Autor Tema: R7  (Posjeta: 7853 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A5ANB

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 164
  • 9a5anb WEB
R7
« u: 16. Srpanj 2004, 14:20:29 »
Za svaku je pohvalu repetitor R7 na Velebitu. Ali ima jedan problem sto skoro svatko iz Zagreba tko ima antenu kruznog zracenja okida istovremeno R7 na Psunju i Velebitu. A s obzirom da u rasteru 12,5 kHz ima dosta neiskoristenih kanala, zasto jedan od ta dva repetitora nije stavljen na neki alpha kanal ako drugdje nema mjesta.

Ovo netreba shavatiti kao primjedbu, nego kao uocavanje problema u svrhu poboljsanja kvalitete nase repetitorske mreze. Sa cijim su sirenjem u ovoj godini svi vrlo zadovoljni.

Sve pohvale R ekipi :)

73,
Mic, 9a5anb

Offline 9A6NSE

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 73
R7
« Odgovori #1 u: 16. Srpanj 2004, 20:20:27 »
U Puli je signal r7 repetitora vrlo kvalitetan i dovoljno je dva wata snage da se ga okine! Ja ga s tokcem bez ikakvih problema okinem! Za okinit r4 koji se nalazi na Učki,potrebno je iz Pule poslati minimum 10 wati s dobrom antenom. Koliko sam upoznat,prije par dana je postavljen popravljen repetitor,ali je ocito da je antena glavan krivac za "gluh" repetitor! Nekad se iz Pule moglo iz bilo koje rupe s tokcem okinuti Učku,pa se nadam da ce se to opet moci!

Offline 9A6A

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
Repetitori
« Odgovori #2 u: 20. Srpanj 2004, 08:05:19 »
Moram se uključiti u raspravu. Možda su širenjem repetitorske mreže svi zadovoljni ali ja nisam. U zadnjih 8 godina pogašeno je desetak hrvatskih repetitora. U to vrijeme nije kupljen niti jedan novi repetitor. Valjda nije bilo novaca za janjetinu i za repetitore. Za to su vrijeme u T9, u I, u Yu i u S5 postavljeni novi repetitori pa sada više nema slobodnih kanala za nas. Zbog toga se moramo snalaziti i ubacivati tamo gdje još ima mjesta. Osim toga repetitori su prvenstveno namijenjeni radu u mobilu, pa  ne treba očekivati da kad se radi sa stacionarnim stanicama i antenama kružnog zračenja neće biti problema sa ulaženjem u dva do tri repetitora.  
1. Repetitor i duplekser za R4 na Učki su novi. Nije problem antena nego vrlo jake smetnje koje su točno u kanalu i ne mogu se eliminirati. Jedino rješenje je da pogasimmo difuzne odašiljače npr. Radio labin, Radio Rijeku i ostale, pa će onda R4 raditi kao prije kad ih nije bilo ili da se maknemo sa tog objekta. Milsim da ćemo se ipak trebati maknuti.
2. 70cm na Učki radi odlično.
3. R7 koji je stavljen na Psunj je jedino rješenje jer su svi ostali kanali popunjeni. U zadnjih 8 godina pušteno je u pogon desetak repetitora u T9 pa sada mi više nemamo drugog izbora. Glavni magistralni repetitori bi trebali biti na punim kanalima. Osim toga na međukanalu također nema mjesta jer su svi puni kanali vrlo jaki u Slavoniji. kada se radi iz Zagreba treba bar malo usmjeriti antenu pa će se sve riješiti i neće biti upadanja na Velebiti i Psunj.
4. Repetitor na Ćelavcu je u polju vrlo jakih smetni i njega ćemo morati odmaknuti od glavnog objekta.
5. Na R6 na Sljemenu se očito netko osvećuje za čišćenje repetitora, jer svakih par dana uključi automat koj okida repetitor sakih par sekundi. Signal je iz Zagreba i sami bi ga trebali locirati.
6. Na Biokovu trebamo zamijeniti repetitor ali za sada nemamo ispravan repetitor za to.
7. Za Ličku Plješivicu je pripremljen repetiror R4 i on će ići na objekt kada ekipa bude imala vremena to napraviti.
8. Repetitror R7 na Velebitu odlično pokriva kompletnu novu auto cestu Zagreb Split, a na Velebit bi trebao ponovo doći 70cm repetitor.
Molim vas da sve primjedbe na rad repetitora ovdje napišete da nam bude lakše raditi i pretiti što se događa i kakve su potreba.

9a6a

Offline 9A3XZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 300
  • http://lea.hamradio.si/~s51kq
re:9a6a
« Odgovori #3 u: 20. Srpanj 2004, 09:59:39 »
sto se tice repetitora r4 na ucki.....ako je zaista smetnja samo na tom "kanalu" odnosno frekvenciji razmislite da npr.to bude r7a ili slicno !!!
Mladen

Offline 9A2SB

 • Senior Member
 • ****
 • Postova: 189
R7
« Odgovori #4 u: 21. Srpanj 2004, 10:27:03 »
Pozdrav svima! Evo mi u Slavoniji se gledamo i tražimo taj R7,koji radi sa Psunja,ali mi ga ne nađemo.Uistinu ima R7,ali radi već 15-ak godina iz Mađarske sa Mečeka JN96CC ponad Pečuha i kucka HG3RVA JN96CC.
Na Psunju je bio R8 koji je ugašen višom Eu silom,a donedavno je radio R3x,ali i to se neda ćuti već duže vrijeme.........Ovo nije ništa zlobno već samo da se nebude u trilemama......gl de 9A2SB Zlatko,Čepin

Offline 9A3XZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 300
  • http://lea.hamradio.si/~s51kq
re:9a2sb
« Odgovori #5 u: 21. Srpanj 2004, 12:32:16 »
hahahahhahaa......ova ti je jaka zlatko!!!!!

p.s.pa tek si se vratio sa g.o.,sta ce bit kasnije:)))))))
Mladen

Offline 9A3JH

 • Newbie
 • *
 • Postova: 31
ima dana...
« Odgovori #6 u: 21. Srpanj 2004, 23:12:18 »
9A6A hvala na informacijama ali nas u Istri zanimaju rijesenja...
Volio bi znati koja to difuzna stanica upada u R4 i kolika je snaga smetnji.
Nemoguce je da Radio Labin upada u R4 jer nema odasiljaca na Ucki a Radio Rijeka je sa Ucke radila i prije 20 godina na istoj frekvenciji...
Puno je ovdje pisano o R4 ali rijeseno jos nije nista pa me (nas) zanima kada ce konacno biti rijeseno pitanje magistralnog repetitora i digipitera na Ucki?
73!
9a3jh

Offline 9A3XZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 300
  • http://lea.hamradio.si/~s51kq
re:9a3jh
« Odgovori #7 u: 22. Srpanj 2004, 07:20:30 »
andrea,u sam izvor smetnje ne bi ulazio jer nisam bio gore(iako sa mog profesionalnog aspekta pretpostavljam)no medjutim jucer smo bili u kontaktu na uhf repetitoru(ucka)koji by the way radi odlicno sa petrom pa smo tako pricali i nagadjalo se o 2-3 alternativne lokacije za rpt pa cemo nesto probati poduzeti po tom pitanju,znam da nisi vjerovatno zadovoljan sa odgovorom no eto makar smo malo popricali,,,,lipo te pozdravljam !
Mladen

Offline 9A3XZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 300
  • http://lea.hamradio.si/~s51kq
r4
« Odgovori #8 u: 22. Srpanj 2004, 09:54:51 »
inace ,kako bi dobro dosao jedan po mogucnosti
kristalni filter(145.100)  izmedju duplexera i ulaza prijemnika nemate pojma naravno u sponzorstvu hrs-a :lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Mladen

Offline 9A6A

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
R4 na Učki
« Odgovori #9 u: 22. Srpanj 2004, 11:59:06 »
Citat članka Nikole Kolundžića iz novog broja časopisa:

PRODUKTI TREĆEGA REDA
Najlakše nastaju, a najteže se otklanjaju. Nastaju kao produkti dviju frekvencija 2a-b odnosno 2b-a ili kao produkti tri frekvencije a+b-c, gdje a,b ili c može biti bilo koja od razmatranih izvornih frekvencija.
Problemi nastaju stoga što izvorne frekvencije imaju laki pristup nelinearnim sklopovima uređaja koji je ometan. Ulazna selektivnost obično nije dostatna, a produkti trećega reda padaju u propusni pojas (kanal) prijemnika.
Radioamater koji istodobno prima jake signale na kanalima K20 i K21, neće moći, bez smetnji, koristiti kanale K22 ili K19 na kojima će se pojaviti produkt trećega reda budući je:

