• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ALE MIL-STD188-141A

Autor 9A5EX, 11. Travanj 2008, 08:36:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5EX

HI!
TRAŽI SE  8) netko tko može upogoniti navedeni sw na KV da testiramo ovaj
način rada. Program imam pa ga mogu poslati emajlom zainteresiranima.
Navedeno sam ga upogonio i to na ts530s, dakle može i na staroj kanti, ne mora biti uređaj kompatibilan sa ALE. Audio kartica , prosječna,  podržava ovaj način rada.
Možda netko već koristi ALE pa neka se javi ;D.

link        http://www.hflink.com/

73 de 9a5ex, Herman.

9A4QV

Herman pozdrav,

a ja sam mislio bas da probam RFSM8000, no ajde da probamo ALE,
ova sedmica je full booking ali tamo pocetkom iduce mozemo to probati, od zica ostavio sam samo dipol za 80m i to ce nam biti dovoljno.

javi se na mail adam9a4qv(na)yahoo.com i posalji mi ale da to roknem u notebook pa cemo probati ako ti odgovara.

Adam

9a6c

I ne zaboravite dva slova za 9A digitalije...

GG

9A5EX

Bok Adam!

Ma da rfsm8000 sam probao. Izgleda da ameri guraju ALE koji je zapravo
militari sw a ova inačica PCALE je prilagođena amaterima.
Zašto ne, izgleda da bi trebalo dobro raditi i ako nemam frekvency hopping. Program je ciljano namjenjen za mrežu za krizne situacije ( SVRKS, Em Com).
Bit će ti jasno kad vidiš sw.
Poslat cu ti program pa se cujemo kad najdeš vremena da probamo. Inace
sw mogu dobiti samo članovi HF Link grupe  gdje sam član. Na linku možeš naći sve upute u svezi programa.
73 de 9a5ex, Herman

9A5EX

Pozdrav!
Eto PRVA VEZA sa OE7FTJ koristeći ALE ostvarena prošli petak, u Hrvatskoj?
Pozivam opet zainteresirane da se pojave s tom vrstom rada, zasad rijetkom u Europi a prema preporukama u IARU koristilo bi se pri sljedećoj viježbi koja je 03.05.2008. za I. region.

Ovih dana od 17- 21h UTC radit cu ALE na 3,617kh USB
73 de 9a5ex, Herman

P.S Vidim da se 9a4db, Djani,pojavio na linku, zasad s komentarima ;D 

9A6AA

Pozdrav Hermane,

vaša prijepiska i Adamova promidžba u Kraljevici urodili su plodom. Program sam instalirao a javit ću se po povratku s puta (sredina svibnja), jer je postaja zapakirana  :(.

73

Emir, 9A6AA
"DX never sleeps..."

9A4DB

Dragi 5EX
Moji Codani imaju ugradjen ALE ali ja to nisam nikada pokrenuo...
pa je tvoj post dobar povod....hvala....odlicna ideja.

73

9A5EX

Citat: 9A4DB  u 15. Travanj 2008, 14:07:01
Dragi 5EX
Moji Codani imaju ugradjen ALE ali ja to nisam nikada pokrenuo...
pa je tvoj post dobar povod....hvala....odlicna ideja.

73

Bok Đani, ja mislo da sam te uspio nagovoriti ;D
A još i imaš stanicu za to :-[, ja to poganjam na ts530s, single frekvency, bez skakutanja , ali radi. Možda se predomisliš ::)
ajd 73 de 9a5ex! :)

9A4QV

ALE jucer instaliran, ako stignem javim se veceras na 80m

Adam, 9A4QV

9A3QN

Citat: 9A5EX  u 11. Travanj 2008, 08:36:41
HI!
TRAŽI SE  8) netko tko može upogoniti navedeni sw na KV da testiramo ovaj
način rada.

Može li kratko objašnjenje zašto bi nekome bio zanimljiv taj način rada? Tj. zašto bih ja npr. htio da se moj uređaj automatski odziva na poziv nekog američkog vojnog uređaja? Ima li tu neke koristi za radioamatere ili se radi o besplatnom pružanju propagacijskih informacija našim Saveznicima (nas i Amera 300 milijuna ;-) )?

73
Kristijan
9A3QN

9A4QV

Hermane pozdrav,

vidio sam te veceras kad si zvao Austrijanca, dekodira sve ok
pokusavao sam te dozvati prije toga nekoliko puta ali je ocigledno problem kod mene u modemu kod predajnog dijela, modulacija mi nije dobra, cim to rijesim ti se javim.

Adam

9A5EX

Može li kratko objašnjenje zašto bi nekome bio zanimljiv taj način rada? Tj. zašto bih ja npr. htio da se moj uređaj automatski odziva na poziv nekog američkog vojnog uređaja? Ima li tu neke koristi za radioamatere ili se radi o besplatnom pružanju propagacijskih informacija našim Saveznicima (nas i Amera 300 milijuna ;-) )?

73
Kristijan
9A3QN

Bok., Kristijan,

Zašto bi nekom radio- amateru bilo zanimljivo da komunicira s ISS stanicom? ALE sustav je zamišljen da radi kao link veza na na KV. Nudi pouzdanu vezu u bilo koje doba dana s određenom stanicom. Zašto se radi paket mreža i koga to zanima?
Za što ćeš to upotrebiti ovisi o tebi. Udruge, radioamaterske, koje se bave vezama
za krizne situacije ( ne političke) poplave potresi i dr.. IARU preferira ovaj način digitalnih komunikacija u tu svrhu. Region R2 i R3 pa sada i naš region R1 će to koristiti pri navedenoj vježbi. HRS je angažiran na "EmComm"vježbi regiona R1 unazad 3 kodine.
73 de 9a5ex, Herman.

