa bi trebali biti qrv oko 15.00 UTC.

ASL 500 ma sl, QRO 100W + TS811.

Zovemo na 432.200 MHz.

GG

9A6C

Alo, ima li koga?

Oblongs su već prošlost...

U međuvremenu se složilo 6 e lza 6m, pretpojačalo za 432 MHz i elementi za 4x10 yagi za bunkeraše.

Je, vruće je, ali svejedno - šta se gradi?

GG

9A4QV

Zalemio LNA sa ATF54143 ili kako već za kolegu sa SMD 0402 na evaluation board od proizvođača koji kaže da ima flat gain od tamo nekih kratkovalnih frekvencija pa do 500 MHz.

Sve ok, samo u kitu falio jedan smd 10nf i bila viška dva tranzistora za aktivni bias umjesto jednog duplog..

Inače po papirima to nije bezuslovno stabilan pojačivač, stoga koriste onu povratnu vezu koja mora biti obavezno 0402 smd.

P.S.
Neke firme protiv osciliranja natrpaju spužve , Avago nabije povratnu vezu...
Ako me Goran čuje, gotov sam  ;D ;D ;D

Nego GG jesi li to pitao mene ili "akademika" što se gradi

bouaaaaahahahaha

9A3VV

Tražim aluminijski lim d=5 ili više mm, oznake 6061-T6, za izradu hex beama. Ima li netko saznanja o trgovini u RH u kojoj bi se to dalo kupiti? Kod nas nađem samo silumin ali to nije to. Ili da idem sa prokromom?
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6C

Ne vjerujem da će se to naći kod nas...

Čemu to služi?

GG

9A1UN

I 6063 je sasvim OK!
Tebi je najblize i po naboljoj cijeni u Izoli

9A6C

Damir će znati bolje ,ali ako je lim samo kao središnji nosač štapova, inzistiranje na specificiranoj leguri može biti pretjerano. Mislim da bi se i silumin na tom mjestu dobro snašao.

GG

9A9L

Koliko se meni cini za taj sredisnji dio nije upitan materijal. Jedan sam radio sa aluminijumom a jedan sa celicnim limom i oba su bila potpuno ok.... Cak je lakse napraviti od celicnog jrs se moze variti.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

Našao sam u QST 3/2009 opis hex beama G3TXO modificiranog od K4KIO i za temeljnu se ploču traži taj aluminij. Koliko sam razumio namjera je autora da temeljna ploča bude što lakša ali i dostatno jaka da se ne savija pod opterećenjem. E, ali, moji su fiberglas štapovi od pokojnog kvada deblji od opisanih pa će trebati i veća sila za nategnuti ih u traženi položaj, a onda će i opterećenje ploče biti osjetno veće nego u oriđiđi konstrukciji. Koliko se ja razumijem u silumin mislim da on ne bi bio dobar jer ako se u njemu slučajno nađe neka skrivena pukotina on će po njoj pri malo većem opterećenju (a ovdje zna zapuhati bura) garant ciknuti, a onda ide sve ispočetka... Mogao bih koristiti prokrom samo je on zaje... za bušenje, rezanje, varenje... Običan čelični lim bi, bojim se, brzo korodirao, pa bi ga trebalo svako toliko strugati, zaštićivati, piturati..., a ja bih antenu htio staviti gore i zaboraviti je ;). Uostalom, meni je šest banki i ne priliči mi više glumiti vjevericu...

Ima neka trgovina u USA, imaju odgovarajuće ploče, jedna košta US$ 25, ali jednu se ploču ne isplati naručivati jer su troškovi transporta vjerojatno još toliki. Ima ih na drugom mjestu izrezanih na mjeru baš za tu antenu i izbušenih, za samo 100 zelembaća :o. Pa na to dodaj troškove transporta, pa carinski pregled, pa carinu, pa PDV...

Hvala 1UN, skoknut ću do Izole pa ću vidjeti što oni nude... Gdje je točno ta trgovina?

Ako bih naručio od K4KIO beam u kitu trebalo bi mi, do carine, 800 zelenih... I još bi me GG oprao što kupujem gotovu antenu :-[
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!