• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka za 40 m

Autor 9A7YY, 31. Ožujak 2009, 11:09:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A7YY

Izradio bih vertikalku za 40m.
Molio bih vas da vaša iskustva te savjete oko izrade iznesete ovdje na forumu jer vjerujem da će ta tema interesirati još nekog.
Unaprijed hvala.

9A4ZZ

Branko ,ako imaš mjesta napravi si vertikalku za 7mhz koju bih nazvao "3x10m."

1-vertikalni dio antene visok 10m. stoji na izolatoru .usidrena u jednom nivou na dvije trećine visine    na tri strane 120*

2-antenski protuteg 10 radijala ,Cu licna 1,5mm2 u PVC izolaciji.,ili sl.dužina radijala 10m.

3-Napaja se u podnožju ,preko coax baluna 1:1 ,tj namotano 10 zavoja coaxa na PVC cijev  d=110mm.vrući kraj koaksa ide na antenu oplet na ant ptrotuteg.

Toliko za sada ,sam smisli kako ćeš naparaviti vertikalni dio antene ,Al cijevi ili ožičeni fiberglas štap i sl.
Dobre DX  veze.73 de 9a4zz,Mladen

9A2JK

Ja sam sa vertikalni dio koristio fiberglas štap i uz njega bakrenu žicu 2 kvadrata.
Kao ''sajle'' za sidrenje koristio sam plastičnu špagu koja se kod nas kupuje na kile,
u željezariji pod nazivom ''Konopac za rublje'' ili tako nekako. Vrlo jeftino. Kod mene
je bez problema izdržala nekoliko ljeta (+35 pa čak i više) i nekoliko zima sa debelim
minusima i snijegom. U zemlju sam ukopao komad drvene grede, 60 cm iznad zemlje.
Na gredu idu dvije vodoinstalaterske šelne (one sa gumom) koje drže štap na dnu.
I što više radijala to bolje. Sve u svemu, radi izvanredno.
Radijale sam ukopao nekoliko cm u zemlju samo radi košnje trave, inaće možeš
ih postaviti i po zemlji tj. kamenjaru.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6C

Sve zavisi od namjene i smještaja. Kod 9A5K je vertikalka BEZ radijala pomela par beamova i kvadova u prošlom 9A CW contestu. Na Vidovoj Gori odlično je radila vertikalka od ribarskog štapa s jednim radijalom dva metra iznad zemlje (L antena iz članka u časopisu).

Ako je na većoj visini iznad mora s čistim horizontom, bit će ludnica za DX rad, posebno ako bude imala paran i simetrično postavkljen broj radijala iznad zemlje. Ona L s jednim radijalom odlično radi i za EU pa kako rekoh, sve zavisi od namjene.

Ako svih 10 m i nije zgodno dignuti, može i INV L, na dobroj poziciji i to će ubijati sasvim solidno.

U svakom slučaju - odlično rješenje, a ima za kupiti i cijevi koje fino ulaze jedna udrugu 30/25/20/16/12 mm - tu smo!

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A7YY

Hvala svima na odgovoru.

Imam nekoliko "višelema".
Vjerujem da ću to najbolje riješiti eksperimentiranjem, ali vaši savjeti će mi skratiti lutanje.

Višeleme su:
1. izolirana ili gola žica za radijale
2. da li je bitna razlika između Cu i Al radijala
2. radijali iznad tla, na tlu ili zakopani
3. 1/8 ili 1/4 lambda radijali
4. koji je optimalni broj radijala 4,8,16 ili 32 a da dbi bude prihvatljiv

Ajmo meštri.

9A6C

Ispast će d asu se moderatori dogovorili :D

Malo ON4UN pameti...

Svejedno je kakva je žica za radijale, Al i li Cu, što ih je više može bit tanja. Kad su radijali na zemlji gubi se rezonantni efekt, a iskustvo i računice govore da razmak krajeva mora biti oko 3% lambda. Ili - stavi koliko može stat - uvijek što više to bolje, ali postoje i optimumi vezani uz kvalitet zemljišta. Obzirom da VF ne prodire duboko u zemlju, ne vidi se neka razlika ako ih se ukopa, ali si komotniji, jer ovako ti treba gumno od 20 m za vertiklku na 40m. A i ovce se zapletu ;D

Sve preko 30 je odlično, 60 možda optimalno, ali malo too much za te potrebe... Uz more su dosta i dva da se dobije rezonancija, more odradi sve ostalo.

Evo u prilogu rada od K3LC (al Christman, ex KB8I) koji nešto o tome priča. Pametan momak, puo pametniji od mene.

Neću gatat, ali mislim da bi se uskoro na temu radijala moglo nešto pročitat i od naše rvacke ruke :-X

GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3TA

Prvo direktni odgovori:
1.Svejedno - izolirana je bolje zaštićena, tj. trajnija
2.Svejedno- Cu je u teoriji bolji, ali žica s motalica je u pravilu gratis
2a.Svejedno- školski je 45 stupnjeva
3.1/4*1.05
4.Više je bolje, 4 je dovoljno.

Imao 87-91.g. i sada od 07. na dalje GP antenu cijev fi 50 dužine 5 m i paralelno na distanci od oko 20 cm žice za višlje bandove. Po 4 radijala 1/4 po bandu, trenutno ukupno 24 kom pod cca 45 stupanja.

