• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

ALE MIL-STD188-141A

Autor 9A5EX, 11. Travanj 2008, 08:36:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Molio bih da mi netko objasni čemu može služiti ALE u radio-amaterizmu. To je protokol za automatsku uspostavu veze. Za uspostavu veze radi se, ako se dobro sjećam, "pool" u koji se upisuju pozivni znakovi postaja i frekvencije. S obzirom da radio-amateri rade u uskim područjima KV-a, a ne sa široko kao profesionalci ne vidim razloga da se upisuje nekoliko frekvencija u istom opsegu. Mreže u slučaju potrebe rade na jednoj frekvenciji na jednom opsegu. Isto tako unaprijed upisati pozivne znakove postaja koje se očekuju i zatim odbacivati sve ostale koje nisu upisane je glupost. U slučaju potrebe radio-amateri nikad neznaju koja postaja će im se javiti.
Nakon uspostave veze, što u ALE uređaji rade sami, prijenos informacija može ići kako se odabere. CW, SSB, paket ........ ALE nema veze sa izmjenom informacija između postaja.
Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4QV

Pozdrav,

Evo odgovor Damiru a i drugima koji su postali upite:
Jucer smo u vecernjim satima testirali ALE na 80m podrucju (9A6AIV i 9A4QV)
Radioamaterima ALE služi za Emcom, dakle SRVKS, komunikaciju u regionu I i sa ostalim regionima, kao standard u komunikacijama.

Damire kao sto si i naveo radio mreza se zasniva na minimalno jednoj i recimo rezervnoj frekvenciji po bandu. Ovisno o propagacijama i smetnjama koristiti ce se odredjeni band. ALE skanira sve te frekvencije (unaprijed određene) i automatski uspostavlja vezu ako je pozvana i razmjenjuje "traffic".

Naravno da je moguća i chat komunikacija, direktnim pristupom i pisanjem na tastaturi, sto smo i danas uvjezbali, sada slijedi ostalo.

Moguće je pozvati samo jednu postaju, sve postaje u mreži ili uputiti generalni CQ poziv svima, dakle isto kao u normalnom radio prometu. Dakle Damire pomocu ALE u biti prenosis informacije, a moze se koristiti i na nacin kako si i ti naveo, da ne cucis ispred stanice i vrtis frekvencije, nego podesis alarm, kad te netko nazove, on se oglasi i uspostavi kontakt, nakon handshake moze se raditi prema potrebi i na kraju diskonektirati.

Sve se odvija automatski i program radi zaista dobro, mogućnosti su velike, a do pravog izražaja dolazi ako imate uređaje nove generacije koji komuniciraju sa racunalom preko CAT porta. Na vama je samo da podesite pocetne parametre i uzivajte.

Adam, 9A4QV

n1yu

Adame, moj IC-735 iz 1984 godine je imao CAT/CI-V mogucnosti koje sam naravno koristio preko PC COM vrata.  Sound Blaster zvucne kartice su slicna novost.

Pogledao sam ALE aktivnost i video samo jednu OE i F postaju iz EU.  Glavni promotor je neki Amerikanac iz Hong Konga.  I mi NATO zaljubljenici :-)
Cini mi se premali broj ALE frekvencija za eventualno prakticno koriscenje za ispitivanje propagacija.  Sluzimo narodu sa mrezom za opasnost...

9A3QN

Citat: 9a4qv  u 17. Travanj 2008, 11:36:19
I ALE i RFSM su kopije vojnih standarda i kao takvo se namecu kao za sada jedno od najboljih rijesenja. Americka vojska nema nista sa tim, ti si nesto zabucao ili kako kazes nesto smrdi (ali pitanje je gdje, u cijoj glavi).

Bi li bio toliko ljubazan pa mi malo pojasnio gornje dvije rečenice. U jednoj kažeš izrijekom da se radi o kopiji vojnih standarda, a u drugoj da američka vojska nema ništa s tim. Čiji vojni standardi su onda to? Da ti pomognem, evo što stoji u specifikaciji protokola: http://hflink.com/standards/ALE_standard_188_141B.pdf.

Jednostavno, ako svi u Evropi voze na benzin i diesel, a ti bi bas vozio na alkohol. Ti vozi, nitko ti ne brani, ali nemoj se nadati da ces na postaji naci pumpu za alkohol ili gorive celije.

Točno, samo što mi se čini sa si u ovoj priči ipak ti onaj koji bi "vozio na gorive ćelije", zajedno sa ostalim ljubiteljima ALE-a (svih njih 10). ;-)

A sto se tice, napajanja, mislim da nikada nisi probao odrzati vezu i prenijeti veliku kolicinu informacija digitalnim putem. Zamisli da moras prenijeti ssb-om cijelu stranicu novina, i sada to probaj uciniti nekim digitalnim modom. Za koju vrstu ces potrositi manje elektricne energije?

Mislim da je ovo zaista zanimljiv fenomen, kad ljudi u nedostatku boljih argumenata povlače točne ali logički irelevantne činjenice. Gdje li sam se ja to točno bunio protiv digitalnih komunikacija kao takvih, bi li bio toliko ljubazan pa citirao na temelju čega si izvukao ovakav zaključak?

Da sam cinik primjetio bih kako se povijest ponavlja. Raznorazne vojne sile nekoć davno tjerale su ljude da uče CW kako bi imale spremne radio-operatere. Danas je CW malčice zastario (barem za te svrhe), pa eto zato Trojancima 21. stoljeća velikodušno novi poklon. No, kako nisam cinik, možda bolje da ne izrečem ovu misao. ;-)

No, da zaključimo, u pravu si kad kažeš da ovu tehnologiju možemo ali i ne moramo prihvatiti. Ja sam osobno odlučan u nakani da moji radioamaterski resursi ne koriste nikakvim NATOima. Šteta, sama specifikacija protokola inače izgleda dosta obećavajuće.

73
Kristijan
9A3QN

9A3QN

Citat: 9A6AA  u 17. Travanj 2008, 13:51:37
osvrnuti ću se samo na ovaj dio tvoga e-maila.
Tijekom rata u susjednoj državi, iako su granate padale po gradu, informacije smo razmjenjivali Pactorom. Sve što je tada bilo objavljeno na naslovnicama Slobodne Dalmacije, dolazilo je tim putom.

Emire,

Biznis "humanitarnih poruka" radije ne bih komentirao.

73
Kristijan
9A3QN

9A6AA

Slažem se u jednome, Kristijane:
u svakom žitu ima kukolja.

Ovo što si izvukao iz moga posta nisu bile humanitarne poruke, već novinarska izviješća. Naravno, odmah se tu i pojam "biznis" nameće sam po sebi. Da li je to bilo zbog biznisa ili zbog "borbe u eteru", uvijek se može provjeriti kod gosp. Hrnjice, novinara iz Bihaća, kao i kod odgovornih u njegovoj matičnoj kući, Slobodnoj Dalmaciji.
No, držimo se teme.

73

9A6AA
"DX never sleeps..."