2 • 145500-145525 =145475   (K19)
2 • 145525 -145500 = 145550 (K22)

(Kanali su poredani u nizu od 1 …… N sa međusobnim razmakom od 25 KHz).
Niti jedan normalni filtar neće u ovome slučaju pomoći, pa treba odabrati čisti kanal ili počekati da jedan od uzročnika smetnje prestane sa odašiljačem ili promjeni frekvenciju.
Kod repetitora, budući da ne mijenjaju frekvenciju, situacija je nepovoljnija. Moguće je povećati ulaznu selektivnost prijemnika ugradnjom oštroga monolitarskog filtra ispred antenskog ulaza. Tipične karakteristike takvoga filtra jesu:

-   širina u propustu 14 do 19 KHz
-   prigušenje u propustu 6 do 7 dB
-   prigušenje susjednih kanala (25 KHz) veće od 20dB
-   prigušenje na ± 75 KHz, 60 dB ili veće

Obično prigušenje u propustu od 6 dB nije potrebito nadoknađivati, budući manjom širinom pojasa pada razina šuma za približno istu mjeru, te se ukupna osjetljivost prijemnika praktički ne mijenja.
Ovakvi filteri su nažalost skupi, ali su u nekim slučajevima jedino rješenje. Takav bi filtar mogao poslužiti u slijedećem primjeru:
Intermodulacijski produkti tipa  a+b-c=d su također trećega reda. Neka su frekvencije:

a = 104,7 MHz   b = 145,7 MHz    c = 105,3 MHz

Frekvencije a i c su radiodifuznih odašiljača, a frekvencija b odašiljačka radioamaterskoga repetitora kojemu je prijamna frekvencija za 0,6 MHZ niža. Nastaje intermodulacijski produkt:
104,7 + 145,7 – 1005,3 = 145,1 MHz, a to je prijemna frekvencija repetitora (!!!).
Dok repetitor miruje, nema problema, unatoč tomu što su signali a i c stalno prisutni na ulazu repetitora. Dovoljno je da netko aktivira repetitor, koji će odašiljati na frekvenciji b, i koja će uz već prisutne a i c, stvoriti produkt stalno istovjetan ulaznoj frekvenciji repetitora, i on će ostati  stalno aktivan. Kako signali a i c potječu od radiodifuztnih postaja koje neprekidno odašilju, repetitor se više neće prebacivati na prijem, dokle god signali uzročnici postoje. Eventualno se to može dogoditi u intervalima velike trenutne devijacije jednoga od FM odašiljača kada mu se snaga većim dijelom rasprši u bočne pojase, a amplituda na frekvencijama a odnosno c za trenutak padne ispod kritične razine.
Za bilo koji slučaj kada su frekvencije dvaju jakih signala razmaknute za 0,6 MHz (tzv. repetitorski odnosno dupleksni razmak u valnom području 2m), postojat će smetnja na ulaznoj frekvenciji repetitora, dočim se odašiljač repetitora aktivira, bez obzira na izolaciju dupleksera od npr. 100 dB. Prijemnik repetitora ipak osjeća prisutnost signala vlastitog odašiljača. Na primjer ako je odašiljač snage 25 W (44dBm) a prigušenje dupleksera odnosno izolacija RX-TX 100 dB onda se na ulazu RX-a javlja signal od 35 mV ukoliko je impedancija antenskog ulaza RX-a 50 Ohma na frekvenciji TX-a. RX obično ima nižu impedanciju na TX frekvenciji pa će gušenje TX frekvencije biti veće za barem 40 dB što još uvijek ne mora biti dovoljno jer će TX generirati na ulazu RX-a oko 3,5 mV.
Promjena frekvencije repetitora na neki drugi dupleksni  kanal ne daje rezultata, budući je razmak ostao isti; tj. 0,6 MHz, a njega se ne smije dirati.
Odabrani primjer je konkretan i odnosi se na lokaciju UČKA. Nedužni krivci su odašiljači Radio Rijeka (104,7) i Radio Pazin (105,3). Sada je korisnicima R4 jasniji razlog promjene lokacije na Učkoj.

