• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Šumnost vertikalne antene

Autor 9A5BDP, 20. Lipanj 2008, 19:16:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BDP

Postavio sam vertikalnu antenu, tj da budem malo točniji u opisu: zakrenuo sam normalan horiontalni dipol za 20m za 90 stupnjeva prema horizontali.
Primjetio sam da je šumnost vertikalne antene veća u odnosu na horizontalno postavljenu istu tu antenu.

Da li se to poklapa sa teorijskim i praktičnim iskustvima?

Doduše primjetio sam i to da su mi isplivali neki DX signali koje do sada sa horizontalno postavljenim dipolom nisam uspjevao niti čuti a ne odraditi...

9A3OS

Citat: 9A5BDP  u 20. Lipanj 2008, 19:16:40
Postavio sam vertikalnu antenu, tj da budem malo točniji u opisu: zakrenuo sam normalan horiontalni dipol za 20m za 90 stupnjeva prema horizontali.
Primjetio sam da je šumnost vertikalne antene veća u odnosu na horizontalno postavljenu istu tu antenu.

Da li se to poklapa sa teorijskim i praktičnim iskustvima?

Doduše primjetio sam i to da su mi isplivali neki DX signali koje do sada sa horizontalno postavljenim dipolom nisam uspjevao niti čuti a ne odraditi...

Super si se ti to dosjetio. Jel SWR ostao isti ?

73
Sam, 9a3os

n1yu

Ukoliko je 20m dipol bio postavljen sa 6m stupa ka zemlji, onda je teorija zracenja zadovoljena!

9A5BDP

Dok je dipol (zapravo ja imam tri dipola koji imaju zajedničku točku napajanja), ležao koso u odnosu na zemlju, uvjetno horizontalno na visini od nekih 2m onda je SWR bio odličan 1:1,2 na 20m opsegu, 1:2 na 15m opsegu i 1:1,25 na 10m opsegu. Iskusniji amateri iz mog kluba (9a1crd) su mi pričali da bi se swr on 15m mogao poboljšati kada se antena digne u vis. Oni imaju iskustva sa Fritzelovim vertikalkama koje su se tako ponašale.
No međutim...
Antenu sam podigao i odmah izmjerio swr koji sa manjim odstupanjima (pikovi su od 1:1,5 do 1:3) na kompletnom KV području...od nekih 12Mhz pa sve do 32Mhz (koliko mi može 'dobaciti' antenski analizator iznosi usrednjeno 1:2.

Dimenzije P/F vodiča od 2,5mm2 su jako 'čudne'. Pokušao sam dokučiti zašto su takve i jedino mi pada na pamet faktor skraćenja i efekt blizine triband žica.
Dimenzije su 20m: 465mm
                     15m: 328mm
                     10m: 233mm
Dimenzije sam pokupio od nekog rusa koji je razradio GP antenu sa ovakvim duljinama vodiča , samo što je on imao kao protuuteg tri grupe radijala a ja imam drugi pol dipola.

n1yu

Horizontalni poluvalni dipol mora biti na visini od najmanje 40% valovne duzine da bi zracio pod niskim kutovima!  To nema nikakve veze sa SWR.

Dipol za 20m opseg na visini od 2m znacajno pospesuje rast trave ali ugrozava razmnozavanje glista!

9A5BDP

Ne znam kakva su iskustva drugih amatera ali u slučaju moje antene SWR se definitivno povećao sada kada je antena postavljena vertikalno u odnosu na početno stanje kada je antena bila bliže zemlji i postavljena horizontalno. Izmjerio sam swr antenskim analizatorom prilikom sastavljanja antene(horizontalni položaj) kao i pri vertikalnom položaju, tako da mogu egzaktno ustvrditi koliko i na kojim dijelovima pojedinih bandova se swr poboljšao/pokvario.
A sada jedan kuriozitet ona temu koliko je dipol na 2m iznad zemlje 'loša' antena...
Čim sam završio sa mjerenjem swr-a spojio sam takvu ležeću antenu na uređaj i baš da čujem ima li koga na zlatnom 20m bandu, kad ono na moje iznenađenje FR5AB radi na PSK-u i ja ga jednom pozovem sa 5W na izlazu (TVI mi ne dozvoljava više) i odgovor slijedi 599.

n1yu

Antena ukopana u zemlju ima jako mali ssum, a SWR ces vec nekako podestiti.

Moj omiljeni moto je:  Stupidity is cosmic force!