Čak je nisam ni štimao, negdje dosta fula centar banda.

Rijetko se dogodi da čujem stanicu i da je sa 100W ne dozovem na prvi poziv i u contestu. Linear gotovo ne koristim.
Malo me patio D4C nekidan u WPX, ali sam ga dozvao i poslije slušao 9A2GA koji nije uspio.
Slušao i 9A5K s 5L beam na 21, meni ni ne grebucka ono što Krešo odrađuje.

Nešto slično, samo ni nalik objavio je 4ZZ u časopisu nedavno. A davno ju je objavio i Rothamel.

Možeš probati i ovak: FD-3 antena, odnosno samo balun spojen na koaks, unutar baluna su pukle žice prema anteni - RADI.
Ima i pristojan SWR. Imam održanih veza na 7 MHz sa pola Europe samo na balun. I tek kad sam ga skinuo vidi čuda...

Boj ne bije svijetlo oružje, no boj bije srce u junaka...Čitaj OM power.

Pozz Dado
Prodajem ili mijenjam opremu...

S58Q

Vertikalka za 40M, provjereno radi super. Isto tako na 80M. Vidi sliku na QRZ COM S58Q

Pozdrav S58Q

9A6NDD

Imali kakva antena da stane na kuću jer vrta nemam da razvlačim sve te silne radijale ? Imam pecaroški štap od 6 m, pa da li se od toga da šta složiti za 20 m, a da radijali ne budu 10 m (mogao bi recimo max 5 m) ?

Znam da je veličina bitna, ali moram se utješiti i snaći s onim šta imam  ;D

9A2JK

Glede radijala i vertikalke na zemlji, probaj ovako razmišljati:

1.Da bi kroz antenu tekla struja tj. da bi antena zračila mora biti
zatvoren strujni krug (kak sem pameten, čudo jedno  ;D).

2.Strujni krug je zatvoren od izvora (TX) preko sredine koaksa, na
antensku žicu (vertikalka) pa preko zemlje i radijala na oklop koaksijalca
i natrag do izvora. Zemlju i radijale zamisli kao jedan isti dio.

3.Energija iz TX-a troši se na zračenje i toplinu. Jedan dio energije iz TX
troši se na otporu zračenja, a drugi dio se troši na otporu antene.
Otpor zračenja ne zavisi od materijala od kojega je napravljena antena i
radijali i za idealnu vertikalku iznosi oko 36 oma. Otpor antene se sastoji
od materijala od kojeg je napravljena vertikalka, zatim od radijala i otpora
zemlje. U ovoj kombinaciji zemlja ima daleko najveći otpor. Otpor zemlje
smanjujemo dodavanjem radijala. (Ako je vertikalka uz ili iznad mora, treba
manje radijala nego inaće).

4.U cijeloj ovoj prići, važna je efikasnost antene tj. nastojanje da se što
više energije troši na otporu zračenja (jer je to korisna energija), a što
manje na materijalu antene (ta energija se pretvara u toplinu). U tome
nastojanju, najviše možeš učiniti smanjenjem otpora zemlje tj. dodavanjem
radijala.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Citat: 9A6NDD  u 01. Travanj 2009, 07:21:13
Imali kakva antena da stane na kuću jer vrta nemam da razvlačim sve te silne radijale ? Imam pecaroški štap od 6 m, pa da li se od toga da šta složiti za 20 m, a da radijali ne budu 10 m (mogao bi recimo max 5 m) ?

Znam da je veličina bitna, ali moram se utješiti i snaći s onim šta imam  ;D

Za 20 m, duljina svakog radijala je 5 m.
Radijali mogu biti položeni uz krov tj. biti koso.
Prema tome mogao bi vertikalku za 20 m staviti na krov.

73
Martin 9A2JK

VE3ZIK

Ako je 6m stap, onda neka zica ide od samog vrha a dno GP neka bude na 1m visine. sa te visine onda razvlaci radijale, bilo bi veoma pozeljno da radijali budu u zraku tj. da ne leze ko provu.
Luster klema, radijale u jednu rupu, vruci kraj u drugu, s druge strane koax, antena je gotova za pola sata. :)
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

će to radit na 40 m? Nemam antensku kutiju pa znači mora radit sama. Koliko dugi radijali ? Nije problem da radijali ne idu po krovu.
Jel bi se kratkoća štapa dala kompezirati kakvom zavojnicom na dnu?

VE3ZIK

To je 20m GP.

L/4 za 40m je 10m.
Ono sto mozda mozes probati je pruziti zicu 6m uz stap i 4m na stranu, sto ravniji kut to bolje.
Radijali, L/4 su 10m. :)

Prijedlog: mozes li nesto naci od 4m da ide na to stap...
Cijev, drvo....

A, zavojnica na vrhu... tesko, tanak je stap na vrhu, a geometrija je geometrija, 10m zice ne mozes porediti sa 6 + zavojnica.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

Možda taj štap onda ostane za GP za 15 m. Imam CB antenu od nekih 6-7 metara pa bi to mogao naglaviti na još nečega 4 metra i onda bi to moglo biti to, a dalo bi se razvući i neka 3-4 radijala od 10 m. Jel moraju radijali biti simetrični (tj. pod nekim određenim kutevima) ili kak ispadnu?
Mislo sam tu antenu ostaviti za 10 m ali nikako te pjege da se pojave