Nadam se da vam je sada svima jasno da od kada je na Učki Radio Pazin da od tada R4 ne radi kako treba. Rješenje je u premiještanju repetitora. Ako netko zna bolje rješenje neka se javi.  
73
Petar, 9A6A

Offline 9A3XZ

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 300
  • http://lea.hamradio.si/~s51kq
r4
« Odgovori #10 u: 22. Srpanj 2004, 12:15:32 »
jako dobro president .....zanima me samo jos sumni broj repetitora:)))))))sala mala.....samo da javnost ne bi bila u dilemi na 105,3 emitira hrvatski radio 2,a ne radio pazin......hvala !!!! :lol:  :lol:  :lol: sto naravno ne mijenja na stvari !!!!73 de 9a3xz-mladen-pula
Mladen

Offline 9A3JH

 • Newbie
 • *
 • Postova: 31
ima dana II
« Odgovori #11 u: 22. Srpanj 2004, 18:37:10 »
9A6A hvala na odgovoru, nazalost to se zna vec bar 5-6 godina.
Kao sto kaze 9a3xz to nista ne mijenja na stvari.
Istra danas nije pokrivena dvometarskim magistralnim repetitorom i digipiterom i to su cinjenice.
Pitanje je i dalje bez odgovora:
Kada ce HRS rijesiti pitanje magistralnog repetitora za pokrivanje Istre?
Pozdrav!
9a3jh

Offline 9A4OE

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.880
R7
« Odgovori #12 u: 27. Lipanj 2005, 21:15:24 »
Ni glasa od repetitora već jedno desetak dana.
Zar svako toliko treba ovdje napisati nešto da bi oni koji su zaduženi za reset repetitora vidjeli da ne radi .

Damir
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

Offline 9A6NFG

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 82
R7
« Odgovori #13 u: 27. Lipanj 2005, 23:48:15 »
Sa 50w i 7elemenata u vertkali nemoguče je otvoriti R4 iz Rovinja , inače je to išlo iz ruke sa 2w, za info onima  koji misle ponijeti sa sobom 2 metra kad dođu na odmor u Rovinju 73 9a6nfg jn65tc

Offline 9A2WA

 • Average Member
 • ***
 • Postova: 114
R5 na Sv.Juri - Biokovo, 1768 m-JN83MI
« Odgovori #14 u: 28. Lipanj 2005, 18:48:13 »
Pozdrav Repetitoraši ma gdje bili!!!!!

Nakon dugog i mukotrpnog dogovaranja ekipe iz Splita i Makarske,te jedan specijalac iz Ciste Velike,odlučili su da je vrijeme da se R5 sredi ,a RU5 montira ,na našem najvišem pristupačnom vrhu ,pa što bilo da bilo!

Kako slika govori više od stotinu riječi ,krenimo redom:

Dolazimo na lokaciju


Postojeće stanje je koma!!!!!

Još jedan pogled izdaljega

Mike pregledava mogući nosać ispod ledobrana

Ekipa skida profi antenu za 70 cm da je premjesti na jugozapadnu stranu stupa

Još samo mallllooooo!!!!

I evo je na drugoj strani!??!!!

Još samoomalllo


Sad je na redu profi Katrein za teške uvjete za R5

Hm,hm da li je to baššššššššššš

Izgleda da ipak jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Ma sasvim je dobra!?!???

Bivša antena je bila neupotrebljiva nakon zime(u prekidu)

Gužva u šesnaestercu

Naši vrli repetitori ,duplekseri i filteri

Ovamo prema Braču i Hvaru je usmjerena jugozapadna 70cm antena

A slično ispod ledobrana i 2m antena

Još jedan pogled i valjda je dobro!!!????

Ma valjda će radit i na 70cm??

Ma oće li bit smetnji ????

Ma i ova gleda prema Braču i Hvaru iako je dovoljno širokaaaaa!!!!!!!!!

Ma je li to tamo ???

Još jedan pogled i idemo kući!!!Dosta je bilo za danas!73 i do ugodnog rada preko R5 i RU5 sa Biokova
               Puno pozdrava od Mike 9A2WA