• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

P-KV antena

Autor 9A3BCL, 28. Lipanj 2008, 02:17:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3BCL

Pozdravljeni!

Kako u naslovu pise,  zanimala bi me prakticna rjesenja postovanih radioamatera,
     za  jednu 80m/40m antenu, kojom bi jedan  iz P-razreda postao radioaktivan na KV!
     Naravno, 3el full size monobander na 50m stupu bi dobro dosao, ali mislim da bi
     moja XYL stavila veto na takvo nesto!
     Prema tome, jedna antena za oba banda, po mogucnosti princip uradi sam,
     iz dostupnih materijala! Moze i komercijalana antena, pristupacne cijene!
     Malo sam guglao, vecinom su to zicane antene (dipoli,inverted V/L, sloperi, itd)
     i vertikalke!
     Nesto mi je zapelo za oko(inverted V), ali prije nego sto padne odluka, volio bi
     cut koju pametnu od starijih radioamatera!

73 de 9a3bcl,Zvonimir

E70DX

Za pocetak mozes neki MULTIBAND dipol (dignuti ga 20-tak metara od zemlje) iako to bas i nije neko najbolje rijesenje...

73 de E70DX

9A5ANB

Bok Zvonimire,

Ako si na pocetku i nemas jos napravljenih veza na KV-u, onda tu netreba puno filozofirati i gubiti vrijeme na odabir antene. Napravi dipol ili invertedV za 40m i rastegni ga negdje (pa makar na 5m visine). I pocni raditi veze, a dok radis veze razmisljaj i kombiniraj kako da napravis ili nabavis bolju antenu i instaliras ju na sto optimalniju visinu. Dok smislis i napravis tu bolju, vec ces u logu imati 30tak ili vise DXCC-a.

Dimenzije za dipol ili Inverted V ces lako naci na netu i to se moze brzo i jeftino napraviti.
Ako spojis dipol za 40m paralelno sa dipolom za 80m i razmaknes im krajeve dobio si multiband dipol za 3.5 i 7 MHz.

Bolje je raditi veze sa losom antenom, nego uopce ne raditi :)

Srdacan pozdrav i puno veza,
Mic, 9a5anb

n1yu

9A3BCL: ali prije nego sto padne odluka, volio bi cut koju pametnu od starijih radioamatera!

Za pametan komentar moras nam reci kakve fizicke mogucnosti postavljanja antene imas?

80 m dipol ce zraciti pod DX kutovima ukoliko je visok najmanje 30 m, a sve ispod toga je za vertikalnu antenu koja je najsrecnija sa puno radijala.

I na kraju cu citirati cinicno iskustvo jednog starog Engleskog radioamatera:  Najbolja je nova antena jer se onda malo vise aktiviras i uradis veze koje bi i sa starom ali te mrzi!

9A4HP

evo jedna stranica na netu za  proracun dipol i inverted v antena ;)
    http://www.hamuniverse.com/dipivcal.html
pozdrav
9A4HP OGULIN

9A4RV

Citat: 9a5anb  u 28. Lipanj 2008, 03:21:58
Ako si na pocetku i nemas jos napravljenih veza na KV-u, onda tu netreba puno filozofirati i gubiti vrijeme na odabir antene. Napravi dipol ili invertedV za 40m i rastegni ga negdje (pa makar na 5m visine). I pocni raditi veze, a dok radis veze razmisljaj i kombiniraj kako da napravis ili nabavis bolju antenu i instaliras ju na sto optimalniju visinu. Dok smislis i napravis tu bolju, vec ces u logu imati 30tak ili vise DXCC-a.

Ma, nije ti mogao bolje napisati.

Ja sam 'na brzinu' napravio dipol za 20 m, vezao ga za krov zgrade (9 m visine), drugi kraj za susjedovu maslinu (4,5-5 metara, zavisno koliko jak vjetar puše) i to je bilo u funkciji dosta godina.
Dipol za 80 m je vezan na bor, na 11 m visine a dipol za 40 ima drugu točku vezivanja za smokvu.

Dakle, ne čekaj.
I budi dobar sa susjedima.

73, Romildo

p.s.
Imam ja i tribander za 20, 15, 10 m, ali to je kasnije došlo.
:)

VE3ZIK

Cesto i losa antena odradi dobar DX, vazan je trenutak, biti u pravom trenutku na pravoj FREQ i zrno srece :-)
Ne znam koliko imas mjesta za antene. Polutalasni dipol za 40m je dugacak oko 20m, za 80m duplo vise.
S obzirom da je sada ljeto, preporucio bih ti da se vise pozabavis sa 40m opsegom. 80m je ipak bolji za jesensko / zimske dane.
Znaci, 2 x 10m zice, parce koaksa do uredjaja, RG58 vise nego dovoljan, i eto ti antene. Ako pravis inverted V obrati paznju da ce ta antena biti nesto kraca nego polutalasni dipol.
Ako vec mozes da biras, tj. imas mjesta, pokusaj staviti dipol u pravcu istok/zapad.

Puno srece!
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

n1yu

DO7ZZ: Ako vec mozes da biras, tj. imas mjesta, pokusaj staviti dipol u pravcu istok/zapad.

Zibert, a to preporucujes da ne bi radio Slovence, Karibe i Aziju?  Ja bi se radje odrekao bliske Skandinavije i neaktivne Afrike pa postavio dipol u pravcu sever-jug.

VE3ZIK

ispravka, mislio sam u polozaj sjever/jug da dipol zraci istok i zapad.
Hvala MMM na uocenoj gresci, a Zlouvence ce ionako raditi sa krajem antene, HI. Problem bi mogao jedino biti na 160m zbog radijala...
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