• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

160/80m duoband dipole

Autor 7S7V, 10. Travanj 2006, 22:08:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

7S7V

Pozdrav,

Treba mi informacija kako napraviti trapove (loading coils) za dipol 160/80m?

Malo pojasnjenja:

-full size dipol za 80m (cw dio)
-max duzina antene 50-60m (koliko se gubi ako je antena dugacka 50 odnosno 60m u odnosu na "full size")
-kako napraviti trap (koje je najpametnije rjesenje, koaxijalni ili od CUL zice?)
-jeli OK balun od SPIDERBEAM-a za ove frekvencije, feritni prstenovi na 30cm koaxijalnog kabla

TNX

Samir
7S7V (SM7VZX, T94BO)

9A6C

Izrada trapova od koaksijalnogkabela opisana je na web stranici W8WWV, a VE6YP na svojoj stranici ima i program za proračun s detaljnim objašnjenjima.

Mislim da je žica iza trapa kraća za 30% od pune dužine i teško da bi se baš uklopila u 50 m prostora, osim ako se krajevi dipola ne savinu pod kutem od 90 stupnjeva i tako zaglume nekakav L loading.

Vidi na YCCC stranicama antenu od K2KQ za 80 i 160 m, ta je doduše vertikalni dipol u obliku dvostrukog L.

I ON4UN kaže da nema velike štete ako se rkajevi dipola saviju u odnosu na pruženu žicu, vidi posljednje izdanje LOW BAND DXING.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2FW

Zašto komplicirati sa trapovima i balunom, koji su teški i fizički i za izradu . Predlažem, ako već imaš 60m raspona na raspolaganju, da radiš 2 dipola jedan ravni za 80m, a drugi složen (savijen put natrag) kako je to napravljeno kod Morgain 80/40m. Ako imaš knjigu od Rothamela, vidi str.147 slika 10.27 to je ta antena, a za tvoju varijantu trebaš udvostručiti izmjere (približno) pa ćeš imati 160/8om, raspona oko 60m.Imam točnije izmjere koje ti mogu poslati kao nadomjestak onima iz spomenute knjige.OK?
 Pozdrav,Nikola 9a2fw.

VE3ZIK

Citat: "9a6c"Izrada trapova od koaksijalnogkabela opisana je na web stranici W8WWV, a VE6YP na svojoj stranici ima i program za proračun s detaljnim objašnjenjima.

Mislim da je žica iza trapa kraća za 30% od pune dužine i teško da bi se baš uklopila u 50 m prostora, osim ako se krajevi dipola ne savinu pod kutem od 90 stupnjeva i tako zaglume nekakav L loading.

Vidi na YCCC stranicama antenu od K2KQ za 80 i 160 m, ta je doduše vertikalni dipol u obliku dvostrukog L.

I ON4UN kaže da nema velike štete ako se rkajevi dipola saviju u odnosu na pruženu žicu, vidi posljednje izdanje LOW BAND DXING.

GG

Gogo: kako da ja stvorim nesto za 160m na onom placu HI?
Mogu pruziti zicu gore ka susjedu jedno 30tak metara od stupa...

Iznervirao me RDXC i FD4 (kako je to fino tjunirati uredjaj i FD4 na 160m, HI)...
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6C

Od govna se ne može napraviti pita. Ajmo ovo pitanje riješiti u direct mailu da ne mučimo forum.

Tebi treba kanister od 20 litara koji stane u džep, a to ima samo u Japanu.

GG
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

7S7V

Ljudi:

dipol za 80m, cw dio = 20m + x + 10m = 160m

x = ?

X = trap

kako?

S55M

Citat: "7s7v"Ljudi:

dipol za 80m, cw dio = 20m + x + 10m = 160m

x = ?

X = trap

kako?

Samire, bojim se da nikako jer je onih 10m malo za dužinu posle trapa, koji bi resonirao na 3550.
Adi
Koper-Istra

9A2FW

Nije malo tih 10m iza trapa!
 Evo ovako od sredine odn. točke napajanja 20.4m do trapa.Za trap cca 10cm pa onda tih 10m do krajnjeg izolatora. Trap bi tada bio 39pF i 50.4 mikroH.Impedancija je takva da bi bilo poželjnije napajati sa 75Ohma, još bolje ako je twin-lead nego coax pa onda dolje kod trcvr-a prilakoditi na 50 Ohma.SWR bi tada bio UFB, za razliku kada bi se napajalo izravno sa 50 Ohm-skim kabelom, u kojem slučaju bi SWR bio na oba banda između 1.6 i 2.0. Dakako to bi se moglo ispeglati sa tunerom!
 BW je OK za 1.8 CW, a na 3.5 po ovim mjerama najbolji je na 3.6 MHz.
 U svakom slučaju treba trimanja na licu mjesta, a ako se dogodi da sve štima iz prve, znači da imaš veliku sreću (HI!).
 Eto ga, pa javi što si učinio.