9A3QN

Citat: 9A5EX  u 17. Travanj 2008, 08:27:36
Zašto bi nekom radio- amateru bilo zanimljivo da komunicira s ISS stanicom?

Oprosti, ali u slučaju ISSa se radi o potpuno drugoj temi. Nije valjda da u nedostatku boljih argumenata posežeš skretanju s teme?

ALE sustav je zamišljen da radi kao link veza na na KV. Nudi pouzdanu vezu u bilo koje doba dana s određenom stanicom. Zašto se radi paket mreža i koga to zanima?

Opet skretanje s teme koje ćemo, isto kao i prije, zanemariti.

Za što ćeš to upotrebiti ovisi o tebi. Udruge, radioamaterske, koje se bave vezama
za krizne situacije ( ne političke) poplave potresi i dr.. IARU preferira ovaj način digitalnih komunikacija u tu svrhu. Region R2 i R3 pa sada i naš region R1 će to koristiti pri navedenoj vježbi. HRS je angažiran na "EmComm"vježbi regiona R1 unazad 3 kodine.

Ono što meni tu smrdi je ta inherentna povezanost sa američkom vojskom. A da je to potpuno beskorisno za "krizne slučajeve" govori i činjenica da ti trenutno za korištenje toga treba PC. Sve si mogu zamisliti nekoga tko u slučaju poplave, potresa i sličnih nepogoda ima dovoljno vremena da se još bakće vukući PC sa sobom (a da ne pričamo i o napajanju, jedan običan PC "vuče" stotinjak W a baterije najboljih laptopa mogu izdržati do nekakvih 3 sata, luksuz ako ti je jedino napajanje baterijsko!). Koja je stvarna svrha ovakvih inicijativa vjerojatno najbolje znaju samo oni koji ih pokušavaju progurati.

No 100 ljudi 100 ćudi, svakom svoje veselje.... Hvala na odgovoru.

73
Kristijan
9A3QN

9A4QV

Kristijane,

Nisam ti htio jucer odgovoriti, jer bi mozda taj post izgledao ironican i bezobrazan, ali sada cu ti na pucki jednostavan nacin objasniti o cemu se radi.

Ako je nesto standardizirano i postoji vec rijesena infrastruktura u svim regionima i to se koristi u praksi, onda se tome moras prikloniti ili se ne moras prikloniti.

ALE se koristi jer su poznate prednosti ove digitalne vrste komunikacija nad ostalim modovima za slucajeve em-com veza. Naravno da je pactor 3 bolji, ali i kudikamo skuplji i nije dostupan svima.

I ALE i RFSM su kopije vojnih standarda i kao takvo se namecu kao za sada jedno od najboljih rijesenja. Americka vojska nema nista sa tim, ti si nesto zabucao ili kako kazes nesto smrdi (ali pitanje je gdje, u cijoj glavi).

Jednostavno, ako svi u Evropi voze na benzin i diesel, a ti bi bas vozio na alkohol. Ti vozi, nitko ti ne brani, ali nemoj se nadati da ces na postaji naci pumpu za alkohol ili gorive celije.

A sto se tice, napajanja, mislim da nikada nisi probao odrzati vezu i prenijeti veliku kolicinu informacija digitalnim putem. Zamisli da moras prenijeti ssb-om cijelu stranicu novina, i sada to probaj uciniti nekim digitalnim modom. Za koju vrstu ces potrositi manje elektricne energije?

Zis-ku u cemu je fora?

QV

9A6AA

Citat: 9a3qn  u 17. Travanj 2008, 11:23:18...

Ono što meni tu smrdi je ta inherentna povezanost sa američkom vojskom. A da je to potpuno beskorisno za "krizne slučajeve" govori i činjenica da ti trenutno za korištenje toga treba PC. Sve si mogu zamisliti nekoga tko u slučaju poplave, potresa i sličnih nepogoda ima dovoljno vremena da se još bakće vukući PC sa sobom (a da ne pričamo i o napajanju, jedan običan PC "vuče" stotinjak W a baterije najboljih laptopa mogu izdržati do nekakvih 3 sata, luksuz ako ti je jedino napajanje baterijsko!). Koja je stvarna svrha ovakvih inicijativa vjerojatno najbolje znaju samo oni koji ih pokušavaju progurati.

No 100 ljudi 100 ćudi, svakom svoje veselje.... Hvala na odgovoru.

73
Kristijan
9A3QN

Kristijane,
osvrnuti ću se samo na ovaj dio tvoga e-maila.
Tijekom rata u susjednoj državi, iako su granate padale po gradu, informacije smo razmjenjivali Pactorom. Sve što je tada bilo objavljeno na naslovnicama Slobodne Dalmacije, dolazilo je tim putom. Ne znam kako su napajali svoje PC-ije ili Notebooke, ali - išlo je izvrsno. I pored svih silnih ometanja od nekad zajedničke vojske. Treba napomenuti da smo kod Pactora imali ugašena računala (osim kada smo osobno komunicirali), a poruke su daljinskim naredbama spremane u modemov mailbox.
Ako je ALE kao Pactor (tada nije bio 3) podržavam to.

73

9A6AA
"DX never sleeps..."