• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

160/80m duoband dipole

Autor 7S7V, 10. Travanj 2006, 22:08:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

VE3ZIK

Heh, znam ja tebe, mili moj Bilicanac ;)
Drago mi je da to radi. Ma, tvoji prijedlozi su skoro uvijek dobri, HI.
4N1SM je sklepao zicu sa trapovima od koaxa, koja, ako umolim susjeda iza,, moze otici na njegov property za pokoji contest. E, moram ti se tuzim na Rolanda 9A3MR, ismijao se kad je vidio kako je jugo otkinuo 20m i 10m zicu sa moxona paonako landara i visi... Meni makar nije pao komplet stup :)

Ako ne bude izmjena, ja sam dolje tek od 21.06. Ovih danasu napraviti dipol za 80/160m pa uslikati trapove i postaviti ovdje sliku.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A3MR

Ajde Zik..ne zamjeri..kad vidim puknuti Moxon uvati me facijalni grč...valjda neka trauma iz djetinjstva.

Pozdrav moxonskom bratstvu, kolikogod vas ima...

Rolando 9A3MR

YU1QT

Rolando,poslusaj dobro napravljeni Mox pored TH 6,a razlika u ceni je oko 8 puta!73,
Andra YU1QT

VE3ZIK

Ma, nije Moxon pukao nego se zica odvojila od stapa. :)
Sad bi neko rekao... Nit je Bracanin covjek nit je Moxon antena hahahahaha...
Rolando & Gogo: ako ne prije, vidimo se od 21.06. Rolando: ocemo raditi IARU HF :)? Mozda i Moxon ponesem za mtpl stanicu, HI :)

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A4ZZ

Citat: "7s7v"Pozdrav,

Treba mi informacija kako napraviti trapove (loading coils) za dipol 160/80m?

Malo pojasnjenja:

-full size dipol za 80m (cw dio)
-max duzina antene 50-60m (koliko se gubi ako je antena dugacka 50 odnosno 60m u odnosu na "full size")
-kako napraviti trap (koje je najpametnije rjesenje, koaxijalni ili od CUL zice?)
-jeli OK balun od SPIDERBEAM-a za ove frekvencije, feritni prstenovi na 30cm koaxijalnog kabla

TNX

Samir
7S7V (SM7VZX, T94BO)

DR OM evo ti jedno rijesenje koje bi moglo biti odgovor na tvoje pitanje dipol za 80/160m:
dipol je ukupno dugacak  2x20m+T+6m
T (trap)=PVC cijev D=10cm, namotana u istom smijeru dva sloja oguljenog ( bez sirma)kabla RG-58 (samo vruci kraj i  izolacija).Prvi sloj 14 navoja a drugi sloj 15 navoja .Trapove ako mozes podesi sa dip metrom.Kod podesavanja mozes intervenirati na trapovima da bi podesio 80M opseg kao i na duzini zice koja je u startu 2x20m .Za 160m samo kasnije podesi duzinu zice  koja je startu 6m.
Ovo kao sto vidis nisu klasicni trapovi od coaxa.
Mozes staviti u tocki napajanja balun 1:1 ili feritne perle .Ulazna impedancija  zavisi i od visine od tla pa moras sve podesiti prema lokalnim uvjetima vodljivosti tla i konfiguracije .Sretan rad !
73 de 9a4zz.

7S7V

Hvala svima, posebno 9a2fw i 9a4zz na konkretnim rjesenjima.