VE3ZIK

to sto si postavio nije nissta drugo nego 1/4 GP sa jednim radijalom. :)
U principu, pisao je to i GG (9A6C) ovdje na forumu, dobijas GP kojoj usmjeravas zracenje s tim jednim radijalom.
Pokusaj da stavis barem jos jedan radijal... Nadam se da si vruci kraj dipola podigao u vertikalu, HI.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6C

Ako bismo se zaustavili na pitanju iz prvog ipokretačkog posta, ond abi bilo pošteo reći: DA, to se iskustvo poklapa i s teorijskim i praktičnim saznanjima.

Obzirom da se svuda oko nas na razini horizonta, a posebno u sredinama gdje i 5W može pokrenuti TVI nalazi bez broj izvora šuma posve je logično da ih vertikalna antena ili vertikalni dipol svojom karakteristikom zračenja vrlo uspješno pokupi.

Jednako kao što dijagram zračenja takve antene pogoduje u većoj mjeri DX radu od horizontalnog dipola na relatuvno maloj visini iznad tla. Da li će vertikalna antena dati sve od sebe u DX radu ili će samo pomoći da se smanji nivo signala stanica iz okruženja, to je drugo pitanje i može se vezati uz nekoliko različitih stvari, poput kvalitete tla, broja radijala, visine iz nad tla i tome slično.

U restriktivnim okolnostima čovjek stavi onakvu antenu kakvu može staviti i u slobodno vrijeme razmišlja o poboljšanjima ili promjeni QTH... I još samo ovo - nijednu antenu ne treba prerano otpisati, jer svaka može doživjeti svojih pet minuta slave. Poput mog dipola za 20 m koji je bio vezan na 2 i 5 m iznad zemlje i u jedno nedjeljno jutro u logu se našlo troje momaka iz Nove Kaledonije.

A bio je postavljen u vrtu privatne kuće okružen sa svake strane s najmanje deset metara betona.

73 GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2QP

:D
Ej mladici kaj komplicirate stvar pa to je i dalje dipol antena ma kak ona bila montirana vertikalno ili horizontalno (ne znaci da DX3B stavis horizontalno da ce biti dipol sa svojim radialima jer su ti radiali drukcijih dimenzija nego sam zraceci dio)jel je na sredini antene napajanje i to je tako .SWR ti se promjenio jer si promjenio razmak antene od zemlje (pa sjetite se sto jednu antenu cini njena induktivnost i kapaciteti prema zemlji pa ako jedan od toga promjenis i si faktori koji utjecu na rezonanciju same antene pa tako i SWR se promijene.Nisi napisao dali je ta antena sad vertikalni dipol uz neki objekt ili uz stup i dali je taj stup metalni pa tako se i SWR normalno mijenja.I tako da znate ja sam dugo radio sa DX3B antenom (i bio prezadovoljan )ona mi je puno manje smetnji i sumova na prijemu kupila u odnosu na recimo FD4B.Sad koristim FD4B i zicanu piramidu za 80 i 40m te za gornje bandove TH6DXX (trenutno je skinuta zbog gradjevinskih radova HI hI) i na 6m HB9CW.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A5BDP

Antena je postavljena vertikalno (sa vrućim krajem dipola okrenutim ka stratosferi), napojna točka se nalazi na visini od šest metara iznad zemlje, zemlja je slavonska ravnica sa puno humusa - dobra vodljivost. Dipol (antena) je izmaknuta za nekih 40cm u odnosu na vertikalni uzemljeni željezni stup koji ju nosi. Hladni kraj antene nije uzemljen  (spojen) sa stupom koji nosi antenu.
Antena je u svim slučajevima mjerenja ( i horizontalno i vertikalno postavljena) bila učvršćena na noseći metalni stup tako da njegov utjecaj u ocjenjivanje bolji/lošiji swr prilikom mjenjanja nagiba možemo isključiti.
Pokušavam napraviti antenu koja će mi još neko vrijeme služiti a za koju nije potrebno postavljanje radijala (ne više od jednog) zbogporadi dobrosusjedskih odnosa.
Da li bi imalo smisla podići DX3B antenu sa samo dva radijala po bandu?

9A6C

DX3B će raditi sasvim dobro s dva radijala kao i s tri po opsegu. Probano na ravnom krovu moje kuće. S tim da rezonanciju antene možeš korigirati promjenom dužine radijala, a swr njihovim nagibom. Bitno je da su oba jednake dužine i ako želiš čisto vertikalnu komponentu zračenja, neka budu u liniji, kut 180 stupnjeva.

Iako je moj izbor samo jedan radijal, jer tako jednim hicem ubiješ dva zeca. Pogledaj članak u prošlom RADIO HRS-u u vezi antene za 40 m.

GG

Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti