Obećao sam Leonu, 9A9L, da ću negdje oko Sv. Nikole dati analizu svojeg iskustva sa Logbook of The World. U LoTW sam poslao 27006 QSO-a, što je do danas rezultiralo sa 5120 potvrda. Naglašavam da su to samo veze pod 9A2JK (stare YU QSO-e još nisam prepisao sa papirnog loga).
Analiza potvrda SAMO preko LoTW:
(ne računam izbrisane entitete niti papirne QSL karte)
MIX - 278
CW - 255
RTTY - 155
SSB - 202
Po bandovima:
160 m - 70
80 m - 94
40 m - 134
30 m - 110
20 m - 224
17 m - 136
15 m - 215
12 m - 109
10 m - 168
Iz gornjeg se vidi da mi za 5BDXCC nedostaje samo 6 QSO-a na 80 m. Budući da sam u CQ WW CW ''turistički'' radio uglavnom na 80 i 40 m, očekujem da ću do Božića imati potvrđeno preko 100 entiteta i na 80 m. Pa sada, molim lijepo, računajte kolika je to financijska ušteda, makar karte na uvid slali samo Marku 9A8A.
to se mene osobno tiče, ja imam (zato što želim) i papirne QSL-ke. LoTW nije zamjena za papirne karte. LoTW je samo za osvajanje diploma (za sada još uvijek samo program DXCC i WAS). Diplome koštaju jednako, bez obzira da li slali QSL-ke ili preko LoTW.
Zato što mislim da je preko LoTW lakše, brže i puno jeftinije osvojiti DXCC, te zato što se pristup i korištenje LoTW čini malo komplicirano (posebno nama koji imamo pola stoljeća iza leđa), detaljno sam opisao pristup i korištenje na web stranici:
www.hamradio.hr/9a2jk U međuvremenu primijetio sam neke probleme koji otežavaju pristup i korištenje LoTW.
Najvažnije od svega je pristup. Nekima se to čini toliko komplicirano da odmah u početku odustaju. Uvjeravam vas da to nije baš tako komplicirano. Jednostavno prihvatite činjenicu da to tako mora biti i nemojte previše razmišljati zašto. Nakon nekog vremena korištenja, odgovor na zašto, doći će samo po sebi.
Precizno slijedite upute, svaka točka i zarez su stvarno važni. Razlikujte pristup od korištenja. Prvo riješite pristup u LoTW (traženje, dobivanje i instaliranje certifikata). Kad ste to riješili (imate pristup tj. možete se logirati preko interneta u LoTW) pređite na korištenje. Pazite na datume. Datumi se upisuju po ISO standardu: godina (4 znamenke), mjesece (2 znamenke) i dan (2 znamenke).
Nisam ekspert za LoTW, ali imam iskustva i rado ću svakome pomoći, bilo ovdje na forumu ili na osobni e-mail.
Neslužbeni (i nepotpun) popis korisnika LoTW možete vidjeti na linku:
http://www.hb9bza.net/lotw/index.html 73
Martin 9A2JK