• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka za 40 m

Autor 9A7YY, 31. Ožujak 2009, 11:09:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

VE3ZIK

a znas kako, najvaznije ti je da imas 2 u simetriji (pod 180 stupnjeva), to mi je potanko objasnjavao DL2KQ(EU1TT), tvorac MMANA programa za anten. sto su radijali cise simetricni, bolje je.
Da znas, na jedan stap slobodno mozes staviti 2 banda, ja sam u bilicama na jedan stap stavljao 40 i 30m, jedan s jedne strane, drugi s druge strane stapa. Nije problem, radi, ne smeta jedna drugoj.
ili, ako imas 3 radijala, neka budu u kutu od po 120 sttupnjeva.
Mada, mislim da se ne lazemo, radice ono i sa cik cak radijalima, samo nemoj da budu previse cikcak hihihihi
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6NDD

Ma dosta mi je jedan band za sada kada mogu koristiti samo 40 i 80 m (P razred, a čekam novi zakon, barem da je ušlo u zakon 20 m,a ne 10  ::) ) . Možda se upustim u izradu GP za 40 m od te CB antene. Koliko je teoretski bolja GP antena od dipola za 40 m (osim naravno smjera zračenja). Trenutno imam modificirani dipol preama 4ZZ s koaksijalnim kabelom i radi ok. Samo mi stoji rastegnut istok - zapad pa zrači malo u krivom smjeru. Prvotni plan je bio podići ga u In V ali malo mi uzak plac (moram još nekako probati razmjeriti ali sumnjam).

9A6XX

ja preferiram Inv V ispred vertikalke na bandovima iznad 7 MHz, a sa jednim 6m štapom na krovu možeš efikasno rješit npr. i 7 i 14 MHz na istom napajanju.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A6NDD  u 01. Travanj 2009, 10:56:02
Koliko je teoretski bolja GP antena od dipola za 40 m (osim naravno smjera zračenja). Trenutno imam modificirani dipol preama 4ZZ s koaksijalnim kabelom i radi ok. Samo mi stoji rastegnut istok - zapad pa zrači malo u krivom smjeru. Prvotni plan je bio podići ga u In V ali malo mi uzak plac (moram još nekako probati razmjeriti ali sumnjam).

U stvarnosti smjer zračenja dipola dolazi do praktičnog izražaja samo ako
je antena dovoljno visoko. Budući da nas trenutno više zanima napraviti
praktičnu antenu koja će što bolje raditi u tvojim uvjetima,
predlažem da prvo napraviš antenu, a onda možemo raspravljati. Za sada je
dovoljno reći da vertikalna antena ima niži kut zračenja od dipola,
i to je važnije za daleke veze.

Predlažem da pokušaš napraviti kao što je Zik opisao u prijašnjih par postova.

Citat: 9A6NDD  u 01. Travanj 2009, 10:22:25
Mislo sam tu antenu ostaviti za 10 m ali nikako te pjege da se pojave

Do pojave pjega ćeš se načekati, pa predlažem da ostaneš na 40 m.
To je odličan band i mogu se raditi lijepi DX-evi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6C

Citat: VE3ZIK  u 01. Travanj 2009, 10:25:56
a znas kako, najvaznije ti je da imas 2 u simetriji (pod 180 stupnjeva), to mi je potanko objasnjavao DL2KQ(EU1TT), tvorac MMANA programa

Čini mi se da je torac MMANA programa Makoto Mori, JE3HHT, a DL2KQ je samo priredio englesku verziju?

S.E.O.

NHF

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

VE3ZIK

Opet NHF

nesto hocemo furati
ne hejtam fureste

hahahaha :-)

da GG mili, upravu si, izvinjavam se.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A9L

Ja vidio danas jednu pjegavu malu...I pozelio da je i sunce tak pjegavo.....hi.

Prijedlog kolegi 9A6NDD je da ipak stavi i nekakv dipol za 40. Kao operator pocetnik P klase trebas sto vise zemalja i dobrih veza. Sa vertikalkom ces se slabo naraditi pravih veza. Na ssb ces naletiti na ponekog DX-a i hrpu Rusa. Tebi treba puno veza iz europe i blize okolice a to sa vertikalkom zaboravi. Najteza stvar je sa vertikalkom odraditi nekoga na otoku ili neke talijane po njihovim castelima. To ti kazem iz osobnog iskustva jer imam vertikalku i ponekad placem od muke...hi.  Kad su DX-ovi u pitanju onda se bez problema guram sa snagatorima. Inv V je zakon pa nastoj napraviti nesto takvo. Mozes uz to i vertikalku pa si kompletan.
Puno uspjeha
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6C

Pa, obzirom na moderatorski status, ne bih volio da netko osjeti nasilje koje izbija iz svake moje rečenice pa zato i ovom prilikom...

NHF

:D :D

Možda bi priličnije bilo NKZ?

Najte kaj zameriti ;D
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A9L

Citat: 9a6c  u 01. Travanj 2009, 12:41:51
Pa, obzirom na moderatorski status, ne bih volio da netko osjeti nasilje koje izbija iz svake moje rečenice pa zato i ovom prilikom...

NHF

:D :D

Možda bi priličnije bilo NKZ?

Najte kaj zameriti ;D

I sada bi se mi trebali bojati zato sti ti pises.....svasta. Cak te se i ZIK ne boji al je pobjegao.

73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6NDD

Imam ja napravljene i postavljene dipole za 80 i 40 m. Rade oba o.k, samo moram uštelati swr na onom za 40 m da mi bude dobar u trenutno dozvoljenom području 7.040 - 7.060 jer je trenutno dobra od 7.090 pa nadalje.

Idu s oba dobro u predaji (IC706MkII) ali mi malo setup šteka na prijemu, ne čujem stanice koje mene čuju super (drugi u blizini ih čuju da me pozivaju ali ja samo u tragovima ili gotovo ništa). Tako da imam problema s daljim vezama zbog prijema, a ne predaje.
Još nisam ni jednom uspio čuti japonce na prijemu da ih mogu išta razumjeti (naravno ni na japanskom koji perfektno nerazumijem)

Za sada na 80 radio najdalje Togo u Africi (zaborafih prefix), a na 40 najdalje Grenland (isto me mozak ne služi najbolje kod prefixa).

9A3LI

Citat: 9A9L  u 01. Travanj 2009, 12:35:29
Prijedlog kolegi 9A6NDD je da ipak stavi i nekakv dipol za 40. Kao operator pocetnik P klase trebas sto vise zemalja i dobrih veza. Sa vertikalkom ces se slabo naraditi pravih veza. Na ssb ces naletiti na ponekog DX-a i hrpu Rusa. Tebi treba puno veza iz europe i blize okolice a to sa vertikalkom zaboravi. Najteza stvar je sa vertikalkom odraditi nekoga na otoku ili neke talijane po njihovim castelima. To ti kazem iz osobnog iskustva jer imam vertikalku i ponekad placem od muke...hi.  Kad su DX-ovi u pitanju onda se bez problema guram sa snagatorima. Inv V je zakon pa nastoj napraviti nesto takvo. Mozes uz to i vertikalku pa si kompletan.
Puno uspjeha

Potpuno se slazem sa Lafom, ops, pardon, Leonom !  ;)
Konacno jedan koristan post na forumu !
Inv. "V" kao odlican izbor ali ako imas mjesta tj. mogucnost onda nije lose razmisliti o horizontalnom delta
loop-u, odlicno za "lokalne" veze a jos da imas mogucnost ga "dizati i spustati" iz horizontale u "vertikalu"
i jos k tome sa vertikalnom polarizacijom tada imas sve, "H" za EU a "V" za DXanje .
Pod V mislim na  polarizaciju loop antene a ne samo na polozaj u prostoru.
V pol. delta loop ima skoro pa kruzno zracenje i bolje je rijesenje od vertikalke a jednostavnije za napraviti.
A ako imas jos vise prostora onda definitivno ovo:
http://web1.avanceit.com/F5VKM/Antenna%20Designs%20-%2040m%20Band.html
Relativno jednostavno i jeftino a predobro !
Naravno da tu mozes eksperimentirati, jeda el. u vert. pol kao zamjena za vertikalku, samo dva el. za
siri kut zracenja ili 3 i vise elemenata za malo uzi kut tj. precizniji smjer.

9A6NDD

Delta loop bi mogao staviti samo horizontalno u odnosu na zemlju. Na kojoj stranici staviti napajanje? Da li treba prilagodba i kako je izračunati (pravio sam neki delta loop za 6 m i radio je o.k, tj. swr je bio o.k jer sam tad vidio da ja ne smijem raditi na 6 m  :-\ )?
Koliko je bitna visina iznad zemlje (ja mogu npr. cca. 8-9 m)? Na što još obratiti pozornost ?

sorry na tumač pitanja ali možda nekome još pomogne  ;)

9A3LI

Nikad previše pitanja oko antena !!  :)

Visina, bitna je no tvojih 8-9m je sasvim OK.
Visi loop zraci vise prema horizontu dok recimo 0.12-0.15 lambda od zemlje
zraci prema gore, idealno za EU veze.

oblici delta loop:

Ono "okretanje" antene, zapravo sam mislio na slici krajnje desni oblik.
Postaviš je horizontalno za lokalne veze a kad "vrh" spustis dolje
(ili dignes gore) dobijes vertikalnu polarizaciju i kruzno zracenje.
Vjerojatno ce se i karakteristika antene (SWR) promjeniti no malo
eksperimentiranja ne skodi !  ;)

A vise o zicanim loop antenama mozes vidjeti na:
http://ham2.cc.fer.hr/9a3li/mirror/Cebik/Horizontal%20Wire%20Loops.htm

9A7YY

Došao sam u posjed bakrene žice promjera 2.5 mm. Ne pitajte odakle.
Može li to za radijale ili je bolja pletenica?

9A2JK

Citat: 9A7YY  u 01. Travanj 2009, 16:06:18
Došao sam u posjed bakrene žice promjera 2.5 mm. Ne pitajte odakle.
Može li to za radijale ili je bolja pletenica?

Predobro.
Debljina žice nije važna, važan je broj radijala.
Debljina je važna samo za trajnost radijala.
Svakako, koristi ono što imaš.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.