73 , Nikola 9a2fw.

9A6C

Ne bi se štel mešat, ali ako iza trapa ide 10 m do izolatora i još malo manje od 10 m (radi trapa) pod kutom od 90 stupnjeva na os žice horizontalno sa zemljom ili krovom, dobije se fullsize trap dipol. Mislim da bi stvar pjevala i bez twin leada koji ionako nitko nema i tunera koji je po mom sudu malo bolji od dummy loada.

Naravno, Nikola se neće složiti samnom, obzirom na svoja iskustva s tunerom i bonegracijom koji kod njega rade i na 160 m. I naravno, 40  godina iskustva po Plovputu i ostalim firmama su na njegovoj strani.

Samire, nemoj ovo nipošto shvatiti kao nagovaranje da uradiš nešto što mene jako zanima, a nemam gdje isprobati, hi...

Elem, ja sam godinama korsitio halfsloper za 160/80 spojen na jedan kabel i gromobran i na 40 m via interni tuner u TS930. SWR mi je uvijek bio odličan, hi, ali kad sam stavio fullsize inverted L, razlika je na prijemu i predaji bila oko 2-4 S jedinice u korist L antene i to samo s dva radijala i istim gromobranom koji drži ravnotežu kod halfslopera.

Pa da se i pohvalim, u YODXC sam uzeo prvo mjesto na 40 m s tom antenom i 500W out.

Odatle ideja o L završecima i no tuner.

Dobar tuner - mrtav tuner.

Samire, najbolje da napraviš sve varijante koje nam ovdje padnu na pamet i usporediš rezultate. I svi zadovoljni...

GG

S55M

Po mmani svašta može  ali u praksi če verovatno biti puno kompromisa i "lokalnih" problema (čisto sumnjam Samire, da imaš 60m brisanog prostora a i visina iznad zemlje utiče mnogo). Bez tunera verovatno neče moči a BW če isto tako biti dosta mali.
I ja se slažem sa Gogom. Dobar tuner-mrtav tuner HI.
Adi
Koper-Istra

9A2FW

Samir je tražio trap dipol za 160, a da unutarnja sekcija bude full-size za 80m.Zato sam predložio trap za slučaj kada je "rep" 10m.
 Inače stojim kod prvoga prijedloga, tj antena tipa Morgain (praktički je full-size za oba banda).Samire, pogledaj sajtove od SP5PBE, odn. EA6XD da vidiš točno o čemu se radi.
 Twin-lead-a od 75 Ohma ima.Doduše uglavnom se koristi na 50 Hz(HI!).
To je onaj pljosnati kabel za stolne lampe i sl.Mora se ipak prije izmjeriti, jer ih ima raznih dimenzija. Tu je negdje i dvožilni PPR kabel.Ako je pak napojni vod električki pola vala, onda njegova impedancija nije ni bitna.Tada se prilagođenje i prelaz na nasimetričnih  50 Ohma lijepo izvede na donjem kraju kabela.
 Samire, što si odlučio?

73 es GL, Nikola 9a2fw.

9A6C

Ma Samir je nama lijepo uvalio problem, a on se negdje dobro zabavlja, hi.

Dobra je ova priča s 75-omskim twinleadom, hi. Morat ću to isprobati jednom.

Tko bi se toga sjetio... A izdržat če i 100W, nije da neće.

Tuner poštujem jedino na ulazu linearca od 5 kW out.

Sretanm Uskrs!

GG

YU1QT

Radio talasi poznaju samo geometriju,elektricna vrednost antene u gain-u ne znaci nista vise do manjih gubitaka u transmisiji.
Samire,odgovor na svoje drugo pitanje imas na  linku: http://www.sommerantennas.com/gain.html
Za nestrpljive to znaci boduje se samo frontalna povrsina antene u gain dijagramu,arrow style antena tipa Spiderbeam ima manju frontalnu povrsinu od Moxona i to je razlog zasto je mox po meni bolji.
Andra YU1QT

VE3ZIK

Samir ovih dana ponovo uci presvlacenje pelenica jer je postao tata :)

Fino vas je citati sa prijedlozima oko antena. Gogo: sad sam te provalio; natjerao si me da probam GP za 40m i jednim radijalom ka Rusima jer ti nemas gdje da probas, HI :). Sto se Moxona tice, slazem se u potpunosti i ne bih imao nista da dodam.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A6C

Zićko, zamalo si pogodio, hi. Ipak, nije sve tako crno, jer sam u GK ove sedmice probao baš tu vertikalku i bio posve zadovoljan rezultatom. Umjesto Prokljanskog jezera 10 m od antene imao sam masnu i mokru zemlju primorsko-goranske županije i priličan nagib terena prema NW, sve je bilo very OK. Od 6.30-7.00 ujutro sam odradio par USa i ZL na CQ, javio se po jednom ZL i YV i dobio otprve dobar raport.

Ipak, hvala ti :-)))))))

GG